Γιάννης Διονάτος: Τελικά, υπάρχει επιχειρηματική ηθική!

10:27 23/6/2024 - Πηγή: Emea.gr

Αναμφίβολα, η επιχειρηματική είδηση των τελευταίων εικοσιτετράωρων έχει να κάνει και αφορά στο γιγαντιαίο οικονομικό deal, το μεγαλύτερο εντός των συνόρων τα τελευταία λίγα χρόνια, των Masdar και Τέρνα Ενεργειακή, καθώς η αξία της συναλλαγής αποτιμάται στα 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ!

Εξάλλου, αρκεί μια ματιά στο γεγονός πως το προαναφερθέν τίμημα προσεγγίζει τις 16 φορές την αξία του λόγου EV/EBITDA, του πλέον αποδεκτού δείκτη που βασίζεται στην αξία των στοιχείων του ενεργητικού μιας επιχείρησης, τη στιγμή κατά την οποία αντίστοιχα μεγάλα

deal στην πατρίδα μας δεν υπερβαίνουν το 13…

Διαβάστε περισσότερα στο Business Voice Week

Χαράς ευαγγέλια για τους μετόχους της εταιρείας, αλλά και τη διοίκησή της, η οποία επέλεξε να επενδύσει στο χρόνο, αποφεύγοντας κινήσεις πρόσκαιρου εντυπωσιασμού που επιχείρησαν ουκ ολίγοι ενδιαφερόμενοι επενδυτές.

Μάλιστα, μια αποστροφή του λόγου του Εκτελεστικού Προέδρου της Τέρνα Ενεργειακή, Γιώργου Περιστέρη, κατά τη διάρκεια των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας, είναι ενδεικτική του σκεπτικού από το οποίο διαπνέονται οι παλαιότερης γενιάς επιχειρηματίες, τα «παλιά λεφτά», όπως χαρακτηρίζονται. Συγκεκριμένα, ο ισχυρός άνδρας του Ομίλου ΓΕΚ Τέρνα τόνισε πως: «Η συμφωνία δεν έγινε με ένα fund καιροσκοπικό αλλά με μία εταιρεία μεγάλη που σκοπεύει να φτάσει σε ΑΠΕ στα 100 GW παγκοσμίως. Είναι σημαντικό πώς επενδύει στην Ελλάδα και σε ελληνική εταιρεία. Δεν είναι fund και θα στηρίξει τα σχέδια της Τέρνα Ενεργειακή. Ήμασταν συνεπείς στις ανακοινώσεις μας. Είχαμε πει ότι δεν θα γίνει καμία συμφωνία που να θίγει εργαζομένους και τη νομική οντότητα».

Αντίστοιχη ήταν η προ ημερών αντίδραση του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ ΑΕΚ, Δημήτρη Μελισσανίδη, ο οποίος ανέφερε πως επέλεξε να παραδώσει τα ηνία του συλλόγου στον εφοπλιστή Μάριο Ηλιόπουλο και όχι σε κάποιο fund, παρότι το οικονομικό δέλεαρ ήταν μεγαλύτερο για τον ίδιο.

Διαβάστε περισσότερα στο Business Voice Week

Παράλληλα, η ισχυρή σχέση που έχει σφυρηλατήσει ο κ. Περιστέρης με τους μετόχους και η πρόθεσή του αυτοί να διασφαλιστούν πλήρως, ρευστοποιώντας τις μετοχές τους σε μια καλή -τουλάχιστον- τιμή, λειτούργησε επίσης θετικά προς την κατεύθυνση επιλογής της Masdar ως προτιμητέου αγοραστή της εταιρείας.

Δείγματα διαφορετικά σε σχέση με ότι επιτάσσει και επικρατεί κατά τη σημερινή εποχή, μα επίζηλα για τους άμεσα εμπλεκόμενους και απολύτως θεμιτά για την υγεία του εγχώριου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, το οποίο εν πολλοίς βασίζεται σε ανθρώπους και σχέσεις. Ζωής, καρδιάς και δέσμευσης.

Keywords
Αναζητήσεις
giannis-dionatos-telika-yparchei-epicheirimatiki-ithiki.htm
Τυχαία Θέματα