Ενεργειακός «πυρετός» στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο: Πρωταγωνιστικός ο ρόλος της Ελλάδας

Ούτε στα πιο «τρελά» τους όνειρα δεν θα περίμεναν οι επιστήμονες,  που είχαν αρχικά μιλήσει για τεράστια κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην περιοχή μας πριν από περίπου 20 χρόνια, την σημερινή ενεργειακή «φρενίτιδα» που επικρατεί στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.  

Η συζήτηση για μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και ειδικά στην θαλάσσια περιοχή της Κρήτης, της Κύπρου και του Ισραήλ, είχε ξεκινήσει

από τις αρχές του 2000 και το όλο ζήτημα άρχισε να αναδεικνύεται μετά το 2006 – 2007, όταν κάποιοι έγκριτοι επιστήμονες δημοσιοποίησαν κάποιες μελέτες. 

Ειδικά για τα τεράστια κοιτάσματα στην θαλάσσια περιοχή της Κρήτης, τόσο Δυτικά και Νότια, όσο και Ανατολικά είχε αναφερθεί εκτενώς ο καθηγητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης και ερευνητής της Γεωλογικής Υπηρεσίας του Καναδά, Αντώνης Φώσκολος, από το 2012. 

Μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια και υπό την «πίεση» που δημιουργεί η αγωνιώδης προσπάθεια της Ευρώπης να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο, οι μελέτες του κ. Φώσκολου και των άλλων καθηγητών, που μιλούσαν για τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου στην ελληνική ΑΟΖ και ειδικά στην Κρήτη, λαμβάνουν «σάρκα και οστά».  

Ήδη οι έρευνες στην θαλάσσια περιοχή Δυτικά της Κρήτης βρίσκονται σε εξέλιξη και όλοι περιμένουν με αγωνία τα πρώτα αποτελέσματα. 

Την ίδια ώρα στην ευρύτερη περιοχή, στην κυριολεξία, επικρατεί «ενεργειακός πυρετός». 

Τον χορό της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο «έσυρε» πρώτη η Κύπρος, που παρά τα πολλά εμπόδια που δημιούργησε και εξακολουθεί να δημιουργεί το καθεστώς Ερντογάν, συνεχίζει με μεγάλη επιτυχία την προσπάθεια για αξιοποίηση του ενεργειακού της πλούτου. 

Διαβάστε περισσότερα στο govnewsGR.

Keywords
Τυχαία Θέματα