Με οδηγούς ΟΠΑΠ, Πειραιώς, τράπεζες αντέδρασε δυναμικά το ΧΑ

21:23 5/6/2024 - Πηγή: Emea.gr

Αντέδρασε έντονα η αγορά στις συνεχείς πιέσεις και διαφύλαξε κεκτημένα που απειλούνταν μετά από συνεχείς πτωτικές συνεδριάσεις, με έντονο παρασκήνιο γύρω από τα μερίσματα των ελληνικών τραπεζών που μπήκαν δυνατά στην εξίσωση και άλλαξαν την εικόνα.

Με δυνάμεις που κλιμάκωσαν σταδιακά μετά το μέσον της συνεδρίασης όταν άρχισαν να γυρνούν τίτλοι κλειδιά, η άνοδος πήρε διαστάσεις κι ο τζίρος αυξήθηκε για πρώτη φορά σε ανοδική συνεδρίαση από την ημέρα του τελευταίου ρεκόρ στις 1502 πίσω στις 20/5.2024.

Η αντίδραση

ξεκίνησε από τους πιεσμένους τίτλους και ειδικά τον ΟΠΑΠ που εντόπισε το ρεπορτάζ του business voice, την Πειραιώς και την Alpha Bank. Στο μεταξύ «γέμιζαν» σιγά-σιγά Εθνική, Eurobank και Metlen/Μυτιληναίος που μετά το μέσον της συνεδρίασης πέρασαν σε θετικό έδαφος ή αύξησαν τα κέρδη τους και μαζί και το τζίρο τους ανεβαίνοντας ψηλότερα στην κατάταξη.

Κρίσιμη στιγμή στη συνεδρίαση ήταν η διαρροή των τραπεζιτών στο Reuters για τα μερίσματα ως απάντηση στις «εξηγήσεις» της Goldman Sachs περί του τι έφταιξε και πέφτουν οι μετοχές στις ελληνικές τράπεζες. Έλληνες τραπεζίτες απάντησαν σθεναρά ότι έρχονται καλά μερίσματα και έχουν εξασφαλίσει εγκρίσεις.

Σε μία έκθεση με καλές και ανοδικές τιμές -στόχους για τις τράπεζες, η Goldman έθετε όμως το ζήτημα των υψηλών ή όχι μερισματικών αποδόσεων των ελληνικών τραπεζών. Ισχυριζόταν ότι οι τιμές πέφτουν επειδή είχαν ανέβει ανταγωνιστικά οι αποδόσεις – επιτόκια των ελληνικών ομολόγων. Έκανε, λοιπόν, μία σύγκριση μερισματικών αποδόσεων και ομολόγων υπέρ των τελευταίων, ενώ δεν προέκυπτε.

Έλληνες τραπεζίτες πάλι, τοποθετούμενοι ανωνύμως στο ζήτημα έστελναν μήνυμα στους ξένους επενδυτές και ξεκαθάριζαν την κατάσταση επιβεβαιώνοντας στο Reuters ότι έχουν πάρει έγκριση να δώσουν γερά μερίσματα για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια.

Πέραν αυτού όμως οι ελληνικές τράπεζες προοδεύουν όλες ανεξαιρέτως αλλά από την άλλη έχουν διαφορετικά προγράμματα και προτεραιότητες, με βάση τις ανάγκες τους τα προηγούμενα χρόνια της μεγάλης κρίσης. Αλλά το 2024 είναι διαφορετική χρονιά.

Η αγορά πήρε φωτιά και με τις άλλες τράπεζες πλάι στην Πειραιώς που είχε ξεκινήσει την αντίδραση στον κλάδο και την υποτιμημένη Alpha Bank. Με φόντο τις ανοδικές συνεδριάσεις στην Ευρώπη, την ημερήσια υπεραπόδοση του ξεπουλημένου ΟΠΑΠ την αντίδραση και του Μυτιληναίου, η άνοδος στο ΧΑ διευρύνθηκε σημαντικά, με πέρασμα σε θετικό έδαφος και άνοδο τζίρου της Εθνικής και της Eurobank.

Αυτό έγειρε οριστικά την πλάστιγγα υπέρ των αγοραστών, οι στηρίξεις διαφυλάχθηκαν και οι επενδυτές μπήκαν στις τράπεζες και στα blue chips για τη συνέχεια, έχοντας ως οδηγό τα αναμενόμενα τραπεζικά μερίσματα.

Ο Γενικός Δείκτης ήταν θετικός σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης και έκλεισε με άνοδο 1,34% 1.443,74 μονάδες σχεδόν στα υψηλά της ημέρας στις 1.445 μονάδες.

Ο τζίρος αυξήθηκε στα 116,57 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 12,07 εκατ. σε (Εθνική 3,9 εκατ. ευρώ, Μυτιληναίος 2 εκατ. ευρώ, Πειραιώς 3 εκατ. ευρώ, Eurobank 1,37 εκατ. ευρώ).

Ο δείκτης FTSE σημείωσε άνοδο 1,49% στις 3.492,12 μονάδες, ο δείκτης FTSEM έκλεισε στις 2.340,78 μονάδες με άνοδο 1.11% και ο τραπεζικός δείκτης ε.ιχε τα ισχυρότερα κέρδη της ημέρας. Έκλεισε με άνοδο 1,5% στις 1.254,08 μονάδες.

Πτωτικά κινήθηκαν κίνηση οι μετοχές των Cenergy, ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ΕΛΠΕ. Συνολικά 79 μετοχές έκλεισαν ανοδικά και 28 πτωτικά.

Keywords
Αναζητήσεις
me-odigous-opap-peiraios-trapezes-antedrase-dynamika-to-cha.htm
Τυχαία Θέματα