Έκθεση: Η Κλιματική Αλλαγή στην Ευρώπη
Το 2023, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής συνέχισαν να γίνονται αισθητές σε όλη την Ευρώπη, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι επλήγησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα, καθιστώντας την ανάπτυξη μέτρων μετριασμού και προσαρμογής απόλυτη προτεραιότητα. Για να επιτευχθεί αυτό, η κατανόηση των τάσεων του κλίματος είναι ζωτικής σημασίας.
Η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus (C3S), σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO), δημοσιεύει την έκθεση “Κατάσταση του Κλίματος στην Ευρώπη 2023” (ESOTC 2023). Η έκθεση παρέχει περιγραφές
Ακραίες Θερμοκρασίες: Το 2023 ήταν ο πιο ζεστός ή ο δεύτερος πιο ζεστός χρόνος στην Ευρώπη, ανάλογα με το σύνολο δεδομένων που χρησιμοποιούμε. Είδαμε θερμοκρασίες πάνω από τον μέσο όρο για 11 μήνες, συμπεριλαμβανομένου του θερμότερου Σεπτεμβρίου που έχει καταγραφεί ποτέ. Επίσης, σημειώθηκε ρεκόρ στον αριθμό ημερών με “ακραίο θερμικό στρες”. Γενικά, παρατηρείται αυξητική τάση στον αριθμό των ημερών με τουλάχιστον “έντονο θερμικό στρες” σε όλη την Ευρώπη. Αυτές οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της θνησιμότητας κατά περίπου 30% τα τελευταία 20 χρόνια και εκτιμάται ότι οι θερμογονοί θάνατοι αυξήθηκαν στο 94% των παρακολουθούμενων ευρωπαϊκών περιοχών.
Επιπτώσεις στην Υγεία: Ο αριθμός των αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία που σχετίζονται με ακραία καιρικά φαινόμενα και κλιματικά γεγονότα αυξάνεται. Στοιχεία της τελευταίας δεκαετίας δείχνουν γενικά καλή ενημέρωση αλλά χαμηλή αντίληψη κινδύνου από τον καύσωνα από το κοινό, τις ευπαθείς ομάδες και ορισμένους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης. Πρωτοβουλίες όπως το Σύστημα Παρακολούθησης Κλίματος των Περιφερειακών Κέντρων Κλίματος του WMO και άλλα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης ευαισθητοποιούν το κοινό για προβλεπόμενα ακραία γεγονότα, με στόχο την ενίσχυση της ετοιμότητας της κοινωνίας. Οι κίνδυνοι για την υγεία και η προσαρμογή διαφέρουν μεταξύ των χωρών. Εξατομικευμένες υπηρεσίες κλιματικών δεδομένων για τον τομέα της υγείας είναι αποτελεσματικές στην αύξηση της ανθεκτικότητας, με σημαντικό δυναμικό για περαιτέρω ανάπτυξη. Η προσαρμογή στην υγεία μπορεί να βασιστεί σε υπάρχουσες υποδομές συστημάτων υγείας, αλλά η πρόοδος είναι περιορισμένη.
Ευρωπαϊκοί Ωκεανοί:
Σε όλη τη διάρκεια του έτους, η μέση θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας για τον ωκεανό σε όλη την Ευρώπη ήταν η υψηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ.
Τον Ιούνιο, ο Ατλαντικός Ωκεανός δυτικά της Ιρλανδίας και γύρω από το Ηνωμένο Βασίλειο επλήγη από θαλάσσιο κύμα καύσωνα που ταξινομήθηκε ως “ακραίο” και σε ορισμένες περιοχές “υπερβολικά ακραίο” με θερμοκρασίες επιφανείας της θάλασσας έως και 5°C πάνω από τον μέσο όρο.
Υδρολογικές μεταβλητές στην Ευρώπη:
Το 2023, η Ευρώπη συνολικά είδε περίπου 7% περισσότερες βροχοπτώσεις από τον μέσο όρο.
Ο μέσος όρος των ροών των ποταμών στο ευρωπαϊκό δίκτυο ποταμών ήταν ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί ποτέ για τον Δεκέμβριο, με “εξαιρετικά υψηλή” ροή σε περίπου το ένα τέταρτο του δικτύου ποταμών.
Κατά τη διάρκεια του 2023, ένα τρίτο του ευρωπαϊκού δικτύου ποταμών είδε ροές ποταμών που ξεπέρασαν το όριο πλημμύρας “υψηλού” και το 16% ξεπέρασαν το όριο πλημμύρας “σοβαρού”.
Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας:
Το έτος σημείωσε ρεκόρ αναλογίας στην πραγματική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στην Ευρώπη, στο 43%.
Η αυξημένη δραστηριότητα καταιγίδων από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο είχε ως αποτέλεσμα πάνω από τον μέσο όρο δυνατότητα παραγωγής ενέργειας από τον άνεμο.
Η δυνατότητα παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας από τα ποτάμια ήταν πάνω από τον μέσο όρο σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης για το έτος συνολικά, συνδεδεμένη με πάνω από τον μέσο όρο βροχοπτώσεις και ροές ποταμών.
Για το έτος συνολικά, η δυνατότητα παραγωγής φωτοβολταϊκής ενέργειας από τον ήλιο ήταν κάτω από τον μέσο όρο στη βορειοδυτική και κεντρική Ευρώπη και πάνω από τον μέσο όρο στη νοτιοδυτική και νότια Ευρώπη και στη Φεννοσκανδία.
Χιόνι και παγετώνες στην Ευρώπη:
Μεγάλο μέρος της Ευρώπης βίωσε λιγότερες ημέρες με χιόνι από τον μέσο όρο, ιδιαίτερα στην κεντρική Ευρώπη και τις Άλπεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης.
Οι Άλπεις είδαν εξαιρετική απώλεια πάγου των παγετώνων το 2023, συνδεδεμένη με κάτω από τον μέσο όρο χειμερινή συσσώρευση χιονιού και έντονη τήξη το καλοκαίρι λόγω καυσώνων.
Συνολικά, το 2022 και το 2023, οι παγετώνες στις Άλπεις έχασαν περίπου το 10% του υπολειπόμενου όγκου τους.
Περιοχή της Αρκτικής:
Το έτος ήταν το έκτο θερμότερο που έχει καταγραφεί ποτέ για την Αρκτική συνολικά. Για την αρκτική ξηρά, ήταν το πέμπτο θερμότερο, ακολουθώντας από κοντά το 2022. Τα πέντε θερμότερα έτη που έχουν καταγραφεί ποτέ για την αρκτική ξηρά έχουν συμβεί όλα από το 2016.
Η έκταση του θαλάσσιου πάγου της Αρκτικής παρέμεινε κάτω από τον μέσο όρο για το μεγαλύτερο μέρος του 2023. Στο ετήσιο μέγιστό της τον Μάρτιο, η μηνιαία έκταση ήταν 4% κάτω από τον μέσο όρο, κατατάσσοντάς την πέμπτη χαμηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ. Στο ετήσιο ελάχιστό της τον Σεπτέμβριο, η μηνιαία έκταση κατέλαβε την έκτη χαμηλότερη θέση, με 18% κάτω από τον μέσο όρο.
Οι συνολικές εκπομπές άνθρακα από δασικές πυρκαγιές στις υποαρκτικές και αρκτικές
Ο Carlo Buontempo, Διευθυντής του C3S, δήλωσε: Το 2023, η Ευρώπη γνώρισε την μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει καταγραφεί ποτέ, μια από τις πιο υγρές χρονιές, έντονους θαλάσσιους καύσωνες και εκτεταμένες καταστροφικές πλημμύρες. Οι θερμοκρασίες συνεχίζουν να αυξάνονται, καθιστώντας τα δεδομένα μας ακόμα πιο ζωτικής σημασίας για την προετοιμασία για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Ευρωπαϊκό Κλίμα σε έναν Θερμαινόμενο Κόσμο:
Η Ευρώπη δεν αποτελεί εξαίρεση όσον αφορά τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Είναι η ήπειρος που θερμαίνεται ταχύτερα, με θερμοκρασίες να αυξάνονται περίπου στο διπλάσιο του παγκόσμιου μέσου όρου. Τα τρία θερμότερα έτη που έχουν καταγραφεί ποτέ για την Ευρώπη έχουν συμβεί όλα μετά το 2020 και τα δέκα θερμότερα μετά το 2007. Για το σύνολο του έτους, η μέση θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας (SST) για τους ωκεανούς σε όλη την Ευρώπη ήταν η θερμότερη που έχει καταγραφεί ποτέ. Μέρη της Μεσογείου και του βορειοανατολικού Ατλαντικού Ωκεανού παρουσίασαν τις υψηλότερες μέσες ετήσιες τιμές SST στην ιστορία.
Επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στην Υγεία των Ανθρώπων στην Ευρώπη:
Η έκθεση ESOTC υπογραμμίζει τον βαθύ αντίκτυπο του θερμικού στρες στη δημόσια υγεία. Το θερμικό στρες είναι ένα μέτρο του τρόπου με τον οποίο το ανθρώπινο σώμα ανταποκρίνεται στον αντίκτυπο υψηλών θερμοκρασιών σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες όπως η υγρασία και η ταχύτητα του ανέμου, μεταξύ άλλων. Η παρατεταμένη έκθεση στο θερμικό στρες μπορεί να επιδεινώσει υπάρχουσες παθήσεις υγείας και να αυξήσει τον κίνδυνο ασθενειών που σχετίζονται με τη ζέστη, όπως η εξάντληση από τη ζέστη και η θερμοπληξία, ιδιαίτερα σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες.
Εκτός από τις προκλήσεις που θέτουν οι καύσωνες στην υγεία, υπάρχουν και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα που επηρέασαν σοβαρά τους ανθρώπους στην Ευρώπη το 2023. Σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις για το 2023 από τη Διεθνή Βάση Δεδομένων Καταστροφών (EM-DAT), πέρυσι στην Ευρώπη, 63 ζωές χάθηκαν δυστυχώς από καταιγίδες, 44 από πλημμύρες και 44 από δασικές πυρκαγιές. Οι οικονομικές απώλειες από καιρικά και κλιματικά φαινόμενα το 2023 εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 13,4 δισεκατομμύρια ευρώ.
Καλοκαίρι στην Ευρώπη το 2023 – μια εποχή αντιθέσεων:
Το καλοκαίρι του 2023 δεν ήταν το θερμότερο που έχει καταγραφεί ποτέ, αλλά είδε συνθήκες που ήταν, κατά περιόδους, ακραίες. Υπήρξαν αντιθέσεις στη θερμοκρασία και τις βροχοπτώσεις σε όλη την ήπειρο και από τον ένα μήνα στον επόμενο. Το “εκτεταμένο καλοκαίρι” (Ιούνιος έως Σεπτέμβριος) είδε καύσωνες, δασικές πυρκαγιές, ξηρασίες και πλημμύρες.
Η Βορειοδυτική Ευρώπη βίωσε τον θερμότερο Ιούνιο που έχει καταγραφεί ποτέ, ενώ οι μεσογειακές περιοχές είδαν βροχοπτώσεις πολύ πάνω από τον μέσο όρο για τον μήνα. Τον Ιούλιο, αυτό το μοτίβο σχεδόν αντιστράφηκε. Τον Αύγουστο, η νότια Ευρώπη αντιμετώπισε θερμοκρασίες υψηλότερες από τον μέσο όρο και ο Σεπτέμβριος ήταν ο θερμότερος στην ιστορία για την Ευρώπη συνολικά. Μεγάλο μέρος της Ευρώπης επλήγη από καύσωνες κατά τη διάρκεια του παρατεταμένου καλοκαιριού, ενώ τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο σημειώθηκαν επίσης σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα. Στο αποκορύφωμα ενός καύσωνα τον Ιούλιο, το 41% της νότιας Ευρώπης επλήγη από τουλάχιστον «έντονο θερμικό στρες», με πιθανές επιπτώσεις στην υγεία.
Εκτεταμένες πλημμύρες σε όλη την Ευρώπη
Κατά το έτος 2023, το ένα τρίτο του ευρωπαϊκού δικτύου ποταμών παρουσίασε ροές ποταμών που υπερέβαιναν το όριο πλημμύρας «υψηλό», και το 16% υπερέβαιναν το όριο πλημμύρας «σοβαρό». Καταγράφηκαν ή σχεδόν καταγράφηκαν ροές ποταμών σε μεγάλες λεκάνες απορροής, συμπεριλαμβανομένων του Λίγηρα, του Ρήνου και του Δούναβη, λόγω σειράς καταιγίδων μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Διεθνούς Βάσης Δεδομένων Καταστροφών (EM-DAT), οι πλημμύρες το 2023 επηρέασαν περίπου 1,6 εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρώπη και προκάλεσαν περίπου το 81% των οικονομικών απωλειών του έτους λόγω των κλιματικών επιπτώσεων στην ήπειρο.
Ευρωπαϊκό Κλίμα και Δυνατότητα για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας:
Η παρακολούθηση του ανέμου, της ηλιακής ακτινοβολίας και των υδρολογικών μεταβλητών είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική εφαρμογή της κλιματικής πολιτικής στην Ευρώπη, καθώς παρέχει απαραίτητα δεδομένα για τη βελτιστοποίηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και τον μετριασμό των εκπομπών άνθρακα. Κατανοώντας τις περιφερειακές διαφορές σε αυτούς τους ανανεώσιμους πόρους, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορούν να αναπτύξουν στοχευμένες στρατηγικές για την επιτάχυνση της μετάβασης σε βιώσιμες πηγές ενέργειας, προωθώντας παράλληλα τόσο την προστασία του περιβάλλοντος όσο και την οικονομική ανάπτυξη.
Το 2023, ένα ρεκόρ αναλογίας στην πραγματική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη προήλθε από ανανεώσιμες πηγές, στο 43%, σε σύγκριση με το 36% το 2022. Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ξεπέρασε την παραγωγή από ρυπογόνες σε ορυκτά καύσιμα.
Άλλη μια χρονιά εξαιρετικής τήξης παγετώνων στις Ευρωπαϊκές Άλπεις:
Το 2023, υπήρξε ένας αριθμός ημερών κάτω από τον μέσο όρο με χιόνι στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στην κεντρική Ευρώπη και τις Άλπεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης. Αυτό, μαζί με τις υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι, έχει συμβάλει σε μια καθαρή απώλεια πάγου των παγετώνων σε όλα τα μέρη της Ευρώπης. Το πιο δραματικό παράδειγμα είναι οι Άλπεις, όπου οι παγετώνες έχουν χάσει περίπου το 10% του υπολειπόμενου όγκου τους το 2022 και το 2023.
Η έκθεση ESOTC 2023 απεικονίζει μια ανησυχητική εικόνα για το κλίμα στην Ευρώπη. Η θερμοκρασία αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς, φέρνοντας μαζί της ακραία καιρικά φαινόμενα που έχουν καταστροφικές επιπτώσεις σε ανθρώπους και υποδομές. Η έκθεση υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη για δραστικές αλλαγές στις πρακτικές μας, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο, για να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να χτίσουμε μια πιο ανθεκτική κοινωνία.
Η μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα και η προσαρμογή στις αλλαγές που συμβαίνουν ήδη είναι απαραίτητες για την προστασία της ευημερίας και του μέλλοντος της Ευρώπης. Η έκθεση ESOTC 2023 αποτελεί ένα ισχυρό κάλεσμα για δράση, υπενθυμίζοντάς μας ότι ο χρόνος για να ενεργήσουμε είναι τώρα.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Τα πέντε τρόφιμα που οι καρδιολόγοι θα ήθελαν να σταματήσουμε να τρώμε - Και με τι να τα αντικαταστήσουμε
- Philip Morris International: Η Ελλάδα αποτελεί χώρα πρότυπο στο ESG
- Γιατί η Aegean θα πετάει σε Ασία και Αφρική
- Ελαιόλαδο: Νέες αυξήσεις – φωτιά στα ράφια των σούπερ μάρκετ
- Πότε θα κόβεται το επίδομα μητρότητας
- Ellaktor submits offer to buy shares of its subsidiary Reds
- Πρεμιέρα για το «Καλάθι του νονού» – Ποια προϊόντα περιλαμβάνει
- Το πετρέλαιο, η μάχη του FTSE, ο ΣΑΡΑΝΤΗΣ, η ΕΥΔΑΠ, η Quest η ΙΝΤΡΑΚΑΤ και τα πλεονεκτήματα του ΧΑ
- HVA: Η ολλανδική εταιρεία που θέλει να επενδύσει 1 δισ. στη Θεσσαλία – Τι πρέπει να παράγει
- Φορολογικές δηλώσεις: Ανοίγει το taxis - Οι προσυμπληρωμένοι κωδικοί στο έντυπο Ε3 για τους επαγγελματίες
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Emea.gr
- Το πετρέλαιο, η μάχη του FTSE, ο ΣΑΡΑΝΤΗΣ, η ΕΥΔΑΠ, η Quest η ΙΝΤΡΑΚΑΤ και τα πλεονεκτήματα του ΧΑ
- «Μύθοι και πραγματικότητα» για την Τεχνητή Νοημοσύνη: Πώς να προετοιμαστούν οι επιχειρήσεις για το μέλλον
- Αποκλιμάκωση της έντασης και αναβάθμιση από S&P τα κέρδη της εβδομάδας
- Η Γη Ενωμένη: Μια Καθοριστική Στιγμή στον Αγώνα για Ένα Βιώσιμο Μέλλον
- Έκθεση: Η Κλιματική Αλλαγή στην Ευρώπη
- Τελευταία Νέα Emea.gr
- Έκθεση: Η Κλιματική Αλλαγή στην Ευρώπη
- Η Γη Ενωμένη: Μια Καθοριστική Στιγμή στον Αγώνα για Ένα Βιώσιμο Μέλλον
- Αποκλιμάκωση της έντασης και αναβάθμιση από S&P τα κέρδη της εβδομάδας
- Το πετρέλαιο, η μάχη του FTSE, ο ΣΑΡΑΝΤΗΣ, η ΕΥΔΑΠ, η Quest η ΙΝΤΡΑΚΑΤ και τα πλεονεκτήματα του ΧΑ
- «Μύθοι και πραγματικότητα» για την Τεχνητή Νοημοσύνη: Πώς να προετοιμαστούν οι επιχειρήσεις για το μέλλον
- Bfresh Spitiko, το χειροποίητο ελληνικό αναψυκτικό όπως το φτιάχνεις σπίτι
- Επιτακτική ανάγκη ο Χρηματοπιστωτικός Εγγραμματισμός
- Τσακλόγλου: Έως και 11.000 ευρώ τα επιδόματα για μια νέα εργαζόμενη μητέρα
- Η Europol έκλεισε την phishing πλατφόρμα LabHost – 37 συλλήψεις
- Το πασχαλινό ωράριο στα εμπορικά καταστήματα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Πρεμιέρα για το «Καλάθι του νονού» – Ποια προϊόντα περιλαμβάνει
- Στο τραπέζι των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ οι κυρώσεις στο Ιράν
- Από σιδεράς, τσοπάνης και έπειτα τυροκόμος με 100 πρόβατα
- Αραιές νεφώσεις με πιθανότητα τοπικών βροχών σε όλη την Ελλάδα
- Από Κυριακή το εορταστικό ωράριο – Κλειστά τα μαγαζιά στις 6 και 7 Μαΐου
- Σε ισχύ το «Καλάθι των Νονών» – Από τις 24 Απριλίου το «Καλάθι του Πάσχα»
- «Αποκαλυπτήρια» για το τεκμαρτό εισόδημα των αυτοαπασχολουμένων
- Womenomics: Το κλειδί για την επανεκκίνηση μιας οικονομίας – Το είχαν υποτιμήσει όλοι
- Υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα αλλά χωρίς περιθώρια για δημοσιονομική χαλάρωση
- Κριμαία: Πλήγμα του ουκρανικού στρατού σε ρωσικό πλοίο