Στοματική υγεία στην εγκυμοσύνη
Η υγεία των δοντιών ξεκινά από την εγκυμοσύνη και διασφαλίζεται κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού.
Εγκυμοσύνη και στοματική υγεία
Η εγκυμοσύνη είναι μία θαυμάσια περίοδος για κάθε γυναίκα, η οποία συνοδεύεται από πολλές αλλαγές, τόσο σωματικές όσο και ψυχολογικές. Οι περισσότερες μέλλουσες μητέρες αφοσιώνονται στο παιδί που θα φέρουν στον κόσμο σε λίγο καιρό και παραμελούν τον εαυτό τους και μαζί και τη στοματική τους
Τι θα πρέπει να γνωρίζω για την υγεία μου και τη διατροφή μου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
• Η υγεία, η διατροφή καθώς και οι συνήθειές σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πολύ σημαντικές για τη συνολική ανάπτυξη του εμβρύου αλλά και ειδικότερα για την ανάπτυξη των δοντιών του. Φροντίζοντας τον εαυτό σας και τα δόντια σας έχετε αρχίσει ήδη να φροντίζετε την υγεία και τα δόντια του μωρού σας.
• Τα οστά και η διατροφή σας και όχι τα δόντια σας είναι πηγή ασβεστίου για την ανάπτυξη των οστών και των δοντιών του μωρού σας. Ο μύθος που αναφέρει ότι το μωρό κλέβει ασβέστιο από την μητέρα και γι' αυτό "χαλάνε" τα δόντια της, δεν έχει καμία επιστημονική βάση.
• Η διατροφή σας θα πρέπει να περιλαμβάνει κρέας, αυγό, γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα, φρούτα, λαχανικά και αμυλούχες τροφές. Θα πρέπει να μην καταναλώνετε αλκοόλ και βέβαια, να μην καπνίζετε.
• Στις εγκύους υπάρχει μία τάση να τρώνε διάφορες λιχουδιές στα μεσοδιαστήματα των γευμάτων. Οι τροφές αυτές περιέχουν συνήθως ζάχαρη σε μεγάλες ποσότητες. Εκεί πρέπει να αναζητηθεί η αιτία που "χαλάει" τα δόντια και όχι στο ασβέστιο που "έκλεψε" το έμβρυο. Θα πρέπει, λοιπόν, να περιορίζετε την κατανάλωση τροφών ανάμεσα στα γεύματα.
Τι οδοντιατρικά προβλήματα μπορεί να αντιμετωπίσω κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
• Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παρατηρείται αυξημένη έκκριση πολλών διαφορετικών ορμονών από τον οργανισμό της εγκύου. Η ορμονική αυτή διαταραχή μπορεί να προκαλέσει πόνο, πρήξιμο ή ακόμη και αιμορραγία των ούλων της. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που συνδυάζεται με την εγκυμοσύνη και σταματά με την ολοκλήρωσή της. Μια τέτοια κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί με συστηματικό βούρτσισμα και με χρήση οδοντικού νήματος.
Πρέπει να επισκέπτομαι τον οδοντίατρο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
• Ο περιοδικός έλεγχος των δοντιών και των ούλων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι σημαντικός, ιδιαίτερα εάν έχετε συμπτώματα σαν αυτά που περιγράψαμε πιο πάνω.
Είναι προτιμότερο να επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας πριν τον τοκετό, διότι μετά ίσως χρειαστεί να περάσουν και τρεις μήνες μέχρι να μπορέσετε να κλείσετε κάποιο ραντεβού. Βεβα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Lifestyle
- ΣΟΚΟΛΑΤΟΠΙΤΑ
- Η μελαχρινή θεά του Θέμου μας έχει κουζουλάνει!
- Η Μάχη Της AGB: Οι νικητές και οι χαμένοι της Πέμπτης
- Σκορδά-Λιάγκας: «Θέλουμε να χωρίσουμε αλλά δεν ξέρουμε τι θα γίνει»
- Χριστίνα Μουστάκα: Η επανασύνδεση και ο χαμός της μητέρας του καλού της
- Βασιλιάδες: η νύχτα στην ταβέρνα που θα θυμούνται οι Βασιλιάδες
- Λοβέρδος: 'Εγώ, τα έφαγα τα ψωμιά μου...'!
- «Μεσημεριανή Μελέτη»;
- Αθλιότητα και προχειρότητα επικρατεί στο φαρμακείο ΕΟΠΥΥ Αθηνών
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις FamilyLife
- Τελευταία Νέα FamilyLife
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Lifestyle
- Δυσλεξία: άσκηση με ένα γυαλόχαρτο
- Μύθοι και αλήθειες για την τροφική δυσανεξία
- Αλλαντικά με μοσχάρι, από την ΝΙΚΑΣ
- Η συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού
- Νηστεία κατά την κύηση. Κάνει;
- Case study: Πρόωρο μωρό, 28 εβδομάδων!
- Πρώτα ο σκύλος και μετά το μωρό;
- Δυσλεξία: 10 σημεία για τα αδέρφια
- Πως επηρεάζει η διατροφή το μητρικό γάλα