Μαρίν Λε Πεν: Οι εισαγγελείς «φρενάρουν» την υποψηφιότητά της στις εκλογές του 2027

Ποινή φυλάκισης πέντε ετών και απαγόρευση από το δημόσιο αξίωμα, για την Μαρίν Λεπέν πρότεινε εισαγγελέας του Παρισιού, σε μία δίκη στην οποία τόσο η ίδια όσο και ακόμα 24 άτομα κατηγορούνται για υπεξαίρεση κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Η δίκη, η οποία έρχεται σχεδόν μία δεκαετία μετά την έναρξη των αρχικών ερευνών απειλεί να υπονομεύσει τις προσπάθειες του Εθνικού Συναγερμού να φτιάξει την εικόνα του πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2027, στις οποίες το κόμμα έχει μεγάλες αξιώσεις, καθώς

πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι θα μπορούσε να τις κερδίσει.

Την Τετάρτη, ο εισαγγελέας του Παρισιού πρότεινε να επιβληθεί πρόστιμο 300.000 ευρώ, φυλάκιση πέντε ετών καθώς και απαγόρευση του εκλέγεσθαι για τη Λεπέν, με προσωρινή εκτέλεση, που σημαίνει ότι η απαγόρευση υποψηφιότητας για δημόσια αξιώματα θα τεθεί άμεσα σε ισχύ. Αυτό σημαίνει ότι αν τελικά κριθεί ένοχη και η εισαγγελική πρόταση γίνει δεκτή η Λεπέν δεν θα μπορεί να είναι υποψήφια για τέταρτη φορά στις προεδρικές εκλογές του 2027 ακόμα και σε περίπτωση που ασκήσει έφεση κατά της απόφασης. 

Η δίκη διαρκεί έως τις 27 Νοεμβρίου και στη συνέχεια οι δικαστές θα αποσυρθούν προκειμένου να βγάλουν ετυμηγορία και να εξετάσουν ποια θα είναι η ποινή που θα επιβάλουν, λαμβάνοντας υπόψη την εισαγγελική πρόταση. Η απόφαση του δικαστηρίου ωστόσο θα αργήσει, καθώς είναι πιθανό να ανακοινωθεί τον Γενάρη του 2025.

«Ο νόμος ισχύει για όλους», είπε ο εισαγγελέας Nicolas Barret στο δικαστήριο, καθώς η Λεπέν καθόταν στην πρώτη σειρά των έδρας των κατηγορουμένων, προσθέτοντας ότι η απαγόρευση «θα απαγόρευε στους κατηγορούμενους να είναι υποψήφιοι σε μελλοντικές τοπικές ή εθνικές εκλογές».
Απαίτησε ποινή φυλάκισης πέντε ετών για τη Λεπέν, ζητώντας τουλάχιστον δύο χρόνια από αυτή να είναι μια «μετατρέψιμη» ποινή στερητική της ελευθερίας, πράγμα που σημαίνει ότι θα υπήρχε πιθανότητα μερικής απελευθέρωσης.
«Νομίζω ότι η επιθυμία των εισαγγελέων είναι να στερήσουν από τον γαλλικό λαό τη δυνατότητα να ψηφίσει όποιον θέλει», είπε αργότερα η Λεπέν.

Η Λε Πεν, ο Εθνικός Συναγερμός και 24 άτομα, στελέχη του κόμματος, υπάλληλοι, πρώην βουλευτές και κοινοβουλευτικοί βοηθοί κατηγορούνται ότι χρησιμοποίησαν χρήματα του Ευρωκοινοβουλίου για να πληρώσουν τους εργαζόμενους του κόμματος στη Γαλλία, που τότε ονομαζόταν Εθνικό Μέτωπο. Ο Εθνικός Συναγερμός, όπως και άλλα ακροδεξιά κόμματα σε όλη την Ευρώπη βρίσκεται ψηλά μετά από μία ισχυρή επίδοση στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου.

«Ο νόμος ισχύει για όλους» είπε ο εισαγγελέας Nicolas Barret στο δικαστήριο με την Λε Πεν στο εδώλιο, προσθέτοντας ότι η απαγόρευση «θα φρέναρε μία υποψηφιότητα των κατηγορουμένων σε μελλοντικές τοπικές ή εθνικές εκλογές».

Μιλώντας στη δίκη τον περασμένο μήνα, η Λε Πεν δήλωσε αθώα. «Δεν έχω καμία απολύτως αίσθηση ότι έχω διαπράξει την παραμικρή παρατυπία ή την παραμικρή παράνομη πράξη», είπε. Ερωτηθείσα για το πώς επέλεξε τους υποτιθέμενους κοινοβουλευτικούς βοηθούς της και ποια ήταν τα καθήκοντά τους, η αρχηγός του RN έδωσε γενικές απαντήσεις ή υποστήριξε ότι δεν θυμόταν. Οι αρχές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πάντως δήλωσαν ότι το νομοθετικό σώμα έχασε 3 εκατομμύρια ευρώ από το πρόγραμμα θέσεων εργασίας. Το κόμμα της Λε Πεν έχει επιστρέψει 1 εκατ. ευρώ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι αυτό δεν αποτελεί παραδοχή ενοχής. 

Keywords
Τυχαία Θέματα