Νέες κορυφές για την «καθαρή» ενέργεια

Η παγκόσμια μετάβαση στην «καθαρή» ηλεκτρική ενέργεια έχει φτάσει σε σημαντικά νέα ορόσημα, ενώ σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, πρόκειται να συνεχιστεί με ιδιαίτερα ανοδική τροχιά και κατά το εγγύς μέλλον. 

Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του BloombergNEF (BNEF), για πρώτη φορά, οι πηγές μηδενικού άνθρακα αποτελούσαν κάτι παραπάνω από το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας που παρήχθη σε παγκόσμιο επίπεδο το 2023. Παράλληλα, η υδροηλεκτρική ενέργεια αντιπροσώπευε το 14,7%, ενώ η αιολική και η ηλιακή συνεισέφερε σχεδόν το

ίδιο με 13,9%. Πρόκειται για καινούρια ρεκόρ, ενώ το μερίδιο αγοράς της πυρηνικής ενέργειας διαμορφώθηκε σε 9,4%.

Όπως σημειώνεται σχετικά, η δυναμική προς την υιοθέτηση της «καθαρής» ενέργειας έχει -επίσης- επιταχυνθεί, με την αιολική και την ηλιακή ενέργεια να αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 91% της καθαρής προσθήκης νέας δυναμικότητας ενέργειας το 2023 – έναντι ποσοστού της τάξεως του 83% το αμέσως προηγούμενο έτος – ενώ τα ορυκτά καύσιμα, συμπεριλαμβανομένου του άνθρακα και του φυσικού αερίου, αντιπροσώπευαν μόλις το 6% της καθαρής νέας κατασκευής. Ήτοι, το χαμηλότερο επίπεδο ποτέ, μέχρι σήμερα!

Επιπλέον, ο κλάδος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) φαίνεται έτοιμος να επαναλάβει ένα παρόμοιο κατόρθωμα και πάλι το 2024, καθώς τα σχετικά έργα εξασφάλισαν 313 δισεκατομμύρια δολάρια σε επίπεδο νέων επενδύσεων κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Παρά την πτώση 4% χάρη στον φθηνότερο εξοπλισμό, η Κίνα συνεχίζει να κυριαρχεί στις νέες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι ΗΠΑ αποτέλεσαν τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά κατά το πρώτο μισό του 2024. 

Η συνολική παγκόσμια ισχύς παραγωγής ενέργειας έφτασε τα 8,9 terawatts το 2023, με την αιολική ενέργεια από μόνη της να αντιπροσωπεύει κάτι παραπάνω από 1 terawatt εγκατεστημένης ισχύος, που ανάγεται σε ένα ιστορικό ορόσημο. Ωστόσο, το επίτευγμα της αιολικής ενέργειας επισκιάζεται από την αυξανόμενη ηλιακή ανάπτυξη, με καθαρή ηλιακή ισχύ 428 gigawatts προστέθηκε το 2023, αύξηση 76% σε ετήσια βάση, προκειμένου ο συνολικός παγκόσμιος εγκατεστημένος ηλιακός στόλος να υπερβαίνει τα 1,6 terawatts.

Θα πρέπει να υπογραμμιστεί πως 10 οικονομίες παγκοσμίως αντιπροσωπεύουν σχεδόν τα 3/4 της συνολικής παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το 2023. Η Κίνα διαθέτει το 1/3 της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής ΑΠΕ, με τις ΗΠΑ, Βραζιλία, Καναδά και Ινδία να συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα, η οποία αντιπροσωπεύει το 60% της παγκόσμιας παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πέρυσι.

Keywords
Αναζητήσεις
nees-koryfes-gia-tin-kathari-energeia.htm
Τυχαία Θέματα