Η ΑΑΔΕ «κυκλώνει» ψηφιακά τη διακίνηση αγαθών

12:33 14/7/2024 - Πηγή: Emea.gr

Στην ενεργοποίηση του ψηφιακού δελτίου αποστολής προχωρά η ΑΑΔΕ το φθινόπωρο, με το οποίο θα ελέγχεται η διακίνηση των προϊόντων. Το ψηφιακό δελτίο αποστολής θα παρέχει, σε πραγματικό χρόνο, τη δυνατότητα στον ελεγκτικό μηχανισμό να γνωρίζει, για παράδειγμα, εάν κάποιος έχει παραγγείλει αγροτικά προϊόντα και τον προορισμό του. Έχουν διαπιστωθεί περιπτώσεις όπου άλλα γράφει το δελτίο αποστολής και άλλα μεταφέρονται. Σε δεύτερη φάση, το ψηφιακό δελτίο αποστολής θα μπορεί να εκδίδεται και από το κινητό τηλέφωνο.

Όπως

αναφέρουν πληροφορίες του ΑΠΕΜΠΕ, τα δεδομένα της ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αγαθών διαβιβάζονται σε πραγματικό χρόνο πριν από την έναρξη της διακίνησης στην πλατφόρμα myDATA και το «κύκλωμα» κλείνει με την παραλαβή των προϊόντων από την οντότητα η οποία έχει κάνει την παραγγελία.

Τα ψηφιακά παραστατικά διακίνησης λαμβάνουν Μοναδικό Αριθμό Καταχώρισης για κάθε έγκυρη διαβίβαση στην πλατφόρμα myDATΑ, ενσωματώνουν QR Code, ενώ ορίζεται πως η ημερομηνία διακίνησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις πέντε ημέρες από την ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού διακίνησης.

Με τον τρόπο αυτό, η ΑΑΔΕ θα είναι σε θέση να γνωρίζει κάθε αγαθό που διακινείται ανά πάσα χρονική στιγμή από την ώρα που θα φύγει από την αποθήκη του εμπόρου ή το χωράφι, κάνοντας την υπόθεση των ελέγχων “παιχνιδάκι” μέχρι το όποιο αγαθό να φτάσει στον τελικό του παραλήπτη, γνωρίζοντας μάλιστα και όλους τους πιθανούς ενδιάμεσους σταθμούς.

Η ΑΑΔΕ δίνει τη δυνατότητα έκδοσης ψηφιακών δελτίων αποστολής μέσω της εφαρμογής Timologio, ενώ το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αναμένεται να νομοθετήσει το πλήρες χρονοδιάγραμμα καθολικής εφαρμογής σε όλη την αγορά με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και κυρώσεις μη συμμόρφωσης. 

Στην πλατφόρμα myDATA τα ψηφιακά δελτία αποστολής θα πρέπει να δείχνουν τα εξής: 

ΑΦΜ εκδότη παραστατικούΟνοματεπώνυμο/επωνυμία εκδότη παραστατικού Χώρα οντότητας εκδότη παραστατικούΑΦΜ λήπτη παραστατικούΟνοματεπώνυμο/επωνυμία λήπτη παραστατικούΧώρα οντότητας λήπτη παραστατικούΤύπο παραστατικούΣειρά και αριθμό παραστατικούΗμερομηνία έκδοσης παραστατικού οντότηταςΗμερομηνία και ώρα έναρξης αποστολής Διεύθυνση εγκατάστασης εκδότη και λήπτηΕγκατάσταση έναρξης συναλλαγής / τόπος φόρτωσης Σκοπός διακίνησης (πώληση, αγορά, πώληση για λογαριασμό τρίτων, δωρεάν διάθεση, δειγματισμός, έκθεση, εγγύηση, χρησιδανεισμός, αποθήκευση σε τρίτους, επιστροφή, ανακύκλωση, καταστροφή άχρηστου υλικού, ενδοδιακίνηση, μεταφορές, ταχυμεταφορές, διακίνηση άνευ μεταφορικού μέσου, λοιπές διακινήσεις)Αριθμός μεταφορικού μέσουΚωδικός είδουςΜονάδα μέτρησης ποσότητας (τεμάχια, κιλά, λίτρα, μέτρα, τετραγωνικά μέτρα, κυβικά μέτρα)Διεύθυνση εγκατάστασης λήπτηΕγκατάσταση ολοκλήρωσης συναλλαγής / τόπος παράδοσηςΣυσχετιζόμενα παραστατικά (διακίνησης- ακύρωσης) Σειρά επισημάνσεων και ενδείξεων, όπως αριθμός κυκλοφορίας λοιπών μεταφορικών μέσων, ημερομηνία και ώρα μεταφόρτωσης κ.ά.

Η επιχείρηση που αναγράφεται ως λήπτης του παραστατικού διακίνησης και παραλήπτης των αγαθών που διακινούνται, εφόσον έχει επιλεγεί εκ παραδρομής από τον εκδότη, μπορεί να απορρίψει τη συναλλαγή που αφορά τη συγκεκριμένη διαβίβαση πριν από την ολοκλήρωσή της.

Keywords
Αναζητήσεις
i-aade-kyklonei-psifiaka-ti-diakinisi-agathon.htm
Τυχαία Θέματα