«Αντίδοτο» στην ανεργία τα προγράμματα της ΔΥΠΑ
Στις ενεργητικές πολιτικές, μέσω ενός πλέγματος δράσεων που περιλαμβάνει τα προγράμματα απασχόλησης επικεντρώνει τη δράση του το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη του υπουργείου, τα μέχρι τώρα αποτελέσματα κρίνονται ιδιαιτέρως ικανοποιητικά, καθώς, όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία, την τελευταία πενταετία, οι ωφελούμενοι των προγραμμάτων απασχόλησης της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) ξεπέρασαν τους 200.000, καταγράφοντας αυξητική τάση χρόνο με τον χρόνο.
Πρόκειται
Συγκεκριμένα, τα τελευταία πέντε χρόνια (από 01/08/2019 έως και 31/10/2024), η ΔΥΠΑ υλοποίησε συνολικά 51 προγράμματα απασχόλησης:
– 28 προγράμματα νέων θέσεων εργασίας,
– 11 προγράμματα απόκτησης εργασιακής-επαγγελματικής εμπειρίας/προεργασίας,
– 6 προγράμματα νέων ελεύθερων επαγγελματιών και 6 ειδικά προγράμματα.
Μέσω της υλοποίησης όλων των προαναφερόμενων προγραμμάτων απασχόλησης, την περίοδο αυτή, προσλήφθηκαν συνολικά 180.053 άνεργοι και εγκρίθηκαν 21.186 επιχειρηματικά σχέδια. Ο συνολικός αριθμός των ωφελουμένων ανήλθε στους 201.239.
Όπως επισημαίνουν στελέχη του Υπουργείου Εργασίας, αυτά τα προγράμματα, ο αντίκτυπος των οποίων στην απασχολησιμότητα και στη διαμόρφωση των εισοδημάτων των ωφελουμένων είναι ιδιαίτερα σημαντικός, στοχεύουν στην ενίσχυση της απασχόλησης, αλλά αποτελούν και μέρος της λύσης για επανένταξη των μακροχρόνια ανέργων, των νέων, των γυναικών και των ευάλωτων ομάδων, στην αγορά εργασίας.
Επίσης, τονίζουν ότι η προσπάθεια προς την επίτευξη του στόχου για περαιτέρω μείωση της είναι αδιάλειπτη. Προς την κατεύθυνση αυτή, η ΔΥΠΑ παρακολουθεί συνεχώς τις μεταβολές των αναγκών της αγοράς εργασίας και προσαρμόζει ανάλογα τα προγράμματα απασχόλησης και επενδύει στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας, ώστε να πετύχει το «πάντρεμα» μεταξύ προσφοράς και ζήτησης εργασίας.
Μάλιστα, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, η υποχώρηση του δείκτη της ανεργίας κάτω από 10% και, συγκεκριμένα, στο 9,3%, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, επιβεβαιώνει την προσήλωση του Υπουργείου Εργασίας στην εφαρμογή των κατάλληλων πολιτικών, ώστε η ανεργία να μειωθεί ακόμα περισσότερο, όσο το δυνατόν πιο σύντομα.
Πάνω από 200.000 ωφελούμενοι μέσα σε πέντε χρόνιαΑπό την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι, από το 2019, παρατηρείται μια σημαντική κατ’ έτος αύξηση του αριθμού των ωφελουμένων, με κορύφωση το έτος 2023, κατά το οποίο ο αριθμός των ωφελουμένων σχεδόν διπλασιάστηκε.
Ειδικότερα, το 2019 (από 1/8 έως 31/12), το σύνολο των ωφελουμένων των προγραμμάτων απασχόλησης ανήλθε σε 13.368, το 2020 οι ωφελούμενοι αυξήθηκαν σε 28.504, το 2021 ο αριθμός των ωφελουμένων έφτασε τους 30.926, το 2022 και το 2023 οι ωφελούμενοι αυξήθηκαν περαιτέρω σε 33.850 και 50.680 αντίστοιχα, ενώ, από τις αρχές του 2024 έως τις 31 Οκτωβρίου της τρέχουσας χρονιάς, το σύνολο των ωφελουμένων άγγιξε τους 43.911. Αθροιστικά, την τελευταία πενταετία, οι ωφελούμενοι των προγραμμάτων απασχόλησης ανήλθαν σε 201.239.
Γεωγραφική κατανομήΜε βάση τα στοιχεία, υψηλότερη συγκέντρωση εμφανίζεται στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας (23%) και Αττικής (22%), ενώ το υπόλοιπο 55% των ωφελουμένων κατοικούν εκτός των Περιφερειών Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας.
Σημειώνεται ότι η κατανομή των ωφελουμένων ανά διοικητική περιφέρεια της χώρας επηρεάζεται εύλογα από τη συγκέντρωση του πληθυσμού σε αυτές, αλλά και από τη στόχευση ορισμένων προγραμμάτων σε συγκεκριμένες περιφέρειες.
Ωφελούμενοι κατά φύλο και ηλικιακή ομάδαΤο μεγαλύτερο ποσοστό ωφελουμένων (60%) αφορά σε γυναίκες.
Ως προς τις ηλικιακές ομάδες, πρώτη κατατάσσεται η ηλικιακή ομάδα των νέων έως 29 ετών, με ποσοστό 46% επί του συνόλου. Ακολουθούν η ηλικιακή ομάδα 30 έως 54 ετών (35%) και η ομάδα ατόμων 55 ετών και άνω, με ποσοστό 19%.
Οι γυναίκες ηλικίας έως 29 ετών αποτελούν το 29% του συνόλου των ωφελουμένων και ακολουθούν οι γυναίκες 30 έως 54 ετών (22%), οι άνδρες ηλικίας έως 29 ετών (16%), οι άνδρες 30 έως 54 ετών (13%), οι άνδρες ηλικίας 55 ετών και άνω (10%) και οι γυναίκες ηλικίας 55 ετών και άνω, με ποσοστό 9% επί του συνόλου.
Η μέση ηλικία των ωφελουμένων είναι τα 36 έτη.
Το εκπαιδευτικό επίπεδοΤο μεγαλύτερο ποσοστό ωφελουμένων αφορά σε αποφοίτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε ποσοστό 42% και ακολουθούν οι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε ποσοστό 30%. Το σύνολο των αποφοίτων δευτεροβάθμιας, μεταδευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ανέρχεται στο 83%.
Ενδιαφέρον εμφανίζει το γεγονός ότι, συναθροίζοντας κατά σειρά βαθμίδας, το 68% των ωφελουμένων είναι απόφοιτοι έως και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ οι απόφοιτοι των ανώτατων εκπαιδευτικών βαθμίδων αποτελούν το 32%.
Οι γυναίκες απόφοιτοι δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης υπερτερούν σε ποσοστά (24% και 21% αντίστοιχα) ως προς το σύνολο των ωφελουμένων και ακολουθούν οι άνδρες απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (18%).
Πόσοι ήταν μακροχρόνια άνεργοιΤο 60% των ωφελουμένων (δεν συμπεριλαμβάνονται οι ωφελούμενοι των προγραμμάτων επιχειρηματικότητας) είχαν διάρκεια ανεργίας, κατά την πρόσληψη, έως και 11 πλήρεις μήνες.
Οι γυναίκες ήταν σε ελαφρώς μεγαλύτερο ποσοστό μακροχρόνια άνεργες (41%) από ό,τι οι άνδρες (38%).
Οι ωφελούμενοι νέοι έως 29 ετών ήταν κυρίως μη μακροχρόνια άνεργοι (84%), ενώ οι ωφελούμενοι άνω των 55 ετών ήταν κυρίως μακροχρόνια άνεργοι (75%).
Η μέση διάρκεια ανεργίας των ωφελουμένων είναι 16 πλήρεις μήνες.
Περισσότεροι ωφελούμενοι σε πολύ μικρές επιχειρήσεις
Η κατανομή των ωφελουμένων, βάσει μεγέθους των επιχειρήσεων, που συμμετείχαν στα προγράμματα απασχόλησης, δείχνει ότι κυρίως οι πολύ μικρές επιχειρήσεις (1 έως 9 απασχολούμενοι) είναι αυτές που αιτούνται τη συμμετοχή τους στα προγράμματα. Το ποσοστό προσλήψεων σε αυτές ανέρχεται στο 90%.
Ακολουθούν οι μικρές επιχειρήσεις (10 έως 49 απασχολούμενοι), με πολύ χαμηλότερο ποσοστό (7%).
Επισημαίνεται ότι δεν συμπεριλαμβάνονται οι ωφελούμενοι των ειδικών προγραμμάτων απασχόλησης, καθώς αφορούν κυρίως τον δημόσιο τομέα και επιχειρήσεις των ΟΤΑ και οι ωφελούμενοι των προγραμμάτων επιχειρηματικότητας.
Ωφελούμενοι ανά κλάδοΒάσει της δραστηριότητας που ασκούν οι επιχειρήσεις, οι ωφελούμενοι -εκτός από αυτούς των ειδικών προγραμμάτων απασχόλησης, καθώς αφορούν κυρίως τον δημόσιο τομέα και επιχειρήσεις των ΟΤΑ και τους ωφελούμενους των προγραμμάτων επιχειρηματικότητας- κατανέμονται στους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, ως εξής:
Το υψηλότερο ποσοστό (33%) κατέχει το χονδρικό και λιανικό εμπόριο, επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών. Ακολουθούν οι επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες με 14%. Με μονοψήφια πλέον ποσοστά έπονται οι δραστηριότητες υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης και η μεταποίηση με 9% έκαστη και οι δραστηριότητες σχετικές με την ανθρώπινη υγεία και την κοινωνική μέριμνα με 8%. Στη συνέχεια, ακολουθούν οι λοιποί κλάδοι με ποσοστά χαμηλότερα του 5%.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Κασσελάκης: Τσίπρας - Πολάκης στο Μάτι ήξεραν για νεκρούς και το έκρυβαν...
- Πώς η νέα κυβέρνηση Τραμπ αλλάζει ραγδαία το τοπίο σε αγορές και πολιτική
- Πρόωρη αποπληρωμή δανείων και το 2025 προγραμματίζει το οικονομικό επιτελείο
- Γιατί υστερεί το ψηφιακό κομμάτι του Ταμείου Ανάκαμψης - Τι εξετάζει η κυβέρνηση
- Νέος Οικοδομικός Κανονισμός – Ακίνητα εκτός σχεδίου: Σε ισχύ οι εκδοθείσες άδειες οικοδομής
- Αποπληρωμή "ακριβών" δανείων και το 2025 προγραμματίζει το οικονομικό επιτελείο
- Επίδομα θέρμανσης: Πώς θα δοθεί και ποια τα κριτήρια
- Βόμβες Σαμαρά: Προτείνει Κώστα Καραμανλή για Πρόεδρο Δημοκρατίας και ζητεί παραίτηση Γεραπετρίτη
- Απεταξάμην το woke, συνεταξάμην τις απευθείας αναθέσεις και πιστεύω… τω Σαμαρά
- ΔΕΗ: Αυτοί είναι οι σταθμοί στον οικονομικό και ενεργειακό μετασχηματισμό της – Έρχεται μπαράζ επενδύσεων
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Emea.gr
- Ριζικές αλλαγές και πάνω από 1.200 προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Χ. Φιντάν: Επιμένει για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών – «Το θέμα δεν είναι μόνο το Αιγαίο»
- «Αντίδοτο» στην ανεργία τα προγράμματα της ΔΥΠΑ
- Μετεγγραφές φοιτητών: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για αιτήσεις
- Αποπληρωμή «ακριβών» δανείων και το 2025 προγραμματίζει το υπουργείο Οικονομικών
- Α. Σκέρτσος: «Ακραίες οι αυξήσεις στο ρεύμα – Δεν θα περάσουν στον καταναλωτή»
- Τελευταία Νέα Emea.gr
- «Αντίδοτο» στην ανεργία τα προγράμματα της ΔΥΠΑ
- Αποπληρωμή «ακριβών» δανείων και το 2025 προγραμματίζει το υπουργείο Οικονομικών
- Χ. Φιντάν: Επιμένει για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών – «Το θέμα δεν είναι μόνο το Αιγαίο»
- Μετεγγραφές φοιτητών: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για αιτήσεις
- Α. Σκέρτσος: «Ακραίες οι αυξήσεις στο ρεύμα – Δεν θα περάσουν στον καταναλωτή»
- Ριζικές αλλαγές και πάνω από 1.200 προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- ΣΥΡΙΖΑ: Πρώτος ο Πολάκης σε δημοσκόπηση της GPO
- Πολυτεχνείο: «Αστακός» η Αθήνα – Κλειστοί δρόμοι και σταθμοί του Μετρό
- Ο Λίβανος εξετάζει συμφωνία των ΗΠΑ για κατάπαυση πυρός μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ
- Αλλάζει το τοπίο της βραχυχρόνιας μίσθωσης από 1η Ιανουαρίου
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Tι κατάφερε η κυβέρνηση Σολτς πριν διαλυθεί
- Διαψεύδει η Τεχεράνη ότι υπήρξε συνάντηση του αντιπρόσωπου του Ιράν στον ΟΗΕ με τον Έλον Μασκ
- Το μεγάλο «παιχνίδι» του παγκόσμιου εμπορίου: Ο Τραμπ επανέρχεται, ο Σι αντεπιτίθεται
- Βόμβα Σαμαρά: Ζητά αποπομπή Γεραπετρίτη, προτείνει για ΠτΔ τον Καραμανλή
- Βόμβες Σαμαρά: Προτείνει Κώστα Καραμανλή για Πρόεδρο Δημοκρατίας και ζητεί παραίτηση Γεραπετρίτη
- Που χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας
- Το 3ο Διεθνές Συνέδριο Museum Big Data (MBD2024) ξεκινά στην Αθήνα
- Σκέρτσος-Ρεύμα: Δεν θα περάσουν στον καταναλωτή οι ακραίες διακυμάνσεις τιμών
- Στασινός (ΤΕΕ): Βάση για ευημερία ολόκληρης της κοινωνίας το «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία»