Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι γονείς πρέπει να βάλουν όρια στα παιδιά

Παρουσιάστηκε το κυβερνητικό σχέδιο για την Εθνική Στρατηγική Προστασία των Ανηλίκων από τον Εθισμό στο Διαδίκτυο, σε ειδική εκδήλωση στο Ωδείο Αθηνών, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το σχέδιο περιλαμβάνει τρεις βασικούς άξονες: 

την ενίσχυση του γονικού ελέγχουτην αντικειμενική πιστοποίηση της ηλικίας και τον διάλογο με τις πλατφόρμες. 

Το «στοίχημα» για την επίτευξη του στόχου και την επιτυχημένη πορεία του έργου είναι η ενεργή εμπλοκή των γονέων. 

Σύμφωνα

με όσα ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου θα τεθεί σε λειτουργία η σελίδα parco.gov.gr (Parental Control), όπου οι γονείς θα μπορούν να βρουν χρήσιμες συμβουλές και οδηγίες για το πώς να χρησιμοποιούν εφαρμογές και να ασκούν γονικό έλεγχο.

Η κυβέρνηση δίνει πολύ μεγάλη έμφαση στο Kids Wallet, ένα ψηφιακό πορτοφόλι από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο μέχρι την άνοιξη και θα αποτελεί σημαντικό εργαλείο γονικού ελέγχου, καθώς θα πιστοποιεί την πραγματική ηλικία του χρήστη, ενώ ο γονέας θα μπορεί να προεπιλέγει από 1 έως 4 ώρες ημερήσιας χρήσης της πλατφόρμας. 

Οι γονείς θα εγκαθιστούν την εφαρμογή στο κινητό του παιδιού τους και εκείνο, με βάση τον αριθμό τηλεφώνου, θα συνδέεται με το Μητρώο Πολιτών και θα διασταυρώνει και θα πιστοποιεί την ηλικία του ανήλικου, προωθώντας έτσι συγκεκριμένο περιεχόμενο. 

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση έχει ως στόχο τον ενεργό διάλογο με τις πλατφόρμες σε ευρωπαϊκό επίπεδο και θα αναπτύξει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, προκειμένου να το πετύχει. 

Σύμφωνα με την Πρόεδρο Εθνικής Στρατηγικής Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας και της Παραβατικότητας Ανηλίκων, Βάσω Αρτινοπούλου, βασικό ρόλο στην εκτεταμένη χρήση διαδικτύου από τους ανήλικους και τον εθισμό τους τελικά δεν φταίνε οι γονείς, αλλά οι παραπλανητικές τεχνικές των πλατφορμών. Στο πλαίσιο αυτό επεσήμανε την ανάγκη για διεθνή διάλογο προκειμένου να αντιμετωπιστεί το σοβαρό φαινόμενο και έκανε έκκληση για πιο γρήγορες διαδικασίες στην υλοποίηση των μέτρων. 

Μητσοτάκης: «Δεν είναι λύση η καθολική απαγόρευση των social media»

Σε τοποθέτησή του στην παρουσίαση του κυβερνητικού σχεδίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε αρχικά ότι πρόκειται για πρόβλημα που όλοι βλέπαμε αλλά μέχρι τώρα αδυνατούσαμε να βρούμε πολιτικές να το αντιμετωπίσουμε.

«Είναι η εικόνα των κολλημένων παιδιών σε ένα κινητό τα οποία χάνουν την επαφή με τον κόσμο, ανακαλύπτουμε στην πορεία ότι έχουν έντονα ψυχολογικά προβλήματα, κατάθλιψη, απομόνωση, διάσπαση προσοχής. Έχει να κάνει με τη σκοτεινή πλευρά της τεχνολογίας», σημείωσε ο πρωθυπουργός υπενθυμίζοντας ότι είχε μιλήσει για το θέμα και στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Μιλώντας για τις παρεμβάσεις είπε ότι αμφιβάλλει ότι θα ήταν αποτελεσματική η καθολική απαγόρευση και τόνισε πως πρώτα πρέπει να συζητήσουμε για το πρόβλημα οι γονείς με τα παιδιά, να δούμε ποιος μπορεί να είναι ο ρυθμιστικός ρόλος του κράτους και να τεθούν οι εταιρείες προ των ευθυνών τους καθώς σημείωσε ότι οι αλγόριθμοι είναι έτσι σχεδιασμένοι για να μεγιστοποιούν τον χρόνο που περνάμε όλη κοιτώντας την οθόνη.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η προστασία της παιδικής ψυχής είναι αυτονόητη υποχρέωση μιας κοινωνίας και πως ο παιδικός και εφηβικός εγκέφαλος ακόμα διαμορφώνονται.

«Γι’ αυτό απαιτείται παρέμβαση ειδικά για αυτές τις ηλικίες», πρόσθεσε. Ο πρωθυπουργός συζήτησε για το ζήτημα με 16χρονη μαθήτρια της Β’ Λυκείου.

«Θεωρώ ότι δυστυχώς στη γενιά μου υπάρχει πρόβλημα. Βασικότερα δεν αναγνωρίζουμε ότι ο εθισμός στο διαδίκτυο είναι μια μορφή εθισμού. Έχει γίνει δεύτερη φύση μας το κινητό. Βλέπω ότι δεν μπορώ να διαβάσω παραπάνω από 1,5 ώρα χωρίς να τσεκάρω αν μου έχει στείλει κάποιος στα social media. Ισχύει ότι περνάμε πολλές φορές και αυτό που χαρακτηρίζει αυτή τη συνήθεια είναι μια αίσθηση ενοχής ότι αυτές τις ώρες θα μπορούσα να τις χρησιμοποιήσω για κάτι άλλο», ανέφερε η μαθήτρια.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι το kids wallet ευελπιστεί να τύχει και ευρωπαϊκής εφαρμογής σημειώνοντας ότι υπάρχει δυνατότητα ελέγχου του χρόνου που περνάμε στο κινητό αλλά και το τι βλέπουμε. «Μετά η ευθύνη περνάει στο παιδί. Πρέπει να λέμε όχι και στα παιδιά μας», σημείωσε. «Η πολύ μεγάλη πρόκληση της επόμενης ημέρας είναι πώς θα πιέσουμε τις πλατφόρμες να σχεδιάζουν τις εφαρμογές λαμβάνοντας υπόψη την παιδική και εφηβική χρήση. Ήδη κάποιες το κάνουν», συνέχισε φέρνοντας ως παράδειγμα το Instagram.

«Βεβαίως υπάρχει ρόλος για την Ελλάδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το να προτάξουμε τεχνολογικές λύσεις και να δούμε και τα κανονιστικά ζητήματα, τα οποία αφορούν και τα δικαιώματα», συμπλήρωσε. «Πιστεύω ότι η Ευρώπη θα παίξει μεγαλύτερο κανονιστικό ρόλο να πιέσει τις μεγάλες αμερικανικές πλατφόρμες να επιτρέψει ευρύτερες παρεμβάσεις», πρόσθεσε. «Η Ευρώπη, χωρίς να πάμε σε υπερβολική ρύθμιση, να προσδιορίσει πλαίσιο και δικαιωμάτων πρωτίστως στα δικαιώματα των παιδιών και των εφήβων», τόνισε.

«Όλα αυτά ξεκινούν από τη σωστή ενημέρωση των γονιών, των καθηγητών και των δασκάλων, των ειδικών της υγείας, να εξηγήσουμε στα παιδιά ότι δεν υπάρχει υποκατάστατο από το να αθληθείς και να έχεις πραγματικές επαφές. Ο ψηφιακός κόσμος μπορεί να είναι χρήσιμος αλλά δεν μπορεί να είναι υποκατάστατο των πραγματικών εμπειριών», υπογράμμισε.

«Για μένα είναι μια μεγάλη ευκαιρία να παίξουμε έναν ρόλο ευρύτερο, πέραν των ορίων της πατρίδας μας. Τα ζητήματα αυτά απασχολούν τους πάντες», σημείωσε.

https://businessvoice.gr/wp-content/uploads/2024/12/mitsotakis-social-media.mp4
Keywords
Αναζητήσεις
live-i-parousiasi-tou-kyvernitikou-schediou-gia-tin-prostasia-ton-anilikon-sto-diadiktyo.htm
Τυχαία Θέματα