Bitcoin: «Εγώ είμαι ο Σατόσι Νακαμότο» – Ντοκιμαντέρ λύνει το μυστήριο του ιδρυτή του κρυπτονομίσματος

Ένα νέο ντοκιμαντέρ του αμερικανικού δικτύου HBO «φωτογραφίζει» τον Καναδό προγραμματιστή Πίτερ Τοντ ως τον Σατόσι Νακαμότο, ή αλλιώς τον ιδρυτή του κρυπτονομίσματος bitcoin.

Ο Κάλεν Χόμπακ, ο βραβευμένος σκηνοθέτης πίσω από το ντοκιμαντέρ καταλήγει στο παραπάνω συμπέρασμα αφού ενώνει παλιές και νέες ενδείξεις και στη συνέχεια τα παραθέτει τόσο στον Τοντ όσο και στον ιδρυτή του Blockstream, Άνταμ Μπακ, ακόμα έναν κύριο… ύποπτο για την ταυτότητα του Σατόσι. 

Στο φινάλε του ντοκιμαντέρ, ο Χόμπακ βρίσκεται ενώπιος ενωπίω

με τον Τοντ τον οποίο ρωτάει για τις βαθιές του γνώσεις για το bitcoin. «Λοιπόν, ναι, είμαι ο Σακόσι Νακαμότο» απαντά ο Τοντ. 

Ωστόσο, η παραδοχή αυτή δεν μπορεί να αποτελέσει και ακριβώς «ομολογία», αφού είναι γνωστό πως ο Τοντ χρησιμοποιεί τη φράση «Είμαι ο Σατόσι» ως έκφραση αλληλεγγύης στην επιθυμία του ιδρυτή να μην αποκαλυφθεί η πραγματική ταυτότητά του. Σε e-mail στο CoinDesk πριν την κυκλοφορία του ντοκιμαντέρ, ο Τοντ κατηγορηματικά αρνήθηκε ότι εκείνος είναι ο ιδρυτής του bitcoin. «Φυσικά και δεν είμαι ο Σατόσι» είπε.

Αν ο 39χρονος Καναδός γίνει ευρέως αποδεκτός ως ο ιδρυτής του bitcoin, η αποκάλυψη αυτή θα έβαζε τέλος σε υποθέσεις χρόνων για την ταυτότητα ενός ανθρώπου που η δουλειά του προκάλεσε μία παγκόσμια τρέλα δισεκατομμυρίων για τα ψηφιακά νομίσματα, μία μανία που έχει αλλάξει τα σύνορα της χρηματοδότησης, αλλά έχει πυροδοτήσει και εκτεταμένες απάτες και άλλες παράνομες δραστηριότητες.  

Ο Νικ Κάρτερ, ιδρυτής της Castle Island Ventures, ο οποίος γνωρίζει τον Τοντ από το 2017 είπε ότι «Είναι ένας από τους πιο σημαντικούς επαγγελματίες του bitcoin από τεχνική άποψη» και πρόσθεσε «Γενικά οι άνθρωποι θεωρούν τις απόψεις του για το bitcoin πολύ σημαντικές».

Ο Τοντ δεν είναι άγνωστος στους λάτρεις του άυλου χρηματικού συστήματος, αφού το όνομά του είχε πάντα βάρος στην κοινότητα, ως μακροχρόνιος προγραμματιστής του πυρήνα του bitcoin για γνωστός για τη δημόσια επικοινωνία με τον «Σατόσι» πριν την εξαφάνισή του από τα φόρα (fora) κρυπτογράφησης το 2010.  Ο ίδιος ωστόσο σπάνια θεωρείτο ύποπτος για την ταυτότητα του Σατόσι. 

Τι θα σήμαινε η αποκάλυψη του ιδρυτή του bitcoin για τις αγορές

Όταν ολοκληρωνόταν η περίφημη λευκή βίβλος για το bitcoin ο Τοντ – απόφοιτος του Κολεγίου Τέχνης και Σχεδίου του Οντάριο στο Τορόντο – ήταν 23 ετών. Σε podcast παλαιότερα έχει δηλώσει ότι ήταν περίπου 15 ετών όταν ξεκίνησε για πρώτη φορά να επικοινωνεί με βασικούς κρυπτογραφικούς influencers, γνωστούς και ως cypherpunks. 

«Σε έρευνες σαν αυτές, η ψηφιακή εγκληματολογία μπορεί να σας πάει μακριά – είναι σαν πυξίδα» είπε ο Χόμπακ στο Politico πριν την πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ. «Οι πραγματικές απαντήσεις μπορούν να βρεθούν μόνο εκτός σύνδεσης».

«Η θεωρία παιγνίων του Τοντ είναι σε άλλο επίπεδο», είπε ο σκηνοθέτης. «Απλώς σκεφτείτε, είναι στο τρέιλερ, υπάρχει μία δεξαμενή στοιχημάτων πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, εκατοντάδες χιλιάδες tweets για την ταινία και κανένας δεν πρότεινε την πιθανότητα αυτή. Είναι μία ιδιοφυΐα».

Αν ο Τοντ κατονομαστεί ως ιδρυτής του bitcoin θα πρόκειται για ένα τεράστιο πλήγμα για τις αγορές προβλέψεων που βασίζονται στην κρυπτογράφηση και μέχρι τη Δευτέρα έδιναν ως φαβορί τον αείμνηστο Λεν Σασαμαν, έναν Αμερικανό υπέρμαχο της ιδιωτικότητας των πληροφοριών. 

Ωστόσο, η βιομηχανία του bitcoin και των κρυπτονομισμάτων δεν πείστηκαν αμέσως με τη θεωρία για τον Τοντ. Καθώς κυκλοφόρησε η είδηση για τα ευρήματα του ντοκιμαντέρ, ο Τζέιμσον Λοπ, συνιδρυτής της εταιρείας bitcoin Casa πόσταρε στο Χ ότι «όπου κι αν είναι ο Σατόσι, θα ήθελα να πιστεύω ότι γελάει με τον τελευταίο γύρο ανοησίας». 

Ο Κάρτερ πάλι είπε ότι αισθάνεται σίγουρος ότι ο Τοντ δεν είναι ο Νακαμότο, εν μέρει λόγω της βαθιάς και εξειδικευμένης γνώσης που θα έπρεπε να έχει ο δημιουργός του bitcoin σχετικά με τα κρυπτονομίσματα και γενικότερα τα συστήματα ψηφιακών μετρητών.

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερο μυστήριο στην ιστορία», είπε αναφορικά με την ταυτότητα του Σατόσι, ο οποίος εκτιμάται να κατέχει μία τεράστια ποσότητα από μάρκες bitcoin. «Το γεγονός ότι ο Σατόσι το κατάφερε όλο αυτό με τέτοια επιτυχία είναι πραγματικά μαγικό. Προσωπικά ελπίζω να μη μάθουμε ποτέ ποιος είναι ο Σατόσι».

The greatest mystery of the internet age unveiled.

Find out in #MoneyElectric: The Bitcoin Mystery, a new @HBO Original Documentary, premiering tonight at 9 pm ET on @StreamOnMax. pic.twitter.com/Tc24HY2tGD

HBO Documentaries (@HBODocs) October 8, 2024

Με πληροφορίες από Politico, HBO, BBC

Keywords
Αναζητήσεις
bitcoin-ego-eimai-o-satosi-nakamoto--ntokimanter-lynei-to-mystirio-tou-idryti-tou-kryptonomismatos.htm
Τυχαία Θέματα