Κατώτατος μισθός: «Κληρώνει» την Παρασκευή – Όλα τα σενάρια

07:16 1/3/2023 - Πηγή: Emea.gr

Με αγωνία περιμένουν οι εργαζόμενοι – και ιδιαιτέρως όσοι βρίσκονται στα χαμηλά στρώματα αμοιβών- τις ανακοινώσεις σχετικά με την αύξηση του βασικού μισθού.

Όπως αποκάλυψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, το υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής θα δώσει τις πολυπόθητες απαντήσεις αναφορικά με το ποσό της αύξησης που θα δοθεί στους εργαζόμενους.

Μάλιστα, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, άφησε να εννοηθεί ότι οι αυξήσεις θα είναι σημαντικές και θα αφήσουν

ικανοποιημένους τους εργαζομένους.

Ο κ. Χατζηδάκης παρέλαβε την μελέτη του ΚΕΠΕ την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου, και αναμένεται να κάνει την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 3 Μαρτίου.

Αναλυτικά οι προτάσεις των εμπλεκόμενων φορέων

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, οι προτάσεις των εμπλεκόμενων φορέων περιλαμβάνουν αυξήσεις που ξεκινάνε από το 5% και φτάνουν το 10%.

Όπως μετέδωσε τις προηγούμενες ημέρες η ΕΡΤ, η ΓΣΕΒΕΕ προτείνει 770 – 784 ευρώ, ο ΣΕΤΕ 753 ευρώ, η ΕΣΕΕ 763 ευρώ, η Τράπεζα της Ελλάδος 780 ευρώ, ενώ η υψηλότερη πρόταση είναι της ΓΣΕΕ, που τοποθετεί τον βασικό μισθό στα 826 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ο κατώτατος μισθός είναι 713 ευρώ μικτά, ενώ ο νέος βασικός μισθός θα ισχύσει από 1η Απριλίου.

Κωστής Χατζηδάκης: «Δίκαιη και σημαντική αύξηση»

Με αγωνία λοιπόν περιμένουν εργαζόμενοι και επιχειρήσεις την τελική εισήγηση που θα κάνει ο Κωστής Χατζηδάκης στο υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής 3 Μαρτίου, ενώ αναμένεται να συνυπολογίσει το ύψος του πληθωρισμού, τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας αλλά και τις αντοχές της αγοράς προκειμένου να μπορούν και οι εργοδότες να ανταποκριθούν.

«Να ισορροπήσουμε ανάμεσα στις δυνατότητες των επιχειρήσεων και τις ανάγκες των εργαζομένων λόγω του πληθωρισμού. Θα είναι μια δίκαιη και σημαντική αύξηση», ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια του υπ. Εργασίας στην ΕΡΤ.

Τι ζητά η αγορά

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι και οι εργοδότες, από την πλευρά τους, έχουν τη δική τους ατζέντα που προσπαθούν να προωθήσουν στην κυβέρνηση, προκειμένου να ανταποκριθούν κι εκείνοι στις αυξημένες υποχρεώσεις.

Σε αυτήν πρωταγωνιστούν η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και η μείωση της προκαταβολής φόρου.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα