S&P: Αναβάθμισε τις προοπτικές του ελληνικού αξιόχρεου από σταθερές σε θετικές

10:27 22/4/2023 - Πηγή: Emea.gr

Στην αναβάθμιση των προοπτικών για το ελληνικό αξιόχρεο σε θετικές από σταθερές προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s φέρνοντας την χώρα ένα βήμα πιο κοντά στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Η αξιολόγηση της Ελλάδας διατηρήθηκε στο ΒΒ+, που είναι το τελευταίο «σκαλοπάτι» της κερδοσκοπικής πριν την είσοδο στην επενδυτική βαθμίδα. Σύμφωνα με την S&P, οι θετικές προοπτικές αντανακλούν το πρόσφατο ιστορικό εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Στην έκθεσή του ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poors αναφέρει:

-Οι

ελληνικές δομικές μεταρρυθμίσεις και η ανθεκτικότητα της οικονομίας, σε συνδυασμό με την ευρωπαϊκή στήριξη, έχουν βελτιώσει τα οικονομικά της κυβέρνησης και τη σταθερότητα του χρηματοοικονομικού τομέα. 

– Μετά την πιο ταχεία δημοσιονομική σύγκλιση το 2022, η Ελλάδα επέστρεψε σε πρωτογενές πλεόνασμα και αναμένεται περαιτέρω βελτίωση τα επόμενα χρόνια. 

– Οι επενδύσεις αυξήθηκαν στο 21% του ΑΕΠ στα τέλη του 2022, ενισχυμένες κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες την τελευταία τριετία. Ο οίκος αναμένει διατήρηση της τάσης, με βάση και τα κεφάλαια που είναι διαθέσιμα από το Ταμείο Ανάκαμψης. 

– Η ελληνική οικονομία έχει αποδειχθεί ανθεκτική παρά τις δύσκολες εξωτερικές μακροοικονομικές συνθήκες. Η οικονομική δραστηριότητα ενισχύθηκε κατά 5,9% σε πραγματικούς όρους το 2022, ξεπερνώντας τα προ πανδημίας επίπεδα, παρά το ενεργειακό σοκ για την Ελλάδα και τους εμπορικούς της εταίρους. Οι επενδύσεις αυξήθηκαν στο 21,4% του ΑΕΠ στο τέλος του 2022, αυξημένες κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες από το τέλος του 2019, ενώ οι εξαγωγές ως ποσοστό του ΑΕΠ εκτιμάται ότι αυξήθηκαν κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες την τελευταία δεκαετία.

Μάλιστα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να αυξήσει τις αξιολογήσεις για την Ελλάδα το επόμενο 12μηνο εφόσον «διατηρηθεί η δημοσιονομική πειθαρχία κατά την περίοδο πρόβλεψης μας έως το 2026. Οι ανοδικές αξιολογήσεις πιθανότατα θα εξαρτηθούν επίσης από τη διατήρηση του ρυθμού των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων από την επόμενη κυβέρνηση, ενισχύοντας έτσι την ελληνική οικονομική ανταγωνιστικότητα».

Αντίθετα όπως σημειώνεται στην έκθεση,  «θα μπορούσαμε να αναθεωρήσουμε τις προοπτικές σε σταθερές εντός των επόμενων 12 μηνών, εάν οι δημοσιονομικές επιδόσεις αποκλίνουν σημαντικά και αρνητικά από τις τρέχουσες προβλέψεις μας και οι εξωτερικές ανισορροπίες, όπως από το σημερινό αυξημένο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, επιδεινωθούν περισσότερο από ότι αναμένουμε».

Keywords
Τυχαία Θέματα