Να ανησυχούμε για τους σεισμούς στο Αγιο Ορος και την Αττική;

Οι δύο μικρής έντασης σεισμοί στην Αγία Παρασκευή της Αττικής  που έγιναν μεσοβδόμαδα, αλλά και η σεισμική δραστηριότητα που ξεκίνησε πριν από έξι μήνες στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Ορους έχουν τρομάξει τους Ελληνες πολίτες που από τη μία γνωρίζουν πολύ καλά ότι ζουν σε μία σεισμογενή χώρα, αλλά από την άλλη δεν είναι πολύ καλοί γνώστες, όπως οι Ιάπωνες για παράδειγμα, του φαινομένου και τόσο εξοικειωμένοι με την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Κάθε

φορά λοιπόν που σε μια περιοχή ο Εγκέλαδος τεντώνει λίγα τα χέρια του και μοιάζει να ξυπνάει από τον βαθύ του ύπνο, οι ειδικοί είναι εκεί για να καθησυχάσουν ή να προετοιμάσουν τους πολίτες.

Το Businessvoice επικοινώνησε με τον Γεράσιμο Παπαδόπουλο, σεισμολόγο και μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου για να μας πει πόσο και αν πρέπει να ανησυχούμε για τη σεισμική δραστηριότητα στην Αγία Παρασκευή Αττικής αλλά και την έξαρση στη Χαλκιδική και το Αγιο Ορος

«Στην Αγία Παρασκευή οι δύο σεισμοί της Τετάρτης μεγέθους 2,3 και 2,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ αποτελούν ένα ασήμαντο, αμελητέο φαινόμενο», μας λέει ο κ. Παπαδόπουλος. «Το γεγονός ότι έγιναν αισθητοί σε πυκνοκατοικημένη περιοχή και ανησύχησαν πολλούς ανθρώπους μετέτρεψε το ασήμαντο φυσικό φαινόμενο σε κοινωνικό φαινόμενο. Αν συνέβαινε αλλού, δεν θα μας απασχολούσε καθόλου. Αλλωστε, μη ξεχνάτε ότι καθημερινά γίνονται χιλιάδες μικροσεισμοί της τάξης αυτής, δηλαδή μέχρι 3,5 βαθμών, αλλά και ακόμη μεγαλύτερων υποθαλάσσια -γι’ αυτό και δεν τους αισθανόμαστε.

Στην Αγία Παρασκευή δεν έχουμε κανένα στοιχεία προς το παρόν που μπορεί να μας ανησυχήσει».

-Τον σεισμό που έγινε το 1999 στην Πάρνηθα -και τον αναφέρω γιατί έγινε κι αυτός στην Αττική, πολύ κοντά στην Αθήνα- πάλι δεν τον περιμέναμε, ωστόσο ήταν καταστροφικός. Μπορεί να συμβαίνει το ίδιο και με την Αγία Παρασκευή, δηλαδή να υπάρχει ένα άγνωστο ρήγμα κάτω από τα πόδια μας για το οποίο δεν έχουμε ιδέα πότε και πώς θα ενεργοποιηθεί; 

«Το ρήγμα της Πάρνηθας ήταν χαρτογραφημένο, το γνωρίζαμε, αλλά δεν ξέραμε το μήκος του, δεν είχαμε στοιχεία μεγάλης ακρίβειας. Ηταν όμως γνωστό. Στην Πάρνηθα δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, οπότε ας μην ζούμε με φόβο. Κάθε φορά αξιολογούμε τα στοιχεία που έχουμε. Ακόμη και αν ξανά κουνηθούμε με σεισμικές δονήσεις που μπορεί να φτάσουν μέχρι και 3,5 βαθμούς, δεν χρειάζεται να τρομοκρατηθούμε».

Οι σεισμοί στο Αγιο Ορος

Σήμερα Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου σημειώθηκε πάλι πάλι σεισμός στο Αγ. Όρος μεταξύ Δάφνης και Ουρανούπολης, μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Η σεισμική δράση στην περιοχή ξεκίνησε τον προηγούμενο Ιούνιο και συνεχίζεται με χιλιάδες σεισμούς σε περιοχή άγνωστου σεισμικού παρελθόντος. Οι μεγαλύτεροι ήταν ο σημερινός και εκείνος που σημειώθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου πάλι με 4,6 Ρίχτερ.

«Δυστυχώς, για την περιοχή δεν έχουμε γνωστή σεισμική δραστηριότητα καταγεγραμμένη και δεν μας βοηθάει στις αξιολογήσεις», λέει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος. και διευκρινίζει ότι η δράση αυτή δεν έχει σχέση ούτε με το μεγάλο ρήγμα της Ιερισσού ούτε με τα μεγάλα ρήγματα του Β. Αιγαίου.

«Δεν αποκλείεται να γίνει ακόμη μεγαλύτερος, αν και αυτό είναι το λιγότερο πιθανό. Σε κάθε περίπτωση, από τις διαστάσεις της ενεργοποιημένης περιοχής τεκμαίρουμε ότι ένας μεγαλύτερος σεισμός, αν γίνει, δύσκολα μπορεί να υπερβεί το μέγεθος 5,5. Ήδη από το καλοκαίρι, μετά από επισημάνσεις μου προς τις αρμόδιες Αρχές, έγιναν συσκέψεις για να ληφθούν μέτρα. Αγνοώ αν ελήφθησαν μέτρα και ποια είναι αυτά. Οι συσκέψεις δεν γίνονται για τις συσκέψεις. Γίνονται για να υπάρχει εφαρμογή επιχειρησιακώς χρήσιμων μέτρων.

«Δεν μας ανησυχεί, αλλά δεν μας καθησυχάζει»

«Είναι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, αλλά το κύριο και καίριο ερώτημα είναι πόσο μεγαλύτερος σεισμός μπορεί να γίνει εκεί. Η συνολική επιφάνεια που έχει ενεργοποιηθεί μας λέει ότι ένα μέγιστο 5,5 θα ήταν δύσκολο να ξεπεραστεί. Δεν είναι όμως αμελητέο. 

Αμέσως μετά τις επισημάνσεις μου το καλοκαίρι έγιναν δύο συσκέψεις από τον Δήμο. Οι συσκέψεις είναι συσκέψεις, δεν είναι μέτρα προστασίας που να είναι επιχειρησιακώς χρήσιμα.

Δεν ξέρω αν έχουν ληφθεί. Οι πολίτες και οι επισκέπτες οφείλουν να γνωρίζουν. Δεν έχουν ανακοινωθεί πάντως πρακτικά μέτρα.

Και εν έτει 2024 αλίμονο αν δεν ξέρουμε τα μέτρα.

Υπάρχουν παλαιά κτίσματα που είναι επικίνδυνα;

Εχει γίνει άρση επικινδυνότητας;

”Κουνάει” επί μήνες. Εχει γίνει επικαιροποίηση του τοπικού σχεδίου έκτακτης ανάγκης;

Ο Δήμος Αριστοτέλη έκλεισε χθες τα σχολεία για μία μέρα μετά το 4,6 ρίχτερ που σημειώθηκαν.

Εν κατακλείδι, είμαι επιφυλακτικός και ως προς την πορεία της σεισμικής ακολουθίας και ως τα προς τα μέτρα προστασίας. Δεν χρειάζεται να υπάρχει αμηχανία, ας πάρουμε τα μέτρα και ας μην γίνει μεγάλος σεισμός. Κέρδος θα είναι.

Το χειρότερο σενάριο μας ενδιαφέρει στους φυσικούς κινδύνους όχι το ευνοϊκότερο», κατέληξε ο κ. Παπαδόπουλος.

Το BV επικοινώνησε και με τον καθηγητή γεωφυσικής και πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμη Λέκκα, ο οποίος είπε ότι «αυτή η σεισμική δραστηριότητα που έχει ξεκινήσει από τον Ιούνιο έχει μία ιδιορρυθμία: έχει εξάρσεις και υφέσεις».

Ο καθηγητής, ο οποίος είχε πάρει μέρος στις συσκέψεις αυτές βεβαιώνει ότι τα μέτρα προστασίας έχουν παρθεί. 

«Η Αστυνομία και η Πυροσβεστική βρίσκονται σε ετοιμότητα, το σχέδιο έκτακτης ανάγκης είναι επικαιροποιημένο από τον Σεπτέμβριο, οπότε σημειώθηκε η πρώτη ισχυρή δόνηση των 4,6 Ρίχτερ, επιταχύνθηκε ο προσεισμικός έλεγχος στην περιοχή. 

Από τη διαδικασία του εντοπισμού επικίνδυνων κτιρίων διαπιστώθηκε ότι ένα σχολείο είχε προβλήματα και τέθηκε εκτός λειτουργίας. Οι μαθητές έχουν μεταφερθεί σε άλλη σχολική μονάδα». 

Keywords
Αναζητήσεις
na-anisychoume-gia-tous-seismous-sto-agio-oros-kai-tin-attiki.htm
Τυχαία Θέματα