Ο «πεντάλογος» της ΝΔ για τις Ευρωεκλογές

11:28 1/6/2024 - Πηγή: Emea.gr

Ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, ζητά από τους πολίτες να στηρίξουν μαζικά τη Νέα Δημοκρατία στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, προκειμένου να μην δοθεί στα κόμματα της αντιπολίτευσης η δυνατότητα να αμφισβητήσουν την «εντολή» που πήρε η κυβέρνηση στις Εθνικές Εκλογές του 2023.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε

στο ΑΠΕΜΠΕ, ο Μ. Βορίδης στάθηκε, ανάμεσα σε άλλα, στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), στη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, στην προστασία της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών προϊόντων, στην ενιαία αμυντική πολιτική της Ένωσης, αλλά και στο κομμάτι της «δημαγωγίας» των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η τοποθέτηση του υπουργού Επικρατείας

«Έχουμε ευρωεκλογές και η αλήθεια είναι ότι μπορεί να ακουσθεί αυτή, αν θέλετε, η επιχειρηματολογία. Οι ευρωεκλογές, ούτως ή άλλως, πάντοτε έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Φαίνεται από τη διαχρονική συμπεριφορά των ψηφοφόρων. Τούτες οι ευρωεκλογές πράγματι έχουν το επιπρόσθετο, ότι δεν ακολουθούνται από πολιτικό γεγονός. Και, φαίνεται δημοσκοπικά ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας με τα άλλα κόμματα. Κάτι το οποίο απεδείχθη, όχι πια από δημοσκοπικά ευρήματα, αλλά από τις εκλογές προ έτους. 

Ποιο είναι τελικά το πολύ μεγάλο θέμα, για ποιο λόγο να πάει κάποιος να ψηφίσει και, πάντως, να ψηφίσει Νέα Δημοκρατία. Ειδικά γιατί μπορεί να έχει και κάποιο παράπονο από την άσκηση μιας κυβερνητικής πολιτικής. Λογικό είναι, στην πενταετία και κάποιες αστοχίες θα έχουν γίνει και κάποια προβλήματα θα υπάρχουν και θα περίμενε ίσως κάποιος περισσότερα. ‘Αρα, ναι, υπάρχει αυτή η επιχειρηματολογία. Θέλω να σας πω πολύ γρήγορα, σχεδόν τηλεγραφικά, 4+1 επιχειρήματα.

Μιλάμε πολύ για την Ευρώπη και λέμε καμιά φορά ότι η Ευρώπη είναι μακριά, δεν είναι κοντά στους πολίτες, δεν τους ακούει, κάνει πράγματα χωρίς να μας λαμβάνει υπ’ όψιν. Τώρα είναι η ώρα που η Ευρώπη ακούει. Και ακούει γιατί με την ψήφο των πολιτών διαμορφώνονται οι συσχετισμοί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Και τι πρόκειται να αποφασίσει αυτό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το επόμενο διάστημα;

Τέσσερα πολύ μεγάλα πράγματα. Θα αποφασίσει για το εάν θα έχουμε ενιαία αμυντική πολιτική και, άρα, αν θα προχωρήσουμε στο στρατό και πώς θα χρηματοδοτηθεί αυτό. Δεν είμαστε όλοι σύμφωνοι σε αυτό. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και ο πρωθυπουργός υποστηρίζουν ότι πρέπει να προχωρήσουμε και μάλιστα με ένα ευρωομόλογο για την άμυνα. Δεν είμαστε όλοι σύμφωνοι σε αυτό. Τα κόμματα της Αριστεράς, οι Πράσινοι, οι Κομμουνιστές, οι Σοσιαλιστές δεν συμφωνούν να προχωρήσουμε. Πρέπει όμως. Για την Ελλάδα είναι εξαιρετικά συμφέρον γιατί τα ελληνικά σύνορα είναι και σύνορα ευρωπαϊκά και θα φυλάσσονται, θα προστατεύονται από την ενιαία αμυντική πολιτική. ‘Αρα για μας είναι εξαιρετικά κρίσιμο αυτό.

Δεύτερον, Κοινή Αγροτική Πολιτική. Θέλουμε να διασφαλίσουμε το εισόδημα των αγροτών μας, που συνδέεται και με τη διατροφική ασφάλεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Αυτό σημαίνει μια ομαλότερη και προσεκτικότερη μετάβαση προς την πράσινη γεωργία. ‘Αρα, εδώ, υπάρχουν αντικείμενα που πρέπει να τα διαπραγματευθεί και να δοθεί εντολή για να γίνει η διαπραγμάτευση σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση από την Ελλάδα και τους ευρωβουλευτές μας. Είμαστε σε αυτό σύμφωνοι; Όχι. Γιατί οι Κομμουνιστές, οι Σοσιαλιστές, οι Αριστεροί, οι Πράσινοι θέλουν άμεση μετάβαση στην πράσινη γεωργία. Σε αντίθεση με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τη Νέα Δημοκρατία που θέλει να προστατεύσει τα εισοδήματα των αγροτών.

Τρίτο ζήτημα: το ζήτημα της μεταναστευτικής πολιτικής, Σύμφωνο Μετανάστευσης. Και, ταυτόχρονα, αυτό το οποίο λέει η φον ντερ Λάιεν, το λέει ο Έλληνας πρωθυπουργός, το λέει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα: εμείς θα αποφασίζουμε για το ποιοι θα έρθουν στην Ευρώπη, και όχι οι παράνομοι διακινητές. ‘Αρα, λοιπόν, αυτό ενδιαφέρει άμεσα την Ελλάδα, που είναι χώρα υποδοχής και δέχεται τις πιέσεις των μεταναστευτικών ρευμάτων. Σύνθετο και περίπλοκο θέμα. Διαπραγματεύσεις με την Τουρκία αλλά αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων, φράχτης και θαλάσσια σύνορα, είναι βασικές πολιτικές επιλογές και πρέπει να ενταχθούν και εντάσσονται μέσα σε όλο το πλέγμα της ευρωπαϊκής πολιτικής για τη μετανάστευση. Είμαστε σύμφωνοι όλοι σε αυτό; Όχι. Γιατί υπάρχουν σήμερα δυνάμεις στην Ευρώπη που λένε, “Όχι στην Ευρώπη – φρούριο”. Επομένως, ανοιχτά σύνορα και άλλες πολιτικές υποδοχής των μεταναστευτικών ροών. ‘Αρα, στην πραγματικότητα εδώ είναι το τρίτο μεγάλο ζήτημα για το οποίο αποφασίζουμε και πρέπει να δώσουμε εντολή.

Τέταρτο ζήτημα: Η προστασία της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών προϊόντων. Τα δικά μας προϊόντα, ειδικά τα αγροτικά, θα τα αφήσουμε απροστάτευτα σε ένα διεθνή ανταγωνισμό, την ώρα που βάζουμε πρόσθετες καλλιεργητικές φροντίδες στους παραγωγούς μας; ‘Αρα, οι δικοί μας παραγωγοί θα πρέπει να κάνουν μια σειρά από πράγματα. Σωστά, θα πω εγώ, φτιάχνουν ποιοτικότερα προϊόντα μεν, αλλά προφανώς ακριβότερα. Αλλά, την ίδια ώρα θα ανοίγουμε π.χ. τα σύνορά μας σε προϊόντα που δεν έχουν καμία από αυτές τις προδιαγραφές; Αυτό δημιουργεί ουσιαστικά ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στα τρίτα προϊόντα. ‘Αρα, πώς θα το προστατέψουμε αποτελεσματικά αυτό; Με πολιτικές που θα πρέπει να αποφασισθούν από το επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Και το ένα, το πρόσθετο. Θα στείλουμε ευρωβουλευτές, οι οποίοι – δεν είναι ευρωβουλευτές αυτοί που πηγαίνουν εκεί, είναι Έλληνες βουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – θα ψηφίζουν εναντίον της Ελλάδος; Θα ψηφίζουν την περικοπή της χρηματοδότησής της; Θα ψηφίζουν να περικοπούν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, να περικοπεί το ΕΣΠΑ, δηλαδή τα χρήματα τα οποία χρησιμοποιούμε για να χρηματοδοτούμε τις βασικές υποδομές μας προς όφελος των πολιτών; Και αυτό έχει συμβεί με τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Θα στείλουμε αυτούς να μας εκπροσωπήσουν; Αυτούς που ζητούν με ψηφίσματα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να περικόψει τη χρηματοδότηση;

Αυτά είναι ευρωπαϊκά θέματα για τα οποία εμείς λέμε ότι, ανεξαρτήτως του τι σκέπτεται ή δεν σκέπτεται ο καθένας, είναι κρίσιμο να πάνε οι πολίτες και να ψηφίσουν για αυτά. Και να δώσουν κατεύθυνση και ταυτότητα στους ευρωβουλευτές μας που θα μας εκπροσωπήσουν στο Κοινοβούλιο για το πώς πρόκειται να χειρισθούν τα ζητήματα αυτά, φυσικά μαζί με την κυβέρνησή μας, μαζί με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Κλείνω, λέγοντας ένα ακόμη: πολιτικά συμπεράσματα θα βγάλουμε το βράδυ της Κυριακής ή θα πούμε ότι αυτή είναι μια αδιάφορη πολιτικά, διαδικασία; Η απάντηση είναι ότι, κακά τα ψέματα, θα βγάλουμε πολιτικά συμπεράσματα. Και το πολιτικό συμπέρασμα, όταν εμείς μιλάμε για σταθερότητα, δεν λέμε ότι την επόμενη ημέρα, – αν δεν είναι καλό το αποτέλεσμα για τη Νέα Δημοκρατία – η κυβέρνηση θα πέσει. Δεν θα πέσει. Έχει 158 βουλευτές, θα εξαντλήσουμε την τετραετία, επομένως δεν είναι εκεί το θέμα. Αλλά έχει μεγάλη σημασία να αναλογισθεί κανείς πού βρισκόμασταν, πού ήταν η ανεργία τέσσερα χρόνια πριν, στο 18%, και πού είναι σήμερα, στο 10%. Να αναλογισθεί ποιους ρυθμούς ανάπτυξης πετύχαμε αυτή την τελευταία πενταετία.

Να αναλογισθεί πού ήταν ο κατώτατος μισθός το 2019 και πού είναι σήμερα, μετά από τρεις αυξήσεις. Να αναλογισθεί πού ήταν το μέσο εισόδημα το 2019, στα 900 ευρώ, και πού είναι σήμερα, στα 1.250. Και σε αυτή την προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση, να στηρίξει την οικονομία – και δεν είναι μόνο η οικονομία – Να αναλογισθεί πού ήμασταν στο μεταναστευτικό το 2019 με τις Ειδομένες, τα νησιά να βουλιάζουν από παράνομους μετανάστες, με τον Έβρο αφύλαχτο, με δηλώσεις του τύπου, “δεν υπάρχουν σύνορα στη θάλασσα”. Αυτά όλα σήμερα τα έχουμε ξεχάσει, γιατί απλώς δεν υπάρχει το μεταναστευτικό, γιατί απλώς επιλύθηκε. Ή, τα ζητήματα της αμυντικής θωράκισης της χώρας: πού ήμασταν πέντε χρόνια πριν, πού είμαστε τώρα. Αυτά, λοιπόν, πρέπει να επικυρωθούν και σε αυτές τις εκλογές.

Αυτά είναι που πρέπει να διασφαλίσουμε και να μην επιτρέψουμε, εκείνο το βράδυ των εκλογών, να βγει η αντιπολίτευση, η οποία θα μας λέει ότι υπάρχει λαϊκή αναντιστοιχία, ότι έχουν αλλάξει οι συσχετισμοί, ότι πρέπει να γίνουν εκλογές ξανά. Επομένως, να θέσει προσκόμματα στην ομαλή ροή και εκτέλεση του κυβερνητικού έργου. Και αυτή η κατεύθυνση πρέπει να επαναβεβαιωθεί, να εγκριθεί για να προχωρήσουμε»

Keywords
Αναζητήσεις
o-pentalogos-tis-nd-gia-tis-evroekloges.htm
Τυχαία Θέματα