Η ΕΚΤ «ανοίγει τον χορό» της μείωσης επιτοκίων

07:00 6/6/2024 - Πηγή: Emea.gr

Σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει η μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), με τις κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης να έχουν πάρει «θέση εκκίνησης» για τη μείωση των επιτοκίων.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναμένεται να μειώσει το βασικό επιτόκιο καταθέσεων στο 3,75% από 4% και το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο 4,25% από 4,5%, σηματοδοτώντας την έναρξη του καθοδικού κύκλου τους.

Μετά από 14 μήνες

που «τα επιτόκια αυξήθηκαν 10 φορές σε επίπεδα – ρεκόρ και άλλους 9 μήνες που παρέμειναν αμετάβλητα στα επίπεδα αυτά, έφτασε η ώρα για τη μείωσή τους», αναφέρει χαρακτηριστικά η Τράπεζα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, τα επιτόκια της ΕΚΤ αναμένεται να μειώνονται σταδιακά έως και το δεύτερο εξάμηνο 2025, σε ένα επίπεδο της τάξης του 2% – 2,5%, σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών της ΕΚΤ και τις εκτιμήσεις οικονομολόγων. Η ταχύτητα και το μέγεθος της μείωσής τους θα εξαρτηθεί κυρίως από την πορεία που ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 2% που είναι ο στόχος της ΕΚΤ και δευτερευόντως από τη γενικότερη πορεία της οικονομίας, δηλαδή την ταχύτητα ανάκαμψης.

Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων καταθέσεων παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,53%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των νέων δανείων μειώθηκε ελαφρώς στο 5,98%. Το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των νέων καταθέσεων και δανείων μειώθηκε στις 5,45 εκατοστιαίες μονάδες. Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των υφιστάμενων καταθέσεων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 0,55%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των δανείων μειώθηκε στο 6,27%. Η «ψαλίδα» μεταξύ των επιτοκίων υφιστάμενων καταθέσεων και δανείων μειώθηκε στις 5,72 εκατοστιαίες μονάδες.

Ο επικεφαλής Ευρωπαίος οικονομολόγος του Bloomberg Economics, Jamie Rush, δήλωσε προ ημερών πως η ευρωπαϊκή οικονομία είναι αντιμέτωπη με σημαντικούς κινδύνους, παρά το ότι οι ευνοϊκές αγορές και η ανάκαμψη της οικονομίας προσφέρουν στις Βρυξέλλες και τις εθνικές πρωτεύουσες σπάνια περιθώρια ανάσας για να προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις. Η μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ έρχεται την ώρα που η χειρότερη κρίση πληθωρισμού στην ιστορία του ευρώ φαίνεται να έχει ξεπεραστεί σε μεγάλο βαθμό.

Το spread μεταξύ των ιταλικών ομολόγων και των αντίστοιχων γερμανικών μειώθηκε νωρίτερα το 2024 σε χαμηλό διετίας. Ενώ οι αποδόσεις έχουν αυξηθεί καθώς οι επενδυτές αξιολογούν πόσο ακριβώς μπορεί να μειώσει τα επιτόκια η ΕΚΤ, δεδομένης μιας πιο ανθεκτικής από ό,τι αναμενόταν οικονομίας, δεν υπάρχουν ενδείξεις των φόβων κατακερματισμού που καταδίωκαν την αγορά πριν από την πρώτη αύξηση το 2022.

Keywords
Αναζητήσεις
i-ekt-anoigei-ton-choro-tis-meiosis-epitokion.htm
Τυχαία Θέματα