Αγαμέμνων Σταυρόπουλος: Νόμοι Ναρκοπέδια

Οι φορολογικοί νόμοι είναι πολύ καλά σχεδιασμένοι νόμοι, αν σκοπός τους είναι να σε κοροϊδέψουν. Είναι γραμμένοι με τρόπο που δεν μπορείς να κατανοήσεις την βούληση του νομοθέτη, οπότε το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να εικάζεις και να ερμηνεύεις, αναμένοντας την διευκρινιστική εγκύκλιο, η οποία συχνά γεννά περισσότερα ερωτήματα από όσα λύνει. Εκτός αν απλά επαναλαμβάνει τα ακριβή λόγια του νόμου σαν να σου λέει σκωπτικά «τι δεν καταλαβαίνεις;»

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του τέλους ψηφιακών συναλλαγών, με τον Ν. 5135/2024 ο οποίος τίθεται σε εφαρμογή την 1η Δεκεμβρίου 2024. Στο

άρθρο 20 διαβάζουμε ότι «1. Επιβάλλεται Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής σε χρηματικά ποσά ή συνδρομές που καταβάλλονται σε επιμελητήρια, ενώσεις, συλλόγους και σωματεία, από τα μέλη αυτών για τη συμμετοχή τους, χωρίς να αντιστοιχούν σε ιδιαίτερη αντιπαροχή εκ μέρους του λήπτη της συνδρομής. Το ποσό του οφειλόμενου Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής υπολογίζεται επί του καταβαλλόμενου χρηματικού ποσού ή της συνδρομής με την εφαρμογή συντελεστή:

α) ένα κόμμα είκοσι τοις εκατό (1,20%), εφόσον πρόκειται για συνδρομή σε σωματεία,

β) δύο κόμμα σαράντα τοις εκατό (2,40%), σε κάθε άλλη περίπτωση.»

Τι μπορεί να καταλάβει οποιοσδήποτε από αυτή τη διάταξη; Ότι επιβάλλεται φόρος στις συνδρομές σωματείων. Γράφει ο νόμος πουθενά για εξαιρέσεις; Όχι! Μήπως λέει κάτι η αιτιολογική έκθεση; Και πάλι όχι.

Άλλωστε ήδη στο άρθρο 2 παράγραφος γ έχουμε διαβάσει ότι «γ) καταργείται το από 28.7.1931 π.δ. «Περί κώδικος των νόμων περί τελών χαρτοσήμου» (Α’ 239), καθώς και όλες οι ειδικότερες διατάξεις που προβλέπουν την επιβολή τέλους χαρτοσήμου σε διάφορες συναλλαγές, και καταργείται στο εξής το τέλος χαρτοσήμου». Τι καταλαβαίνει κάθε νοήμων άνθρωπος από την διάταξη αυτή; Πώς ό,τι γνωρίζαμε μέχρι τώρα το ξεχνάμε και ξεκινάμε μια καινούρια αρχή, με τον καινούριο νόμο, χωρίς να μας προβληματίζουν οι διατάξεις και οι ερμηνείες του παλιού, που κόντευε να κλείσει 100 χρόνια.

Υπάρχει όμως ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα: το να επιβάλλεται ψηφιακό τέλος συναλλαγές στις συνδρομές σωματείων χωρίς εξαιρέσεις, είναι πολύ μεγάλη αλλαγή για να μην γίνεται καμία απολύτως ανακοίνωση από την ΑΑΔΕ ή το Υπουργείο Οικονομικών γι’ αυτό. 

Κατά την προσφιλή συνήθεια του Υπουργείου, οι διατάξεις αλλάζουν λίγες μέρες πριν τεθούν σε εφαρμογή. Οι λογιστές λοιπόν έχουμε να αντιμετωπίσουμε το εξής δίλημμα: ενημερώνουμε τα σωματεία ότι όσες συνδρομές θα λαμβάνουν από την πρώτη Δεκεμβρίου 2024 θα επιβαρύνονται με τέλος συναλλαγής ή αναμένουμε πιθανή διευκρίνιση που θα τα απαλλάσσει; Οι συζητήσεις δίνουν και παίρνουν. Η άποψη ότι στο νέο φορολογικό θα προβλέπονται εξαιρέσεις για τα μη κερδοσκοπικά με κοινωφελή δραστηριότητα κέρδιζε έδαφος. Συζητώντας το θέμα, ένας συνάδελφος μου υπέδειξε ότι στην παράγραφο 5 του άρθρου 32 του Νόμου 5135 διαβάζουμε ότι «5. Απαλλακτικές ρυθμίσεις επιβολής τελών χαρτοσήμου, διατηρούνται σε ισχύ και νοούνται εφεξής ως απαλλαγές από το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής, ακόμα και εάν δεν προβλέπονται στον παρόντα νόμο.»

Αυτό έρχεται σε ευθεία αντίθεση με όσα διαβάσαμε στο άρθρο 2, ότι καταργείται το ΠΔ της 28.7.1931 και όλες οι ειδικότερες διατάξεις που προβλέπουν την επιβολή τέλους χαρτοσήμου σε διάφορες συναλλαγές.

Ποιο το νόημα να δημιουργείς ένα καινούριο νόμο, καταργώντας τον παλιό, διατηρώντας παράλληλα τις απαλλαγές που προέβλεπε ο ίδιος ο νόμος που καταργείς; Γιατί να μην γράφονται οι απαλλαγές από την αρχή στον καινούριο νόμο, σε κάθε άρθρο;

Οι νόμοι και οι αποφάσεις πλέον δεν γράφονται για να καταλάβει ο φορολογούμενος τι πρέπει να κάνει. Γράφονται ώστε η φορολογική διοίκηση να έχει το ακαταλόγιστο, αλλάζοντας γνώμη κατά το δοκούν. 

Λέγεται πολύ συχνά ότι η Ελλάδα θα σωθεί αν αρχίζουμε να τηρούμε τους νόμους. Πολύ φοβάμαι ότι αυτό θα είναι η καταστροφή μας. Για να τηρούνται οι νόμοι, θα πρέπει πρώτα να είναι σαφείς, ξεκάθαροι και εύκολα εφαρμόσιμοι. 

Keywords
Τυχαία Θέματα