Mastercard Fintech Engage: Η καινοτομία στο επίκεντρο

Mastercard και καινοτομία, πηγαίνουν μαζί. Με αυτή τη φράση ξεκίνησε, την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου, στον εντυπωσιακό χώρο του Plexi Space στην Αθήνα,  η εκδήλωση Mastercard Fintech Engage, μια Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία της Mastercard για την ανάδειξη πρωτοποριακών ιδεών και τη στήριξη νεοσύστατων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο τομέα του fintech. Η σειρά των Ευρωπαϊκών εκδηλώσεων που ξεκίνησε από το Βερολίνο,

προσκαλεί fintech επιχειρήσεις από την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης να διεκδικήσουν μία θέση στο Start Path, το παγκόσμιο πρόγραμμα της Mastercard για την στήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων του κλάδου. Η εκδήλωση συγκέντρωσε στελέχη του χρηματοοικονομικού και πολιτικού κόσμου, fintechs, επενδυτές και εταιρείες επιχειρηματικού κεφαλαίου, με στόχο την ανάδειξη πρωτοποριακών ιδεών και τη στήριξη νέων επιχειρήσεων. Κατά τη διάρκεια του ξεχωριστού event, αναδείχθηκαν οι δύο κορυφαίες fintech εταιρείες, μεταξύ έξι υποψηφίων, προερχόμενες από τέσσερις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, την Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ και τη Βουλγαρία. 

Επόμενος σταθμός, Βερολίνο!

Βασικό στοιχείο της εκδήλωσης, αποτέλεσε ο διαγωνισμός για την ανάδειξη των 2 κορυφαίων fintechs, οι οποίες έλαβαν το εισιτήριο για το Βερολίνο, όπου το 2023 θα συγκεντρωθούν οι νικητές των επιμέρους εκδηλώσεων διεκδικώντας μία θέση στο Start Path, το παγκόσμιο πρόγραμμα της Mastercard για νεοφυείς επιχειρήσεις.

Οι δύο fintechs που αναδείχθηκαν νικήτριες του Mastercard Fintech Engage της Αθήνας, είναι η Spin Analytics από την Ελλάδα και η Kipp από το Ισραήλ, οι οποίες ξεχώρισαν με την παρουσίαση της ιδέας τους, καθώς και το επιχειρηματικό τους πλάνο, εντυπωσιάζοντας κοινό και κριτές. Η Spin Analytics,  αξιοποιεί στο έπακρο την τεχνητή νοημοσύνη και τον αυτοματισμό και δείχνει πως σε μια εποχή μετασχηματισμού υπάρχει άπλετος χώρος για καινοτομία. Επίσης, με τη χρήση του RISKROBOT απλοποιείται στο μέγιστο βαθμό o κύκλος διαχείρισης του πιστωτικού κινδύνου για χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και εμπόρους. Η ισραηλινή Kipp, προσφέρει λύσεις βασισμένες σε τεχνητή νοημοσύνη οι οποίες συνδέουν εμπόρους με τράπεζες που εκδίδουν κάρτες ώστε να εγκρίνονται περισσότερες καρτικές συναλλαγές, βελτιώνοντας έτσι την εμπειρία του πελάτη και αυξάνοντας τα έσοδα τόσο για τους εμπόρους όσο και τις τράπεζες.  

Οι υπόλοιπες εταιρείες – φιναλίστ στον διαγωνισμό ήταν οι ελληνικές Roadcube και Excelon, η κυπριακή Zing και η βουλγάρικη Boleron. 

Το FinTech στο επίκεντρο

Η Mastercard αποτελεί μία εταιρεία – ηγέτη στον κλάδο της τεχνολογίας πληρωμών, με την καινοτομία και  την τεχνολογία αιχμής να βρίσκονται στον πυρήνα της δραστηριότητάς της. Σύμφωνα με τον Country Manager της εταιρείας για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα κ. Παναγιώτη Πολύδωρο – ο οποίος άνοιξε την εκδήλωση – η παρουσία της Mastercard στην αγορά σήμερα είναι πιο έντονη από ποτέ και αυτό συμβαίνει χάρη στο FinTech. Έχοντας προηγηθεί μία εξαιρετικά δύσκολη εποχή, λόγω της πανδημίας, η εταιρεία κατάφερε να αναπτυχθεί δυναμικά, μέσα σε αυτή την πρωτόγνωρη συνθήκη. Αυτό το πέτυχε χάρη στην προοδευτικότητά της και την επένδυση στην καινοτομία. «Εμείς εναντίον όλων», όπως τόνισε ο Senior Vice President Market Development της Mastercard κ. Andreas Spengel, ο οποίος στη συνέχεια τόνισε τη σημασία του να παράγονται διαρκώς νέες ιδέες, αλλά και το να αλληλεπιδρούν οι άνθρωποι μεταξύ τους. 

Μια τέτοια καινοτόμα ιδέα αλληλεπίδρασης αποτελεί η συνεργασία μεταξύ της Mastercard και της fintech Hi, για τη δημιουργία μιας ξεχωριστής εφαρμογής που ενισχύει την οικονομική ευημερία των εργαζομένων με δωρεάν ευέλικτη πρόσβαση στις πληρωμές, ενώ παρέχει στις επιχειρήσεις ένα ολοκαίνουργιο εργαλείο ταμειακών ροών για τη μισθοδοσία τους. Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Hi για την ΕΜΕΑ, κ. Hans- Nicolai Hars, ο οποίος ήταν ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, το 48% των εργαζομένων σήμερα αποσπάται εν ώρα εργασίας, λόγω οικονομικών ανησυχιών. Η πλατφόρμα Hi, βοηθάει κάθε εργαζόμενο να νιώθει ασφάλεια στον εργασιακό του χώρο, «χτίζει» μία σχέση εμπιστοσύνης με κάθε έναν ξεχωριστά, προσφέρει νέες εισοδηματικές ευκαιρίες και, το σημαντικότερο, αναμένεται και στην Ελλάδα!

Χρήστος Δήμας: «Στόχος να καταστεί η Ελλάδα κόμβος καινοτομίας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη»

Από τον πολιτικό κόσμο, την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, κ. Χρήστος Δήμας, ο οποίος συμμετείχε σε κοινό panel με τον Επικεφαλής Επιστήμονα του Υπουργείου Οικονομίας και Βιομηχανίας του Ισραήλ, Dr. Ami Appelbaum με θέμα τις πρωτοβουλίες και τους μηχανισμούς στήριξης της κυβέρνησης στον κλάδο του fintech. Στο πάνελ, με συντονιστή τον Δρ. Άκη Τσεκούρα, επικεφαλής των Mastercard Advisors σε Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα τονίστηκε η σημαντική παρουσία της Mastercard στο περιβάλλον της τεχνολογίας και της καινοτομίας που, μεταξύ άλλων, συμβάλλει στη δικτύωση των νεοφυών επιχειρήσεων. Για την Ελλάδα, ο υφυπουργός, επισήμανε τις πρωτοβουλίες και την προσπάθεια της κυβέρνησης να ενδυναμώσει τον κλάδο του fintech. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, στόχος είναι η Ελλάδα να καταστεί κόμβος καινοτομίας και τεχνολογίας για ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και οι Έλληνες επιστήμονες να κατακτήσουν τις διεθνείς αγορές. Έκανε επίσης λόγο για ένα πολύ σημαντικό έργο, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», το οποίο αναπτύσσει μία σειρά σημαντικών ερευνητικών και αναπτυξιακών δραστηριοτήτων σχετικά με τις τεχνολογίες υδρογόνου και την ευρεία εφαρμογή τους στις μεταφορές, τη βιομηχανία και τον ενεργειακό τομέα.

Ο κλάδος του Fintech αποτελεί έναν πολλά υποσχόμενο κλάδο, ο οποίος έχει γνωρίσει ταχύτατη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, αποτελώντας τον πυρήνα του επενδυτικού ενδιαφέροντος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Την ίδια στιγμή η διασυνοριακή άντληση κεφαλαίων για μελλοντικές επενδύσεις στις fintechs, εμπεριέχει προκλήσεις αλλά και επενδυτικές ευκαιρίες. Στη σχετική συζήτηση στον τομέα των Venture Capitals, σε πάνελ που συντόνισε η κα. Νατάσα Τεολόγλου, Senior Managing Consultant των Mastercard Advisors, με τη συμμετοχή της κας. Μυρτούς Παπαθάνου, Partner στη Metavalon, Miriam Shtilman-Lavsovski, Partner στη Tal Ventures, του κ. Stanislav Sirakov, Partner στη LAUNCHub και του κ. Marco Veremis, Partner στη Big Pi Ventures Capital, αναφέρθηκαν μηχανισμοί υποστήριξης και πρωτοβουλιών για την υποστήριξη των νεοφυών fintech επιχειρήσεων, καθώς και μελλοντικοί τομείς επενδύσεων σε κάθε χώρα – δίνοντας έμφαση στην ευκαιρία για τη διασπορά των επενδύσεων σε περισσότερες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας

Στην ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα συζήτηση για τις εξελίξεις των πληρωμών στο Web3, μεταξύ των κκ. Δημοσθένη Καπώνη, CTO Metrika, Ηλία Σίμο, Co-founder, Rated Labs, και Βασίλη Τζιώκα, Web3 Global Strategy & Business Development Lead της Microsoft, με συντονιστή τον κ. Christian Rau, Senior Vice President Crypto and Fintech Enablement Europe της Mastercard, συζητήθηκε η σημαντική αλλαγή που θα επιφέρει η επερχόμενη 3η γενιά του Διαδικτύου στην απομακρυσμένη διασύνδεση των δεδομένων, όπου οι ιστότοποι και εφαρμογές θα μπορούν να επεξεργάζονται πληροφορίες με έξυπνο τρόπο που μοιάζει με τον άνθρωπο, μέσω τεχνολογιών όπως το Machine Learning, Big Data και Decentralized Ledger. 

Από αριστερά: Δημοσθένης Καπώνης – CTO Metrika, Ηλίας Σίμος – Co-founder Rated Labs, Christian Rau – Senior Vice President Crypto and Fintech Enablement Europe της Mastercard, Βασίλης Τζιώκας – Web3 Global Strategy & Business Development Lead της Microsoft

Το Mastercard Fintech Engage αναδεικνύεται αναμφίβολα σε έναν σημαντικό θεσμό, μέσα από τον οποίο έρχονται στο προσκήνιο οι πλέον καινοτόμες ιδέες και νεοφυείς επιχειρήσεις στον χρηματοοικονομικό κλάδο. Το πιο σημαντικό είναι η διαρκής και αμέριστη στήριξη των νέων επιχειρήσεων και το συνεχές όραμα εισροής όλο και περισσότερων ανθρώπων στην ψηφιακή οικονομία και σε μια οικονομία ισότητας για όλους.

Kipp και Spin Analytics, ραντεβού στο Βερολίνο!

Keywords
Τυχαία Θέματα