Απόστολος Αποστολάκος: Πιθανότερη η παραμονή του ΟΚΑΑ στου Ρέντη

05:32 30/1/2025 - Πηγή: Emea.gr

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΚΑΑ, Απόστολος Αποστολάκος, μιλάει για όλα όσα έχουν γίνει την τελευταία 5ετία για την βελτίωση των υποδομών στου Ρέντη, αλλά και για το ενδεχόμενο παραμονής εκεί με γνώμονα το κομβικό σημείο. Επίσης, μας αποκαλύπτει τα σχέδια για ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό, αλλά και το κοινωνικό πρόσωπο της αγοράς.

Τι σημαίνει

η συγχώνευση του ΟΚΑΑ και του ΚΑΘ;

Ο Οργανισμός ιδρύθηκε το 1955 και ήταν η Κεντρική Αγορά Αθηνών που συνένωσε τις τοπικές λαχαναγορές της Αθήνας και του Πειραιά. Επίσης, περίπου το 2012-13 αυτός ο οργανισμός απορρόφησε το εθνικό χονδρεμπορικό σύστημα για την Αλιεία, που είναι οι ιχθυόσκαλες και μετονομάστηκε από Οργανισμός Κεντρικής Αγοράς Αθηνών σε Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας.

Αυτός ο Οργανισμός περιλαμβάνει την Κεντρική Λαχαναγορά του Ρέντη, την Κεντρική Κρεαταγορά του Ρέντη, την Αγορά του Καταναλωτή που είναι αγορά λιανικής μέσα στις εγκαταστάσεις του Ρέντη και τις 11 κατά τόπους ιχθυόσκαλες.

Το 2014 ο ΟΚΑΑ απορρόφησε την Κεντρική αγορά των Πατρών που είναι η μεγαλύτερη μετά την Αθήνα και Θεσσαλονίκη περιφερειακή αγορά.

Τι απέμενε για να δημιουργήσει το κράτος μας ένα Εθνικό Σύστημα διασύνδεσης του πρωτογενούς τομέα με τις αγορές της χονδρικής; Να συγχωνευθούν με την υπόλοιπη Ελλάδα και οι δύο αγορές χονδρικής της Θεσσαλονίκης που είναι η Κεντρική Λαχαναγορά και η Κεντρική Κρεαταγορά Θεσσαλονίκης.

Αυτό είναι μια ώριμη απόφαση τα τελευταία χρόνια, ωστόσο άλλες προτεραιότητες ενδεχομένως, καθυστέρησαν την εφαρμογή του. Τώρα έχει μπει στην τελική ευθεία και θα υλοποιηθεί.

Θα ήθελα να μας πείτε ποιο θα είναι το κέρδος;

Έως τώρα ο οργανισμός μας έχει τζίρο περίπου 18 εκατ. ευρώ και η Θεσσαλονίκη 4 εκατ. ευρώ. Δύο διαφορετικού μεγέθους Οργανισμοί έχουν διπλά, διοικητικά συμβούλια, Διοικήσεις, Λειτουργίες, άρα σε επίπεδο λειτουργίας διπλά έξοδα.

Εμείς γεωγραφικά και διοικητικά είμαστε παρόντες στη Θεσσαλονίκη γιατί έχουμε εκεί την μεγαλύτερη παραγωγική  ιχθυόσκαλα της Ελλάδος, αυτή της Θεσσαλονίκης.

Με την είσοδο και των δύο Οργανισμών στο Υπερταμείο, αλλά  και τον πολύ θετικό νόμο που ψηφίστηκε πέρσι το καλοκαίρι για τις θυγατρικές του Υπερταμείου, υπαγόμεθα και εμείς και ο ΚΑΘ στο ίδιο νομικό καθεστώς. Έχουμε την ίδια εποπτεύουσα αρχή, έχουμε το ίδιο management σε επίπεδο ομίλου, έχουμε κοινά χαρακτηριστικά και οι επιχειρήσεις μας λειτουργούν συνδυαστικά.

Άρα θα έχετε μεγάλη οικονομία σε πολλούς τομείς με αυτή την συνένωση.

Πρωτίστως, θα είναι σε Διοικητικό επίπεδο. Δευτερευόντως, σε λειτουργικό θα γίνουν οικονομίες κλίμακος, δηλαδή δεν θα έχουμε δύο διαγωνισμούς για καθαριότητα, δύο διαγωνισμούς για συντήρηση, δύο διαγωνισμούς για φύλαξη και ούτω καθεξής. Ακόμη και στις βασικές μας υπηρεσίες ή αγαθά όταν αγοράζουμε θα έχουμε μεγαλύτερες οικονομίες κλίμακος.

Το τρίτο και πιο σημαντικό είναι ότι οι αγορές αυτές, εκτός του ότι φέρνουν έσοδα στο κράτος, λειτουργούν και ως ένας φορέας συντονισμού εφαρμογής και ελέγχων των ασφαλιστικών δικλίδων που βάζει η Πολιτεία, ώστε ο καταναλωτής να έχει ελεγχόμενη και ασφαλή διακίνηση τροφίμων και να εξασφαλίζεται πάντα η επάρκεια και η διαθεσιμότητα.

Το μοντέλο έχει πολλά πλεονεκτήματα στην υλοποίηση του και είναι πολύ πιο ενιαίο και κεντρικό να διοικείς τέτοια ομοειδή συστήματα με ίδιους κανόνες και ίδιους όρους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο ποιοι θα το απαρτίζουν; Από Αθήνα ή από Θεσσαλονίκη;

Όλες αυτές οι λεπτομέρειες εφαρμογής βρίσκονται αυτή την στιγμή σε διερεύνηση από συμβουλευτικές εταιρείες. Το Υπερταμείο έχει ζητήσει από ένα εξιδεικευμένο σύμβουλο να δει με ποιο νομικό καθεστώς θα γίνει, δια συγχωνεύσεως, δια απορροφήσεως, δεν έχει αποφασιστεί ακόμη.

Πρέπει να μελετηθούν τα οικονομικά στοιχεία και οι αριθμοδείκτες, γιατί η δεύτερη πρόθεση του Υπερταμείου είναι να εισαχθούμε στο χρηματιστήριο. Μάλιστα αυτό ήταν και  δική μας σκέψη, καθώς και εμείς θεωρούσαμε ότι είναι θετικό να μπούμε στο χρηματιστήριο, για να δώσουμε μεγαλύτερη αξία και περισσότερο εκσυγχρονισμό στην εταιρεία. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε. Αυτά όλα θα αποτιμηθούν για να βγει το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα.

Έχει ολοκληρωθεί η διασύνδεση στις 11 ιχθυόσκαλες;

Αυτό είναι σε εξέλιξη. Έχει ενταχθεί στο ΠΑΛΙΘ, το νέο πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας. Ήταν ενταγμένο και στο προηγούμενο πρόγραμμα του ΕΠΑΛΘ. Εκτιμώ ότι θα δημοπρατηθεί το πρώτο εξάμηνο του 2025.

Οι ιχθυόσκαλες είναι ήδη διασυνδεμένες, αλλά θα διασυνδεθούν σε απόλυτα διαλειτουργικούς όρους.

Ουσιαστικά, εμείς διασυνδέουμε το αλιευτικό σκάφος που ψαρεύει  αλιεύματα, το στάδιο εμπορίας που είναι η ιχθυόσκαλα και τον χονδρέμπορο.

Επιπρόσθετα, το στάδιο εμπορίας που είναι είτε το κατάστημα εστίασης, είτε η αγορά λιανικής, είτε ο χονδρέμπορος το διασυνδέουμε με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες που παρέχουν  στατιστικά με τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες, γιατί τα αλιεύματα είναι βασικός εθνικός πλούτος. Άρα εμείς κάθε μήνα την διακίνηση  την ρεπορταρουμε  στις ευρωπαϊκές αρχές.

Όλα αυτά λοιπόν θα διασυνδεθούν και έτσι, το σκάφος που θα φέρνει 100 κιλά ψαριά, θα περνάει σε ένα σύστημα που θα ενημερώνει τις Ευρωπαϊκές Αρχές, αυτό παράλληλα με την ΑΑΔΕ, όπως γίνεται και με το τιμολόγιο και σε ποιους πήγαν τα αλιεύματα και θα υπάρχει η απόλυτη διαφάνεια.

Η σκέψη μας όταν το σχεδιάσαμε ήταν πολύ οραματική και πιστεύω ότι θα βοηθήσει πολύ τις αρχές και τους ελέγχους, ώστε και να μην χάνονται έσοδα και να μην αλιεύονται απαγορευμένα και μη επιτρεπόμενα αλιεύματα, αλλά και να ξέρει και το κράτος που πήγαν και αν πληρώθηκαν οι αναλογούντες φόροι.

Πόσο θα σας ωφελήσει η εισαγωγή στο χρηματιστήριο;

Το χρηματιστήριο για όλες τις επιχειρήσεις είναι μια οικονομικότερη χρηματοδότηση, για να υλοποιήσεις αναπτυξιακά σχέδια. Ο Οργανισμός ήδη εξετάζει την πιθανότητα εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων του ή την μετεγκατάσταση του.

Ποιες είναι οι επενδύσεις που χρειάζεστε άμεσα;

Χρειαζόμαστε ψυγεία και ψυχωμένους χώρους καταστημάτων, γιατί ειδάλλως τα προϊόντα μπαγιατεύουν γρήγορα. Ειδικά μετά το θέμα της κλιματικής κρίσης που επιβάλλει διακίνηση νωπών και έξτρα νωπών προϊόντων, υπό συνθήκες απολύτου ελεγχόμενης ψύξεως.

Γι’ αυτό χρειαζόμαστε εκσυγχρονισμό. Αυτό θα υποστηριχτεί από το χρηματιστήριο αλλά και από ευρωπαϊκούς πόρους, αλλά και από  πόρους της επιχείρησης.

Είναι σημαντικό να αντιληφθείτε ότι χρειάζονται επενδύσεις για να έρθει η εγκατάσταση που φτιάχτηκε το 1955 στο 2025 και στο 2050, γιατί ό,τι φτιαχτεί θα είναι τουλάχιστον και για τα επόμενα 25 χρόνια.  

Άρα το νέο ψυχόμενο κέντρο logistics θα είναι έτοιμο σύντομα;

Το σχεδιάσαμε αμέσως μόλις αναλάβαμε και το ωριμάσαμε πλήρως. Είναι έτοιμο και εντάχθηκε στο προηγούμενο ΕΣΠΑ. Το «πάγωσε» το Υπερταμείο γιατί ήθελε να εξετάσει αν θα μείνουμε εδώ ή αν θα μετεγκατασταθούμε. Το σχέδιο είναι πλήρες και πρόκειται για ένα απολύτως αναγκαίο, ενώ είναι ένα εμβληματικό έργο. Το ψυγείο θα είναι 7.000 τ.μ. και θα έχει περίπου 8.500 ψυχόμενες παλετοθέσεις. Είναι πλήρως ώριμο και έτοιμο για προκήρυξη. Έχουν γίνει όλες οι πρόδρομες ωριμαντικές ενέργειες, έχουν γίνει δηλαδή οι μελέτες, έχει σχεδιαστεί η προκήρυξη του, έχει κοστολογηθεί και τιμολογηθεί σύμφωνα με την νομοθεσία … το μόνο που μένει είναι να δούμε εάν θα κατασκευαστεί στον Ρέντη ή αλλού.

Δεν είχε προκύψει ανάγκη να γίνει νωρίτερα αυτό;

Την τελευταία 5ετία που είμαστε στην Διοίκηση έγιναν πράγματα που δεν είχαν γίνει την τελευταία 20ετία. Ο Ρέντης, αυτό το παλιό οικόπεδο, έχει πλέον νέο ρυμοτομικό σχέδιο από το 2024. Έγιναν μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, έγινε κυκλοφοριακή μελέτη… Ένα παλιό πράγμα που είχε μείνει στάσιμο είδε θεαματικές αλλαγές την τελευταία 5ετία.

Ας γυρίσουμε στο θέμα της μετεγκατάστασης. Έχουμε κάποιο νέο για το τι θα γίνει;

Το δεδομένο είναι το εξής. Εδώ ο χώρος είναι 260 στρέμματα και μπορεί πλέον οι συνθήκες να είναι πιο ανθρώπινες υπάρχουν όμως νέες απαιτήσεις.

Μία από αυτές είναι διαφορετικών διαστάσεων δρόμοι, γιατί πολύ απλά τα νέα φορτηγά είναι μεγαλύτερα από το 1955.

Επίσης, πλέον τα φορτία είναι πολλαπλάσια, δηλαδή κάθε ρυμουλκό μπορεί να έχει τέσσερα ρυμουλκούμενα.Όλα αυτά πρέπει να σταθμεύουν στις εγκαταστάσεις μας. Έρχεται για παράδειγμα ένας τράκτορας από την Ολλανδία και εδώ τα εμπορεύματα μοιράζονται  σε τέσσερις επιχειρήσεις. Συνεπώς χρειάζονται υποδομές πάρκινγκ, ξενοδοχειακές υποδομές, εξυπηρέτησης κτλ.

Τα εμπορεύματα εδώ διακινούνται από όλη την Ελλάδα, προς όλη την Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό (εισαγωγές) και προς το εξωτερικό (εξαγωγές).

Συνεπώς, χρειάζεται ένας χώρος που θα ξεπερνάει τα 250-300 στρέμματα κατά ελάχιστο. Στο εξωτερικό ο χώρος εμπορίας και αποθήκευσης είναι στο ίδιο επίπεδο.

Με τους καινούριους όρους δόμησης, φαίνεται ότι μπορείς να κάνεις και συνδυαστική χρήση. Δηλαδή, εάν έχεις ένα ισόγειο κατάστημα μπορείς να χτίσεις από πάνω ένα γραφείο, αρκεί να έχεις όραμα και να το έχεις σχεδιάσει.

Είναι παγκόσμια εφαρμοζόμενη πρακτική οι χώροι αυτοί να αξιοποιούνται καθ’ ύψος -όταν είναι ψυγείο από 15 έως 18 μέτρα-, αλλά όταν είναι μόνο κατάστημα και ισόγεια αποθήκη, από πάνω μπορείς να κάνεις γραφεία ή ακόμα και οικιστικούς χώρους για τους εργαζομένους.  

Οπότε εάν μετεγκατασταθεί η αγορά μπορεί να είναι στα ίδια στρέμματα αλλά με νέα δόμηση;

Ναι. Μπορεί να είναι 300 στρέμματα με νέο τύπου δόμησης. Μας έχουν επισημάνει από το Υπερταμείο κάποιες τοποθεσίες, οι οποίες στην πλειοψηφία τους εστιάζονται στο κομμάτι Θριάσιο πεδίο, την Αττική Οδό, το δυτικό κομμάτι της Αθήνας που είναι όμορο.

Η δική σας εμπειρία που θεωρεί ότι θα ήταν καλύτερα για τον ΟΚΑΑ;

Η δική μου εμπειρία, – προέρχομαι από τα τρόφιμα και κάνω αυτή τη δουλειά εδώ και 30 χρόνια και  πριν έρθω στον ΟΚΑΑ-, είναι ότι η εγγύτητα στον ανεφοδιασμό σε μια χώρα όπως είμαστε εμείς που αναπτυσσόμαστε τουριστικά, όσο πιο κοντά είμαστε στο κέντρο, τόσο το καλύτερο.

Ένα κέντρο ανεφοδιασμού για να λειτουργήσει χρειάζεται τέσσερα πράγματα.

Αεροδρόμιο, γιατί φέρνουμε και εισαγωγές από το εξωτερικό.

Λιμάνι, για να πηγαίνουμε στα νησιά μας, όσο πιο κοντά είμαστε σε λιμάνι τόσο το καλύτερο.

Εύκολες οδικές προσβάσεις, γιατί μιλάμε για φορτηγά.

Τέλος, ο αγοραστής από όλο το λεκανοπέδιο να μπορεί να φτάσει γρήγορα.

Θα μπορούσε να είναι το Θριάσιο, αλλά και τα Μεσόγεια, όμως εκεί είναι ακριβότερη και πιο δυσεύρετη η γη.

Που καταλήγουμε; Με βάση αυτό και η μετεγκατάσταση του ΟΚΑΑ είναι υπό εξέταση;

Στο τέλος του μήνα τελειώνουμε μια μελέτη, που εκτιμώ ότι θα συμβάλλουμε εμείς σαν οργανισμός καθοριστικά και θα δώσει ξεκάθαρα την εικόνα για το τι πρέπει να γίνει. Πάρα πολύ πιθανόν να μείνουμε και εδώ. Και οι δύο λύσεις για τον ΟΚΑΑ είναι το ίδιο πιθανές.

Η λύση για εδώ είναι να γκρεμίζεις σταδιακά και να φτιάξεις υποδομές με νέες βάσεις και καλύτερες συνθήκες. Με wi-fi δίκτυα, με αυτόνομες οδηγήσεις, με σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών φορτηγών.

Υπάρχουν θέματα που χρήζουν άμεσης λύσης και σας απασχολούν;

Δεν τα έχουμε λύσει όλα. Η προσβασιμότητα από τους στενούς δρόμους εδώ δεν μπορεί να λυθεί έτσι απλά. Την Κυριακή γίνεται το 50% της διακίνησης και τα φορτηγά που έρχονται από τον Πειραιά εδώ δημιουργούν μποτιλιάρισμα. Εξετάζουμε να γκρεμίσουμε άμεσα την μισή είσοδο για τα μεγαλύτερα φορτηγά, ώστε να είναι η πρόσβαση τους ευκολότερη. Φυσικά δεν μπορούμε να επέμβουμε στο Κηφισό. Ούτε έχουμε λύσει ολικά το wi fi που θα θέλαμε να δώσουμε.

Είμαστε σε καλό δρόμο, αλλά ακόμη θέλουμε χρόνο. Στον Ρέντη αλλά και στο Κερατσίνι για παράδειγμα που είναι τα κεντρικά data του Οργανισμού, πηγαίνει τώρα οπτική ίνα. Θέλει έργα, θέλει σκάψιμο, όδευση, άδεια από τον Δήμο εκεί, δεν είναι απλά τα πράγματα.

Είναι διαφορετικό να κάνεις κάτι σε «λευκό χαρτί» και αλλιώς το παλιό να το κάνεις καινούριο. Χρειάζεται διπλάσιο χρόνο, ίδιο ή μεγαλύτερο κόστος και πολύ πιο μεγάλο complexity.

Αυτοί οι Οργανισμοί την τελευταία 15ετία είχαν αποψιλωθεί  από στελέχη. Τα καλά ικανά στελέχη έχουν συνταξιοδοτηθεί και ο νεότερος κόσμος που μπήκε γύρω στο 2006 δεν έχει την αναγκαία κατάρτιση. Οπότε έχουμε είτε γερασμένο προσωπικό, είτε τεχνολογικά μη καταρτισμένο που πρέπει να επανεκπαιδευτεί γιατί λείπουν κρίσιμες ειδικότητες.

Ευτυχώς, το Υπερταμείο μας έχει εγκρίνει προσλήψεις στις ειδικότητες που χρειαζόμαστε. Είναι ένα θέμα που συζητάμε από το 2020 και μας έχουν εγκρίνει το 2024 οπότε θα γίνουν οι προσλήψεις μέσα στο 2025. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό βήμα για τον ΟΚΑΑ.

Τι έχετε κάνει για τα θέματα βιώσιμης ανάπτυξης στον ΟΚΑΑ;

Η σπατάλη τροφίμων είναι προτεραιότητα μας. Έχουμε ένα καταπληκτικό πρόγραμμα και για την παχυσαρκία σε συνεργασία με το Υπουργείο παιδείας, όπου τολμώ να πω ότι είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα.

Εφαρμόζεται από ειδική εκπαιδευτική εταιρεία και το ονομάσαμε healthy habits by ΟΚΑΑ.

Όταν ήρθα εδώ πετιόντουσαν 9.500 τόνοι τροφίμων. Τώρα, σε συντονισμό με τους εμπόρους, αυτό έχει αλλάξει. Προσφέρουμε κάθε χρόνο από 30 έως 40 τόνους φρέσκα φρούτα και λαχανικά από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών μέχρι τις όμορες Μητροπόλεις. Δίνουμε σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες και σωματεία. Βοηθάμε πολλά κοινωνικά παντοπωλεία και πολλές δομές.

Αν κάτι μπορεί να μην είναι εμπορεύσιμο, όπως μια χτυπημένη ντομάτα, γιατί να πεταχτεί εφόσον είναι βρώσιμη. Προσωπικά δεν θέλω να πετιέται τίποτα που μπορεί να αξιοποιηθεί.

Τι είναι το πρόγραμμα εκπαίδευσης healthy habits by ΟΚΑΑ;

Η εκπαίδευση παίζει ρόλο, για παράδειγμα θέλουμε να μάθει το παιδί ότι δεν χρειάζεται να πάρει 10 μπανάνες, αλλά όσες πραγματικά χρειάζεται για να τις φάει και να μην χρειαστεί να πετάξει τίποτα. Ουσιαστικά περνάμε το μήνυμα ότι δεν χρειάζεται να ψωνίζουμε περισσότερα από αυτά που χρειαζόμαστε.

Έρχονται τουλάχιστο 5.000 άτομα από ιδιωτικά και δημόσια σχολεία και τους κάνουν μια μίνι εκπαίδευση για τον περιορισμό της σπατάλης των τροφίμων, για το πώς καλλιεργούνται τα τρόφιμα και πως φτάνουν στην αγορά. Τους δείχνουμε επίσης τις συνθήκες της αγοράς.

Keywords
οκαα, οκαα, ρεντη, υπουργείο παιδείας, γνώμονα, σημαίνει, αθηνα, πειραιας, θεσσαλονικη, ελλαδα, καλοκαιρι, εταιρεία, ααδε, φοροι, logistics, νέα, λύση, βασεις, data, σχολεια, κινηση στους δρομους, χρηματιστηριο, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, αξια, Καλή Χρονιά, βασεις 2012, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, σχεδιο αθηνα, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2016, εξτρα, ιχθυοσκαλα, το θεμα, αδεια, βημα, δουλεια, θεμα, θριασιο, νησια, ντοματα, οικονομια, ολλανδια, προγραμμα, τα νεα, υπουργείο παιδείας, υψος, φρουτα, ψαρια, ψυγεια, ψυγειο, αγορα, αλιεια, απλα, αρχιεπισκοπη αθηνων, αττικη, γινει, γινεται, γνώμονα, γραφεια, δεδομενο, διοικηση, δικη, δωσει, δικτυα, εγινε, ευρω, υπαρχει, εκπαιδευση, εργα, εξελιξη, εξοδα, επενδυσεις, ερχεται, ερχονται, εταιρεία, ετοιμο, ετσι απλα, ιδια, ιδιο, υπηρεσιες, θετικο, εικονα, ινα, κιλα, λαχανικα, λεπτομερειες, λύση, μινι, μπορεις, νεοτερος, παντα, οπτικη ινα, οραμα, ουσιαστικα, παιδι, παχυσαρκια, πεδιο, πολιτεια, προσληψεις, ρυμοτομικο σχεδιο, ρυμουλκο, ρολο, συντηρηση, σχεδια, σχεδιο, υλοποιηση, ισογειο, φυσικα, φορτηγα, αγορες, data, εφαρμογη, ευθεια, εθνικο, ηρθα, χωρα, υπουργειο, κομματι, κυριακη, logistics, μεινει, μελετη, ομαδες, σημαίνει, θελω να, θεματα
Αναζητήσεις
apostolos-apostolakos-pithanoteri-i-paramoni-tou-okaa-sto-renti.htm
Τυχαία Θέματα