Κάμαλα Χάρις versus Ντόναλντ Τραμπ: Πώς θα επηρεάσει η εκλογή νέου προέδρου των ΗΠΑ την Ελλάδα

11:46 3/11/2024 - Πηγή: Emea.gr

Λίγες μέρες πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές τα στοιχήματα πέφτουν στο τραπέζι σωρηδόν. Γιατί μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, η Κάμαλα Χάρις και ο Ντόναλντ Τραμπ έχουν μικρή διαφορά στις πιθανότητες νίκης, παλεύουν στήθος με στήθος για την ηγεσία.

Το πώς θα επηρεάσει τη μικρή και μακρινή χώρα μας η εκλογή του ενός και του άλλου είναι το θέμα που απασχολεί τους

διεθνολόγους και εκείνους που κατέχουν υψηλά πολιτικά αξιώματα.

Η νίκη της Κάμαλα Χάρις στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ θα παίξει σημαντικό ρόλο για την Ελλάδα, κυρίως μέσω της εξωτερικής πολιτικής και των στρατηγικών σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης.

Η πολιτική των ΗΠΑ προς την Ελλάδα αναμένεται να διατηρηθεί σταθερή σε μεγάλο βαθμό με την εκλογή της Χάρις, καθώς θα συνεχίσει τη γραμμή του προεδρικού γραφείου Μπάιντεν, στην οποία είχε ήδη συμμετοχή ως αντιπρόεδρος.

Η Χάρις θα δώσει έμφαση στη στρατηγική συνεργασία με την Ελλάδα, που έχει ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια μέσω συμφωνιών, όπως η MDCA (Mutual Defense Cooperation Agreement) και η αναβάθμιση στρατιωτικών βάσεων στη χώρα μας. Αυτές οι εξελίξεις έχουν αυξήσει το «στρατηγικό αποτύπωμα» των ΗΠΑ στην περιοχή, γεγονός που είναι πολύ θετικό για τα ελληνικά συμφέροντα.

Οι Δημοκρατικοί, συμπεριλαμβανομένης της Κάμαλα Χάρις, έχουν μια πιο δομημένη αντίληψη για την εξωτερική πολιτική και αναμένεται να συνεχίσουν να υποστηρίζουν γενικότερα την Ευρώπη στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία, κάτι που είναι κρίσιμο για μας.

Η πιθανή αλλαγή της σύνθεσης της Βουλής των Αντιπροσώπων με τους Δημοκρατικούς να αυξάνονται στην ενδεχόμενη νίκη της ισχυρής γυναίκας μπορεί επίσης να ενισχύσει αυτή τη στήριξη.

Η υποψήφια πρόεδρος είναι πιθανόν να διατηρήσει ισορροπημένες σχέσεις με την Τουρκία, αν και η πολιτική της στάση μπορεί να είναι πιο επιφυλακτική απέναντι στον Ερντογάν σε σύγκριση με αυτή του Τραμπ, ο οποίος είχε πιο φιλικές σχέσεις μαζί του. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να επηρεάσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η εκλογή, λοιπόν, της Κάμαλα Χάρις δεν αναμένεται να φέρει μεγάλες αλλαγές στην πολιτική των ΗΠΑ προς την Ελλάδα. Αντίθετα, θα μπορούσε να ενισχύσει τη στρατηγική συνεργασία και τη στήριξη της Ελλάδας στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών και διεθνών σχέσεων.

Ωστόσο, οι λεπτομέρειες της πολιτικής θα εξαρτηθούν από τις επιλογές που θα γίνουν σε θέσεις κλειδιά του υπουργείου Εξωτερικών και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ

Αν την ηγεσία των ΗΠΑ πάρει στα χέρια της η Κάμαλα Χάρις το σίγουρο είναι ότι η σχέση της χώρας μας με την αμερικανική υπερδύναμη θα στηρίζεται σε γερές βάσεις φιλίας και αμοιβαίας εκτίμησης. Η υποψήφια πρόεδρος των ΗΠΑ διατηρεί, άλλωστε, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη μια εξαιρετική σχέση.

Κανείς δεν ξεχνά την ιστορική μέρα το 2022 κατά την οποία ο κ. Μητσοτάκης, ως ο πρώτος Έλληνας πολιτικός πραγματοποίησε ομιλία στο αμερικανικό Κογκρέσο. Η Χάρις ήταν εκείνη που μαζί με τη Νάνσι Πελόζι, πρώην Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών παρακολούθησαν με ενθουσιασμό την ομιλία του κ. Μητσοτάκη.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνιζε τότε ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για τους εκλεγμένους ηγέτες από το να απευθύνονται στους αιρετούς του λαού.

Τιμή στο γυναικείο φύλο

«Είμαι απολύτως ευγνώμων και γνωρίζω τους δεσμούς που ενώνουν τα έθνη μας», είχε πει αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να συνεχίσει λέγοντας ότι «είναι μεγάλη τιμή και χαρά να απευθύνομαι σε αυτή την κοινή συνεδρίαση υπό την προεδρία δύο γυναικών. Οποιοδήποτε κράτος που δεν αξιοποιεί το ταλέντο των γυναικών, δαπανά το ήμισυ των πόρων του, σύμφωνα με τον Πλάτωνα».

«Έχω έρθει εδώ ενώπιον σας για να γιορτάσω ένα θαύμα, το ελληνικό ιδεώδες. Είναι σκληρό για εμάς να συνειδητοποιούμε πόσο βαθιά ριζωμένο ήταν αυτό το ιδεώδες πριν από 25 αιώνες», ανέφερε.

«Η γέννηση της Δημοκρατίας στην αρχαία Αθήνα οδήγησε σε δημιουργικό πνεύμα στην Ελλάδα. Η δημιουργία της Δημοκρατίας της ΗΠΑ δημιούργησε τη μεγαλύτερη επέκταση ελευθερίας και προόδου που έχει γνωρίσει ποτέ ο άνθρωπος», είπε ακόμα ο πρωθυπουργός.

Καταλήγοντας στην ομιλία του, ο κ. Μητσοτάκης έκανε ειδική μνεία στους ακλόνητους δεσμούς που ενώνουν τις δύο χώρες και ιδιαιτέρως στην ελληνοαμερικανική κοινότητα.

«Τα τελευταία 120 χρόνια οι ΗΠΑ καλωσόρισαν ενθέρμως και υποστήριξαν τα κύματα μεταναστών που ήρθαν σε αναζήτηση καλύτερης ζωής. Ένας από τους λόγους για τους οποίους οι Έλληνες έγιναν αποδεκτοί στην Αμερική έγκειται στο γεγονός ότι οι αξίες είναι κοινές. Ο Αριστοτέλης έγραψε ότι η ζωή σύμφωνα με τη λογική είναι καλύτερη και πιο ευχάριστη.

Η λογική είναι ο άνθρωπος. Οι Έλληνες και οι Αμερικανοί έχουμε πολλά περισσότερα να συνεισφέρουμε στη Δημοκρατία. Εδώ σήμερα κομίζω τις ευχαριστίες του ελληνικού λαού και τη φωνή του ότι είμαστε αλληλέγγυοι με τον αμερικανικό λαό. Ζήτω η φιλία μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ».

Τι θα γίνει αν τις προεδρικές εκλογές νικήσει ο Ντόναλντ Τραμπ

Αν στην κούρσα των προεδρικών εκλογών στις 5 Νοεμβρίου, πρώτος βγει ο Ντόναλντ Τραμπ τα πράγματα για την Ελλάδα θα είναι διαφορετικά.

Όχι δραματικά διαφορετικά και όχι σε όλους τους τομείς. Σύμφωνα με τις πολιτικές αναλύσεις, οι σχέσεις ΗΠΑΕλλάδας θα μπορούσαν να επηρεαστούν από τις προτεραιότητες και τις στρατηγικές που θα υιοθετήσει ο Τραμπ, εφόσον επιστρέψει στην εξουσία.

Ο Τραμπ έχει δείξει στο παρελθόν ότι προτιμά στρατηγικές συμμαχίες που βασίζονται σε οικονομικά και στρατιωτικά συμφέροντα, οπότε αν επανεκλεγεί, είναι πιθανό να επικεντρωθεί περισσότερο σε ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο, ενισχύοντας τη συνεργασία με την Ελλάδα, ειδικά απέναντι στην Τουρκία.

Η προσέγγιση του Τραμπ προς την οικονομία ενδέχεται να επηρεάσει τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας, καθώς ο πρώην πρόεδρος έχει προτείνει πολιτικές που ευνοούν τις αμερικανικές επιχειρήσεις και επενδύσεις, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένες οικονομικές συνεργασίες με ελληνικές εταιρείες.

Από την άλλη στην Ευρώπη έχει δείξει ο Τραμπ με τις δηλώσεις του ότι θα βάλει ένα φρένο στα Ευρωπαϊκά προϊόντα, αναφερόμενος κυρίως σε βαριές βιομηχανίες, όπως αυτή του αυτοκινήτου.

Η μεγάλη ανησυχία υπάρχει στο κομμάτι που αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα, αφού η πολιτική του μπορεί να είναι λιγότερο επικεντρωμένη σε αυτά τα θέματα, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει την υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ελλάδα σε αυτόν τον τομέα.

Εν κατακλείδι, η πιθανή εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να φέρει αλλαγές στη στρατηγική των ΗΠΑ προς την Ελλάδα, με έμφαση στην οικονομική συνεργασία και τη στρατηγική ασφάλεια.

Ωστόσο, οι λεπτομέρειες αυτής της πολιτικής θα εξαρτηθούν από τις διεθνείς εξελίξεις και τις εσωτερικές προτεραιότητες των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Οι λεπτομέρειες θα κρίνουν τον νικητή

Σύμφωνα με τουλάχιστον έξι δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν τις τελευταίες ημέρες η κούρσα είναι αμφίρροπη, αφού οι μισές δείχνουν μικρό προβάδισμα της αντιπροέδρου Χάρις και οι άλλες επικράτηση του πρώην προέδρου Τραμπ. Στις πολιτείες-κλειδιά ωστόσο οι δύο υποψήφιοι είναι σχεδόν ισόπαλοι.

Οι δημοσκοπήσεις μπορεί να μην βγάζουν νικητή, δείχνουν ωστόσο την πρόθεση ψήφου και μάλιστα ανάλογα και με χαρακτηριστικά, κυρίως φυλετικά και κοινωνικά αλλά και εισοδηματικά.

Ενώ οι γυναίκες φαίνονται να προτιμούν την Κάμαλα Χάρις, η υποψήφια των Δημοκρατικών δεν φαίνεται να έχει κερδίσει την ψήφο των ανδρών ψηφοφόρων, την ώρα που δημοσκόπηση των New York Times, με το Siena College δίνει σημαντικό προβάδισμα του Τραμπ, σε εθνικό επίπεδο, 51% έναντι 40% της Χάρις.

Δεν είναι λίγοι οι πολιτικοί αναλυτές των Δημοκρατικών που έχουν σημάνει καμπανάκι για το πώς η Χάρις πρέπει να κερδίσει τους μαύρους και Λατίνους άνδρες, αν θέλει να νικήσει τον Τραμπ, που βλέπει τα ποσοστά του να ανεβαίνουν στις ομάδες αυτές των ψηφοφόρων.

Ποιον θέλουν για επόμενο ένοικο του Λευκού Οίκου οι Έλληνες των ΗΠΑ

Η ελληνοαμερικανική κοινότητα παίζει αρκετά σημαντικό ρόλο στις εκλογές, καθώς αριθμεί γύρω στο 1,3 με 1,5 εκατομμύριο άτομα, συμπεριλαμβανομένων τόσο μετανάστες πρώτης γενιάς όσο και δεύτερης ή τρίτης γενιάς, που συνεχίζουν να διατηρούν τους δεσμούς τους με την πατρίδα και την ελληνική καταγωγή τους.

Τα ενδεχόμενα για το ποιος θα βρίσκεται πίσω από το οβάλ γραφείο του Λευκού Οίκου από την επόμενη Τετάρτη, είναι ανοιχτά, αφού Ντόναλντ Τραμπ και Κάμαλα Χάρις δίνουν μάχη «στήθος με στήθος» στην κούρσα για την προεδρία, με τα γραφεία να έχουν πάρει «φωτιά» προκειμένου να φτάσουν μέχρι και τον τελευταίο ψηφοφόρο που μπορεί να καθορίσει το εκλογικό αποτέλεσμα και το μέλλον όχι μόνο της Αμερικής αλλά και του πλανήτη.

Τα κριτήρια των ομογενών

Ποια είναι όμως τα κριτήρια με τα οποία η ελληνική ομογένεια, με την αρκετά ισχυρή παρουσία στις ΗΠΑ, θα επιλέξει τι θα ψηφίσει στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου;

Κάποιος θα συμπέραινε ότι η ψήφος των Ελλήνων θα κρινόταν από την εξωτερική πολιτική των υποψηφίων για τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας. Αυτό όμως φαίνεται ότι δεν αποτελεί κριτήριο, αφού οι Έλληνες των ΗΠΑ έχουν ενσωματωθεί στην αγορά και την κοινωνία της Αμερικής ως Αμερικανοί πολίτες, με την οικονομία και την ασφάλεια να είναι τα βασικά ζητήματα που τους απασχολούν για την καθημερινότητά τους.

Επομένως, οι εξαγγελίες του Τραμπ και της Χάρις και το στρατηγικό πλάνο των δύο υποψηφίων έχουν διαμορφώσει το κλίμα μέσα στην ελληνοαμερικανική κοινότητα, σε αρκετά μεγάλο βαθμό. Εξάλλου, όταν η οικονομία πάει καλά, δίνει χώρο σε άλλα ζητήματα, μικρότερης σημασίας και οι Έλληνες των ΗΠΑ θέλουν να διασφαλίσουν ότι θα ικανοποιηθούν πρωτίστως τα συμφέροντά τους στις ΗΠΑ και εν τέλει αυτό είναι που θα οδηγήσει και την απόφαση τους.

Τα εθνικά συμφέροντα

Σε ό,τι αφορά στην στάση των υποψηφίων για την Ελλάδα, η οποία είναι ένας αρκετά σημαντικός παίκτης στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, με θέση ιδιαιτέρως κρίσιμη για τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ, αποτελούν και αυτά ένα βασικό κριτήριο για την ψήφο της ομογένειας.

Είναι γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας τόσο ο υποψήφιος με το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων, Ντόναλντ Τραμπ, όσο και η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και υποψήφια των Δημοκρατικών, Κάμαλα Χάρις, δεν έχουν εκφράσει κάποια σαφή θέση για την εξωτερική πολιτική που προτίθενται να ασκήσουν σχετικά με τη χώρα μας.

Ωστόσο, και οι δύο έχουν δείξει με τις δηλώσεις τους ότι επιθυμούν την καλή σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας και πως υπολογίζουν την ελληνοαμερικανική κοινότητα.

Βέβαια αυτό μένει να επιβεβαιωθεί όταν αναλάβουν την εξουσία, με την αντίδρασή τους σε όποιες εξελίξεις μπορεί να υπάρξουν και να αφορούν στη χώρα μας και σε αυτό βασικό ρόλο θα διαδραματίσουν και εκείνοι που θα διοριστούν στις καίριες θέσεις της εξωτερικής πολιτικής της αμερικανικής κυβέρνησης που θα σχηματιστεί μετά τις εκλογές της Τρίτης. Σημειωτέον, ότι ο ρόλος του Κογκρέσου είναι εξίσου σημαντικός στην προώθηση της καλής σχέσης της χώρας μας με τις ΗΠΑ.

Η Κάμαλα Χάρις ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ στη θητεία της έχει τηρήσει πιστά τις επίσημες γραμμές εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης Μπάιντεν, υποστηρίζοντας με σθένος την στρατηγική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας, με την αμερικανική πολιτική να δίνει έμφαση στο πώς η συνεργασία αυτή τόσο με τη χώρα μας, όσο και με την Κύπρο, στην ανατολική Μεσόγειο, θα αναγνωρίζει την γεωστρατηγική τους σημασία.

Ο Ντόναλντ Τραμπ από την πλευρά του, από το τιμόνι του Λευκού Οίκου, στην ανατολική Μεσόγειο είχε υιοθετήσει μία πιο ουδέτερη προσέγγιση στα ελληνοτουρκικά, αποφεύγοντας επί της ουσίας μέτρα τα οποία θα δυσαρεστούσαν την Τουρκία, ενώ παράλληλα κρατούσε και την συνεργασία με την Ελλάδα σε ένα καλό επίπεδο.

Μπορεί φαινομενικά αυτό να έφερε μία σχετική σταθερότητα, ωστόσο δεν ήταν λίγοι εκείνοι που δήλωσαν ότι κρατούν επιφυλάξεις για το αν οι ΗΠΑ πράγματι δεσμεύονται απέναντι στις προκλήσεις στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή.

Καθοριστική η ψήφος των Ελλήνων

Υπάρχουν Έλληνες που μπορεί να έχουν ως κριτήριό τους, την στάση της εκάστοτε κυβέρνησης των ΗΠΑ απέναντι στις προκλήσεις του Ερντογάν προς την Ελλάδα και τις δηλώσεις του για «Γαλάζια Πατρίδα» ή στο κυπριακό ζήτημα.

Ωστόσο, είναι λίγοι οι Ελληνοαμερικανοί που θα βασίσουν την ψήφο τους αποκλειστικά και μόνο στην πρόθεση του υποψήφιου για την σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας.

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει από ελληνικά Μέσα των ΗΠΑ οι Έλληνες συγκεντρώνονται σε βασικές πολιτείες, όπως η Νέα Υόρκη, η Φλόριντα, το Οχάιο και η Καλιφόρνια, αλλά και το Ιλινόις – ειδικά το Σικάγο- και έχουν ιστορικό ισχυρής πολιτικής εμπλοκής και αρκετά υψηλής προσέλευσης ψηφοφόρων σε σύγκριση με άλλες εθνοτικές ομάδες.

Ειδικά η Φλόριντα και το Οχάιο είναι πολιτείες «αιώρησης» με λίγα λόγια μπορούν να κρίνουν ή και να καθορίσουν το αποτέλεσμα, ειδικά σε κρίσιμες αναμετρήσεις, όπως είναι και αυτή της 5ης Νοεμβρίου.

Οι επιχειρηματίες ψηφίζουν Τραμπ

Πολλοί επιφανείς Ελληνοαμερικανοί έχουν εκφράσει ανοιχτά την υποστήριξή τους στον Ντόναλντ Τραμπ, αφού ανέκαθεν η ελληνική κοινότητα έκλινε προς τον συντηρητισμό, επηρεασμένη αρκετά και από τις θρησκευτικές αξίες, τον αντικομμουνισμό και τις εμπειρίες των μεταναστών. Με την πάροδο των ετών βέβαια οι νεότερες γενιές Ελλήνων έχουν γίνει πιο φιλελεύθερες, με την κοινότητα σήμερα να είναι πολιτικά ποικιλόμορφη.

Παρόλα ταύτα, ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής διασποράς στις ΗΠΑ υποστηρίζει τον Τραμπ. Μάλιστα, σε δημοσκόπηση του 2020, το 48% των ερωτηθέντων ελληνοαμερικανών δήλωσε ότι θα ψήφιζε τον Ντόναλντ Τραμπ, παρόλο που θεωρούσαν ότι δεν ήταν καλός για την Ελλάδα.

Στις φετινές προεδρικές εκλογές, το ποσοστό εκείνων που θέλουν την επανεκλογή του Τραμπ παραμένει υψηλό, ωστόσο, είναι αρκετοί εκείνοι που εκφράζουν την προτίμησή τους και στην Κάμαλα Χάρις, με μία πιο «προοδευτική ματιά» στα πράγματα.

Ο Τραμπ πάντως έχει στο πλευρό του ισχυρούς τεχνοκράτες της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, αλλά και μικρούς επιχειρηματίες και επαγγελματίες, που κατηγορούν τον Τζο Μπάιντεν ότι έκανε τους φτωχούς φτωχότερους και «εξαφάνισε» τη μεσαία τάξη.

Επίσης, θεωρούν ότι με τον Τραμπ στο τιμόνι του Λευκού Οίκου, η χώρα θα γίνει ξανά ασφαλής και οι μικρές επιχειρήσεις θα λάβουν την υποστήριξη που χρειάζονται. Επιπρόσθετα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι ακόμα και στους δύο μεγάλους πολέμους που συγκλονίζουν τον πλανήτη σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία, μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο σε ό,τι αφορά την θετική έκβαση και το οριστικό τέλος των εχθροπραξιών.

Μάλιστα, σε κάποιες εσωτερικές δημοσκοπήσεις, το 75% των συμμετεχόντων φαίνεται να δίνει την ψήφο του στον Ντόναλντ Τραμπ, με την Κάμαλα Χάρις να μην καταφέρνει να κερδίσει την εμπιστοσύνη σε αυτό τον τομέα, καθώς έχει ταυτιστεί με τις πολιτικές και τις πρακτικές της απερχόμενης κυβέρνησης Μπάιντεν.

Οι «Έλληνες για τη Δημοκρατία»

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι αρκετοί επιφανείς Ελληνοαμερικανοί, συμπεριλαμβανομένων και σταρς του Χόλιγουντ, υπέγραψαν δήλωση υποστήριξης της αντιπροέδρου των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο Τομ Χανκς, η Ρίτα Γουίλσον, ο Αλεξάντερ Πέιν, ο Τζον Στάμος και η Νία Βαρντάλος μαζί με άλλους Ελληνοαμερικανούς από τους τομείς της επιστήμης, των επιχειρήσεων και της εκπαίδευσης υποστηρίζουν την Κάμαλα Χάρις, ως την καλύτερη επιλογή τόσο για την κοινότητα όσο και για την Αμερική, υπό την ομπρέλα της οργάνωσης «Έλληνες για τη Δημοκρατία».

Στη διακήρυξη αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι οι αξίες της φιλοξενίας, του φιλότιμου, της ελευθερίας και της δημοκρατίας, που είναι βασικές για την ελληνοαμερικανική ταυτότητα, χαρακτηρίζουν τόσο την ζωή όσο και την καριέρα της Κάμαλα Χάρις.

Ποιοι σελέμπριτις στηρίζουν Κάμαλα Χάρις και ποιοι Τραμπ

Με τις εκλογές των ΗΠΑ να είναι σε απόσταση αναπνοής, όλο και περισσότεροι σελέμπριτις υποστηρίζουν ανοιχτά τον υποψήφιο που θα ψηφίσουν, σε μια προσπάθεια να κινητοποιήσουν τους πολίτες να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία.

Ξεκινώντας με την Κάμαλα Χάρις, η υποψήφια έχει έναν σημαντικό αριθμό διασήμων που έχουν εκφράσει δημόσια την υποστήριξή τους, ενώ μερικοί παίρνουν μέρος και στις προεκλογικές της εκστρατείες.

Ο Eminem και ο Μπάρακ Ομπάμα εμφανίστηκαν μαζί σε προεκλογική εκστρατεία της Χάρις στο Ντιτρόιτ, όπου ο ράπερ υποστήριξε πως η Κάμαλα Χάρις ενσαρκώνει μια Αμερική που οι ατομικές ελευθερίες θα συνεχίσουν να προστατεύονται και όλες οι απόψεις θα μπορούν να ακούγονται. Η συγκέντρωση αποτέλεσε μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας της εκστρατείας του Ομπάμα να ενισχύσει την υποψηφιότητα του Χάρις στις ΗΠΑ.

Ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, ο πρώην Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της Καλιφόρνια, δήλωσε την Τετάρτη ότι θα ψηφίσει την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις και τον κυβερνήτη Τιμ Γουόλτς.

«Για κάποιον σαν εμένα που μιλάει με ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και εξακολουθεί να γνωρίζει ότι η Αμερική είναι η λαμπερή πόλη πάνω σε έναν λόφο, το να αποκαλείς την Αμερική σκουπιδοτενεκέ για τον κόσμο είναι τόσο αντιπατριωτικό, που με κάνει έξαλλο. Και θα είμαι πάντα Αμερικανός πριν γίνω Ρεπουμπλικάνος. Γι’ αυτό, αυτή την εβδομάδα, ψηφίζω την Kamala Harris και τον Tim Walz», ανέφερε σε ανάρτησή του στο X.

Η Τέιλορ Σουίφτ εξέφρασε και αυτή την υποστήριξή της προς τη Χάρις μέσω ανάρτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφέροντας πως η Χάρις «αγωνίζεται για τα δικαιώματα και τους σκοπούς που πιστεύω».

Ο επίσημος ιστότοπος της εκστρατείας της Χάρις-Γουόλς από τότε πρόσθεσε «βραχιόλια φιλίας» στο κατάστημά του, ένα σήμα-κατατεθέν της Τέιλορ Σουίφτ, καθώς οι θαυμαστές της φτιάχνουν και ανταλλάσσουν βραχιόλια φιλίας στις συναυλίες της.

Η Χάρις έχει επίσης κερδίσει την υποστήριξη ενός άλλου από τα μεγαλύτερα αστέρια της ποπ παγκοσμίως, της Beyoncé, η οποία έδωσε την άδεια να γίνει το τραγούδι της «Freedom» ο ύμνος της προεκλογικής εκστρατείας των Δημοκρατικών.
Άλλοι υποστηρικτές της Χάρις είναι οι: Τζορτζ Κλούνεϊ, Ρομπέρτ Ντε Νίρο, Όπρα Γουίνφρεϊ, Μπίλι Άιλις Φινέας, Τζένιφερ Άνιστον, Μπιλ Γκέιτς, Κρις Πολ και πολλοί ακόμοι.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει και αυτός με τη σειρά του έναν μεγάλο αριθμό διάσημων υποστηρικτών.

Ο ιδιοκτήτης των Tesla, X και SpaceX Ίλον Μασκ ανακοίνωσε την υποστήριξή του προς τον Τραμπ τον Ιούλιο, λίγο μετά τον τραυματισμό του πρώην προέδρου σε απόπειρα δολοφονίας του στην Πενσυλβάνια.

Όταν ο Τραμπ επέστρεψε στην ίδια τοποθεσία σχεδόν τρεις μήνες αργότερα, ο Μασκ τον συνόδευσε, πηδώντας πάνω-κάτω στη σκηνή και λέγοντας στο πλήθος: «Ο πρόεδρος Τραμπ πρέπει να κερδίσει για να διατηρήσει το Σύνταγμα. Πρέπει να κερδίσει για να διατηρήσει τη δημοκρατία στην Αμερική».

Ο σκηνοθέτης/ηθοποιός Μελ Γκίμπσον έχει δηλώσει ότι ψηφίζει τον Ντόναλντ Τραμπ για να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο. Ο Γκίμπσον πρόσθεσε ότι «δεν είναι καλό» αν η νυν αντιπρόεδρος κερδίσει τις πολύ κοντινές εκλογές έναντι του Τραμπ, διότι δεν έχει «καμία αξιόλογη πολιτική». Πρόσφατα είχε δηλώσει πως η Χάρις έχει το «IQ ενός φράχτη».

Η Βρετανίδα ράπερ M.I.A. υποστήριξε την προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ με μια σειρά από tweets, ενώ o Dr. Phil, γνωστός παρουσιαστής του ομώνυμου talk show, μίλησε σε προεκλογική συγκέντρωση του υποψήφιου των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές, πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο Madison Square Garden, υποστηρίζοντας το ρεπουμπλικανικό ψηφοδέλτιο.

Ο πρώην παλαιστής Χαλκ Χόγκαν έσκισε το πουκάμισό του, ενώ βρισκόταν στη σκηνή, στο Εθνικό Συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος αποκαλύπτοντας ένα μπλουζάκι της καμπάνιας των Τραμπ και Τζέι Ντι Βανς. «Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ένας πραγματικός αμερικανός ήρωας και είμαι περήφανος που υποστηρίζω τον ήρωά μου ως τον επόμενο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών», είπε.

Η λίστα των υποστηρικτών του Τραμπ συμπληρώνεται με ονόματα όπως: τον country τραγουδιστή και πατέρα της Μάιλι Σάιρους, Μπίλι Ρέι Σάιρους, τον youtuber και πυγμάχο Τζέικ Πολ, καθώς και τον αδελφό του Λόγκαν Πολ, τον ηθοποιό Τζον Σνάιντερ.

Οι μεγάλοι χορηγοί

Φυσικά, οι υποψήφιοι δεν θα μπορούσαν να ολοκληρώσουν τις προεκλογικές τους εκστρατείες χωρίς την οικονομική ενίσχυση χορηγών.

Ο Τραμπ έχει ισχυρή υποστήριξη από δισεκατομμυριούχους της χώρας, με κορυφαίο τον Τίμοθι Μέλον με δωρεά 197 εκατ. δολάρια, τους Ρίτσαρντ και Ελίζαμπεθ Ουϊχλάιν, με δωρεά 139 εκατ. δολάρια και τη Μίριαμ Άντελσον με δωρεά 136 εκατ. δολάρια.

Ακολουθεί ο γνωστός υποστηρικτής του Τραμπ, ο Ίλον Μασκ, ο οποίος έχει δώσει 132,2 εκατ. δολάρια στην εκστρατεία του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου, ο Κένεθ Γκρίφιν με 103,7 εκατ. δολάρια, οι Τζεφ και Τζανίν Γιας με 96,2 εκατ. δολάρια, ο Πολ Σίνγκερ με 63,4 εκατ. δολάρια και οι Στίβεν και Κριστίν Σβάρτσμαν με 40 εκατ. δολάρια.

Από πλευράς της, η Χάρις δεν έχει τόσο μεγάλη υποστήριξη από εκατομμυριούχους, όμως λαμβάνει μεγάλη οικονομική βοήθεια από μικρότερες δωρεές, καθώς και από οργανισμούς.

Συγκεκριμένα, η ΜΚΟ Future Forward USA Action είναι ο κορυφαίος χρηματοδότης της Κάμαλα Χάρις, συνεισφέροντας 138,5 εκατ. δολάρια στην εκστρατεία της και το Majority Forward έχει δωρίσει ακόμη 113,2 εκατ. δολάρια.

Ακολουθεί το Fund for Policy Reform (Ταμείο για τη μεταρρύθμιση της πολιτικής), που είναι συνδεδεμένο με τον δισεκατομμυριούχο Τζορτζ Σόρος, το οποίο έχει προσφέρει 60 εκατ. δολάρια.

Από δημόσια πρόσωπα, ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, πρόσθεσε ακόμα 50 εκατ. δολάρια στα ήδη 47,4 εκατ. που έχει ήδη δωρίσει, ανεβάζοντας τη συνολική υποστήριξη σε σχεδόν 100 εκατ. δολάρια, ενώ ο συνιδρυτής του Facebook, Ντάστιν Μόσκοβιτς, συνείσφερε με 38,9 εκατ. δολάρια.

Τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών μπορούν να επηρεάσουν τη παγκόσμια οικονομία

Οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές έχουν μεγάλη επίδραση όχι μόνο στην ίδια την χώρα, αλλά και σε όλο τον πλανήτη, καθώς διαδραματίζουν κομβικό ρόλο σε παγκόσμιους οργανισμούς, ενώ οι αλλαγές στην ηγεσία επηρεάζουν σημαντικά τόσο την παγκόσμια οικονομία, όσο και την εξωτερική πολιτική.

Έτσι, τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών μπορούν να επηρεάσουν τη διεθνή οικονομία και την εξωτερική πολιτική, στους τομείς του εμπορίου, της ασφάλειας, των κλιματικών πολιτικών και των σχέσεων με στρατηγικούς συμμάχους και ανταγωνιστές.

Οικονομικές Επιπτώσεις και Εμπορικές Σχέσεις

Κάθε νέα αμερικανική κυβέρνηση μπορεί να φέρει σημαντικές αλλαγές στις εμπορικές σχέσεις, ειδικά με οικονομίες όπως η Κίνα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και οι χώρες της Λατινικής Αμερικής. Οι δημοκρατικοί και οι ρεπουμπλικάνοι συχνά έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις στο εμπόριο.

Συγκεκριμένα, οι δημοκρατικοί συνήθως δίνουν έμφαση στην προστασία των εργαζομένων και του περιβάλλοντος, ενώ οι ρεπουμπλικάνοι συχνά προτιμούν μια φιλελεύθερη προσέγγιση για το εμπόριο, με στόχο τη μείωση των δασμών και την ενίσχυση της ελεύθερης αγοράς.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η χαμηλή ανάπτυξη, το υψηλό χρέος και οι πόλεμοι ήταν στην κορυφή της ατζέντας στις ετήσιες συνεδριάσεις του ΔΝΤ, αλλά και της Παγκόσμιας Τράπεζας, με τους επικεφαλής να επικεντρώνονται στην ενδεχόμενη επιστροφή του Τραμπ στην εξουσία.

Μεταξύ των ανησυχιών που εκφράζονται, αναφέρεται το ενδεχόμενο ο Τραμπ να ανατρέψει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, επιβάλλοντας μεγάλες αυξήσεις δασμών, να επιβαρύνει με τρισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον το δημόσιο χρέος και να αντιστρέψει τις πολιτικές για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής υπέρ της παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα.

Δασμοί σε όλα

Ο Τραμπ έχει δεσμευτεί να επιβάλει δασμούς 10% στις εισαγωγές από όλες τις χώρες και 60% στις εισαγωγές από την Κίνα, με στόχο να ενισχύσει τα αμερικανικά προϊόντα, τα οποία πλήττονται από τα ευρωπαϊκά ή τα κινέζικα. Βάσει της λογικής αυτής, θα πληγούν οι αλυσίδες εφοδιασμού σε όλο τον κόσμο, προκαλώντας πιθανώς αντίποινα και αυξάνοντας το κόστος.

Στο ίδιο μοτίβο ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος και πρώην πρόεδρος προσπάθησε να προσελκύσει ψηφοφόρους εξαγγέλλοντας πολυάριθμες φορολογικές ελαφρύνσεις. Οι οικονομικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι αυτό θα προσθέσει στις ΗΠΑ τουλάχιστον άλλα 7,5 τρις. δολάρια σε νέο χρέος μέσα σε μια δεκαετία.

Μια νίκη της Χάρις, αντίθετα, θεωρείται από τους οικονομικούς αξιωματούχους ως συνέχεια της εκ νέου δέσμευσης του Τζο Μπάιντεν σε πολυμερή συνεργασία για το κλίμα, τους εταιρικούς φόρους, την ελάφρυνση του χρέους και τις μεταρρυθμίσεις των αναπτυξιακών τραπεζών.

Οι αγορές ποντάρουν στον Τραμπ

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές πάντως βλέπουν επικράτηση του Τραμπ με τις στοιχηματικές να ποντάρουν ήδη υπέρ του.

Το δολάριο σημειώνει τη μεγαλύτερη άνοδο εδώ και δυόμισι χρόνια και ο αναλυτής της Standard Chartered, Steve Englander, απέδωσε το 60% της ανοδικής κίνησής του στις βελτιωμένες προοπτικές του Τραμπ στις αγορές στοιχημάτων.

Κλίμα και Ενέργεια

Ένας άλλος τομέας όπου οι αμερικανικές εκλογές έχουν παγκόσμιο αντίκτυπο είναι η κλιματική πολιτική και η ενεργειακή στρατηγική.

Οι δημοκρατικοί τείνουν να υποστηρίζουν φιλόδοξες πολιτικές για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, όπως η επιστροφή στη Συμφωνία του Παρισιού και η προώθηση επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Από την άλλη πλευρά, οι ρεπουμπλικανοί δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην ενεργειακή ανεξαρτησία μέσω της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αυτή η διαφοροποίηση έχει συνέπειες για ολόκληρο τον πλανήτη, καθώς οι ΗΠΑ είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς διοξειδίου του άνθρακα.

Η αλήθεια είναι πως όταν οι ΗΠΑ υιοθετούν αυστηρές περιβαλλοντικές πολιτικές, ασκούν πίεση και σε άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους, αυξάνοντας τις πιθανότητες να επιτευχθούν οι διεθνείς κλιματικοί στόχοι.

Επιπλέον, οι αλλαγές στην αμερικανική πολιτική μπορεί να επηρεάσουν την παγκόσμια αγορά ενέργειας, καθώς μια στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές θα μπορούσε να μειώσει τη ζήτηση για πετρέλαιο, επηρεάζοντας τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες.

Αντίθετα, μια φιλοπετρελαϊκή πολιτική θα μπορούσε να ενισχύσει τη ζήτηση για ορυκτά καύσιμα και να καθυστερήσει τις παγκόσμιες προσπάθειες για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Σχέσεις με Συμμάχους και Ανταγωνιστές

Η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ προς τους συμμάχους και τους ανταγωνιστές τους διαμορφώνει το παγκόσμιο πολιτικό τοπίο. Μια νέα κυβέρνηση μπορεί να αλλάξει τη δυναμική των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Ρωσία, την Κίνα και άλλες μεγάλες δυνάμεις.

Για παράδειγμα, η ΕΕ μπορεί να ωφεληθεί από μια συνεργατική αμερικανική κυβέρνηση που στηρίζει τις κοινές αξίες και την οικονομική συνεργασία. Στην αντίθετη περίπτωση, η αύξηση των εμπορικών περιορισμών (δασμοί) και των διαφωνιών μπορεί να οδηγήσει σε διατάραξη των σχέσεων, προκαλώντας επιπτώσεις στο παγκόσμιο εμπόριο και στην πολιτική σταθερότητα.

Ρωσία – Ουκρανία

Η σχέση μεταξύ των αμερικανικών εκλογών και του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας είναι κρίσιμη, καθώς οι πολιτικές θέσεις των υποψηφίων θα επηρεάσουν την αμερικανική εξωτερική πολιτική και τη στήριξη προς την Ουκρανία.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αμφισβητεί την αμερικανική στήριξη προς την Ουκρανία. Έχει εκφράσει την αντίθεσή του στην οικονομική και στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, καταγγέλλοντας τα μεγάλα ποσά που έχουν δοθεί από τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το δόγμα στρατηγικής της εξωτερικής πολιτικής προβλέπεται μια πιο απομονωτική προσέγγιση, με έμφαση στην εσωτερική πολιτική και λιγότερη εμπλοκή σε διεθνείς συγκρούσεις.

Επίσης, ο Τραμπ είναι θιασώτης του Πούτιν, αλλά και άλλων αντίστοιχων ηγετών και έχει δηλώσει πως σε περίπτωση νίκης, θα πάρει τηλέφωνο τον «φίλο» του, Πούτιν και θα σταματήσει τον πόλεμο μέσα σε μια ημέρα.

Στον αντίποδα, η Κάμαλα Χάρις στηρίζει την Ουκρανία και έχει δεσμευτεί να παραμείνει «σταθερά στο πλευρό της» και να μην γίνει «φίλη με δικτάτορες». Αυτή η προσέγγιση υποδηλώνει ότι θα συνεχίσει την πολιτική στήριξης που ακολουθεί η κυβέρνηση Μπάιντεν.

Στο δόγμα της για την διαχείριση των διεθνών σχέσεων και αντίθετα από τον Τραμπ, η Χάρις προγραμματίζει να διατηρήσει ενεργό ρόλο των ΗΠΑ στις διεθνείς υποθέσεις, ενισχύοντας τη συνεργασία με συμμάχους.

Μέση Ανατολή

Η προεκλογική εκστρατεία για τις αμερικανικές εκλογές του 2024 επηρεάζεται σημαντικά από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με τις θέσεις των υποψηφίων να είναι καθοριστικές για την αμερικανική εξωτερική πολιτική.

Η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις και ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προσπαθούν ο καθένας να αντιμετωπίσει τις πολυπλοκότητες της σύγκρουσης, ενώ αγωνίζονται για κρίσιμες ψήφους σε πολιτείες – κλειδιά όπως το Μίσιγκαν και η Πενσυλβάνια, οι οποίες έχουν μεγάλους αραβοαμερικανικούς και εβραϊκούς πληθυσμούς.

Η Χάρις κινείται σε μια λεπτή γραμμή, εκφράζοντας σθεναρή υποστήριξη προς το Ισραήλ και καταδικάζοντας παράλληλα τις απώλειες αμάχων στη Γάζα και τον Λίβανο.

Ο Τραμπ, από την άλλη πλευρά, υιοθέτησε μια πιο διεκδικητική προσέγγιση, υποστηρίζοντας ότι η σύγκρουση δεν θα είχε συμβεί υπό την ηγεσία του και υπόσχεται τον τερματισμό της σε περίπτωση εκλογής του.

Σε πρόσφατες συνεντεύξεις του σε τηλεοπτικά μέσα της Μέσης Ανατολής και σε αναρτήσεις στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Truth Social, ο Τραμπ υποστήριξε ότι μια κυβέρνηση με την Χάρις θα κλιμάκωνε τη σύγκρουση, αφήνοντας μάλιστα υπονοούμενα για κίνδυνο Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Τα προφίλ των δύο υποψηφίων

Ντόναλντ Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ, γεννήθηκε στις 14 Ιουνίου του 1946 στο Κουίνς της Νέας Υόρκης, όπου και μεγάλωσε. Φοίτησε στο γυμνάσιο και λύκειο της Στρατιωτικής Ακαδημίας της Νέας Υόρκης, από το οποίο αποφοίτησε το 1964.

Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Φόρνταμ της Νέας Υόρκης, και στην Σχολή Ουάρτον του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, λαμβάνοντας πτυχίο το 1968.

Το 1971 ανέλαβε την οικογενειακή του επιχείρηση, την οποία μετονόμασε σε The Trump Organization, ενώ κατά τη διάρκεια της καριέρας του, επένδυσε σε ακίνητα, καζίνο και ξενοδοχεία, κερδίζοντας σημαντική φήμη και πλούτο.

Η πολιτική του καριέρα ξεκίνησε το 2015, όταν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για το προεδρικό χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Παρά τις αρχικές αμφιβολίες και την αντίθεση από αρκετούς εντός του κόμματος, κατάφερε να κερδίσει τις προκριματικές εκλογές και τελικά να νικήσει τη Δημοκρατική υποψήφιο Χίλαρι Κλίντον στις εκλογές του 2016. Η εκλογή του προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες και αναταραχές σε εθνικό επίπεδο, καθώς οι πολιτικές του χαρακτηρίστηκαν ως λαϊκιστικές.

Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, ο Τραμπ εφάρμοσε πολλές αμφιλεγόμενες πολιτικές, όπως την απαγόρευση εισόδου μουσουλμάνων στις ΗΠΑ. Η διοίκησή του αντιμετώπισε, επίσης, έρευνες σχετικά με την πιθανή συνεργασία της προεκλογικής του καμπάνιας με τη Ρωσία, γεγονός που οδήγησε σε πολιτική αναστάτωση.

Το 2020 ηττήθηκε στις εκλογές από τον Τζο Μπάιντεν, όπου αμφισβήτησε το αποτέλεσμα των εκλογών και προσέφυγε στη δικαιοσύνη. Τελικά, τα τοπικά, πολιτειακά, ομοσπονδιακά δικαστήρια, καθώς και το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, χαρακτήρισαν ψευδείς τους ισχυρισμούς του περί νοθευμένου αποτελέσματος.

Στις 6 Ιανουαρίου του 2021 ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγορήθηκε για υποκίνηση βίας, αφού μετά από ομιλία του έξω από το Λευκό Οίκο, οπαδοί του εισέβαλαν στο Καπιτώλιο. Την ίδια χρονιά αμφισβήτησε εκ νέου το αποτέλεσμα των Αμερικανικών Προεδρικών εκλογών του 2020.

Για τους παραπάνω λόγους, τόσο το Twitter όσο και το Facebook, καθώς και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποφάσισαν το μόνιμο «πάγωμα» των λογαριασμών του. Τελικά το προφίλ του στο X επανήλθε μετά την αγορά της πλατφόρμας από τον Ίλον Μασκ.

Το 2023 έγινε ο πρώτος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ που αντιμετώπισε ποινικές διώξεις, γεγονός που προσέθεσε έναν ακόμη κρίκο στην ήδη πολωμένη πολιτική του κληρονομιά.

Η προσωπική ζωή του Τραμπ περιλαμβάνει τρεις γάμους και πέντε παιδιά.

Ο Τραμπ παρέμεινε ενεργός στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και είναι υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του 2024.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίδρασή του στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ παραμένει ισχυρή, με πολλούς να τον θεωρούν μια αμφιλεγόμενη, αλλά καθοριστική φιγούρα στην σύγχρονη πολιτική ιστορία.

Κάμαλα Χάρις

Η Κάμαλα Χάρις, γεννημένη στις 20 Οκτωβρίου 1964 στο Όκλαντ της Καλιφόρνια, είναι κόρη της Ινδής Σιαμάλα Γκοπαλάν και του Τζαμαϊκανού Ντόναλντ Χάρις, οι οποίοι ήταν πολιτικοί ακτιβιστές. Αποτελεί μια από τις πιο εμβληματικές πολιτικές προσωπικότητες των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μεγάλωσε σε πολυπολιτισμικό περιβάλλον και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Χάουαρντ, αποκτώντας πτυχίο Πολιτικών Επιστημών και Οικονομικών, καθώς και πτυχίο Νομικής από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο.

Η καριέρα της ξεκίνησε το 1990 στο Γραφείο του Εισαγγελέα της κομητείας Αλαμέντα, όπου ειδικεύτηκε σε υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Το 2004 εξελέγη Εισαγγελέας του Σαν Φρανσίσκο και έγινε η πρώτη γυναίκα που κατείχε αυτή τη θέση. Ως Εισαγγελέας, εισήγαγε καινοτόμα προγράμματα για την καταπολέμηση του εγκλήματος και την υποστήριξη των θυμάτων.

Το 2010 εξελέγη Γενική Εισαγγελέας της Καλιφόρνιας, όπου επανεξελέγη το 2014. Στη διάρκεια της θητείας της, εστίασε σε ζητήματα όπως η μεταρρύθμιση του ποινικού δικαίου και η προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών και των μειονοτήτων. Το 2016, έγινε Γερουσιαστής των Ηνωμένων Πολιτειών, όντας η τρίτη μαύρη γυναίκα στην ιστορία που εκλέγεται στη Γερουσία.

Ως γερουσιαστής, αναδείχθηκε σε κορυφαία επικρίτρια του Ντόναλντ Τραμπ και υποστήριξε προοδευτικές πολιτικές όπως το Medicare-for-all και τη νομιμοποίηση της μαριχουάνας.

Στις εκλογές του 2020, η Χάρις επιλέχθηκε ως υποψήφια αντιπρόεδρος του Τζο Μπάιντεν. Στις 20 Ιανουαρίου 2021, ορκίστηκε ως η 49η Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Η εκλογή της θεωρείται σημαντική για την εκπροσώπηση των γυναικών και των μειονοτήτων στην πολιτική σκηνή.

Από την ανάληψη των καθηκόντων της, η Χάρις έχει επικεντρωθεί σε θέματα όπως η ισότητα των φύλων, η κλιματική αλλαγή και η μετανάστευση. Έχει αναλάβει σημαντικό ρόλο στην κυβέρνηση Μπάιντεν, συμμετέχοντας ενεργά σε διεθνείς σχέσεις και εσωτερικές πολιτικές.

Στις 20 Αυγούστου 2024, η Χάρις έλαβε το χρίσμα των Δημοκρατικών για την προεδρία, γεγονός που την καθιστά υποψήφια για να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος των ΗΠΑ. Η εκστρατεία της θα είναι μια δοκιμασία για την ίδια, καθώς θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που απορρέουν από την κληρονομιά του Μπάιντεν και τη δική της πολιτική ταυτότητα.

Keywords
versus, ηπα, ελλαδα, εκλογες ηπα, ηπα, versus, new york times, για μας, new york, όπρα γουίνφρεϊ, εκλογες, σωρηδόν, συμμετοχή, mutual, ρωσία, βουλη, βασεις, αθηνα, δημοσκοπηση, york, times, siena, κυπρος, αιγαιο, νέα, οχάιο, τομ, eminem, ντιτρόιτ, σβαρτσενέγκερ, τιμ, tim, ποπ, freedom, tesla, συνταγμα, tweets, phil, square, μκο, future, forward, usa, fund, facebook, reuters, χρεος, ΔΝΤ, τραπεζες, πετρελαιο, θιασώτης, σθεναρή, ιουνίου, twitter, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εκλογες 2010, σταση εργασιας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, φορολογικη δηλωση 2011, αλλαγη ωρας, Ελιζαμπεθ Τειλορ, www.facebook.com, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, αλλαγη ωρας 2012, ομπαμα, τελος του κοσμου, κυπρος εκλογες, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2014, εκλογες 2015, η ζωη, ξανα, κοινωνια, αποτελεσματα, βραχιολια, θιασώτης, μια ημερα, νικητη, χωρες, ρωσία, το θεμα, αδεια, ακινητα, γυναικα, δημοκρατια, ηγεσια, θεμα, θητεια, ισραηλ, καριερα, κινα, μκο, ξενοδοχεια, οικονομια, ονοματα, ουκρανια, πιεση, πλαισιο, σθενος, τηλεφωνο, φιλια, ωρα, eminem, reuters, square, times, usa, αγορα, αυξηση, αμερικη, ανθρωπινα δικαιωματα, ανθρωπος, αμφιβολιες, αρχαια, αριστοτελης, αστερια, βοηθεια, βρισκεται, γαζα, γεγονος, γινει, γραφεια, δημοσιο, δηλωση, δηλωσεις, διοικηση, δικη, δογμα, δοθει, δολαριο, δωσει, εγινε, ειπε, υπαρχει, εκβαση, εκστρατεια, εβδομαδα, ενεργα, εξι, επενδυσεις, ερντογαν, ερευνες, ετων, ευρωπη, ζωη, ζωης, ιδια, ιδιο, ημισυ, θαυμα, θετικο, οικο, ομιλια, ιστορικο, κυβερνηση, κυματα, κλιμα, κογκρεσο, κομμα, λεπτομερειες, λυκειο, λογια, μηνες, μητσοτακης, μειωση, μικρο, μνεια, νεα υορκη, νικη, ντιτρόιτ, παντα, οβαλ, οκλαντ, ομπρελα, οντας, οπρα, όπρα γουίνφρεϊ, ορυκτα, ορυκτα καυσιμα, οχάιο, παιδια, περιβαλλον, πηγες ενεργειας, πιθανοτητες, ποπ, πουτιν, προγραμματα, πτυχιο, ρει, ρολο, σβαρτσενέγκερ, σιγουρο, συνεχεια, σειρα, συγκεντρωση, σθεναρή, συμμετοχή, σικαγο, σναιντερ, σορος, σωρηδόν, ταυτοτητα, τειλορ, τιμη, τιμ, τουρκια, τριτη, τομ, φαινονται, φημη, φωνη, χογκαν, χαρα, αγορες, ασφαλεια, δικαιωματα, ελληνικα, εμφαση, ενωση, εθνικο, forward, phil, fund, future, για μας, ηγετες, ηρωας, χωρα, υμνος, ιουνίου, κομματι, λευκο, new york times, new york, ομαδες, πηγες, σημα, siena, σκηνη, tesla, tim, tweets, θεματα, θεσεις, ξεκινησε, χερια, york
Αναζητήσεις
kamala-charis-versus-ntonalnt-trab-pos-tha-epireasei-i-eklogi-neou-proedrou-ton-ipa-tin-ellada.htm
Τυχαία Θέματα