Γιάννης Διονάτος: H real estate πραγματικότητα στο Μαρούσι

10:27 16/6/2024 - Πηγή: Emea.gr

Βρέθηκα προ ημερών στο Μαρούσι για μια επαγγελματική συνάντηση και καθώς έφτασα αρκετά νωρίτερα, επέλεξα να εκμεταλλευτώ τον διαθέσιμο χρόνο περιτριγυρίζοντας στην ευρύτερη περιοχή. Είναι, τουλάχιστον, εντυπωσιακό το πόσο μεταμορφώνεται η συγκεκριμένη τοποθεσία, με τις επιβλητικές μεγάλες κατασκευές να αναδύονται σε κεντρικά σημεία της Λεωφόρου Κηφισίας και σε ορισμένες ακόμη βασικές οδικές αρτηρίες που βρίσκονται πέριξ της πρώην Λεωφόρου… Βωβού.

Πλέον, δίνεται ένα εξαιρετικά τεχνοκρατικό άρωμα ανάπτυξης στο Μαρούσι, καθώς οι εν λόγω

κατασκευές συγκρίνονται η μια απέναντι στην άλλη σε λειτουργικότητα, χαρακτηριστικά και φιλικές προς το περιβάλλον παρεμβάσεις. Υπολογίζεται πως στην περιοχή έχουν επενδυθεί περί τα 200 εκατομμύρια ευρώ, ώστε να γίνει πράξη το Μαρούσι 2.0 από πλευράς γραφειακού αποθέματος.

Αναμφίβολα, η υπερδεκαετής οικονομική κρίση που «πάγωσε» τα πάντα, μεταξύ άλλων και την οικοδομική δραστηριότητα, δημιούργησε μια απόσταση σε σχέση με τις παλαιότερες κατασκευές της δεκαετίας του ’90 κυρίως και των σύγχρονων αναγκών επιχειρήσεων και εργαζομένων.

Πειστική απάντηση δίνεται, πλέον, από μια σειρά κατασκευές, οι οποίες σταδιακά από φέτος και κατά την προσεχή τριετία πρόκειται να παραδοθούν προς χρήση. Ήδη, ουκ ολίγοι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν «καπαρώσει» ή ακόμη και «παραγγείλει» τις συγκεκριμένες κατασκευές, προκειμένου η καθημερινότητα των ίδιων και των εργαζομένων τους να είναι ευχάριστη, λειτουργική, άνετη, σύγχρονη, μα και «πράσινη». Μάλιστα, αρκετές εξ’ αυτών των επιχειρήσεων θεωρούν πως η μεταφορά τους σε νέες κτιριακές εγκαταστάσεις δύναται να λειτουργήσει ως δέλεαρ, μα και πρόσθετη παροχή προς την πλευρά των στελεχών με τα οποία και τυχόν ενδιαφέρονται να συνεργαστούν.

Δεδομένα, τα οποία φαντάζουν ως απολύτως λογικά, μα και εξηγήσιμα.

Κι ενώ φανταζόμουν όλα αυτά τα νεοαναγειρόμενα γραφεία να σφύζουν ζωή γεμάτα από κόσμο, δεν μπορούσα να παραγνωρίσω μια «μαύρη» σκέψη: Τι θα απογίνει ένα αξιοσέβαστο πλήθος από γραφεία προηγούμενων δεκαετιών στην περιοχή, καθώς το μόνο που θεωρείται ως δεδομένο είναι πως σύντομα θα αδειάσουν.

Πράγματι, η υπεροικοδόμηση που καταγράφεται κατά την τελευταία πενταετία στη χώρα μας, για κάθε λόγο, γεννά φοβίες για μια (νέα) real estate «φούσκα», η οποία όμως δύναται να αποδειχτεί περιορισμένης ισχύος και έκτασης, καθώς η οικονομία βρίσκεται σε ανοδική τροχιά και πλέον η εγχώρια αγορά δεν βασίζεται σε έναν -και μόνο- τομέα δραστηριοποίησης, έστω κι εάν ο τουρισμός αφήνει ισχυρό αποτύπωμα.

Απλά, με το σημαντικό απόθεμα που θα δημιουργηθεί αναπόφευκτα, μένει να υπάρξει εγκαίρως μια μέριμνα προκειμένου να εξεταστούν οι πιθανές μεταβολές στις χρήσεις τους, ώστε να εξυπηρετήσουν μελλοντικές ανάγκες. Ενδεχομένως και στον τομέα της στέγασης.

Keywords
Αναζητήσεις
giannis-dionatos-h-real-estate-pragmatikotita-sto-marousi.htm
Τυχαία Θέματα