Εποχιακά μαγαζιά: Αλλάζουν βιτρίνες σε κάθε γιορτή, αλλά όχι ΑΦΜ

Υπάρχουν επιχειρήσεις που λειτουργούν μόνο μερικούς μήνες μέσα στο έτος. Πρόκειται για τα εποχιακά καταστήματα που πωλούν είδη που σχετίζονται με τα έθιμα και τις γιορτές της εποχής. Τα εποχιακά μαγαζιά λειτουργούν για περιορισμένο χρονικό διάστημα, συνήθως από δύο έως εννέα μήνες το χρόνο, ανάλογα με τη φύση των προϊόντων ή υπηρεσιών τους.

Για παράδειγμα, υπάρχουν μαγαζιά που ανοίγουν πριν από την περίοδο των Χριστουγέννων, του Πάσχα ή των Απόκρεων και κλείνουν αμέσως μετά. Τι ακριβώς

συμβαίνει με αυτού του είδους τις επιχειρήσεις;

Τα υπέρ και τα κατά τού να έχεις μια εποχιακή επιχείρηση

Καταρχάς, η δημιουργία μιας εποχιακής επιχείρησης δεν διαφέρει σε τίποτα από την έναρξη μιας άλλης που δεν έχει καθορισμένη ημερομηνία λήξης. Γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή. Το ότι θα κλείσεις το μαγαζί λίγο καιρό μετά δεν σημαίνει ότι έχεις λιγότερες υποχρεώσεις ή… χαλαρότερη σχέση με το Κράτος.

Αυτό που κάποιος οφείλει να σκεφτεί καλά είναι το κέρδος που θα έχει ανοίγοντας ένα κατάστημα που θα κρατήσει τις πόρτες του ανοιχτές στο κοινό για δύο, τρεις ή τέσσερις μήνες.
Τα θέματα τα οποία πρέπει κάποιος να έχει σχεδιάσει προσεκτικά είναι τα προϊόντα που θα πουλήσει, την περιοχή που θα λειτουργήσει -να είναι καλό πέρασμα για παράδειγμα με πολύ κόσμο που περνάει απ’ έξω- να έχει χώρο στάθμευσης ώστε να μην χρειάζεται να σκεφτεί πολύ κάποιος το αν θα σταματήσει για να ψωνίσει.

Αυτό που επίσης, είναι απολύτως αναγκαίο είναι το να υπάρχει business plan. Τι ακριβώς ζητάς, τι κεφάλαιο θα διαθέσεις για την επιχείρηση, ποιοι θα είναι οι προμηθευτές σου, πόσα άτομα θα προσλάβεις, τι τζίρο θέλεις να κάνεις, πόσα υπολογίζεις να είναι τα έσοδα σου την περίοδο λειτουργίας του καταστήματος, αν σκοπεύεις να ζήσεις με τα κέρδη εκείνης της περιόδου όλη τη χρονιά ή θα συνεχίσεις με κάτι άλλο.

Ενας καλός λογιστής που θα σε καθοδηγεί σε κάθε σου βήμα πρέπει να βρίσκεται επίσης στο πλάνο. Η σχέση με την εφορία μπορεί να φαίνεται ενίοτε απλή και να ξεκινά σαν εφήμερη… ερωτική περιπέτεια αλλά να καταλήξει σε έναν κακό γάμο από τον οποίο δεν βγαίνεις εύκολα και σίγουρα, όχι, αλώβητος.

Αν σκοπεύεις να κρατήσεις το φυσικό κατάστημα ενεργό λογιστικά, αλλά κλειστό μέχρι την επόμενη σεζόν που θα το ανοίξεις και πάλι με νέα ή τα ίδια προϊόντα, έχεις την ευκαιρία να σχεδιάσεις με ησυχία τους τρόπους με τους οποίους θα προσελκύσεις περισσότερους πελάτες την επόμενη φορά, μπορείς να κάνεις εκ των προτέρων προσφορές και εκπτώσεις, να οργανώσεις newsletters ή ομαδικά e-mail με τα οποία θα ενημερώνεις τους πελάτες για τα σχέδιά σου και πώς μπορούν να επωφεληθούν στις τιμές των πωλήσεων. Είναι εξαιρετικά σπουδαίο για έναν επιχειρηματία να έχει την ευκαιρία να είναι σε επαφή με τους πελάτες του καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς και να χτίζεις σχέσεις εμπιστοσύνης.

Τα social media είναι μια άλλη στρατηγική να διαφημίσεις την… πραμάτεια σου και να κρατήσεις τους πελάτες σου ενημερωμένους. Η λειτουργία ενός site, επίσης, βοηθάει να μείνεις ενεργός στην αγορά και ανταγωνιστικός.

Η ύπαρξη μίας ιστοσελίδας είναι, επίσης, απαραίτητη. Οι διαδικτυακές κριτικές θα βοηθήσουν πολύ το κατάστημα σου. Ζήτησε από προηγούμενους πελάτες να δουν την ιστοσελίδα σου και να γράψουν κάποια κριτική.

Ένα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα των εποχικών επιχειρήσεων, είναι τα μειωμένα έσοδα που έχουν οι ιδιοκτήτες τους.  Είναι φυσιολογικό, καθώς λειτουργούν τους μισούς μήνες, από τις υπόλοιπες επιχειρήσεις. Οπότε βρες εναλλακτικές πηγές εισοδήματος. Έτσι, θα σε ωφελήσει πολύ, εάν έχεις κάποιο εισόδημα, το διάστημα που είναι κλειστό το κατάστημα σου.
Την περίοδο που λειτουργεί η επιχείρηση, φρόντισε να αποταμιεύσεις ένα μεγάλο χρηματικό ποσό. Επίσης, προσπάθησε να μειώσεις τα έξοδα που έχεις.

Ίσως, μία εποχιακή επιχείρηση να έχει μεγαλύτερες απαιτήσεις από κάποια άλλη. Όμως, εάν είσαι αποφασισμένος να πετύχεις ως ιδιοκτήτης μίας τέτοιας επιχείρησης, θα τα καταφέρεις. Τίποτα δεν είναι δύσκολο, εάν προσπαθήσεις και το θέλεις πραγματικά.

Υποχρεώσεις Εργοδοτών

Ως ελεύθερος επαγγελματίας δεν έχεις υποχρεώσεις μόνο απέναντι στο κράτος, αλλά και απέναντι εποχιακούς σου εργαζόμενους. Αυτού του είδους οι εργοδότες πρέπει να παρέχουν γραπτή ενημέρωση στους εργαζομένους σχετικά με τους όρους εργασίας, είτε μέσω σύμβασης είτε μέσω άλλου εγγράφου.
Ο εργοδότης οφείλει να τηρεί το νόμιμο ωράριο εργασίας και να καταβάλει προσαυξήσεις για υπερωρίες. Οι εποχιακοί εργαζόμενοι δικαιούνται αναλογική ετήσια άδεια και άλλες άδειες, όπως ασθένειας και μητρότητας. Οι εργαζόμενοι σε εποχιακές επιχειρήσεις μπορεί να δικαιούνται ειδικά εποχικά βοηθήματα, τα οποία εξαρτώνται από τις ημέρες εργασίας τους και την ασφάλισή τους. Για παράδειγμα, απαιτείται συγκεκριμένος αριθμός ημερών εργασίας για να είναι επιλέξιμοι για επιδότηση ανεργίας.

Η εποχιακή επιχείρηση είναι κατάλληλη για τον ιδιοκτήτη που θέλει να έχει ένα άριστο επιχειρηματικό σχεδιασμό. Σε μία επιχείρηση που λειτουργεί μόνο έξι μήνες κάθε έτος, ο ιδιοκτήτης έχει περισσότερο χρόνο να σχεδιάσει διάφορες αλλαγές ή τον προϋπολογισμό του. Ακόμα, την περίοδο που είναι κλειστή, μπορεί να συντηρήσει, να επισκευάσει ή να ανανεώσει τον εξοπλισμό της. Δεν έχει, επίσης, την πίεση της διαχείρισης των καθημερινών λειτουργιών της.

Σε χώρες, όπως η Ελλάδα, όπου ευδοκιμεί ο τουρισμός, υπάρχουν πολλές εποχιακές επιχειρήσεις. Μερικές λειτουργούν μόνο κάποιους μήνες του χρόνου και ύστερα κλείνουν εντελώς. Άλλα εποχιακά καταστήματα είναι ανοιχτά όλο το χρόνο, αλλά οι περισσότερες πωλήσεις τους γίνονται μόνο μια συγκεκριμένη περίοδο του έτους. Εάν σκέφτεσαι να ανοίξεις την δική σου εποχιακή επιχείρηση, πρέπει να μάθεις τα πλεονεκτήματα της. Επίσης, μερικές μικρές συμβουλές θα σε βοηθήσουν να την διαχειριστείς σωστά.

Τα θετικά των εποχιακών μαγαζιών

Η διαχείριση του marketing, είναι κάτι που προβληματίζει πολλούς ιδιοκτήτες επιχειρήσεων. Στα εποχικά καταστήματα, όμως, ο ιδιοκτήτης, μπορεί να επικεντρωθεί σε αυτό, χωρίς ιδιαίτερο άγχος. Το διάστημα που δεν λειτουργεί η επιχείρηση, ο ιδιοκτήτης, μπορεί να δημιουργήσει καταπληκτικές καμπάνιες marketing, προσεγγίζοντας νέους πελάτες.
Για παράδειγμα, εάν μία επιχείρηση, προσφέρει στους πελάτες μαθήματα χειμερινών αθλημάτων και λειτουργεί μόνο χειμώνα, η διαφήμιση θα αρχίσει τους καλοκαιρινούς μήνες. Ο ιδιοκτήτης θα προσκαλέσει κόσμο να κάνουν προ-εγγραφή στο διαδικτυακό τόπο της επιχείρησης. Με αυτό το τρόπο, θα γνωρίζει ήδη τους πελάτες που θα τον επισκεφτούν τον χειμώνα.

Ο ιδιοκτήτης έχει χρόνο για την προσωπική του ζωή

Άλλο θετικό στοιχείο της εποχιακής επιχείρησης, έγκειται στο γεγονός πως παραμένει κλειστή για κάποιους μήνες το χρόνο. Σε αυτό το διάστημα, ο ιδιοκτήτης έχει χρόνο για να ξεκουραστεί, να κάνει ταξίδια, χόμπι ή να περάσει όμορφες στιγμές με την οικογένεια και τους φίλους του. Επίσης, έχει τον χρόνο για να συναντηθεί και να συνάψει επαγγελματικές σχέσεις με άλλους συναδέρφους του τομέα που ασχολείται. Έτσι, μπορεί να δει τι κάνουν άλλοι επιχειρηματίες με το ίδιο αντικείμενο, να κάνει νέες συμφωνίες με άλλους προμηθευτές ή να ερευνήσει περισσότερο την αγορά.

Τι είναι η εποχιακή εργασία φορολογικά;

Η εποχική εργασία αναφέρεται στην απασχόληση που διαρκεί έως 6 μήνες μέσα σε ένα έτος και προσφέρεται σε επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις, υποκαταστήματα ή παραρτήματα που λειτουργούν περιοδικά λόγω της φύσης τους.

Η περίοδος λειτουργίας αυτών των εποχιακών επιχειρήσεων πρέπει να είναι τουλάχιστον δύο μήνες και να μην υπερβαίνει τους εννέα μήνες.

Συνήθως η εποχική εργασία αφορά σε τουριστικές απασχολήσεις, π.χ. ξενοδοχεία, καταστήματα εστίασης σε τουριστικές περιοχές, εποχιακά καταστήματα(σουβενίρ) ή χειμερινά καταλύματα.

O όρος της εποχιακής εργασίας είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος στην χώρα μας ειδικά αφού μεγάλο μέρος της οικονομίας μας στηρίζεται στην τουριστική περίοδο.

Αν και η εποχιακή εργασία σε γενικές γραμμές ακολουθεί τους ίδιους κανόνες με κάθε μορφή εξαρτημένης απασχόλησης, υπάρχουν κάποιες μικρές διαφοροποιήσεις που οφείλει να γνωρίζει ο κάθε εργοδότης. Γι’ αυτό υπάρχουν εταιρίες που παρέχουν υπηρεσίες συμβουλευτικής και σχεδιασμού business plan-μισθολογικού κόστους για κάθε είδος εταιρείας, ώστε να μπορείτε να οργανώσετε με τον πιο αποδοτικό τρόπο το δυναμικό της επιχείρησης σας.

Keywords
Αναζητήσεις
epochiaka-magazia-allazoun-vitrines-se-kathe-giorti-alla-ochi-afm.htm
Τυχαία Θέματα