Υπέρταση: Η σιωπηλή νόσος κι όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τους κινδύνους που κρύβει

20:44 17/5/2021 - Πηγή: iPop

Πολλοί άνθρωποι έχουν υπέρταση αλλά δεν το γνωρίζουν. Ποια είναι τα συμπτώματα της υπέρτασης, οι αιτίες και τι μπορούμε να κάνουμε ως μέτρα πρόληψης;

Αρτηριακή υπέρταση είναι η αυξημένη πίεση του αίματος στο εσωτερικό του τοιχώματος των μεγάλων αρτηριών του σώματος. Καταγράφεται με δύο αριθμούς, π.χ. 150/95 και μετριέται σε χιλιοστά στήλης υδραργύρου. Ο μεγαλύτερος αριθμός αποτελεί την «συστολική» πίεση, η οποία είναι γνωστή ως «μεγάλη» πίεση και ο μικρότερος καταγράφει την «διαστολική» πίεση, γνωστή ως «μικρή» πίεση. Αρτηριακή υπέρταση

εμφανίζουν τα άτομα στα οποία είτε η συστολική τους πίεση καταγράφεται ≥ 140 χιλιοστά στήλης υδραργύρου, είτε η διαστολική τους είναι ≥ 90 χιλιοστά στήλης υδραργύρου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η υπέρταση επηρεάζει κυρίως ενήλικες, προκαλώντας μακροπρόθεσμα νοσήματα. 1 στους 3 ενήλικες παγκοσμίως φαίνεται πως εμφανίζει υπέρταση, έχοντας αυξημένο κίνδυνο για επιπλοκές, όπως στεφανιαία νόσος, εμφράγματα και διάφορα άλλα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.

Η υπέρταση είναι πάθηση η οποία ευθύνεται για το 50% του συνόλου των θανάτων από αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιοπάθειες, σε παγκόσμιο επίπεδο. Εάν παραμείνει αρρύθμιστη, η υπέρταση μπορεί να προκαλέσει επίσης καρδιακές αρρυθμίες, καρδιακή ανεπάρκεια και απώλεια όρασης. Ο κίνδυνος εμφάνισης επιπλοκών είναι γενικά μεγαλύτερος αν συνυπάρχουν άλλα νοσήματα ή καταστάσεις που προσβάλλουν τα αγγεία (ο σακχαρώδης διαβήτης, η υψηλή χοληστερόλη, το κάπνισμα).

Οι ασθένειες που κληρονομεί η κόρη από τη μάνα και πώς θα τις προλάβεις

Οι αιτίες

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στο 95% των περιπτώσεων, η υπέρταση οφείλεται σε ιδιοπαθή αίτια, δηλαδή σε κληρονομικά αίτια, παχυσαρκία, μακροχρόνια αυξημένη πρόσληψη αλατιού, καθιστική ζωή, κλπ. Εμφανίζεται μετά την ηλικία των 30 ετών, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σπάνια και σε παιδιά.

Σε άλλες περιπτώσεις, η αρτηριακή υπέρταση μπορεί να οφείλεται σε κάποιο άλλο νόσημα (δευτεροπαθής), το οποίο όταν αντιμετωπιστεί επιτυχώς θεραπεύει και την ίδια.

Τα συμπτώματα της υπέρτασης, η πρόληψη και η θεραπεία

Συχνά δεν υπάρχει κανένα σύμπτωμα της υπέρτασης γι’ αυτό και διαγιγνώσκεται καθυστερημένα, ή όταν έχουν ήδη συμβεί κάποιες επιπλοκές. Συμπτώματα που μποεί να αναφέρει ένας άνθρωπος με υπέρταση περιλαμβάνουν τη ζάλη, την κεφαλαλγία, ή τις ρινορραγίες, τα οποία όμως δεν αποδίδονται στην αρτηριακή υπέρταση γενικότερα.

Ο κίνδυνος της εκδήλωσης της υπέρτασης μπορεί να μειωθεί μέσω:

Μειωμένης πρόσληψης αλατιούΔιατροφής πλούσιας σε λαχανικά και φρούταΑποφυγής κατάχρησης αλκοόλΤακτικής σωματικής δραστηριότηταςΔιατήρησης φυσιολογικού σωματικού βάρουςΑποφυγής του καπνίσματος

Φυσικά, είναι πολύ σημαντική στους ενήλικες η τακτική μέτρηση της πίεσης, προκειμένου να υπάρξει έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία.

Η ύπαρξη πολλαπλών αντιυπερτασικών φαρμάκων και η αποτελεσματική ρύθμιση της αρτηριακής υπέρτασης σε φυσιολογικά επίπεδα, μειώνουν τον κίνδυνο για αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο κατά περίπου 40%, για στεφανιαία νόσο κατά περίπου 25% και για καρδιακή ανεπάρκεια κατά 50%. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Υπέρταση: Η σιωπηλή νόσος κι όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τους κινδύνους που κρύβει εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα