Unesco: Θέτει υπό «προσωρινή ενισχυμένη προστασία» 34 πολιτιστικούς χώρους στον Λίβανο

Η Unesco ανακοίνωσε ότι θέτει υπό «προσωρινή ενισχυμένη προστασία» 34 πολιτιστικούς χώρους στον Λίβανο, που απειλούνται από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Παράλληλα χορηγεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας.

Τα πολιτιστικά αγαθά αυτά, μεταξύ των οποίων και οι αρχαιολογικοί χώροι της Μπααλμπέκ και της Τύρου που περιλαμβάνονται στον κατάλογο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς «έχουν στο εξής το υψηλότερο επίπεδο ασυλίας έναντι

των επιθέσεων και των χρήσεων για στρατιωτικούς σκοπούς», σύμφωνα με την ανακοίνωση της οργάνωσης αυτής του ΟΗΕ για την επιστήμη, τον πολιτισμό και την εκπαίδευση.

«Ο μη σεβασμός των όρων αυτών συνιστά σοβαρή παραβίαση της Σύμβασης της Χάγης του 1954 (για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης,) και ανοίγει τη δυνατότητα άσκησης διώξεων», προειδοποιεί η Unesco. Το Ισραήλ συνεχίζει τα φονικά του πλήγματα, καθώς μαίνεται ο πόλεμος από τις 23 Σεπτεμβρίου κατά του σιιτικού ισλαμιστικού κινήματος Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Ανάμεσα στα αγαθά που αναφέρονται είναι κυρίως οι αρχαιολογικοί χώροι της Μπααλμπέκ και της Τύρου, που είναι εγγεγραμμένοι στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, και «κοντά τους παρατηρήθηκαν πλήγματα προσφάτως», σύμφωνα με την Unesco.

Άλλοι χώροι και μνημεία που υπάρχουν σε πόλεις χιλιετιών, τους οποίους αφορά η απόφαση αυτή είναι η Σιδώνα, η Αντζάρ, το Ανάκτορο Μπεϊτεντίν και το Εθνικό Μουσείο της Βηρυτού. Η απόφαση αυτή λαμβάνεται μετά την “έκτακτη συνεδρίαση” σήμερα της Επιτροπής για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης, έπειτα από αίτημα του Λιβάνου, στα γραφεία της Unesco στο Παρίσι.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, είχε προηγηθεί αίτημα προς την Unesco 300 προσωπικοτήτων από τον χώρο του πολιτισμού, εκ των οποίων αρχαιολόγοι και πανεπιστημιακοί, οι οποίοι κάλεσαν την Κυριακή την Unesco να εγγυηθεί την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς του Λιβάνου. Αντιδρώντας στην απόφαση της Unesco, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι χαιρέτισε σε ανακοίνωση «μια νίκη για το δίκαιο και ένα ηχηρό χαστούκι για τον ισραηλινό εχθρό που συνεχίζει τις καταστροφικές του επιθέσεις κατά του Λιβάνου».

«Η απόφαση αυτή συνιστά ένα ισχυρό μέσο αποτροπής κατά του ισραηλινού εχθρού καθώς χαρακτηρίζει έγκλημα πολέμου, κάθε επίθεση εναντίον των αρχαιολογικών χώρων, αιτιολογώντας τη δίωξη των υπευθύνων ενώπιον των διεθνών δικαστηρίων», πρόσθεσε.

«Η Unesco διατηρεί μαζί με τον Λίβανο μια βαθιά και παλιά συνεργασία. Θα εξαντλήσουμε τις προσπάθειές μας για να προσφέρουμε κάθε απαραίτητη τεχνογνωσία και βοήθεια για την προστασία της εξαιρετικής του πολιτιστικής κληρονομιάς», δήλωσε από την πλευρά της η γενική διευθυντής της Unesco Οντρέ Αζουλέ.

Keywords
Αναζητήσεις
unesco-thetei-ypo-prosorini-enischymeni-prostasia-34-politistikous-chorous-ston-livano.htm
Τυχαία Θέματα