Γερμανία: Σε χαμηλό εξαμήνου το οικονομικό κλίμα τον Αύγουστο

15:14 26/8/2024 - Πηγή: Emea.gr

Για τρίτο διαδοχικό μήνα συνέχισε να επιδεινώνεται το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία τον Αύγουστο, υποχωρώντας πλέον σε χαμηλό από τον Φεβρουάριο, αν και η μέτρηση ήταν καλύτερη από ό,τι περίμεναν οι αναλυτές.
Ειδικότερα, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών του ινστιτούτου Ifo στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης υποχώρησε στις 86,8 μονάδες τον Αύγουστο από το (αναθεωρημένο) επίπεδο των 70 μονάδων του περασμένου μήνα, ενώ η μέση εκτίμηση των αναλυτών προέβλεπε μεγαλύτερη υποχώρηση στις 85,8.
Αντίστοιχα,

ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών του Ifo υποχώρησε στο 86,5 από το 8,71 του Ιουλίου, καλύτερα όμως από την πρόβλεψη της αγοράς για πτώση στο 86.
“Η γερμανική οικονομία περνάει ολοένα και περισσότερο μία κρίση”, δήλωσε ο πρόεδρος του Ifo, Κλέμενς Φουεστ, επισημαίνονται ότι επιδεινώθηκαν οι επιχειρηματικές προσδοκίες τόσο στον τομέα της μεταποίησης όσο και στις υπηρεσίες.
Η αισιοδοξία ότι η Γερμανία θα ανακάμψει το 2024 μετά από δύο χρόνια σχεδόν μηδενικής ανάπτυξης δείχνει πλέον να έχει ξεθωριάσει, καθώς το άλμα που αναμενόταν στις καταναλωτικές δαπάνες δεν υλοποιήθηκε και ο βιομηχανικός τομέας της χώρας συνεχίζει να αντιμετωπίζει δυσκολίες.
Παράλληλα, το γερμανικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν υποχώρησε απροσδόκητα κατά 0,1% το δεύτερο τρίμηνο, ενώ ο παγκόσμιος δείκτης υπευθύνων αγορών της S&P (δείκτης PMI) παρέμεινε για δεύτερο μήνα τον Αύγουστο κάτω από το επίπεδο του 50 που διαχωρίζει τις περιοχές επέκτασης και συρρίκνωσης.
Σημειώνεται ότι το αρνητικό κλίμα στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης είχε αποτυπωθεί πρόσφατα και στη μέτρηση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης από το ινστιτούτο ZEW, με το σχετικό δείκτη να υποχωρεί τον Αύγουστο στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Ιανουάριο.

Keywords
Αναζητήσεις
germania-se-chamilo-examinou-to-oikonomiko-klima-ton-avgousto.htm
Τυχαία Θέματα