German Employer’s Day Event: Ενδιαφέρον της Γερμανίας για το μεταρρυθμιστικό έργο της Ελλάδας

Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως συμμετείχε σήμερα στην εκδήλωση «German Employer’s Day Event 2024», η οποία πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο από τη Συνομοσπονδία Γερμανικών Εργοδοτικών Ενώσεων.

   Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, «αφορμή για την πρόσκληση της υπουργού στη συγκεκριμένη εκδήλωση, στάθηκε η εντυπωσιακή πορεία που καταγράφει η χώρα μας στο μεταρρυθμιστικό πεδίο από το 2019 έως σήμερα, γεγονός που κατέστησε κατά κοινή παραδοχή την Ελλάδα από ‘φτωχό συγγενή’ της Ευρωπαϊκής

Ένωσης σε έναν σύγχρονο και αξιόπιστο εταίρο, ο οποίος είναι πλέον σε θέση να μεταφέρει σε άλλες χώρες τις καλές πρακτικές, τις οποίες εφάρμοσε σε κρίσιμα πεδία, όπως η αγορά εργασίας».

   Η κα Κεραμέως απαρίθμησε μία σειρά επιτυχημένων μεταρρυθμίσεων που εφάρμοσε η χώρα μας και οδήγησαν όπως τόνισε, σε δραστική μείωση της ανεργίας κατά σχεδόν 50% μέσα σε μία πενταετία:

   «Το 2019, η ανεργία στην Ελλάδα βρισκόταν στο 18% και, σήμερα, έχει μειωθεί περίπου στο 9%, έπειτα από μία σειρά σοβαρών μεταρρυθμιστικών προσπαθειών» ανέφερε χαρακτηριστικά.

   Όπως σημείωσε η υπουργός, η επανακατάρτιση και η αναβάθμιση δεξιοτήτων αποτέλεσε προμετωπίδα αυτής της προσπάθειας, με το 5% του συνολικού πληθυσμού της χώρας (10% του εργατικού δυναμικού) να εμπίπτει στο σχέδιο κατάρτισης και επανακατάρτισης κυρίως σε «πράσινες» και ψηφιακές δεξιότητες.

   «Όσοι παρακολούθησαν κάποιο πρόγραμμα επανακατάρτισης ή αναβάθμισης δεξιοτήτων έχουν 59% περισσότερες πιθανότητες να βρουν εργασία» είπε.

   Παράλληλα, η κα Κεραμέως ανέδειξε τον κρίσιμο ρόλο των Σχολών Μαθητείας, στις οποίες διδάσκονται ειδικότητες που ικανοποιούν τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας. Ανέφερε ως τέτοιο παράδειγμα τις επαγγελματικές ευκαιρίες που δημιουργεί η «πράσινη μετάβαση», η οποία, όπως τόνισε, δεν μπορεί να ολοκληρωθεί αν υπάρχει έλλειψη σε τεχνικούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. «Στις Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας προσφέρουμε αυτές τις ειδικότητες που συνοδεύονται σήμερα από 100% απορροφητικότητα στην αγορά εργασίας» δήλωσε σχετικά.

   Επιπροσθέτως, η υπουργός ανέφερε την αύξηση του κατώτατου μισθού που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια, ο οποίος έως το 2027 θα έχει αυξηθεί κατά 46% σε σχέση με το 2019, την οριζόντια μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5,4 ποσοστιαίες μονάδες, με πρόβλεψη να μειωθούν επιπλέον κατά μισή μονάδα το 2027, καθώς και την εισαγωγή μέτρων για την εξισορρόπηση της επαγγελματικής με την προσωπική ζωή.

   Κληθείσα να απαντήσει πως σκοπεύει η χώρα μας να αντιμετωπίσει το ζήτημα της έλλειψης προσωπικού και δεξιοτήτων, ένα πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει κατά κοινή παραδοχή ολόκληρη η Ευρώπη, η κα Κεραμέως δήλωσε ότι το υπουργείο έχει εστιάσει τις προσπάθειές του στο να ενισχύσει την απασχόληση σε τέσσερις κατηγορίες εργαζομένων, όπου εντοπίζει σημαντικά περιθώρια βελτίωσης: τις γυναίκες, τους νέους, τα άτομα με αναπηρία και τους συνταξιούχους, επισημαίνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της προσπάθειας, την κατακόρυφη αύξηση σε 200.000 που σημείωσε ο αριθμός των συνταξιούχων που εργάζονται με την κατάργηση της παρακράτησης της σύνταξής τους.

   Αναφερόμενη στο μέτρο της έκτακτης βάρδιας εργασίας, η κα Κεραμέως διευκρίνισε ότι πρόκειται για ένα έκτακτο μέτρο, που δεν επηρεάζει ουδόλως το θεσμοθετημένο ωράριο εργασίας στη χώρα μας (5νθήμερο/40ωρο) και αφορά αποκλειστικά επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας (επί 24ωρης βάσης, 5, 6, ή 7 ημέρες την εβδομάδα), που έχουν κυλιόμενες βάρδιες. Το μέτρο σήμερα εφαρμόζεται μόλις στο 0,17% των επιχειρήσεων της χώρας και εξασφαλίζει αυξημένες απολαβές για τους εργαζόμενους κατά 40% έως 140%.

   Ερωτηθείσα σχετικά με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, η υπουργός ανέδειξε τα οφέλη του μέτρου, υπογραμμίζοντας ότι προασπίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων, καταγράφοντας τον πραγματικό χρόνο εργασίας τους. Με τον τρόπο αυτό, όπως δήλωσε, περιορίζεται η αδήλωτη και η υποδηλωμένη εργασία. Παράλληλα, σημείωσε ότι η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας προστατεύει τις συνεπείς επιχειρήσεις από τον αθέμιτο ανταγωνισμό και συνδράμει το έργο της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας.

   Τέλος, η κα Κεραμέως αναφέρθηκε σε μία σειρά πρωτοβουλιών που έχει λάβει η κυβέρνηση στην κατεύθυνση εξισορρόπησης της επαγγελματικής με την προσωπική ζωή και αύξησης της παραγωγικότητας, όπως την τηλεργασία, τη θεσμοθέτηση της 4ήμερης εργασίας, καθώς και την παράλληλη απασχόληση, δίνοντας τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να απασχολούνται σε περισσότερους του ενός εργοδότες.

   Στο περιθώριο της εκδήλωσης, η κα Κεραμέως συναντήθηκε με τον Γερμανό ομόλογό της, Hubertus Heil και τον Φινλανδό ομόλογό της, Arto Satonen.

Keywords
Αναζητήσεις
german-employers-day-event-endiaferon-tis-germanias-gia-to-metarrythmistiko-ergo-tis-elladas.htm
Τυχαία Θέματα