Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Φοροελαφρύνσεις, μέτρα για τις οικογένειες, τους αγρότες, την υγεία, το στεγαστικό…

20:40 7/9/2024 - Πηγή: Emea.gr

Ο κύριος Μητσοτάκης εξήγγειλε ήδη τα εξής:

-Ενίσχυση των συντάξεων 2.000.000 συνταξιούχων από την 1η Ιανουαρίου 2025.

-Στήριξη ευάλωτων συμπολιτών μας.

-Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Απρίλιο.

-Μείωση κατά 1% των ασφαλιστικών εισφορών αντί για 0,5% που σχεδιάζαμε.

-Πλήρη κατάργηση το 2025 του τέλους επιτηδεύματος για κάθε αυτοαπασχολούμενο και κάθε ατομική επιχείρηση.

-Μείωση στο μισό του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος για χωριά και πόλεις μέχρι 1.500 κατοίκους από 500 που είναι μέχρι τώρα.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ ΑΠΟ ΔΙΫΛΙΣΤΗΡΙΑ

243

εκατ. από φορολόγηση διυλιστηρίων σε σχεδόν 2 εκατ. συμπολίτες μας στο τέλος του έτους
670.000 συνταξιούχοι με εισόδημα 200 ευρώ.
767.000 που παίρνουν επίδομα παιδιού θα πάρουν μία επιπλέον δόση
Όσοι παίρνουν επιδόματα ΟΠΕΚΑ και ΕΦΚΑ, 200 ευρώ.
Αυξημένο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα κατά 50%.

ΥΓΕΙΑ

Η αμοιβή των εφημεριών στο ΕΣΥ θα φορολογείται με ενιαίο συντελεστή 22%, αυξάνει μισθό ως 130 ευρώ.

ΕΝΣΤΟΛΟΙ

Αυξάνεται κατά 20% η αποζημίωση της νυχτερινής απασχόλησης, στις Ένοπλες Δυνάμεις, στην Αστυνομία και στην Πυροσβεστική. «Μια μικρή αναγνώριση για την προσφορά τους. Κατέληξα εξαντλώντας κάθε δημοσιονομικό περιθώριο. Αυτοί που φορούν το εθνόσημο πρέπει να νιώθουν ότι η πατρίδα είναι πάντα δίπλα τους» είπε ο πρωθυπουργός.

Ακόμη:

– Μείωση 1 μονάδας ασφαλιστικών εισφορών αντί της μισής που εφαρμόζαμε κανονικά. Το 2027 η Ελλάδα θα έχει περιορίσει τα μη μισθοδοτικά βάρη κατά 6 μονάδες, θα είμαστε κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

– Καταργείται πλήρως το τέλος επιτηδεύματος για κάθε αυτοαπασχολούμενο ή ατομική επιχείρηση. Έρχονται και κάποιες βελτιώσεις στο ελάχιστο φορολογητέο ποσό. Μειώνεται στο μισό το τεκμήριο για περιοχές με 1.500 κατοίκους αντί των 500. Κάτι που θα στηρίξει σημαντικά χωριά. Το κριτήριο του μέγιστου μισθού θα υπολογίζεται συγκριτικά.

– Καταργείται ο φόρος σταθερής τηλεφωνίας. 5% στις συνδέσεις πάνω από 100 MbS.

Παράλληλα, 

1) ενισχύονται με 20 εκατ. τα επιδόματα για νέους γονείς
2) δίνονται κίνητρα για επιχειρήσεις να στηρίξουν εργαζόμενους που κάνουν παιδιά.
3) τα δικαιώματα των τριτέκνων συγκλίνουν με αυτά των πολυτέκνων.

Για το στεγαστικό, ο πρωθυπουργός είπε ότι ξεκινάει άμεσα το δεύτερο πρόγραμμα «Σπίτι μου» με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Πιο αναλυτικά:

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

Ενισχύουμε με 20 εκατ. τα vouchers για παιδικούς σταθμούς, 20.000 θέσεις σε νέους παιδικούς σταθμούς.

Οι εργοδότες που στηρίζουν εργαζόμενους έως 5.000 ευρώ κατ’ έτος, θα απαλλάσσονται από φόρο επί του ποσού αυτού.

Τα δικαιώματα των τριτέκνων συγκλίνουν με των πολυτέκνων. Ο διορισμός στο Δημόσιο, οι μετεγγραφές, τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού.

Κατάργηση φόρου 15% στην ασφάλιση υγείας παιδιών ως 18 ετών. Δωρεάν έλεγχος γονιμότητας γυναίκες 30-35 ετών. Απλοποίηση των καλύψεων ΕΟΠΥΥ στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

Προσεκτική αναμόρφωση επιδοματικής πολιτικής, μεταξύ των οποίων και του ανεργίας. Αν κάποιος μπορεί να βρει εργασία, δεν πρέπει να είναι εξαρτημένος από το επίδομα ανεργίας.

Κάνουμε πιο δίκαια το επίδομα παιδιού, το επίδομα στέγασης και το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Αυξάνουμε όμως και το ποσό της στήριξης, εκεί που υπάρχουν ανάγκες και πραγματικές ανισότητες.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Μονιμοποίηση της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο. Τα ποσά αυτά από το 2025 θα επιστρέφονται με δίκαιο και αναλογικό τρόπο.

Θεσμοθετούμε ένα ευέλικτο σχήμα διαχείρισης κόκκινων δανείων, αγροτών και συνεταιρισμών.

Να δρομολογήσουμε με τη στήριξη και των τραπεζών ένα γενναίο πρόγραμμα που θα φτάσει τα 600 εκατ. ευρώ για την αύξηση της θερμοκηπιακής καλλιέργειας στη χώρα.

Καινοτόμο σχέδιο ανταλλαγής και αντιπαροχής αδρανών δημόσιων γαιών με επενδυτές που θα αναλάβουν να τις καλλιεργούν με θερμοκήπια, με εξαγωγικά αγροτοδιατροφικά προϊόντα.

ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ

– Ξεκινά άμεσα το πρόγραμμα Σπίτι Μου με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Να αποκτήσουν πάνω από 15.000 νέα ζευγάρια, ως 50 ετών. Εξασφαλίσαμε 400 εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης, για να κάνουμε δάνεια ως 20.000 ευρώ, με μηδενικό επιτόκιο, για την ενεργειακή αναβάθμιση 20.000 κατοικιών.

– Δεν έχουμε διάθεση να δαιμονοποιήσουμε τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Όποιος ιδιοκτήτης νοικιάζει σήμερα ένα κλειστό διαμέρισμα, θα έχει φοροαπαλλαγή 3 χρόνια, το ίδιο ισχύει και αν μετατρέψει μια βραχυχρόνια σε μακροχρόνια μίσθωση.

– Θα απαγορευτεί κάθε νέα άδεια βραχυχρόνιας μίσθωσης στα 3 κεντρικά διαμερίσματα της Αθήνας για τουλάχιστον έναν χρόνο.

– Aυξάνουμε σε 20% την έκπτωση του ΕΝΦΙΑ σε όσους ιδιοκτήτες ασφαλίζουν τα ακίνητα τους για φυσικές καταστροφές.

– Για τις μεγάλες περιουσίες πάνω από 500.000 ευρώ, αν δεν ασφαλίζονται, δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος σε περίπτωση φυσικής καταστροφής.

– Κάθε επιχείρηση με κύκλο εργασιών άνω των 500.000 χιλιάδων, πρέπει υποχρεωτικά να ασφαλίζεται έναντι φυσικών καταστροφών.

ΣΧΟΛΕΙΑ

250 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση δεκάδων σχολείων. Να το ονομάσουμε «Πρόγραμμα Μαριέττας Γιαννάκου», για να τιμήσουμε μια προσωπικότητα που υπηρέτησε την παράταξη μας με πάθος και αγάπη.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης την έναρξη του προγράμματος «Σπίτι μου 2», με αυξημένα όρια ηλικίας, έως και τα 50 έτη, και με επιτόκιο στο μισό από το αντίστοιχο «εμπορικό».  

Ρυθμίσεις για τη βραχυχρόνια μίσθωση

Όποιος ιδιοκτήτης νοικιάσει ένα διαμέρισμα κλειστό, θα απαλλάσσεται από τον φόρο ενοικίου για τρία χρόνια, όπως και αν μετατρέψει σε μακροχρόνια μια βραχυχρόνια μίσθωση. 

Στις συμβάσεις μέσω πλατφορμών θα ισχύσει ένα νέο αυξημένο τέλος, ενώ αμέσως θα απαγορευτεί κάθε τέτοια νέα μίσθωση στα τρία κεντρικά διαμερίσματα της Αθήνας για τουλάχιστον έναν χρόνο. Ο χαρακτήρας των συνοικιών μας δεν πρέπει να αλλοιώνεται.

Τέλος κρουαζιέρας στα ελληνικά νησιά

Επιβάλλεται τέλος κρουαζιέρας ανά επιβάτη, υψηλό στη Σαντορίνη και τη Μύκονο, χαμηλότερο στα υπόλοιπα.

«Πιο γρήγορα πιο δίκαια, πιο αποτελεσματικά. Αυτό το μήνυμα έλαβα από τις τελευταίες κάλπες στις οποίες η ΝΔ ήταν πρώτη για πέμπτη στη σειρά εκλογική αναμέτρηση με 14 μονάδες διαφορά από το δεύτερο κόμμα», είπε στη συνέχεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός, από το βήμα της 88ης ΔΕΘ.

Δημογραφικό

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο τι έχει κάνει η κυβέρνηση του για το δημογραφικό πρόβλημα, λέγοντας ότι θα υπάρξει μια νέα δέσμη μέτρων η οποία θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα για τη στήριξη των οικογενειών.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι τα δικαιώματα των τρίτεκνων οικογενειών θα συγκλίνουν με αυτά των πολύτεκνων οικογενειών, ενώ έκανε λόγο, ακόμα, για δωρεάν έλεγχο γονιμότητας σε γυναίκες 30-35 ετών, αλλά και για απλοποίηση διαδικασιών ΕΟΠΥΥ στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Keywords
ΔΕΘ, υγεια, μητσοτακης, κοινωνικος τουρισμος, επιδομα, επιδοματα, εφκα, προσφορες, ελλαδα, mbs, εοπυυ, εφκ, πετρελαιο, τραπεζες, νέα, αθηνα, ενφια, σχολεια, μυκονος, νεα δημοκρατια, διορισμος, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, κλειστα σχολεια, τελος ακινητης περιουσιας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, 600 δις, Ημέρα του παιδιού, σχεδιο αθηνα, επιδομα παιδιου, αδεια, ακινητα, αστυνομια, βημα, δανεια, δωρεαν, εργασια, προγραμμα, πυροσβεστικη, σαντορινη, το βημα, mbs, αγαπη, αυξηση, αποζημιωση, δευτερο, δευτερο προγραμμα, δημοσιο, ευρω, ειπε, εβδομαδα, επιδομα ανεργιας, ερχονται, ετη, ετων, ετος, εφκ, ζευγαρια, ιδιο, ισχυει, θερμοκηπια, κυβερνηση, λογο, μειωση, παντα, ορια, παιδια, παθος, πεμπτη, προγραμματα, συνεχεια, σειρα, σπιτι, σχεδιο, τεκμηριο, τρια, δικαιωματα, ελληνικα, χωρα, κλειστο, μυκονο, θεσεις, υγειας
Αναζητήσεις
mitsotakis-sti-deth-foroelafrynseis-oikogeneia-agrotes-ygeia-stegastiko.htm
Τυχαία Θέματα