Η χαρτογράφηση της αγοράς ζυμαρικών στην Ελλάδα

Τα ζυμαρικά κατέχουν κυρίαρχη θέση στην πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής, αφού μαζί με τα δημητριακά, το ρύζι και το ψωμί κατατάσσονται στο πρώτο και σημαντικότερο σκαλοπάτι της.

Όσον αφορά στην καταγωγή τους, αυτή είναι γεμάτη μύθους και αντιφάσεις, που ξεκινούν από το θρύλο ότι τα έφερε στην Ιταλία τον 13ο αιώνα ο Μάρκο Πόλο από την Άπω Ανατολή και φθάνουν σε αναφορές για ύπαρξη ζυμαρικών στα 1000 π.Χ. στην αρχαία Ελλάδα.

Πρόσφατες

έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση ζυμαρικών παγκοσμίως αυξάνεται συνεχώς και σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιοποιημένα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ζυμαρικών, η παγκόσμια παραγωγή τους το 2022 ανήλθε στα 16,9 εκατ. τόνους.

Η αγορά ζυμαρικών βρίσκεται σε «άνθιση» παγκοσμίως και οι εκτιμήσεις της Mordor Intelligence προβλέπουν ότι ο ρυθμός ανάπτυξής της αναμένεται να φθάσει το 4,11% την επόμενη πενταετία.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών, που γιορτάζεται στις 25 Οκτωβρίου, επικοινωνήσαμε με μερικές από τις πιο σημαντικές ελληνικές εταιρείες ζυμαρικών. Από τις μικρές, τοπικές επιχειρήσεις που διατηρούν την αυθεντική, χειροποίητη προσέγγιση, μέχρι τις μεγαλύτερες βιομηχανίες που πειραματίζονται και επενδύουν σε νέα προϊόντα, ανακαλύπτουμε μαζί τους πώς τα ζυμαρικά έχουν γίνει μέρος της ελληνικής γαστρονομικής ταυτότητας.

Σημειωτέον, ότι η Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών καθιερώθηκε το 1998, με πρωτοβουλία της Ένωσης των Ευρωπαίων Βιομηχάνων Ζυμαρικών (UNAFPA) και έχει ως στόχο να αναδείξει τα οφέλη των ζυμαρικών ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής αλλά και να προωθήσει την παγκόσμια κατανάλωσή τους.

Η βιομηχανία των ζυμαρικών στην Ελλάδα – Σε θετική τροχιά οι πωλήσεις

Η ιστορία των ελληνικών ζυμαρικών ξεκινά από το πρώτο μισό του 19ου αιώνα στο Ναύπλιο, την πρώτη πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Εκεί λειτούργησε το 1824 η πρώτη «Φάμπρικα Μακαρονιών» όπως χαρακτηριστικά την αποκαλούσαν οι Ναυπλιώτες.

Μέχρι τότε τα μόνα ζυμαρικά που γνώριζαν οι Έλληνες ήταν αυτά που έφτιαχναν στα σπίτια τους δηλαδή οι παραδοσιακές χυλοπίτες και ο τραχανάς.

Σύντομα δημιουργήθηκαν και άλλες μικρές βιομηχανίες ζυμαρικών κυρίως από ιδιοκτήτες αλευρόμυλων. Κάποιες από αυτές εγκατέλειψαν γρήγορα την προσπάθεια, ενώ κάποιες διατήρησαν την δραστηριότητα με επιτυχία έως τις μέρες μας.

Σήμερα, η αγορά ζυμαρικών στην Ελλάδα συνεχίζει να δείχνει δυναμική ανάπτυξη, με θετικά μηνύματα και καινοτόμες προτάσεις προϊόντων που προσαρμόζονται στις διατροφικές ανάγκες των καταναλωτών.

Μάλιστα, η χώρας μας κατατάσσεται στην τέταρτη θέση της διεθνούς κατάταξης στην κατανάλωση ζυμαρικών, μετά την Ιταλία, την Τυνησία και τη Βενεζουέλα.

Σύμφωνα με αυτήν, η μέση κατά κεφαλή ετήσια κατανάλωση ζυμαρικών στη χώρα μας είναι 12,2 κιλά.

Το πρώτο εξάμηνο του 2024 εξελίχθηκε θετικά σε ό,τι αφορά στις πωλήσεις ζυμαρικών στα σούπερ μάρκετ, οι οποίες ενισχύθηκαν σε αξία κατά 1,9% και σε όγκο κατά 1,2%, βάσει των στοιχείων της Circana.

Ειδικότερα, οι πωλήσεις τους σε αξία ανήλθαν στις 82.316 χιλιάδες ευρώ έναντι 80.771 χιλιάδων ευρώ το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο, ενώ οι πωλήσεις τους σε όγκο υπερέβησαν τα 37 εκατ. κιλά έναντι αντιστοίχως 36,6 εκατ. κιλών.

Οι μεγάλες εταιρείες στην ΕλλάδαΜelissa Kikizas

Η Melissa Kikizas «γεννήθηκε» το 1947 από το όραμα του Αλέξανδρου Κίκιζα να δημιουργήσει μια βιομηχανία τροφίμων, η οποία θα αναδεικνύει τις πρώτες ύλες του τόπου μας μετατρέποντάς τις σε προϊόντα υψηλής ποιότητας.

Σήμερα, 7 δεκαετίες αργότερα, η τρίτη γενιά της οικογένειας Κίκιζα ηγείται μίας από τις μεγαλύτερες αμιγώς ελληνικές εταιρείες με κύκλο εργασιών 140 εκατ. ευρώ και παρουσία σε περισσότερες από 45 χώρες.

Αποτελεί τη μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία ζυμαρικών και έναν από τους ισχυρότερους εξαγωγείς ελληνικού εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου στον κόσμο.

Διαθέτει 2 υπερσύγχρονες παραγωγικές εγκαταστάσεις, στη Λάρισα και στην Κρήτη και 3 logistics centers. Το καθετοποιημένο συγκρότημα μύλου και μακαρονοποιείου στη Λάρισα παράγει ετησίως περισσότερους από 55.000 τόνους ζυμαρικών, καθιστώντας τη βιομηχανία ένα από τα 10 μεγαλύτερα εργοστάσια παραγωγής ζυμαρικών στην Ευρώπη, ενώ το ελαιοποιείο των Χανίων εντάσσεται ανάμεσα στα top 10 ελαιουργεία στον κόσμο (World’s Best Olive Oils ranking).

Όσον αφορά στο όραμα της εταιρείας, η Μαριαλένα Λημναίου, Marketing Director Melissa-Kikizas S.A., δηλώνει στο Business Voice: «Οραματιζόμαστε έναν κόσμο που τρέφεται και ζει καλά. Δέσμευσή μας είναι να γεφυρώνουμε τη διαχρονική σοφία της ελληνικής μεσογειακής διατροφής με το αύριο. Να μοιραζόμαστε τις αξίες και την κουλτούρα της ελληνικής διατροφής με ολόκληρο τον κόσμο».

«Με αυτό το όραμα πορευόμαστε καθημερινά, με πίστη στις αξίες μας που διέπουν τη λειτουργία μας καθ’ όλα τα 75 χρόνια παρουσίας μας και με σεβασμό στον άνθρωπο, την κοινωνία, το περιβάλλον», συνεχίζει.

Στην ελληνική αγορά, η Melissa είναι η Νο1 μάρκα ζυμαρικών, γνωρίζοντας συνεχή ανάπτυξη και εδραιώνοντας την ηγεσία της όλο και πιο ισχυρά.

Tο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Terra Creta επανασυστήθηκε πρόσφατα στην ελληνική αγορά ελαιολάδου, με μία προσέγγιση εστιασμένη στην ολική ποιότητα, την καινοτομία, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τα υψηλά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του καλού εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου, όπως πρέπει να είναι.

Άλλες μάρκες του χαρτοφυλακίου της εταιρείας αποτελούν επίσης η Stella, η Deveta, η Βλάχα και η ΑΒΕΖ.

Παράλληλα, η Melissa Kikizas έχει χτίσει συνεργασίες με τις ισχυρότερες αλυσίδες λιανεμπορίου στον κόσμο. Οι εξαγωγές της γνωρίζουν σημαντική ανάπτυξη κάθε χρόνο, αποτελώντας πλέον περίπου το 50% του συνολικού τζίρου της Melissa Kikizas.

H καινοτομία στο DNA της εταιρείας

Η καινοτομία βρίσκεται στο DNA της Melissa Kikizas. Η εγρήγορση γύρω από τις μεταβαλλόμενες καταναλωτικές συμπεριφορές και η εξωστρέφεια συντελούν σε μια συνεχή αναζήτηση νέων προτάσεων, οδηγώντας με αυτόν τον τρόπο την καινοτομία στα ζυμαρικά και το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο παγκοσμίως.

Η εταιρεία σχεδιάζει και αναπτύσσει προϊόντα που αποτελούν παγκόσμιες καινοτομίες και τα οποία περήφανα παρουσιάζει σε πολλές από τις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου.

Τα παιδικά ζυμαρικά σε σχήματα διάσημων παιδικών ηρώων είναι ήδη γνωστά παγκοσμίως, ενώ τα πιο πρόσφατα λανσαρίσματα περιλαμβάνουν: ζυμαρικά με πολτό φρέσκων λαχανικών, ζυμαρικά με αλεύρι οσπρίων, High Protein ζυμαρικά με πρωτεΐνη βρώμης, ζυμαρικά με αλεύρι TEFF και αμάρανθο, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο με φυσικά εκχυλισμένο φρέσκο βασιλικό, λεμόνι ή σκόρδο, που παράγεται με μια καινοτόμο μέθοδο ήπιας φυσικής εκχύλισης απευθείας στο ελαιόλαδο, ώστε να διαφυλάσσονται όλα τα αρώματα των καρπών και των βοτάνων.

Στο πλευρό των εργαζομένων της

Φέτος η Melissa Kikizas, βραβεύτηκε για 6η φορά ως Great Place to Work, μια διάκριση που γεμίζει τους ανθρώπους της με υπερηφάνεια.

Με το οικογενειακό κλίμα να κυριαρχεί, η Melissa Kikizas έχει διαμορφώσει ένα οικείο περιβάλλον όπου οι εργαζόμενοί της δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό και εξελίσσονται συνεχώς. Με ένα σύστημα αμοιβών και παροχών, η εταιρεία επιβραβεύει τους ανθρώπους της για όλη την αφοσίωση και προσπάθεια τους.

Βonus απόδοσης σε όλο το προσωπικό, επιδόματα, well-being δραστηριότητες και παροχές, υποτροφίες σπουδών σε παιδιά εργαζομένων, χρηματοδότηση μεταπτυχιακών προγραμμάτων, δωρεάν διάθεση προϊόντων Melissa & Terra Creta, πρόγραμμα επιβράβευσης συμπεριφορών, μαθήματα ξένων γλωσσών, ταξιδιωτικές επιταγές για ανθρώπους που εργάζονται χρόνια στην εταιρία, εορταστικά καλάθια και πολλά άλλα, είναι κάποιες από τις παροχές της εταιρίας.

Στηρίζοντας την εγχώρια παραγωγή

Επιπλέον, η Melissa Kikizas στηρίζει την εγχώρια παραγωγή και τη βιώσιμη ανάπτυξή της. Οι δύο ακαδημίες της, Ακαδημία Σίτου Melissa από το 2015 και Ακαδημία Ελιάς Terra Creta που ιδρύθηκε πρόσφατα, επιστεγάζουν τη δέσμευσή της να επενδύει στην αναβάθμιση της αγροτικής παραγωγής.

Η εκπαίδευση των παραγωγών στις πιο σύγχρονες μεθόδους καλλιέργειας και η συνεργασία μαζί τους για επίλυση των προκλήσεων και αξιοποίηση των ευκαιριών, είναι η πιο ισχυρή βάση για ανάδειξη της υψηλής ποιότητας των πρώτων υλών του τόπου μας, αλλά και για την ενίσχυση της βιωσιμότητας.

MISKO

Στις 27 Φεβρουαρίου του 1927 εγκαινιάσθηκε το πρώτο εργοστάσιο της MISKO στον Πειραιά.

H MISKO είναι μία από τις σημαντικότερες εταιρείες ζυμαρικών στην Ελλάδα, αφού εδώ και σχεδόν 100 χρόνια αποτελεί συνώνυμο της βιομηχανικής επανάστασης της χώρας.

Ιδρυτές της ήταν ο Σμυρνιός Φώτης Μιχαηλίδης, που διατηρούσε μακαρονοποιία προ της Μικρασιατικής καταστροφής και ο εβραϊκής καταγωγής ισχυρός οικονομικά παράγοντας της εποχής Μίνωας Κωνσταντίνης.

Το 1991 η MISKΟ γίνεται μέλος της οικογένειας Barilla, της μεγαλύτερης εταιρείας ζυμαρικών στον κόσμο, δίνοντας της έτσι την ευκαιρία να αναπτυχθεί παγκοσμίως στο πλαίσιο ενός ισχυρού Ομίλου με διεθνή παρουσία.

Στο επίκεντρο η καινοτομία

Τα MISKO Protein αποτελούν μία από τις σημαντικότερες καινοτομίες της εταιρείας.

Τα νέα ζυμαρικά, φτιαγμένα από σιμιγδάλι σκληρού σίτου με προσθήκη φυτικής πρωτεΐνης αρακά και κουρκουμά, συνδυάζουν την παράδοση με την καινοτομία.

Η σειρά περιλαμβάνει τα δημοφιλή σχήματα σπαγγέτι και πέννε ριγκάτε, τα οποία κάθε μέρα κερδίζουν το απαιτητικό κοινό των προϊόντων BFY (better for you) χάρη στην εξαιρετική γεύση τους.

Τα MISKO Protein αποτελούν πολύτιμο σύμμαχο για την καλή υγεία και μπορούν να ενταχθούν σε μια ισορροπημένη και ποικίλη διατροφή και έναν δραστήριο τρόπο ζωής, διατηρώντας ταυτόχρονα τα γνωστά χαρακτηριστικά των ζυμαρικών MISKO.

Τι σχεδιάζει για το μέλλον;

Τα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας περιλαμβάνουν την αξιολόγηση των ευκαιριών και των τάσεων στη διατροφή, καθώς και την κατανόηση της αυξανόμενης αναζήτησης της ευκολίας από τους καταναλωτές, χωρίς να θυσιάζουν την ποιότητα και τη γεύση.

«Σε συνεργασία με την παγκόσμια ομάδα μας, διαμορφώνουμε τη στρατηγική καινοτομίας για τις μάρκες μας, με στόχο την ανάπτυξη προϊόντων που θα ανταποκρίνονται στις υποσχέσεις τους.

Αναγνωρίζουμε τη σημασία της παρακολούθησης των εξελίξεων στις προτιμήσεις των καταναλωτών και εργαζόμαστε διαρκώς για να προσαρμοζόμαστε σε αυτές τις αλλαγές», δηλώνει στο Business Voice ο Ηλίας Σταθακόπουλος, Marketing Manager Greece SEE & GE.

«Επιδιώκουμε την επέκταση των υφιστάμενων αγορών μας, καθώς και την εισαγωγή νέων προϊόντων, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των καταναλωτών μας, διατηρώντας πάντα τις αξίες μας για υψηλή ποιότητα και εξαιρετική γεύση.

Με βάση αυτές τις αρχές, στοχεύουμε να παραμείνουμε ηγέτες στην καινοτομία και την ανάπτυξη προϊόντων που προσφέρουν πραγματική αξία και ικανοποίηση στους καταναλωτές μας», συνεχίζει.

ΜΑΚΒΕΛ

Η εταιρεία ΜΑΚΒΕΛ επιχειρεί από το 1939 στο χώρο των ζυμαρικών στην Ελλάδα.

Οι σημαντικότεροι σταθμοί στην πορεία της εταιρείας έως σήμερα είναι η εξωστρέφεια της από τη δεκαετία του 1970, η σύμπραξη της με τον ιταλικό Όμιλο ρυζιού και αλεύρων EURICOM spa, η μετεξέλιξη της από ΜΑΚΒΕΛ σε EURIMAC, αλλά και η καθετοποίηση της με την κατασκευή μύλου σκληρού σίτου για την παραγωγή σιμιγδαλιού.

Παράλληλα, η εταιρεία ήδη από το 2013, συνειδητοποιώντας τη σημασία της βιωσιμότητας, κατασκεύασε μονάδα καύσης βιομάζας για την παραγωγή θερμικής ενέργειας.

Στο επίκεντρο η καινοτομία

Βασικός πυλώνας στην εξέλιξη της εταιρείας αποτελεί η καινοτομία. Μάλιστα, πρόσφατα ανέπτυξε μία γκάμα τεσσάρων ζυμαρικών χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, με 60% λιγότερα σάκχαρα από τα ζυμαρικά ολικής άλεσης και με τη γεύση των κλασικών ζυμαρικών.

Τα προϊόντα αναπτύχθηκαν από το R&D της ΜΑΚΒΕΛ – EURIMAC και πιστοποιήθηκαν από το μοναδικό διαπιστευμένο Οργανισμό στην Ευρώπη για τέτοιες πιστοποιήσεις, το Βρετανικό Oxford Brookes Institution.

Τα ζυμαρικά αυτά αφορούν μεγάλο τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού, καθώς η κατανάλωση τους περιορίζει την αύξηση της γλυκόζης στο αίμα ενώ ταυτόχρονα προσφέρει ενέργεια κι ένα αίσθημα κορεσμού, αποτελώντας ιδανική επιλογή για μία ισορροπημένη διατροφή.

Σε ανοδική τροχιά οι πωλήσεις

Όσον αφορά στο πως κινήθηκαν οι πωλήσεις, ο κ. Οδυσσεύς Παπαδόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της EURIMAC, δηλώνει στο Business Voice: «Για τον κλάδο μας θεωρούμε ότι ο σημαντικότερος παράγοντας είναι ο όγκος πωλήσεων καθώς η πορεία του τζίρου σε ένα περιβάλλον αύξησης όλων των παραγόντων κόστους δε δίνει πάντα την πραγματική εικόνα για την πορεία μιας επιχείρησης.

Μετά, λοιπόν, από τρία χρόνια που ο όγκος πωλήσεων μας ήταν σχετικά σταθερός, το 2022 υπήρξε μία έκρηξη, της τάξης του +30%.

Το 2023 η ανοδική αυτή πορεία συνεχίσθηκε και το 2024 κινούμαστε με μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης από ότι το 2023. Εν κατακλείδι, από τους 72.500 τόνους του 2023 πιστεύουμε ότι το 2024 θα αγγίξουμε τους 80.000 τόνους ζυμαρικών».

«Το ποσοστό των εξαγωγών έχει σταθεροποιηθεί στο 55% του όγκου των πωλήσεων μας ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται η παρουσία μας στην ελληνική αγορά, τόσο λόγω της ζήτησης των προϊόντων PL όσο και λόγω της αύξησης του μεριδίου του brand ΜΑΚΒΕΛ.

Αυτή η αύξηση όγκου και η ταυτόχρονη παρουσία μας σε 60 διαφορετικές οικονομίες παγκοσμίως οδηγεί σε καλύτερα αποτελέσματα, τα οποία βαίνουν βελτιούμενα κάθε χρόνο, καθώς γίνονται και σημαντικές επενδυτικές κινήσεις», συνεχίζει.

Τα σχέδια για ενίσχυση των εξαγωγών και το επενδυτικό πλάνο ύψους 12 εκατ. ευρώ

Όσον αφορά στα σχέδια για το μέλλον, ο κ. Παπαδόπουλος υπογραμμίζει: «Τα σχέδια μας αφορούν στην ανάπτυξη της εξαγωγικής μας δραστηριότητας, παρά το γεγονός ότι ήδη το 50% των ελληνικών ζυμαρικών που εξάγονται είναι παραγωγής μας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εξαγωγές αποτελούν μία ουσιαστική διέξοδο για το ελληνικό επιχειρείν και ενώ η παγκόσμια αγορά είναι μεγάλη και με υψηλές απαιτήσεις, η εταιρεία τις καλύπτει πλήρως.

«Επενδύουμε στην ανάπτυξη του brand ΜΑΚΒΕΛ, το οποίο έχει μία τίμια σχέση ποιότητας – τιμής στο ράφι, την οποία αναγνωρίζει ο τελικός καταναλωτής κι έτσι τα τελευταία χρόνια κινείται με ρυθμούς ανάπτυξης σημαντικά υψηλότερους από τους αντίστοιχους της αγοράς», εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος της EURIMAC.

H ΜΑΚΒΕΛ βρίσκεται πια στα κορυφαία brands της χώρας και με την προσθήκη στη γκάμα μας των νέων καινοτόμων ζυμαρικών χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη υπάρχουν, σύμφωνα με την εταιρεία, σοβαρές ενδείξεις ότι θα ενισχυθεί η θέση της στο ράφι.

«Ακολουθούμε ένα νέο επενδυτικό πλάνο 12 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει νέα αυτόματη γραμμή παραγωγής και συσκευασίας, αναβάθμιση της δυναμικότητας του μύλου, επέκταση αποθηκών και αγορά μηχανημάτων για ακόμη καλύτερο ποιοτικό έλεγχο των προϊόντων.

Επίσης, προχωρούμε σε αγορά όμορου οικοπέδου, κατασκευή νέας πιο προηγμένης τεχνολογίας μονάδας βιομάζας και σε ανέγερση καινούργιου κτιρίου για χώρους προσωπικού και αποδυτηρίων», αποκαλύπτει ο κ. Παπαδόπουλος.

Τέλος, λόγω της αύξησης των προκλήσεων στους τομείς των ESG προτύπων και του ψηφιακού μετασχηματισμού, η εταιρεία επενδύει σε εξειδικευμένους ανθρώπους, καθώς θεωρεί υψίστης σημασίας το ρόλο του ανθρώπινου παράγοντα.

Ζυμαρικά «Τασούλα»

Τα παραδοσιακά ζυμαρικά «Τασούλα», ξεκινώντας από το 1990, έχουν ως μοναδικό στόχο να δώσουν την εναλλακτική γευστική πρόταση στην υγιεινή διατροφή.

Ο κ. Μάκης Παναγούλιας, ιδιοκτήτης της εταιρείας, δήλωσε στο Business Voice: «Η επιχείρησή μας ξεκίνησε το 1990 και είναι μία οικογενειακή επιχείρηση που παράγει παραδοσιακά τοπικά προϊόντα της Κοζάνης αλλά και ποντιακά προϊόντα, ακολουθώντας τις πατροπαράδοτες συνταγές και πετυχαίνοντας παραγωγικές δυνατότητες».

Τα προϊόντα τους καλύπτουν όλες τις προτιμήσεις και προσφέρουν κάτι διαφορετικό στο καθημερινό τραπέζι, αξιοποιώντας την πολύχρονη παράδοση της Κοζάνης.

Έτσι, στο εργαστήρι τους θα βρείτε μεγάλη ποικιλία προϊόντων, μεταξύ των οποίων, κοζανίτικο τραχανά, πέτουρα με κρόκο ή με βασιλικό μανιτάρι, ποντιακό Ευρεστόν, φύλλα Περέκ και τηγανόπιτες.

Σύμφωνα με τον κ. Παναγούλια, οι πωλήσεις τους τόσο το προηγούμενο έτος όσο και το 2024 παρουσιάζουν αυξητική τάση.

Όσον αφορά στα σχέδια για ο μέλλον της «Τασούλα», ο κ. Μάκης σημειώνει: «Στόχος μας να κάνουμε τα ζυμαρικά μας γνωστά στο ευρύ κοινό».

ΗΛΙΣ

Το 1996 η οικογένεια του Θεόδωρου Γιανναρά ιδρύει την ΗΛΙΣ στην περιοχή της Αρχαίας ΗΛΙΣ, απ’ όπου πήρε και το όνομά της. Αρχικά η ημερήσια παραγωγική δυναμικότητα ανερχόταν σε 200 κιλά.

«Μετά την εμπειρία μου στην παραγωγή αλεύρων – αφού εργαζόμουν και στον οικογενειακό μύλο μαζί με τον πατέρα και τον παππού μου – αλλά και το πάθος μου για τα ζυμαρικά από πολύ μικρή ηλικία, αποφάσισα με άλλα μέλη της οικογένειας να ιδρύσω την ΗΛΙΣ», δηλώνει στο Business Voice ο ιδρυτής και υπεύθυνος της επιχείρησης, κ. Θεόδωρος Γιανναράς.

Το 1997 η επιχείρηση μεταφέρεται στη Ζαχάρω και η γραμμή παραγωγής αναβαθμίζεται με νέο εξοπλισμό.

Το 2003 μεταφέρεται ξανά, αυτή τη φορά σε μονάδα παραγωγής 1000 τ.μ. και η ημερήσια παραγωγική ικανότητα φθάνει πλέον τους 2 τόνους.

Το 2010 η νεότερη γενιά της οικογένειας συμμετέχει ενεργά στην επιχείρηση, ενώ το 2012 η ΗΛΙΣ πραγματοποιεί με επιτυχία την πρώτη της εξαγωγή στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τέλος, το 2017 αναβάθμισε τον αποθηκευτικό της χώρο μ ένα σύγχρονο, ψηφιακό σύστημα διαχείρισης FIFO.

Η κύρια φιλοσοφία και το πρωταρχικό μέλημα της εταιρείας είναι να εστιάζει στην ποιότητα των προϊόντων και στην ικανοποίηση των πελατών της.

«Θέλουμε ο πελάτης μας να είναι πάντα περήφανος για την επιλογή του», τονίζει ο κ. Γιανναράς.

«Ως εταιρεία, ενθαρρύνουμε την πρωτοβουλία, τη δημιουργικότητα, την εξωστρέφεια και την καινοτομία- ταυτόχρονα, προσπαθούμε με πάθος να διαπρέψουμε σε ό,τι κάνουμε.

Χάρη στην κουλτούρα που έχουμε αναπτύξει, με σεβασμό στην παράδοση και βασιζόμενοι σε αυτονόητες αξίες όπως ο επαγγελματισμός και η εντιμότητα, καταφέραμε να κερδίσουμε τον σεβασμό του προσωπικού μας, των προμηθευτών μας και της ελληνικής αγοράς», συνεχίζει ο ιδρυτής της εταιρείας ζυμαρικών ΗΛΙΣ.

Σήμερα, η ΗΛΙΣ αναπτύσσεται δυναμικά και στόχος της είναι να συνεχίσει να επεκτείνεται τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, παραμένοντας παράλληλα προσηλωμένη στην παράδοση ποιοτικών ελληνικών προϊόντων.

Keywords
ελλαδα, top 10, ρυζι, νέα, τυνησια, melissa, αμιγώς, εταιρεία, λαρισα, κρητη, logistics, top, olive, business, voice, terra, dna, αφοσίωση, επιδοματα, misko, πειραιας, spa, oxford, βομβα mall, κοζανη, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αξια, τραπεζα της ανατολης, Καλή Χρονιά, ψωμι συνταγη, η ημέρα της γης, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, αξιολογηση, ξανα, κοινωνια, αποτελεσματα, χωρες, διατροφη, δωρεαν, ζυμαρικα, ηγεσια, ημερησια, ηνωμενο βασιλειο, ιταλια, ναυπλιο, ογκος, πλαισιο, προγραμμα, ρυθμος, υγεια, υγιεινη διατροφη, χυλοπιτες, ψωμι, dna, oxford, αγορα, αυξηση, ελαιολαδο, αιμα, αμιγώς, αρχαια, αρωματα, αφορμη, αφοσίωση, βενεζουελα, βιωσιμη αναπτυξη, βρειτε, βρισκεται, γεγονος, γευση, γινει, γινεται, γινονται, γιανναρας, δημητριακα, δειχνει, εγρηγορση, ευκαιρια, ευρω, εκπαιδευση, εκρηξη, ενεργεια, ενεργα, εξελιξη, εξωστρεφεια, επιτυχια, ερευνες, εταιρεία, εταιρια, ετος, ευρωπη, ζαχαρω, ζωης, ιδιο, ηλικια, εικονα, ισορροπημενη διατροφη, κυρια, κιλα, κλιμα, λειτουργια, λεμονι, μηνυματα, μιχαηλιδης, μονα, ομαδα, παντα, οικογενεια, ονομα, οραμα, παιδικα, παιδια, παθος, περιβαλλον, πιστη, ποιοτητα, ποντιακα, πωλησεις, ρολο, σειρα, σουπερ μαρκετ, σκορδο, σοφια, σπιτια, συγχρονο, σουπερ, σχεδια, σχηματα, ταση, τμημα, τρια, τριτη, ισχυρος, υψηλη, φυσικα, φυλλα, φορα, ψηφιακο, αγορες, αρχαια ελλαδα, αυξηση ογκου, business, εξαγωγες, ηγετες, χωρα, logistics, melissa, misko, ογκο, olive, spa, terra, top 10, top, θετικα, ξεκινησε, voice
Αναζητήσεις
chartografisi-tis-agoras-zymarikon-stin-ellada.htm
Τυχαία Θέματα