Sniper: Η ΔΕΗ, η ΔΙΑΣ και η Τράπεζα Αττικής!

12:10 17/1/2023 - Πηγή: Emea.gr

Για την Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου 2023 παρατάθηκε η ηλεκτρονική κατάθεση προσφορών αναφορικά με τον διαγωνισμό της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού ΑΕ (ΔΕΗ) για τη σύναψη σύμβασης με αντικείμενο την “Προμήθεια λογισμικού Εμπορίας και Διαχείρισης Κινδύνων (Energy Trading & Risk Management – ETRM) και Παροχή Υπηρεσιών Εγκατάστασης, Παραμετροποίησης

και Εξατομίκευσης”.

Ως αρχική καταληκτική ημερομηνία είχε οριστεί η 25η Νοεμβρίου 2022, στη συνέχεια η 16η Ιανουαρίου 2023 και πλέον η κατάθεση των προσφορών αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των προσεχών τριών εβδομάδων.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του συγκεκριμένου έργου ανέρχεται σε 5.500.000 ευρώ, ποσό το οποίο και αποτελεί το ανώτατο όριο της σχετικής προσφοράς.

Αντικείμενο του διαγωνισμού είναι η προμήθεια λογισμικού και η παροχή υπηρεσιών εγκατάστασης, παραμετροποίησης και εξατομίκευσης, με έμφαση στις άδειες για το λογισμικό ETRM για την κάλυψη των λειτουργικών απαιτήσεων του Front, Middle, Back Office της εταιρείας για χρονικό διάστημα πέντε ετών. Σε επίπεδο υπηρεσιών γίνεται λόγος για την εγκατάσταση των απαιτούμενων modules και της cloud υποδομής για την λειτουργία της (σε περίπτωση που η προσφερόμενη λύση δεν είναι SaaS), την παραμετροποίηση και εξατομίκευση του λογισμικού, την διαδικασία μετάπτωσης ιστορικών δεδομένων, την εκπαίδευση των χρηστών, την τεχνική υποστήριξη και διαδικασία συντήρησης κ.ο.κ.

Όσο για τη συνολική διάρκεια της υλοποίησης του έργου, θα διαρκέσει κατά μέγιστο 75 μήνες από τη χρονική έναρξη ισχύος της σχετικής σύμβασης που θα συναφθεί.

– – – – – – – – – – – – – –

Για δεύτερο συνεχόμενο έτος οι συναλλαγές που διακινήθηκαν μέσω της Διατραπεζικά Συστήματα (ΔΙΑΣ) ΑΕ κατέγραψαν διψήφιο ποσοστό αύξησης, καθώς το 2022, η ΔΙΑΣ διακανόνισε 368 εκατομμύρια συναλλαγές, συνολικής αξίας 407 δισεκατομμυρίων ευρώ! Μέγεθος, το οποίο είναι υπερδιπλάσιο του ΑΕΠ της χώρας μας, ενώ το 2021 η αξία των αντίστοιχων συναλλαγών που διακίνησε η ΔΙΑΣ ανερχόταν σε 344 δισεκατομμύρια ευρώ!

Από το σύνολο των συναλλαγών που διακινήθηκαν το 2022, το 84,6% αφορά σε μεταφορές πίστωσης (διατραπεζικές μεταφορές πίστωσης, άμεσες μεταφορές πίστωσης, εισπράξεις και πληρωμές επιχειρήσεων/οργανισμών). Από αυτές, οι 62 εκ. συναλλαγές ανήκουν στην υπηρεσία διατραπεζικών μεταφορών πίστωσης, οι οποίες παρουσίασαν αύξηση 27,3% σε σχέση με το 2021. Υποσύνολο των διατραπεζικών μεταφορών πίστωσης αποτελούν οι άμεσες μεταφορές πίστωσης, οι οποίες το 2022 αποτέλεσαν το 28,3% των μεταφορών πίστωσης και ανήλθαν σε 17,5 εκατ. συναλλαγές, παρουσιάζοντας αύξηση 107% σε σχέση με το 2021.

Όπως σημειώνεται, το 2022 ενισχύθηκε σημαντικά η υπηρεσία IRIS payments (IRIS P2P, IRIS P2B και IRIS e-commerce), η οποία παρέχεται από τη ΔΙΑΣ σε συνεργασία με τους Παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών, που κατέγραψαν ισχυρούς ρυθμούς αύξησης 214%, 109% και 68% αντίστοιχα σε σχέση με το 2021. Όσο για το πλήθος των χρηστών του IRIS P2P, ανέρχονται σε 1,4 εκατομμύρια, καθώς μόνο τον περασμένο Δεκέμβριο έλαβαν χώρα 59.000 νέες εγγραφές, ενώ σε 85.000 ανέρχονται οι εγγεγραμμένοι επαγγελματίες στην υπηρεσία IRIS P2B.

– – – – – – – – – – – – – –

Λυτούς και δεμένους έχουν… ξαμολήσει σειρά στελεχών της Τράπεζας Αττικής ενόψει των επικείμενων “απομακρύνσεων” (sic) που θρυλούνται πως θα λάβουν χώρα κατά το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα.

Μάλιστα, ως επιθυμητοί – προς επικοινωνία – “στόχοι” θεωρούνται ορισμένοι, ένας “στενός” κύκλος συνεργατών για την ακρίβεια, που κινείται γύρω από την επικεφαλής της τράπεζας. Σε αυτούς, συγκαταλέγεται ακόμη και μια εκ των νέων μεταγραφών, που θεωρείται πως έχει κάτι παραπάνω από ισχυρούς δεσμούς φιλίας με την ισχυρή κυρία της Τράπεζας Αττικής.

Σκεπτόμενοι, λοιπόν, εκ του πονηρού, θεωρούν πως θα καταφέρουν να επηρεάσουν υπέρ τους την όποια απόφαση ληφθεί κατά το εγγύς ή πιο μακρινό μέλλον. Ωστόσο, επειδή αρκετοί απ’ όσους… καίγονται να διασφαλίσουν την παρουσία τους κατά την επόμενη -και πιο ανθηρή εξ’ όσων διατείνονται πλείστοι όσοι- ημέρα της Τράπεζας, δείχνουν να αγνοούν μια από τις πιο βασικές αρχές που δεν είναι άλλη από το “Κρείττον του λαλείν το σιγάν”, όπως διακήρυτταν και οι Αρχαίοι μας πρόγονοι, η διοίκηση εμφανίζεται έντονα ενοχλημένη.

Μην απορήσετε, δε, εάν οι “γέφυρες” που επιθυμούν να ρίξουν και οι «γνωστοί» τους οποίους προσπαθούν να… στρατολογήσουν προκειμένου να έχουν ευνοϊκή αντιμετώπιση, γυρίσουν μπούμερανγκ εις βάρος τους και βρεθούν εκτός νυμφώνος!

Σημαντικότερα, προσεχώς…

– – – – – – – – – – – – – –

Στα 68.333.224 ευρώ ανήλθε η αξία των 4.703 ακάλυπτων επιταγών που καταγράφηκαν στην ελληνική αγορά κατά τη διάρκεια του 2022, όπως γνωστοποίησε η εταιρεία Τειρεσίας ΑΕ, η οποία σήμερα -πλέον- εξειδικεύεται στη συγκέντρωση και διάθεση πληροφοριών οικονομικής συμπεριφοράς και δεδομένων συγκέντρωσης χορηγήσεων (για ιδιώτες και επιχειρήσεις), υποθηκών και προσημειώσεων, καθώς επίσης και στοιχείων που συνδράμουν στην αποτροπή απάτης στις τραπεζικές συναλλαγές, τα οποία παρέχει μέσω αξιόπιστων πληροφοριακών συστημάτων.

Ο πλέον… ζημιάρης μήνας, τόσο σε επίπεδο πλήθους όσο και συνολικής αξίας ήταν ο περυσινός Ιανουάριος, όταν καταγράφηκαν 653 επιταγές, η αξία των οποίων ανήλθε στα 11.893.166 ευρώ. Στον αντίποδα, σε επίπεδο αξίας ήταν ο Μάϊός του 2022 με 3.974.000 ευρώ και σε πλήθος τεμαχίων επιταγών ο Δεκέμβριος που ολοκληρώθηκε προ ημερών, με 303. Παράλληλα, η αξία τους ήταν η δεύτερη χαμηλότερη του έτους, με 4.009.147 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα