«Κλειδί» οι offline πληρωμές για την υιοθέτηση του ψηφιακού ευρώ!

16:01 30/6/2024 - Πηγή: Emea.gr

Με γοργούς ρυθμούς φαίνεται πως προχωρά το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την ανάπτυξη και διάθεση προς ευρεία χρήση του ψηφιακού ευρώ. Διαδικασία που ξεκίνησε επισήμως τον περασμένο Νοέμβριο και ήδη έχει αποδώσει τους πρώτους καρπούς στο πλαίσιο της εξέλιξης σειράς απαιτούμενων διαδικασιών που άπτονται των θεμάτων απορρήτου, της ασφάλειας σχετικά με την πραγματοποίηση διαδικτυακών και εκτός σύνδεσης ψηφιακών πληρωμών, την διαμόρφωση των ψηφιακών ορίων διακράτησης του ευρώ, τις νομοθετικές πτυχές

που πρέπει να συζητηθούν και διαμορφωθούν σε ανάλογο πλαίσιο κ.ο.κ.

Διαβάστε περισσότερα στο Business Voice Week

Αποτελεί, αδιαμφισβήτητο γεγονός πως από τη στιγμή κατά την οποία εξειδικευμένα στελέχη συνοδεία των κατάλληλων μηχανισμών της ΕΚΤ επί επτάμηνο ασχολούνται με το ψηφιακό ευρώ, θα πρέπει να θεωρείται ως δεδομένη η διάθεσή του στην αγορά και δη σε σύντομο –σχετικά- χρονικό διάστημα μελλοντικά. 

Το σημείο-κλειδί της offline λειτουργίας

Στελέχη της ΕΚΤ με απόλυτη γνώση των σχετικών διαδικασιών ανέφεραν στην Business Voice πως κατά το χρονικό διάστημα που προηγήθηκε καταγράφηκε σημαντική πρόοδος προς την κατεύθυνση να τεθούν οι βάσεις για την -πιθανή- έκδοση και χρήση ψηφιακού ευρώ στην καθημερινότητά μας.

Μάλιστα, θεωρούν πως το γεγονός ότι ο σχεδιασμός του ψηφιακού ευρώ περιλαμβάνει και μια λειτουργία εκτός σύνδεσης (offline), η οποία θα διασφαλίζει στους χρήστες ένα επίπεδο απορρήτου που προσομοιάζει με την χρήση μετρητών για την πραγματοποίηση πληρωμών σε φυσικά καταστήματα και μεταξύ ατόμων, δύναται να παίξει καταλυτικό ρόλο στη συνολικότερη διαδικασία επιλογής και υιοθέτησης του! Πώς θα λειτουργεί η προαναφερθείσα πτυχή; Τη στιγμή κατά την οποία ο χρήστης θα πληρώνει ενόσω βρίσκεται offline, τα προσωπικά στοιχεία συναλλαγής θα είναι γνωστά μόνο στον ίδιο και στον δικαιούχο /αποδέκτη της πληρωμής, δίχως να κοινοποιούνται στους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών (ΠΥΠ), στο Ευρωσύστημα ή σε οποιονδήποτε πάροχο υπηρεσιών υποστήριξης.

Διαβάστε περισσότερα στο Business Voice Week

Ζητούμενο οι απρόσκοπτες, ασφαλείς και φιλικές πληρωμές 

Πρόκειται για την έμπρακτη τήρηση μιας δέσμευσης από μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με την εγγύηση ότι οι ηλεκτρονικές ψηφιακές συναλλαγές σε ευρώ θα παρέχουν ακόμη υψηλότερα πρότυπα απορρήτου από τις υφιστάμενες -σήμερα- λύσεις ψηφιακών πληρωμών, ενώ θα εξακολουθούν να διασφαλίζουν την ισχυρή προστασία του τελικού χρήστη έναντι των προσπαθειών απάτης. Υπό αυτό το πρίσμα, το Ευρωσύστημα θα αξιοποιήσει μέτρα τελευταίας τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης της ψευδωνυμοποίησης, του κατακερματισμού και της κρυπτογράφησης δεδομένων, έτσι ώστε να διασφαλίσει ότι δεν θα είναι σε θέση να συνδέσει απευθείας τις ψηφιακές συναλλαγές σε ευρώ με συγκεκριμένους χρήστες.

Σύμφωνα με την τρέχουσα πρακτική, οι ΠΥΠ θα έχουν πρόσβαση μόνο στα προσωπικά δεδομένα που απαιτούνται για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με την Κοινοτική νομοθεσία, όπως λ.χ. οι κανονισμοί κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Αναφορικά με την χρήση δεδομένων για εμπορικούς σκοπούς, οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών θα χρειάζονταν τη ρητή συγκατάθεση των χρηστών. Ως εκδότης και πάροχος υποδομής πληρωμών για ένα ψηφιακό ευρώ, η ΕΚΤ θα εποπτεύεται από ανεξάρτητες αρχές προστασίας δεδομένων που θα παρακολουθούν τη συμμόρφωσή της με τον Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUDPR) και τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR).

Πως θα λαμβάνει χώρα η διαδικασία πληρωμής εκτός σύνδεσης; Οι χρήστες ψηφιακών ευρώ θα μπορούν να πληρώνουν χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο αφού προχρηματοδοτήσουν τον ψηφιακό λογαριασμό τους σε ευρώ μέσω Διαδικτύου ή ΑΤΜ. Οι πληρωμές θα πραγματοποιούνται απευθείας μεταξύ των συσκευών που βρίσκονται εκτός σύνδεσης, λ.χ. κινητά τηλέφωνα ή κάρτες πληρωμής, και ανήκουν στους χρήστες που συμμετέχουν στη συναλλαγή, χωρίς να χρειάζεται να βασίζονται σε τρίτους.

Διαβάστε περισσότερα στο Business Voice Week

Μάλιστα, τα στελέχη της ΕΚΤ δηλώνουν στο Business Voice πως ήδη διερευνούν μια σειρά από τεχνικά εργαλεία που θα μπορούσαν να επιτρέψουν τον διακανονισμό ψηφιακών συναλλαγών σε ευρώ εκτός σύνδεσης απευθείας στις συσκευές των τελικών χρηστών. 

Το κύριο ζητούμενο τόσο για τους ίδιους, όσο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι να σχεδιάσουν, αναπτύξουν και εντέλει διαθέσουν απρόσκοπτες, ασφαλείς και φιλικές πληρωμές προς τους χρήστες.

Αποκλειστικά ζήτημα απόφασης του ΔΣ της ΕΚΤ η έκδοση ψηφιακού ευρώ

Αυτή τη στιγμή, οι προσπάθειες των εν λόγω στελεχών επικεντρώνονται στα ζητήματα παράδοσης και στον τρόπο χρηματοδότησης και αποπληρωμής χρημάτων εκτός σύνδεσης ψηφιακών πορτοφολιών ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου διεξαγωγής ελέγχων κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, μα και της πλαστογραφίας. Έτσι, λοιπόν, για πληρωμές εκτός σύνδεσης, οι χρήστες θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις κινητές συσκευές τους, ενώ το Ευρωσύστημα διερευνά -επίσης- την πιθανή χρήση «έξυπνων» καρτών με μπαταρία ή δίχως τροφοδοσία και χρησιμοποιούν μια μορφή συσκευής-γέφυρα για λόγους επικοινωνίας.

Διαβάστε περισσότερα στο Business Voice Week

Ο σχεδιασμός ενός ψηφιακού ευρώ πρέπει να διασφαλίζει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ευρέως ως μέσο πληρωμής, διατηρώντας παράλληλα τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τη νομισματική πολιτική της Κοινότητας στην ευρύτητά της. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ψηφιακές κατοχές σε ευρώ φυσικών προσώπων δεν θα αμείβονται και θα υπόκεινται σε όρια κατοχής. Επιπλέον, οι χρήστες θα έχουν την επιλογή να συνδέσουν το ψηφιακό τους πορτοφόλι με έναν εμπορικό τραπεζικό λογαριασμό, επιτρέποντάς τους να πραγματοποιούν πληρωμές μέσω του ψηφιακού τους πορτοφολιού ευρώ χωρίς να χρειάζεται να το προφορτώσουν με χρήματα.

Τέλος, τα στελέχη της ΕΚΤ υπογράμμισαν αποκλειστικά στο Business Voice πως το ψηφιακό ευρώ αποτελεί μια κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια, η οποία αποσκοπεί στο να είναι επωφελής προς και για όλους. Σχετικά με το πώς θα ληφθεί η απόφαση για την έκδοσή του, σημείωσαν πως αποτελεί θέμα του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και αφού πρωτύτερα εγκριθεί η σχετική νομοθεσία, καθώς το νομικό πλαίσιο είναι απαραίτητο για τη συγκεκριμένη λειτουργία του ψηφιακού ευρώ.

Keywords
Αναζητήσεις
kleidi-oi-offline-pliromes-gia-tin-yiothetisi-tou-psifiakou-evro.htm
Τυχαία Θέματα