Vodafone: Η βόμβα της Κεραμέως, οι… γαλαντόμοι εκπαιδευτικοί και η ελπίδα για το μέλλον

07:01 20/1/2023 - Πηγή: Emea.gr

Το Ίδρυμα Vodafone παρουσίασε την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023, σε ειδική εκδήλωση, δύο νέες πρωτοβουλίες που φέρνουν τις ψηφιακές δεξιότητες στο επίκεντρο της εκπαίδευσης.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε μία νέα πανευρωπαϊκή έρευνα που αναδεικνύει το ψηφιακό χάσμα στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση της Ελλάδας και η έναρξη ενός νέου Εκπαιδευτικού Προγράμματος Σπουδών,

σε συνεργασία με την ομάδα DAISSy του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ), τον εκπαιδευτικό Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό Επιστήμη Επικοινωνία (SciCo) και την Ελληνογερμανική Αγωγή.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε και δημόσια συζήτηση για το θέμα των ψηφιακών δεξιοτήτων στην εκπαίδευση, στην οποία συμμετείχαν ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας και πρεσβευτής του Ιδρύματος Vodafone Χάρης Μπρουμίδης, ο Διευθυντής Πληροφορικής του MIT Media Lab και πρεσβευτής του Ιδρύματος Vodafone, Μιχάλης Μπλέτσας, ο Καθηγητής, Κοσμήτορας Σχολής Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου o Αχιλλέας Καμέας και η Διάνα Βουτυράκου, Γενική Διευθύντρια και Συνιδρύτρια του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού Unique Minds.

Πέρα όμως από τα πολύ σημαντικά πράγματα που ακούστηκαν και σας παρουσίασε το emea.gr, δύο πράγματα είχαν πολύ ενδιαφέρον και τράβηξαν την προσοχή των παρευρισκόμενων.

Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών

Το πρώτο ήταν η αποκάλυψη της Νίκης Κεραμέως για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Η υπουργός Παιδείας τόνισε, με ιδιαίτερη έμφαση, τη σπουδαιότητα της κυβερνητικής πρωτοβουλίας να κάνει πράξη την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών μετά από περίπου τέσσερις δεκαετίες. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα αξιολόγησης θα τεθεί σε εφαρμογή από την επόμενη κιόλας εβδομάδα, ενώ λίγο αργότερα το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε ανακοίνωση που εξειδικεύει τη διαδικασία. 

 Και η… αυτοαξιολόγηση

Το πόσο σημαντική είναι η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών φάνηκε λίγο αργότερα, όταν παρουσιάστηκαν τα ευρήματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε από την IPSOS για λογαριασμό του Ιδρύματος Vodafone. Σύμφωνα λοιπόν με όσα ακούστηκαν, οι λειτουργοί της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα θεωρούν ότι στην πλειονότητά τους διαθέτουν πολύ καλά επίπεδα δεξιοτήτων στην πληροφορική, με αποτέλεσμα η χώρα μας να αποκτά μία ιδιαίτερα υψηλή θέση στην Ευρώπη.

Πόσο καλά; Αρκεί να δει κάποιος τον παρακάτω πίνακα.

Το 75 τοις 100 των εκπαιδευτικών μας θεωρεί ότι διαθέτει ανώτατες δεξιότητες, ένας στους δύο θεωρεί τον εαυτό του expert και ένας στους τέσσερις leader. Φαινομενικά λοιπόν η χώρα μας βρίσκεται πολύ υψηλά σε σχέση με άλλες χώρες τις Ευρώπης; Ισχύει όμως πράγματι αυτό; Όπως ακούστηκε στα διάφορα… πηγαδάκια, οι Έλληνες έχουμε την τάση να είμαστε γαλαντόμοι με τον εαυτό μας όταν πρόκειται να αξιολογήσουμε τις ικανότητές μας. Στον αντίποδα, εκπαιδευτικοί από το εξωτερικό, βαθμολόγησαν πολύ πιο αυστηρά τον εαυτό τους, αποδεικνύοντας όμως ότι είναι περισσότερο ειλικρινείς.

Θα ήταν όντως πολύ ευχάριστο να έχουμε τόσο άριστα καταρτισμένους εκπαιδευτικούς. Όταν όμως η πλειοψηφία τους θεωρεί ότι μπορεί να… δημιουργήσει ψηφιακό περιεχόμενο, είναι μια δήλωση που δεν συνάδει με την εικόνα που έχουμε σχηματίσει όσοι διαθέτουμε εμπειρία με το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.

Άλλωστε πρόκειται για τους ίδιους ανθρώπους που ήταν αρνητικοί πριν 2-3 χρόνια να διδάξουν μέσω τηλεκπαίδευσης, δηλώνοντας ότι δε διαθέτουν τις σχετικές γνώσεις. Φυσικά αντιλαμβανόμαστε ότι οι τοποθετήσεις αυτές είχαν κι άλλη σκοπιμότητα, το βασικό στοιχείο που μένει όμως είναι ότι η αξιολόγηση, αν πραγματοποιηθεί αντικειμενικά και από τους κατάλληλους ανθρώπους, θα μπορέσει όντως να δώσει μια ξεκάθαρη εικόνα για τους ανθρώπους του εκπαιδευτικού συστήματος και τις υπηρεσίες που προσφέρουν.

Και η αχτίδα αισιοδοξίας

Και για να μη δημιουργηθεί το λανθασμένο συμπέρασμα ότι επιτίθεται κάποιος στους εκπαιδευτικούς μας, ένα άλλο στοιχείο της έρευνας αφήνει ορθάνοιχτο ένα παράθυρο αισιοδοξίας. Ο Έλληνας εκπαιδευτικός, σε αντίθεση με τον ξένο συνάδελφό του που δηλώνει ότι θεωρεί τον εαυτό του περισσότερο ως φορέα πληροφορίας και γνώσης, αναγνωρίζει ότι επιτελεί έναν πιο σύνθετο ρόλο στη ζωή των μαθητών και διαθέτει μεγαλύτερο αίσθημα ευθύνης.

Συγκεκριμένα,  οι εκπαιδευτικοί θεωρούν τα σχολεία υπεύθυνα για προς την προετοιμασία των νέων για τις τεχνολογικές απαιτήσεις ενός ψηφιακού μέλλοντος. Επιπλέον, δηλώνουν ότι τόσο οι οικογένειες όσο και τα σχολεία έχουν την ευθύνη για την ανάπτυξη των συναισθηματικών και κοινωνικών δεξιοτήτων των μαθητών ώστε να προσαρμοστούν στο αύριο της τεχνολογίας, διαφοροποιούμενοι από τους ξένους συναδέλφους ως προς τον ρόλο του σχολείου στη μετάβαση αυτή.

Αυτό από μόνο του δείχνει ότι σίγουρα οι εκπαιδευτικοί μας αντιλαμβάνονται το επάγγελμά τους με ένα μεγαλύτερο αίσθημα καθήκοντος. Είναι σημαντικό λοιπόν, προγράμματα όπως αυτό του ιδρύματος Vodafone, να τους προσφέρει τα κατάλληλα εργαλεία για να μπορέσουν να σταθούν δίπλα στη νέα γενιά και την ελπίδα μας για ένα καλύτερο μέλλον.

Υπενθυμίζεται ότι το επιτυχημένο πρόγραμμα εκμάθησης δεξιοτήτων STEM του Ιδρύματος Vodafone, Generation Next εισάγει ένα νέο πρωτοποριακό δωρεάν Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Σπουδών, σε συνεργασία με την ομάδα DAISSy του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ), τον εκπαιδευτικό Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό Επιστήμη Επικοινωνία (SciCo) και την Ελληνογερμανική Αγωγή. Μέσω του νέου προγράμματος, διάρκειας 130 ωρών, οι επιμορφούμενοι θα λαμβάνουν πιστοποίηση καθώς και 5,2 ακαδημαϊκές μονάδες ECTS.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μελλοντικούς ή ενεργούς εκπαιδευτικούς και έχει ως στόχο να τους εισάγει στον κόσμο της STEAM εκπαίδευσης. Βασίζεται στην ομαδική εργασία και την ανάπτυξη της αναλυτικής σκέψης για την επίλυση αυθεντικών, σύνθετων συνδυαστικών προβλημάτων της σύγχρονης ζωής και απαντά στην αναγκαιότητα εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, προκειμένου να καλλιεργήσουν τις δεξιότητες και ικανότητες που απαιτούνται για τη διδασκαλία θεμάτων STEM εκπαίδευσης και την διαμόρφωση ενός σύγχρονου, ελκυστικού μαθησιακού περιβάλλοντος STEM/STEAM προσεγγίσεων.  

Με την ολοκλήρωση του Σύντομου Προγράμματος Σπουδών οι εκπαιδευόμενοι/ες θα είναι ικανοί να αξιοποιούν σύγχρονα ηλεκτρονικά περιβάλλοντα μάθησης αλλά και νέες εκπαιδευτικές τεχνολογίες στην STE(A)M τάξη. Θα αναπτύξουν τις ψηφιακές και τις οριζόντιες δεξιότητες (21st century skills), τις σχετικές με την εκπαίδευση STE(Α)M ικανότητες, αλλά και τις πράσινες δεξιότητες (green skills) των ιδίων καθώς επίσης και των μαθητών και μαθητριών τους και θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για ελκυστικές και ποιοτικά αναβαθμισμένες μαθησιακές εμπειρίες στη Δευτεροβάθμια τυπική και μη τυπική εκπαίδευση, προετοιμάζοντας τη μαθητική κοινότητα να ανταπεξέλθει στις υψηλές απαιτήσεις της ψηφιακής εποχής και αγοράς εργασίας.

Το Ίδρυμα Vodafone συμπλήρωσε 20 χρόνια προσφοράς και δραστηριοποίησης στην Ελλάδα, υλοποιώντας στον τομέα της Εκπαίδευσης προγράμματα που ενισχύουν τις δεξιότητες της νέας γενιάς. Το Generation Next υλοποιείται από το 2017, σε συνεργασία με τον Εκπαιδευτικό Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό SciCo Επιστήμη Επικοινωνία και την ακαδημαϊκή συμβολή της Ελληνογερμανικής Αγωγής και μέχρι σήμερα μετρά περισσότερους από 95.000 ωφελούμενους.

Keywords
Τυχαία Θέματα