Samsung Chromebook, Το review του “εναλλακτικού” Laptop!

Goodbyte

Εδώ και πολλές μέρες έχω στην κατοχή μου το νέο Chromebook της Samsung με επεξεργαστή ARM, τον Exynos 5250, και μνήμη RAM 2GB. Μετά από πολύ χρήση του συγκεκριμένου gadget, μπορώ να δηλώσω ικανοποιημένος 1000% από την επιλογή μου να αντικαταστήσω το iPad 2 για τις καθημερινές μου χρήσεις.

Εισαγωγή

Η

μαγεία του Chromebook αρχίζει με το που το ανοίγεις, καθώς χρειάζεται λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα για να ανοίξει και να μπορέσετε να δουλέψετε σε αυτό. Βέβαια, η πρώτη φορά είναι λίγο πιο χρονοβόρα, καθώς χρειάζονται περίπου 30 – 40 δευτερόλεπτα.

Το μοναδικό πράγμα που χρειάζεται το Chromebook για να είναι πλήρως λειτουργικό (εκτός από ρεύμα :p) είναι ένας λογαριασμός Google. Μόλις γράψει κάποιος τον κωδικό του, αρχίζει η μαγεία του συγχρονισμού. Τα bookmarks, οι κωδικοί και όλη η δουλειά μου κάνετε στον Chrome σας, εμφανίζεται δια μαγείας στην οθόνη 11.6 ιντσών του Chromebook.

Το Chromebook της Samsung με τον επεξεργαστή Exynos 5250 δεν έχει αντίπαλο, καθώς είναι μια κατηγορία από μόνο του. Η Samsung έχει επιλέξει πολύ σωστά να του βάλει επεξεργαστή ARM, καθώς το Chromebook είναι δυνατό, αθόρυβο και οικονομικό. Δεν μπορώ να βρω άλλο laptop/netbook με παρόμοια τεχνικά χαρακτηριστικά, με τις ίδιες διαστάσεις και με την ίδια τιμή.

Εμφάνιση, Ποιότητα και Εργονομία

Ο σχεδιασμός του Chromebook θυμίζει πολύ το στυλ που έχει επιλέξει η Apple στα προϊόντα της. Βέβαια, το Chromebook κοστίζει 250€ και είναι από πλαστικό, ενώ τα Macbook είναι από αλουμίνιο και κοστίζουν πάνω από 1000€.

Οι διαστάσεις του είναι μικρές και το βάρος του εξίσου μικρό, κάτι που το κάνει αρκετά φορητό και ελαφρύ. Χαρακτηριστικές τιμές είναι τα δύο εκατοστά του πάχους του και το 1.1 κιλό που ζυγίζει. Αυτοί οι αριθμοί είναι πολύ μικροί σε σχέση με άλλα Laptop και μπορούν να συγκριθούν μόνο με Ultrabook.

Η ποιότητα κατασκευής δεν είναι και η καλύτερη δυνατή, καθώς το πλαστικό του Chromebook δεν είναι καλής ποιότητας και αυτό φαίνεται στο χέρι. Το πλαστικό είναι αρκετά εύκαμπτο και o χρήστης νιώθει ότι θα σπάσει αν το ζορίσει λίγο – ευτυχώς κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει.

Οι θύρες που έχει βάλει η Samsung στο Chromebook είναι αρκετές για να ικανοποιήσουν κάθε χρήστη. Στο Chromebook θα βρείτε μια θύρα USB 2.0, μία USB 3.0, μια HDMI και μια υποδοχή για κάρτες SD. Επιπλέον, στο πίσω μέρος υπάρχει και υποδοχή για κάρτες SIM, όμως αυτή λειτουργεί μόνο στην έκδοση 3G.

Η κάμερα του Chromebook είναι ανάλυσης VGA και δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο. Βρίσκεται εκεί απλά για να ικανοποιήσει όσους κάνουν Hangouts, μιας και το Chromebook δεν υποστηρίζει Skype. Δίπλα στην κάμερα, υπάρχουν αισθητήρες φωτός και μικρόφωνο. Τα ηχεία βρίσκονται στο κάτω μέρος.

Τέλος, το πληκτρολόγιο είναι αρκετά καλό στις αποστάσεις και θυμίζει/μοιάζει με αυτό των Macbook, όμως δεν είναι ποιοτικό και αυτό φαίνεται κατά την πληκτρολόγηση.

Απόδοση, Λογισμικό και Αυτονομία

Η απόδοση του Chromebook είναι πάρα πολύ καλή, δεν μπορώ να την περιγράψω απλά ικανοποιητική, καθώς δεν με έχει απογοητεύσει πουθενά ακόμη. Ο Exynos 5250 στο 1.7GHz σε συνδυασμό με την μνήμη RAM DDR3 2GB δεν κολλάνε πουθενά. Μάλιστα, μια μέρα άνοιξα 20 Tabs περίπου – το ένα έπαιζε youtube – και δεν είχε κανένα πρόβλημα απολύτως.

Η οθόνη των 11.6 ιντσών ανάλυσης 1366 x 768 pixel δεν απογοητεύει και στους εξωτερικούς χώρους δεν υπάρχει θέμα, παρά την χαμηλή της φωτεινότητα. Η οθόνη δεν είναι glossy αλλά matte, δηλαδή στους εξωτερικούς χώρους μπορεί να αποδώσει καλύτερα μιας και δεν αντανακλάται ο Ήλιος.

Το Chrome OS είναι αρκετά απλό και μπορεί να δεν πρόκειται να δυσκολέψει κανέναν στην χρήση του. Η κύρια λειτουργία του Chrome OS είναι ο δημοφιλής browser της Google, Chrome, στα υπόλοιπα υπάρχει μόνο ένα σύστημα διαχείρισης αρχείων και οι εφαρμογές (οι οποίες γίνονται στον Chrome).

Οι μόνες εφαρμογές που δουλεύουν offline είναι τα Google Docs, καθώς ο χρήστης μπορεί να δημιουργήσει ένα αρχείο και να επεξεργαστεί τα ήδη υπάρχον. Επιπλέον, για όσους αγαπάνε το cloud θα αγαπήσουν τα 100GB στο Drive που δίνει δώρο η Google για δύο χρόνια (ναι υπάρχει και dropboxWeb app).

Το σύστημα αρχείων είναι απλό και από εκεί ο χρήστης μπορεί να διαχειριστεί τους εξωτερικούς χώρους αποθήκευσης (USB, SD κάρτες κλπ.).

Η μπαταρία του Chromebook είναι ικανοποιητική, ο κατασκευαστής λέει 6.5 ώρες κανονικής χρήσης και συμφωνώ απόλυτα. Βέβαια, όταν ανοίγω πολλά tabs, τότε στερεύει πιο γρήγορα – λογικό.

Τέλος, θέλω να αναφέρω αυτά που χρειαζόμουν εγώ και δεν βρήκα πουθενά αλλού. Για επεξεργασία εικόνας υπάρχει το Pixlr σαν Web App, επιπλέον ο player του Chrome OS υποστηρίζει avi αρχεία και download/upload φωτογραφιών γίνεται κανονικά.

Συμπεράσματα

Όπως καταλαβαίνετε, θεωρώ το Chromebook μία από τις καλύτερες αγορές μου. Κάθε μέρα το έχω μαζί μου και κάνω την δουλειά μου γρήγορα και απλά. Στο παρελθόν έχει πει ότι το Chromebook είναι το ιδανικό εργαλείο για κάθε μαθητή, φοιτητή και blogger! Δεν έχω αναθεωρήσει ακόμη .

Αναλυτική ΒαθμολογίαDesignΠοιότητα ΚατασκευήςΑπόδοσηΟθόνηΧαρακτηριστικάΚάμεραΜπαταρίαΛογισμικόΑπόδοση/ΤιμήΤελική Βαθμολογία Goodbyte7.2-
ΑρνητικάΠοιότητα κατασκευής+
ΘετικάΑπόδοση Τιμή Design

Keywords
Τυχαία Θέματα