Έρχεται χριστουγεννιάτικος «μποναμάς» 243 εκατ. ευρώ σε 1,9 εκατ. δικαιούχους

Έκτακτο χριστουγεννιάτικο… δώρο έρχεται για περίπου 1,9 εκατ. πολίτες, οι οποίοι θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση, την λεγόμενη επιταγή ακρίβειας, με την πληρωμή να γίνεται στους λογαριασμούς των δικαιούχων από 18 έως 21 Δεκεμβρίου. 

Η επιδότηση θα κυμαίνεται από 100 έως 200 ευρώ και θα προκύψει από την έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων ύψους 243 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρει η απόφαση στο ΦΕΚ της 18ης Σεπτεμβρίου 2024. Μεταξύ των δικαιούχων είναι συνταξιούχοι, οι οποίοι δεν θα

δουν αύξηση στις αποδοχές τους τον Ιανουάριο του 2025, οικογένειες με παιδιά, άτομα με αναπηρία και ανασφάλιστοι ηλικιωμένοι.

Ποιοι μένουν εκτός

Να σημειωθεί ότι το +2,5% στις συντάξεις με το νέο έτος δεν θα λάβουν όσοι έχουν προσωπική διαφορά και όσοι έχουν μεικτή κύρια σύνταξη άνω των 1.400 ευρώ και επιβαρύνονται με την Εισφορά Αλληλεγγύης (ΕΑΣ) ενώ την επιταγή ακρίβειας δεν δικαιούνται 930.000 χαμηλοσυνταξιούχοι, με συντάξεις που δεν ξεπερνούν τα 700 ευρώ. 

Ο λόγος για τον οποίο μένουν «εκτός κάδρου» οι 930.000 δικαιούχοι είναι η εισφορά αλληλεγγύης, το «χαράτσι» που έχει μπει στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ από το 2010 με τους εκπροσώπους των συνταξιούχων να ζητούν τη μείωση των κρατήσεων καθώς κινδυνεύουν να μην δουν ούτε αυξήσεις το 2025 εξαιτίας των παραποιήσεων που προκαλούνται από τον μηχανισμό υπολογισμού των κρατήσεων. 

Το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου θα καταβληθεί στους δικαιούχους συνταξιούχους το επίδομα προσωπικής διαφοράς από 100 έως 200 ευρώ, με μεγάλους χαμένους τους παλαιούς συνταξιούχους πριν από το 2024, οι οποίοι επίσης δεν θα λάβουν το 2,5% αύξηση στις συντάξεις τους, αλλά θα λάβουν το επίδομα

Οι κατηγορίες των δικαιούχων και τα ποσάΣυνταξιούχοι

Η καταβολή της επιταγής ακρίβειας για τους 700.000 συνταξιούχους με προσωπική διαφορά θα γίνει ως εξής:

Όσοι λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 700 ευρώ θα λάβουν ενίσχυση 200 ευρώΌσοι λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 700,1 έως 1.100 ευρώ θα λάβουν ενίσχυση 150 ευρώΌσοι λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 1.100 έως 1.600 ευρώ θα λάβουν ενίσχυση 100 ευρώ Άλλες κατηγορίες Οι 767.000 δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ θα λάβουν επιπλέον μία δόση επιδόματος παιδιού.Οι 220.000 δικαιούχοι του επιδόματος ΑμεΑ του ΟΠΕΚΑ και οι δικαιούχοι του εξω-ιδρυματικού επιδόματος και λοιπών επιδομάτων αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ θα λάβουν ενίσχυση ύψους 200 ευρώ.Οι 35.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες δικαιούχοι του αντίστοιχου επιδόματος του ΟΠΕΚΑ θα λάβουν ενίσχυση 200 ευρώ.Οι 205.000 δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα λάβουν επιπλέον 50% του μηνιαίου επιδόματος κατά τον μήνα Δεκέμβριο.

Το συνολικό κονδύλι που έχει εγκριθεί για την επιταγή ακρίβειας 2024 ανέρχεται σε περίπου 243 εκατ. ευρώ, ένα μέτρο το οποίο λαμβάνεται από την κυβέρνηση δείχνοντας την δέσμευσή της για αξιοποίηση των εσόδων από έκτακτες φορολογίες για να υποστηρίξει τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. 

Η επιταγή ακρίβειας έρχεται για να καλύψει τις άμεσες και αυξημένες ανάγκες, λόγω των γιορτινών ημερών, των ευάλωτων οικονομικά ομάδων του πληθυσμού την ώρα που το αυξημένο κόστος ζωής και ο πληθωρισμός έχουν γίνει «θηλιά» για τον προϋπολογισμό των ελληνικών νοικοκυριών. 

Πώς προκύπτουν τα χρήματα της επιταγής ακρίβειας 

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που υπεγράφη από τον υφυπουργό Χρήστο Δήμα στις 16 Σεπτεμβρίου 2024 και δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 18 Σεπτεμβρίου, η Προσωρινή Συνεισφορά Αλληλεγγύης (επιταγή ακρίβειας) έχει επείγοντα, προσωρινό και έκτακτο χαρακτήρα και επιβάλλεται επί των πλεοναζόντων κερδών κατά το φορολογικό έτος 2023 των υπόχρεων.

Υπολογίζεται ως εξής:

Π.Σ.Α. = {Φορολογητέα κέρδη φορολογικού έτους 2023 – [120% x 1/4 x (φορολογητέα κέρδη ή ζημίες φορολογικών ετών 2018 + 2019 + 2020 + 2021)]} x 33%.

Ως φορολογητέα κέρδη ή ζημιές για τον υπολογισμό των πλεοναζόντων κερδών νοούνται τα φορολογητέα κέρδη ή ζημιές του υπόχρεου, που λαμβάνονται υπόψη για την επιβολή του φόρου εισοδήματος (ΚΑ: 001 ή 003 του εντύπου Ν), χωρίς να λαμβάνονται υπόψη ζημίες παρελθουσών χρήσεων που μεταφέρονται. Εάν το αποτέλεσμα του φορολογικού έτους 2023 είναι ζημιογόνο, δεν καταβάλλεται η επιταγή ακρίβειας.
Όταν το άθροισμα των φορολογητέων κερδών ή ζημιών των φορολογικών ετών 2018 έως και 2021 είναι αρνητικό, θεωρείται μηδενικό. Σε περίπτωση που ο υπόχρεος συστάθηκε ή διεξάγει εργασίες μετά το φορολογικό έτος 2018, το ποσό αναφοράς προσαρμόζεται αναλόγως των ετών λειτουργίας του, ήτοι, το άθροισμα των φορολογητέων κερδών ή ζημιών των ετών λειτουργίας του υπόχρεου διαιρείται με τον αριθμό των ετών αυτών.

Υπόχρεοι υποβολής δήλωσης και καταβολής

Υπόχρεοι για την υποβολή δήλωσης Προσωρινής Συνεισφοράς Αλληλεγγύης είναι νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας, καθώς και μόνιμες εγκαταστάσεις αλλοδαπών εταιρειών στην Ελλάδα, των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα για το φορολογικό έτος 2023 προέρχονται από τις εξής οικονομικές δραστηριότητες, κατά ομάδα NACE:
05.1 εξόρυξη λιθάνθρακα
05.2 εξόρυξη λιγνίτη
06.1 άντληση αργού πετρελαίου,
06.2 άντληση φυσικού αερίου,
19.1 παραγωγή προϊόντων οπτανθρακοποίησης (κωκοποίησης),
19.2 παραγωγή προϊόντων διύλισης πετρελαίου.

Υπόχρεοι για την καταβολή της Προσωρινής Συνεισφοράς Αλληλεγγύης είναι οι υπόχρεοι του προηγούμενου εδαφίου των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα για το φορολογικό έτος 2023 προέρχονται κατά 75% τουλάχιστον, από τις ανωτέρω οικονομικές δραστηριότητες, κατά ομάδα NACE.
Ως ακαθάριστα έσοδα για τον προσδιορισμό τω υπόχρεων για την υποβολή της δήλωσης και την καταβολή της Προσωρινής Συνεισφοράς Αλληλεγγύης θεωρούνται τα ακαθάριστα έσοδα, όπως αυτά δηλώνονται α τους υπόχρεους στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2023, σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, ήτοι τα ακαθάριστα έσοδα που δηλώνονται στον κωδικό 015 του εντύπου Ν.

Υποβολή αιτήσεων

Σύμφωνα με το ΦΕΚ , η δήλωση για την Προσωρινή Συνεισφορά Αλληλεγγύης για το φορολογικό έτος 2023 από τις εταιρίες διύλισης, πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2025, εφάπαξ, ενώ για τις περιπτώσεις που το φορολογικό έτος αρχίζει εντός του 2023 και λήγει σε ημερομηνία διαφορετική της 31ης Δεκεμβρίου 2023, η Π.Σ.Α. καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι και την τελευταία εργάσιμη ημέρα του πέμπτου μήνα από την λήξη της νόμιμης προθεσμίας υποβολής της δήλωσης.

Με την υποβολή της δήλωσης βεβαιώνεται η Προσωρινή Συνεισφορά Αλληλεγγύης στην αρμόδια υπηρεσία και εκδίδεται «Ταυτότητα Οφειλής», με βάση την οποία καταβάλλεται η ΠΣΑ μέσω πιστωτικών ιδρυμάτων, μέχρι τη λήξη της νόμιμης προθεσμίας, όπως αυτή ορίζεται. Μέσω της εφαρμογής «Τα Μηνύματά μου», που είναι προσβάσιμη μέσω της εφαρμογής «Μητρώο και Επικοινωνία» της ψηφιακής πύλης myAADE, αντίγραφο της υποβληθείσας δήλωσης αναρτάται στη θυρίδα του φορολογουμένου στο myAADE, είτε υπογεγραμμένη ψηφιακά, εφόσον υπάρχει τέτοια δυνατότητα, είτε με ψηφιακή απεικόνιση (scan). Επιπρόσθετα, αποστέλλεται ηλεκτρονική ειδοποίηση στη δηλωθείσα από τον φορολογούμενο διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. 

Keywords
Αναζητήσεις
erchetai-christougenniatikos-bonamas-243-ekat-evro-se-19-ekat-dikaiouchous.htm
Τυχαία Θέματα