Αλεξανδρινό: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το πιο δημοφιλές φυτό των Χριστουγέννων

Το Ποϊνσέτια ή «Αλεξανδρινό», όπως το ονομάζουμε στην χώρα μας, είναι το πιο δημοφιλές φυτό κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και προέρχεται από το Μεξικό.

Είναι γνωστό και με άλλες ονομασίες, όπως Αστέρι της Βηθλεέμ, ενώ το επιστημονικό του όνομα είναι το Euphorbia pulcherrima (Ευφορβία η κομψοτάτη).

Είναι το φυτό από το οποίο φτιάχνεται το στεφάνι που στολίζει παραδοσιακά το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Το έθιμο αυτό προέρχεται από τις ΗΠΑ όταν, πριν 200 περίπου χρόνια ο πρώτος πρέσβης της Αμερικής στο Μεξικό,

Joel Poinsett, έφερε το φυτό αυτό μαζί του από τη νότια Αμερική. Έτσι σιγά σιγά το Αλεξανδρινό θεωρήθηκε ως το «κλασσικό» φυτό των Χριστουγέννων.

Σχεδόν σε όλη την Ευρώπη σήμερα η εμφάνισή του συμβολίζει την έναρξη των εορτών.

Η τιμή του στην Ελλάδα κυμαίνεται από 4 έως 45 ευρώ και εξαρτάται από το μέγεθος της γλάστρας, το ύψος του ακόμη και την ηλικία του.

Πώς ξεκίνησε το έθιμο

Κάθε χρόνο, στις 12 Δεκεμβρίου στις ΗΠΑ γιορτάζεται η Ημέρα του Αλεξανδρινού. Η συγκεκριμένη ημερομηνία έχει καθοριστεί από τα μέσα του 19ου αιώνα και γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο, σαν μια ευκαιρία να δείξουμε την εκτίμηση και την ευγνωμοσύνη μας στα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Και, όπως την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου προσφέρουμε λουλούδια, έτσι την Ημέρα του Αλεξανδρινού προσφέρουμε Αλεξανδρινά, ένα έθιμο το οποίο αρχίζει και αποκτά αρκετούς φίλους σε όλη την Ευρώπη, καθώς σηματοδοτεί την έναρξη της εορταστικής περιόδου βάζοντάς μας δυναμικά στο χαρούμενο, γιορτινό κλίμα.

Η ημερομηνία αυτή, μέσα στην καρδιά του χειμώνα, είναι η ημέρα που πέθανε ο Joel Poinsett.

Με αφετηρία την Αμερική, το Αλεξανδρινό ξεκίνησε το μακρύ ταξίδι του για την κατάκτηση του κόσμου και στα μέσα του 19ου αιώνα, το Αμερικανικό Κογκρέσο όρισε την 12η Δεκεμβρίου ως Poinsettia Day (Ημέρα του Αλεξανδρινού) για να τιμήσει τον διπλωμάτη και μεγάλο φίλο του φυτού.

Στην Ευρώπη, το Αλεξανδρινό έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις διακοσμήσεις και αποτελεί ένα δημοφιλές δώρο την περίοδο των εορτών.

Έχει γίνει το πλέον απαραίτητο στοιχείο της εορταστικής διακόσμησης και με τα κατάλληλα υλικά και αξεσουάρ, την κατάλληλη προετοιμασία και λίγη δημιουργικότητα μπορεί να ικανοποιήσει κάθε γούστο και να γίνει ιδανική βάση για όλες τις χριστουγεννιάτικες συνθέσεις.

Πώς συντηρείται το Αλεξανδρινό

Τα Αλεξανδρινά που προμηθευόμαστε σε γλάστρα από φυτώρια και ανθοπωλεία πρέπει να τα τοποθετούμε σε φωτεινό χώρο μέσα στο σπίτι μας, σε σημείο που να μη δέχονται απευθείας τις ακτίνες του ήλιου.

Για να κρατήσουμε έντονο το κόκκινο χρώμα του Αλεξανδρινού αποφεύγουμε τις πολύ σκιερές θέσεις που σταδιακά κάνουν τα φύλλα του να χάνουν τη ζωντάνια στον χρωματισμό τους.

Διατηρούμε το Αλεξανδρινό μακριά από ψυχρά ρεύματα και παγωνιά για να διατηρηθεί σε καλή κατάσταση με πράσινο φύλλωμα και πλούσια ανθοφορία.

Ειδικά την εορταστική περίοδο, εξασφαλίσουμε θέση μακριά από τα παγωμένα τζάμια, γιατί μπορεί να ρίξει τα φύλλα του. Επίσης, είναι σημαντικό να έχουμε την γλάστρα του Αλεξανδρινού μακριά από θερμαντικά σώματα όπως τζάκι και καλοριφέρ για να αποφύγουμε το στρίψιμο των φύλλων του.

Χρειάζεται προσεκτικό πότισμα κατά την εποχή της ανάπτυξης και της ανθοφορίας και γενικά πρέπει να διατηρείται το χώμα σχετικά υγρό, χωρίς ωστόσο υπερβολές. Αντιθέτως, δεν πρέπει ποτέ το νερό να λιμνάζει στο πιατάκι διότι σε αυτήν την περίπτωση αυξάνεται η πιθανότητα να σαπίσει.

Η αύξηση του ποτίσματος πραγματοποιείται πάλι όταν αρχίζουν να ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες. Αν είναι επιθυμητό να μεταφερθεί η Ποϊνσέτια στο μπαλκόνι ή στον κήπο, σε περιοχές που το κλίμα επιτρέπει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να αλλάξει πρώτα θέση μέσα στο σπίτι, ώστε σταδιακά να μπορέσει να προσαρμοστεί στις συνθήκες του εξωτερικού περιβάλλοντος.

Τι γίνεται μετά τα Χριστούγεννα;

Μετά την εορταστική περίοδο, μπορούμε να διατηρήσουμε το Aλεξανδρινό ως καλλωπιστικό φυτό εξωτερικού χώρου. Την άνοιξη το μεταφυτεύουμε σε μεγαλύτερη γλάστρα στο μπαλκόνι μας ή απευθείας στο χώμα του κήπου μας.

Ειδικά σε νότιες περιοχές με ήπιο χειμώνα, μπορεί να μείνει έξω όλη τη διάρκεια του χρόνου χωρίς να αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα. Για τη μεταφύτευσή του σε μεγαλύτερη γλάστρα, επιλέγουμε γλάστρα που διαθέτει τρύπες στη βάση και χρησιμοποιούμε ελαφρύ φυτόχωμα που να εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση κατά το πότισμα.

Για να απομακρύνεται καλύτερα το νερό, τοποθετούμε μια στρώση βότσαλου ή χαλικιού στη βάση της γλάστρας. Όταν φυτεύουμε το Αλεξανδρινό σε εξωτερικό περιβάλλον, προτιμάμε σημεία με δυτικό ή ανατολικό προσανατολισμό, κυρίως ημισκιερά, προφυλαγμένα από δυνατούς ανέμους που μπορεί να σπάσουν τους βλαστούς.

Με την κατάλληλη φροντίδα, το Αλεξανδρινό που φυτεύουμε στον κήπο αναπτύσσεται και γίνεται ένα όμορφο δέντρο που φτάνει σε ύψος τριών μέτρων.

Κι ένα μυστικό για το Αλεξανδρινό!

Αν και το γαλακτώδες υγρό που βγαίνει όταν κόβονται οι βλαστοί του Αλεξανδρινού ή σχίζονται τα φύλλα του μπορεί να προκαλέσει μία ελαφριά φαγούρα στο δέρμα, το Αλεξανδρινό δεν θεωρείται τοξικό και δηλητηριώδες φυτό για τον άνθρωπο και τα ζώα.

Keywords
Αναζητήσεις
alexandrino-ola-osa-prepei-na-gnorizete-gia-to-pio-dimofiles-fyto-ton-christougennon.htm
Τυχαία Θέματα