Η Πειραιώς βγάζει δύναμη, απογοητεύει ξανά η Jumbo, η Ideal αφυπνίσθηκε, προσέχουν τον ΟΤΕ, επενδυτική βαθμίδα και η DBRS στη Eurobank

09:32 11/7/2024 - Πηγή: Emea.gr

Έξι συνεδριάσεις στις οκτώ του μήνα ήταν έως τώρα ανοδικές. Ο Ιούλιος έχει μπει καλά στο ΧΑ που γράφει κέρδη 2,85% στο μήνα και κέρδη 11,69% από την αρχή του έτους για του Γενικό Δείκτη.

Υποτίθεται πως δεν είναι τόσο καλή χρονιά φέτος, αλλά δεν έχει νόημα να υπάρχουν παράπονα, με το γενικό επίπεδο των κερδών να είναι τόσο ψηλά. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ επανήλθε πάνω από τα 100 δισ. ευρώ μετά από ένα διάστημα. Δεν είναι στην πραγματικότητα μεγάλο ή δίκαιο νούμερο αυτό, αλλά το είχαμε χάσει

για ένα διάστημα.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας με αναβάθμιση και αξιολόγηση που εντυπωσίασε από τη Moody’s γιατί έπαψε να είναι στο πρώτο και χαμηλότερο σκαλί, έχασε από τον Ιούνιο το επίπεδο των 8 ευρώ στη μετοχή. Το επισκέφτηκε σύντομα για δύο κλεισίματα την προηγούμενη Παρασκευή και τη Δευτέρα, αλλά το έχασε ξανά. Χθες πριν τις δημοπρασίες ήταν έστω στα 7,88 ευρώ, αλλά έκλεισε στα 7,86.

Τα ίδια και χειρότερα συνέβησαν με τη μετοχή της Πειραιώς. Πάνω από τα 3,66 ευρώ ήταν η μετοχή πριν τη λήξη και θα έκλεινε με μικρά κέρδη παρά την αποκοπή μερίσματος. Έκλεισε τελικά στα 3,65 ευρώ με μικρές απώλειες, αλλά διατήρησε μέρος του μερίσματος στην τιμή.

Αυτό με το προσωρινό «κούρεμα» των τιμών στις μετοχές μετά την αποκοπή του μερίσματος δεν μπορεί να είναι σαν κανόνας για το ΧΑ. Αν οι επενδυτές κρίνουν ότι η μετοχή δεν πρέπει να περάσει την κουρά, πρέπει να αντιδρούν- τι στο καλό;

Τα μερίσματα είναι προσφορά στο μέτοχο και είναι σπουδαίο που φέτος διανέμονται μερίσματα ρεκόρ από τις εισηγμένες. Ακόμα κι αν δεν επενδυθούν στο ΧΑ τα μερίσματα στους επενδυτές θα γίνουν αποταμίευση, επενδύσεις ή δαπάνες και καύσιμη ύλη για την ανάπτυξη της οικονομίας. Σε φάσεις πτωτικής αγοράς είναι κατανοητό να συμβαίνει, αλλά όταν η αγορά είναι ανοδική, γιατί;

Βεβαίως η Πειραιώς είχε λόγο να το κάνει αυτό. Με το νέο πράσινο ομόλογο που έγινε ανάρπαστο, η τράπεζα είναι πάνω από τις απαιτήσεις των MREL για τον επόμενο χρόνο. Το κόστος του ομολόγου έπεσε κάτω από το 5% και η Πειραιώς άντλησε 650 εκατ. ευρώ έναντι 4 δισ. ευρώ που προσφέρθηκαν. Η μετοχή έδειξε δύναμη και χθες, δεν ήθελε να σκύψει το κεφάλι.

Η μετοχή της Jumbo που έχασε 1,10 ευρώ από την τιμή της έναντι μερίσματος 1 ευρώ που απέκοψε, απογοήτευσε γενικότερα με την εταιρία να κατεβάζει  τις εκτιμήσεις για τις πωλήσεις φέτος. Η αρχική πρόβλεψη ήταν για 8%-10%. Η εταιρία λέει τώρα 8% και δεν αποκλείει και πτώση 4% αν οι συνθήκες χειροτερέψουν. Προφανώς η εταιρία γνωρίζει καλύτερα και στέλνει αυτό το μήνυμα στους επενδυτές, το μόνιμα απαισιόδοξο. Βεβαίως για το Σουέζ έχει δίκιο.

Αλλά τα επιχειρηματικά σχόλια περιλαμβάνουν το γνωστό δεκάρικο λόγο ότι ο όμιλος JUMBO δεν προτίθεται να φορτώσει και συνεπώς να προσφέρει – συγκυριακά υπερτιμημένα προϊόντα, καθώς η διοίκηση εκτιμά ότι η κατάσταση θα πρέπει να αντιστραφεί κάποια στιγμή στο τέλος του 2024 ή το 2025. 

Υπάρχει λοιπόν φως στο τούνελ; Αν υπάρχει γιατί απογοητεύει έτσι η εταιρία με όλη αυτή τη γκρίνια;

Τέλος πάντων η μετοχή άνοιξε ένα ακόμα πτωτικό χάσμα, έχασε τους 50άρηδες, πήγε και προσγειώθηκε στους 200άρηδες κινητούς μέσους. Η ζώνη τιμών από κάτω στα 25,5-26 ευρώ φαίνεται ότι δεν σπάει, αλλά η άνοδος θέλει δουλειά πολύ. Οι αιτίες για την αναπροσαρμογή προς τα κάτω των εκτιμήσεων φέτος είναι:

Η πορεία των πωλήσεων του πρώτου εξαμήνου του έτους (+8%),  οι καθυστερήσεις στις παραλαβές των προϊόντων και η μετάθεση του ανοίγματος της Timisoara 2 στη Ρουμανία για αρχές του 2025… 

Ο άλλος χαμένος του μερίσματος ήταν η Helleniq Energy. Κι εδώ πάντως εμφανίστηκαν οι πωλήσεις στη λήξη της συνεδρίασης, από τα 7,80 ευρώ, στα 7,78 ευρώ σε δευτερόλεπτα… Η μετοχή έχασε ουσιαστικά όλο το μέρισμα από την τιμή, δηλαδή 58 λεπτά του ευρώ έναντι 60 λεπτών που ήταν το μέρισμα, με πτώση 6,49%.

Η πτώση πάντως μας δίνει εύκολα κι έναν υπολογισμός της μερισματικής απόδοσης για να έχουν οι επενδυτές να θυμούνται, τι μερίσματα μοιράζουν φέτος οι εισηγμένες…

Τώρα χτυπούν και τη Cenergy στη λήξη; Προχθές ήταν και η ΤΙΤΑΝ. Βεβαίως είναι οι δύο μετοχές με τα μεγαλύτερα κέρδη από την αρχή του έτους και με αντίστοιχο βασικό στόρι αυτό των ΗΠΑ.

Η Piraeus Securities ξεκίνησε την κάλυψη της Ideal, μεγάλου πρωταγωνιστή του ΧΑ πέρυσι. Η μετοχή αφού έγραψε νέα χαμηλά εξαμήνου φθάνοντας στη ζώνη των 5,50 ευρώ, αντιδρά καλά στις τελευταίες 5-6 συνεδριάσεις και προσέγγισε ξανά τα 6 ευρώ.

Η χρηματιστηριακή, δίνει σύσταση για αποδόσεις καλύτερες της αγοράς και τιμή στόχο τα 8,5 ευρώ. Πιστεύει ότι η Ideal ακολουθεί ένα επιχειρηματικό μοντέλο ιδιωτικού κεφαλαίου και με 130 εκατ. ευρώ για εξαγορές οι επενδυτικές ευκαιρίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν την εταιρική αξία των στόχων πάνω από τα 200 εκατ. ευρώ, φέρνοντας καλύτερες αποτιμήσεις.

Η χρηματιστηριακή αποτιμά τον κλάδο της πληροφορικής στα 3,6 ευρώ ανά μετοχή, τον κλάδο των πολυκαταστημάτων στα 3,1 ευρώ και τα μετρητά και τις λοιπές συμμετοχές στα 2,7 ευρώ.

Επενδυτική βαθμίδα και στη Eurobank με αξιολόγηση αντίστοιχη του ελληνικού δημοσίου έδωσε η DBRS, ακριβώς όπως είχε κάνει με την Εθνική Τράπεζα.

Άλλο ένα προσεγμένο κλείσιμο για τον ΟΤΕ στη λήξη της συνεδρίασης και φυσικά μία ακόμα ανοδική ημέρα χθες για τη μετοχή. Έχει 4 διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις 7 ανοδικές στις 8 τελευταίες από την αρχή του μήνα. Πυθμένας τα 13,2-13,4 ευρώ και πορεία προς τη ζώνη των 14,40-14,50 ευρώ.

Το 82,22% των μετοχών της Epsilon κατέχει πλέον η Ginger. Είπαμε, υπολείπεται περίπου 8% (κάτι λιγότερο 7,80% στην πραγματικότητα) για να επιτευχθεί ο στόχος. Έχουν ξεκινήσει να προσφέρουν τις μετοχές τους τα στελέχη της εταιρίας.

Οι insiders μικροί και μεγάλοι αγοράζουν στο ΔΑΑ. Είναι μακράς πνοής η μετοχή δεν είναι κατάλληλη για σπριντ.

Keywords
Αναζητήσεις
i-peiraios-vgazei-dynami-apogoitevei-xana-i-jumbo-i-ideal-afypnisthike-prosechoun-ton-ote-ependytiki-vathmida-kai-i-dbrs-sti-eurobank.htm
Τυχαία Θέματα