Δημογραφικό: Οι πέντε άξονες του Εθνικού Σχεδίου Δράσης

08:15 18/2/2025 - Πηγή: Emea.gr

Το δημογραφικό πρόβλημα και οι επιπτώσεις του στην οικονομία είναι μια μεγάλη πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει η Ευρώπη, με την αγορά εργασίας, την κοινωνική ασφάλιση και τις υπηρεσίες περίθαλψης να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Αυτό επεσήμανε ο υφυπουργός Εργασίας, Κωνσταντίνος Καραγκούνης, κατά τον χαιρετισμό του στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδας

(ΟΚΕ), εκπροσωπώντας την υπουργό, Νίκη Κεραμέως, σε ημερίδα, με θέμα τις «Δημογραφικές Προκλήσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση και εμπλεκόμενα ζητήματα».

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι Οικονομικών και Κοινωνικών Συμβουλίων από πολλά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της ΕΟΚΕ, Oliver Ropke και ο πρόεδρος της ΟΚΕ Ελλάδας, Γιάννης Πάιδας.

Στον χαιρετισμό του, ο υφυπουργός δήλωσε πως προς αυτήν την κατεύθυνση, «τα ευρωπαϊκά κράτη ξεδιπλώνουν πολιτικές ενίσχυσης του εργατικού δυναμικού και λαμβάνουν πρωτοβουλίες για την προσέλκυση εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες.

Το υπουργείο Εργασίας έχει αναγνωρίσει την πρόκληση αυτή και εφαρμόζει ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό, με ορίζοντα υλοποίησης το 2025-2035.

Το σχέδιο βασίζεται σε πέντε βασικούς άξονες:

ενίσχυση γεννήσεων και στήριξη της οικογένειας, μέσω επιδομάτων, φορολογικών κινήτρων κτλ,ενίσχυση απασχόλησης και κινητροδότηση δημιουργίας οικογένειας με πρωτοβουλίες για ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής,διαχείριση μακροζωίας και γήρανσης, μέσω προγραμμάτων που προωθούν την υγιή και ενεργό γήρανση,τοπική ανάπτυξη και προώθηση καινοτομίας, αξιοποιώντας το συγκριτικό πλεονέκτημα κάθε Περιφέρειας,ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και ενίσχυση της έρευνας, στρατηγικός σχεδιασμός, μέσω μίας πανεθνικής εκστρατείας.

Παράλληλα, αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες για κινητοποίηση ιδιωτικών πόρων, αύξηση αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά, κατάργηση φόρου για συγγενείς πρώτου βαθμού σε γονική κληρονομιά, αύξηση του οικογενειακού επιδόματος στο δημόσιο, νέες θέσεις σε υφιστάμενους παιδικούς σταθμούς, ενίσχυση του προγράμματος «Νταντάδες της Γειτονιάς», προώθηση του ΤΕΚΑ, δηλαδή της κεφαλαιοποιητικής επικουρικής σύνταξης, αναμόρφωση των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης, ενίσχυση προγραμμάτων απασχόλησης ανέργων από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), άρση αντικινήτρων για εργασία συνταξιούχων κτλ».

Τέλος, ο κ. Καραγκούνης αναφέρθηκε στα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στην αγορά εργασίας, μέσω της αυξημένης χρήσης της τεχνολογίας, της αυτοματοποίησης, της ρομποτικής και της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Κλείνοντας, ο υφυπουργός Εργασίας τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εντείνει τις δράσεις της, ώστε να βοηθήσει το έργο του κάθε κράτους-μέλους στη στήριξη της οικογένειας, αλλά και στην απαραίτητη ενίσχυση του εργατικού δυναμικού. Οι δημοσιονομικές δυνατότητες του κάθε κράτους ξεχωριστά είναι πεπερασμένες και, για τον λόγο αυτό, ο κ. Καραγκούνης υπογράμμισε ότι χρειάζεται να γίνουν περισσότερα, γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα.

Keywords
Αναζητήσεις
dimografiko-oi-pente-axones-tou-ethnikou-schediou-drasis.htm
Τυχαία Θέματα