Έκλεισαν τα παράγωγα οι επαγγελματίες και οδήγησαν ψηλά το ΧΑ

20:56 19/7/2024 - Πηγή: Emea.gr

Δύσκολη μέρα για τις αγορές ήταν η Παρασκευή και ήταν αρκετά δύσκολη και για το ΧΑ (Χρηματιστήριο Αθηνών) ειδικά στην αρχή της συνεδρίασης. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ένα μέρος από τις χαμένες συναλλαγές οφείλονταν στις δυσλειτουργίες πληροφοριακών συστημάτων, που είχαν προκαλέσει διεθνές black out. Άλλωστε πολλές εντολές από το εξωτερικό έρχονται στο ΧΑ μέσω Λονδίνου και η αγορά του Λονδίνου είναι γνωστό ότι υπέφερε την Παρασκευή.

Έτσι η εικόνα σε μεγάλο βαθμό εξαρτήθηκε από τον ισχνό τζίρο, ο οποίος μετά βίας προσέγγισε τα 77 εκατ.

ευρώ μαζί με 2,7 εκατ. ευρώ σε πακέτα, παρά το γεγονός ότι έκλεινε και η σειρά Παραγώγων του Ιουλίου. Αλλά κι αυτό ακόμα «σκάλωσε» την αγορά εδώ και λίγες ημέρες, με αποτέλεσμα να αναμένει η αγορά την επίκαιρη ανατοποθέτηση των επαγγελματιών του ΧΠΑ, για να πάρει ανάσα και να αρχίζει να ανηφορίζει.

Αν και δεν σημείωνε σοβαρή πτώση το ΧΑ, έμενε ωστόσο από την αρχή της συνεδρίασης σε αρνητικό πρόσημο μέχρι τις 16:00 μετά το μεσημέρι, οπότε ο Γενικός Δείκτης πέρασε σε θετικό έδαφος και ξεκίνησε ήπια αναρρίχηση για να κλείσει στα υψηλά της ημέρας. Έκλεισε στις 1.464.39 μονάδες με άνοδο 0,46%.

Στην κίνηση αυτή συμμετείχαν πολλοί τίτλοι με βάρος. Συμμετείχαν, όλες οι τράπεζες, οι ενεργειακές μετοχές που αρχίζουν και προσελκύουν το ενδιαφέρον και τα περισσότερα blue chips. Όλες αυτές οι μετοχές επίσης δείχνουν σα να αφυπνίσθηκαν περίπου την ίδια ώρα από τις 16:00 και μετά.

Και είχαν όλες, ακόμα κι όσες έκλεισαν με διόρθωση καλό φινάλε, με περιορισμό των αρχικών απωλειών τους. Στις τράπεζες επικεφαλής ήταν η Eurobank που έκλεισε με νέο υψηλό 52 εβδομάδων και το μεγαλύτερο τζίρο στη συνεδρίαση 10 εκατ. ευρώ, με άνοδο 1,39%. Τη μετοχή πλαισίωσαν με άνοδο και οι άλλες τραπεζικές μετοχές.

Στην ενέργεια, Helleniq Energy, Metlen, ΔΕΗ και Motor Oil, κινήθηκαν όλες ανοδικά μετά τις 16:00 και διασφάλισαν το θετικό πρόσημο του Γενικού Δείκτη. Υποχώρησαν αντίθετα, Cenergy, ΤΙΤΑΝ, Aegean, ΒΙΟΧΑΛΚΟ και ΣΑΡΑΝΤΗΣ.

Ο δείκτης FTSE σημείωσε άνοδο 0,67% στις 3.577.95 μονάδες, ενώ ο δείκτης FTSEM στη μεσαία κεφαλαιοποίηση έκλεισε με πτώση 0,39% στις 2.307.59 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο 1% στις 1.321.8 μονάδες.

Συνολικά στο ταμπλό 44 μετοχές σημείωσαν άνοδο και 45 μετοχές υποχώρησαν, παρουσιάζοντας ισορροπημένη εικόνα. Η αγορά δείχνει ότι δεν θέλει να διορθώσει, υπάρχουν αρκετά blue chips που οι αγοραστές είναι ισχυρότεροι, με τους περισσότερους ξένους να έχουν μείνει εκτός, όπως και το ευρύτερο κοινό.

Οι επαγγελματίες και τα ισχυρά χαρτοφυλάκια οδηγούν τις τιμές εκ του ασφαλούς, αλλά σταδιακά η αγορά εισέρχεται στο χρονικό διάστημα που ο τζίρος θα μειώνεται περισσότερο και δεν θα βοηθάει για ανοδική διάσπαση. Πιθανό όμως να προλάβει η αγορά να γράψει νέα υψηλά αν συντηρήσει τζίρους κοντά στα 100 εκατ. ευρώ και τα διεθνή νέα δεν είναι αρνητικά.

Keywords
Αναζητήσεις
ekleisan-ta-paragoga-oi-epangelmaties-kai-odigisan-psila-to-cha.htm
Τυχαία Θέματα