Πώς τα μέτρα λιτότητας στη Γαλλία ανέβασαν την ακροδεξιά

16:04 15/6/2024 - Πηγή: Emea.gr

Οι Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου τάραξαν συθέμελα τη Γαλλία και ανάγκασαν τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές για τις 30 Ιουνίου, καθώς υπέστη συντριπτική ήττα από το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν, με επικεφαλής τον Ζορντάν Μπαρντελά. Ο «Εθνικός Συναγερμός» κατάφερε

να επικρατήσει με 30%, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές μετά το 2002.

France, Ifop Fiducial exit poll:

European Parliament election

RN-ID: 32,4%
Bd’E-RE: 15.2%
Rl’E-S&D: 14.3%
LFI-LEFT: 8.3%
LR-EPP: 7.0%
LÉ-G/EFA: 5.6%
REC-ECR: 5.1%

Special election page: https://t.co/1An2baUJmP #ElectionsEuropéennes2024 #EP2024 pic.twitter.com/DW6p162kap

Europe Elects (@EuropeElects) June 9, 2024

Σύμφωνα με δημοσίευμα του France24, από τις 10 Ιουνίου οι αγορές κλονίστηκαν από το αποτέλεσμα ο γαλλικός δείκτης των blue-chips CAC 40 σημείωσε πτώση 2% στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών και πλέον μηνών, με τις τραπεζικές μετοχές, όπως αυτές των BNP Paribas, Societe Generale και Credit Agricole, να καταγράφουν απώλειες μεταξύ 3,8% και 5,5%. Παράλληλα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 0,7%, με τον γερμανικό DAX και τον ισπανικό IBEX να υποχωρούν κατά 0,7% και 1,0%.

Πώς πληθωρισμός και λιτότητα έστρωσαν τον δρόμο στην ακροδεξιά

Όλα ξεκίνησαν το 2019 με το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων», που διαδήλωναν επί πολλές εβδομάδες στους δρόμους της Γαλλίας, προκειμένου να μην περάσουν τα μέτρα του Μακρόν για μειώσεις συντάξεις και μισθών. Ο Μακρόν είχε δηλώσει το 2019 ότι «θα επιβάλλεται ποινή ενός έτους φυλάκισης και χρηματικό πρόστιμο 15.000 ευρώ σε βίαιους διαδηλωτές, οι οποίοι θα συλλαμβάνονται με καλυμμένα πρόσωπα».

Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, Εντουάρντ Φιλίπ, είχε υποστηρίξει ότι με το νομοσχέδιο ήθελαν να τιμωρήσουν εκείνους που συμμετέχουν σε μη δηλωμένες διαδηλώσεις. «Πρέπει να προστατεύσουμε το δικαίωμα να διαδηλώνει κανείς στη Γαλλία και πρέπει να τιμωρήσουμε εκείνους που παραβιάζουν τον νόμο. Για αυτό ακριβώς η κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της επικαιροποίησης του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου προκειμένου να τιμωρήσει εκείνους που δεν σέβονται την υποχρέωση να ενημερώνουν τις αρχές για τις διαδηλώσεις, εκείνους που συμμετέχουν σε μη δηλωμένες διαδηλώσεις, εκείνους που πάνε στις διαδηλώσεις φορώντας κουκούλες», είχε δηλώσει τότε χαρακτηριστικά ο Φιλίπ.

«Στη μέση» οι Ολυμπιακοί Αγώνες

Ενδεικτικό της «βαριάς» κατάστασης που επικρατεί στη Γαλλία και στους πολίτες της, είναι το κόστος που φέρνει η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων το καλοκαίρι του 2024, που θα «αγγίξει» τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ στα κρατικά ταμεία. Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων τονίζει σε ρεπορτάζ του ότι «είναι αδιευκρίνιστο το ποσό που θα φύγει από τα ταμεία και είναι “αμφιλεγόμενο” το ποσό που θα “καρπωθούν” οι επιχειρήσεις  και οι εργαζόμενοι σε αυτές».

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής  Τόμας Μπαχ δήλωσε ότι παραμένει ήσυχος για το ότι δεν θα επηρεαστεί η διεξαγωγή των αγώνων. «Η Γαλλία είναι συνηθισμένη να διεξάγει εκλογές, θα το κάνουν άλλη μια φορά, θα υπάρξει μια νέα κυβέρνηση και όλοι θα υποστηρίξουν τους Ολυμπιακούς».

Η ακροδεξιά κυκλώνει την Ευρώπη

Μπορεί οι εξελίξεις στη Γαλλία να έχουν επηρεάσει τη Γαλλία και να απειλούν να φέρουν τα πάνω – κάτω, αλλά τα κόμματα της ακροδεξιάς έκαναν επίδειξη δύναμης σε πολλές χώρες της Ευρώπης. 

Συγκεκριμένα, ζήτημα νομιμοποίησης της κυβέρνησης έθεσε ο γενικός γραμματέας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Κάρστεν Λίνεμαν, σχολιάζοντας στις 20:00 ώρα Ελλάδας την πρώτη πρόγνωση εκλογικού αποτελέσματος, σύμφωνα με την οποία το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) του καγκελάριου Όλαφ Σολτς συγκεντρώνει 14%, ενώ συνολικά τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού (SPD, Πράσινοι και FDP) περιορίζονται στο 31%.

Μιλώντας στο πρώτο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης ARD, ο Κ. Λίνεμαν τόνισε ότι ο καγκελάριος «πρέπει να θέσει ζήτημα εμπιστοσύνης στην Bundestag» και πρόσθεσε ότι απαιτείται είτε «νέο ξεκίνημα» είτε «αλλαγή πορείας».

Κοντά στην κορυφή οι ακροδεξιοί και στην Ολλανδία

Στην Ολλανδία όπου η συμμετοχή έφθασε το 46,8% (αυξημένη κατά 4,87 μονάδες) πρώτο κόμμα βγαίνει η συμμαχία σοσιαλιστών – πρασίνων GL – PvdA, που συγκεντρώνει 21.60%, ενώ το ακροδεξιό κόμμα του Γκερντ Βίλντερς βγαίνει δεύτερο με PVV με 17.70%. Τρίτο κατατάχθηκε το φιλελεύθερο VVD με 11.60%.

«Επέλαση» στην Αυστρία

Το ακροδεξιό «Κόμμα της Ελευθερίας» FPÖ κατέκτησε την κορυφή στην Αυστρία, αφού εξασφάλισε το 25,5% των ψήφων, επικρατώντας οριακά του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (OVP), που έλαβε το 24,7%, ενώ ακολούθησαν οι Σοσιαλδημοκράτες με ποσοστό 23,3%. 

Keywords
Αναζητήσεις
pos-ta-metra-litotitas-sti-gallia-anevasan-tin-akrodexia.htm
Τυχαία Θέματα