Ο ρόλος του Εμπορικού Αντιπροσώπου στην Παγκόσμια Οικονομία είναι ο «ευφυής ενδιάμεσος»

15:04 31/5/2024 - Πηγή: Emea.gr

Με αφορμή τα 92 χρόνια από την ίδρυση του Συνδέσμου Εμπορικών Αντιπροσώπων και Διανομέων Αθηνών (ΣΕΑΔΑ) πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 15 Μαΐου το συνέδριο με τίτλο: «Ο ευφυής ενδιάμεσος: Ο καταλυτικός ρόλος του Εμπορικού Αντιπροσώπου στην Παγκόσμια Οικονομία».

«Παρών» στις εξελίξεις του διεθνούς εμπορίου δήλωσε ο ιστορικός σύνδεσμος ο οποίος, με τη συμμετοχή

της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ανεξαρτήτων Εμπορικών Αντιπροσώπων Εισαγωγής-Εξαγωγής και Διανομέων (ΟΣΑΕΑ), διοργάνωσε την εκδήλωση φιλοδοξώντας να ανοίξει νέους δρόμους για τον κλάδο στον 21ο αιώνα. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε εξ αρχής ο Κωνσταντίνος Παναγούλιας, Πρόεδρος του ΣΕΑΔΑ «η κίνηση αυτή επιδιώκουμε να αποτελέσει ένα εφαλτήριο για περαιτέρω πρωτοβουλίες του ΣΕΑΔΑ ώστε να μπορέσουμε να ασκήσουμε σημαντική παρέμβαση στο οικονομικό και εμπορικό οικοσύστημα για την προώθηση των συμφερόντων του κλάδου».

Σε αυτή τη σημαντική δημόσια παρέμβαση του ΣΕΑΔΑ, η οποία τελούσε υπό την αιγίδα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), αναδείχθηκε η ανάγκη επανεδραίωσης του εμπορικού αντιπροσώπου στη νοοτροπία και την ψυχολογία των ανθρώπων, αλλά και στον κύκλο του εισαγωγικού και εξαγωγικού εμπορίου.

Παράλληλος και εξίσου σημαντικός στόχος που έθετε για την εκδήλωση ο ΣΕΑΔΑ ήταν να ενημερώσει τα μέλη του για τις τρέχουσες τάσεις και εξελίξεις σε Ελλάδα και Ευρώπη, αλλά επίσης «να προσφέρει ένα βήμα στους συναδέλφους να εκφράσουν τις απόψεις και τους προβληματισμούς τους για το παρόν και το μέλλον του κλάδου», όπως επισήμανε ο κ. Παναγούλιας.

Ο ρόλος του Εμπορικού Αντιπροσώπου στη σύγχρονη εποχή βρέθηκε στο επίκεντρο των χαιρετισμών που απηύθυναν στο Συνέδριο οι πρόεδροι των Συνδέσμων της ΟΣΑΕΑ, Γεώργιος Μιχαηλίδης (Πειραιώς), Κωνσταντίνος Γεωργάκος (Βορείου Ελλάδος), Τρύφων Παπαδόπουλος (Δυτ. Ελλάδος, Πελοποννήσου, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων). Οι ομιλητές κατέρριψαν την ψευδαίσθηση ότι ένας Εμπορικός Αντιπρόσωπος είναι περιττός σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον και τόνισαν ότι αυτός ο «ευφυής ενδιάμεσος» είναι απαραίτητος για τη ροή πληροφόρησης στις αγορές, για να ξεπεραστούν οι τοπικές ιδαιτερότητες και οι πολιτισμικές διαφορές μεταξύ προμηθευτών και αγοραστών, αλλά και το έλλειμμα επικοινωνίας.

Επιπλέον, υπογράμμισαν τον αδιάλειπτο μετασχηματισμό του ρόλου του Εμπορικού Αντιπροσώπου, ειδικά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19, στη διάρκεια της οποίας το 60% των μελών του κλάδου επηρεάστηκαν αρνητικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Ένωσης Εμπορικών Αντιπροσώπων (IUCAB).

Τον χαιρετισμό του Προέδρου της IUCAB, Olivier Mazoyer μετέφερε ο Πρόεδρος της ΟΣΑΕΑ Άλκης Ηλιάδης, περιγράφοντας το σημαντικό έργο αυτής της διεθνούς οργάνωσης σχετικά με την υπεράσπιση του επαγγέλματος σε όλο τον κόσμο. Στην κατεύθυνση αυτή, ο κ. Ηλιάδης σημείωσε τη σημασία του διεθνούς διαδικτυακού εκπαιδευτικού προγράμματος που οργανώνει η IUCAB για τα Μέλη της, συνεργαζόμενη με καθηγητές από γαλλικά, αυστριακά, ιταλικά και ελληνικά πανεπιστήμια.

Προσκεκλημένος από την πλευρά της Πολιτείας ο Απόστολος Μιχαλόπουλος, Διευθυντής της Β1 Διευθύνσεως Σχεδιασμού Εξωστρέφειας & Συντονισμού Φορέων Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρθηκε κατά την ομιλία του στην υποστήριξη της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων και στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας (ΕΣΣΕ). Επιδίωξη του ΕΣΣΕ είναι να καταστεί η Ελλάδα μία από τις 20 πιο αναγνωρίσιμες χώρες διεθνώς, αλλά και να αυξηθούν οι ελληνικές εξαγωγές σε ποσοστό 48% επί του ΑΕΠ από το 37% του 2018. Τόνισε επίσης τη συνεισφορά των Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) σε 51 χώρες μέσω παροχής πληροφοριών για επιχειρηματικές αποστολές, φαινόμενα εξαπάτησης και ελέγχους φερεγγυότητας εταιρειών. Κατέληξε λέγοντας ότι «τα Γραφεία ΟΕΥ δέχθηκαν περισσότερα από 5.000 αιτήματα από Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις για τη δραστηριοποίησή τους σε ξένες χώρες και την προστασία της εξαγωγικής τους δραστηριότητας, ενώ σημειώθηκε πολύ υψηλό ποσοστό ικανοποίησης».

Στη συζήτηση για τον Εμπορικό Αντιπρόσωπο ως επίσημα ενεργό επαγγελματία και ως συνταξιούχο, ο Αλέξης Μητρόπουλος, Καθηγητής Εργατικού Δικαίου ΕΚΠΑ και Πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ (Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους), ανέλυσε τις πτυχές του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου καθώς και τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες του κλάδου.

Έντονος ήταν ο προβληματισμός των συμμετεχόντων σχετικά με το θέμα, ιδιαιτέρως με την αναφορά ότι η Ελλάδα ανήκει στις 11 χώρες του κόσμου όπου οι όροι συνταξιοδότησης θα βασίζονται στο προσδόκιμο ζωής. Αναφερόμενος στα δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ για την πληθυσμιακή κατάρρευση της χώρας την τελευταία δεκαετία, ο κ. Μητρόπουλος πρότεινε να σχεδιαστεί με ψυχραιμία ένα σχέδιο ανάταξης, ενώ επίσης έκανε εκτενή αναφορά στον νέο θεσμό επικουρικής ασφάλισης ΤΕΚΑ, που αποτελεί εγχείρημα μετάβασης από την αναδιανεμητική ασφάλιση στην κεφαλαιοποιητική και απευθύνεται σε νέους 35 ετών και άνω.

Το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων προσέλκυσε ιδιαιτέρως η ενότητα κατά την οποία ο Δημήτρης Μπολόφης, Ειδικός Ασφαλιστικού Δικαίου, απάντησε σε ερωτήματα σχετικά με τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Ο Ευάγγελος Παπαϊωάννου, Νομικός, από την πλευρά του, ανέδειξε πλευρές που αφορούν τη νομική προστασία του Εμπορικού Αντιπροσώπου. Στις συγκρίσεις με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα κατέχει την 3η χειρότερη θέση στον χρόνο επίλυσης της δικαστικής διαφοράς. Ο κ. Παπαϊωάννου αναγνώρισε ότι ο Εμπορικός Αντιπρόσωπος βρίσκεται σε μια διαπραγματευτικά δυσχερή θέση εάν δεν έχει προβλεφθεί έγγραφος τύπος μιας εμπορικής συμφωνίας. Ωστόσο σημείωσε ότι η νομική προστασία του Εμπορικού Αντιπροσώπου προβλέπεται από την Κοινοτική νομοθεσία αναγνωρίζοντας τον σημαντικό του ρόλο στις εμπορικές συναλλαγές. Τόνισε επίσης ότι η τάση είναι αυτή της πληρέστερης –εφόσον μπορεί να αποδειχθεί– ικανοποίησης του Εμπορικού Αντιπροσώπου ώστε να εξισορροπηθούν τα οφέλη που δημιουργεί για όλους τους υπόλοιπους στον κύκλο του εμπορίου.

Για το ζήτημα της επιδίωξης αποζημιώσεων και τις προϋποθέσεις για τη διεκδίκησή τους, «κρίσιμο στοιχείο είναι η σημασία της απόδειξης όταν υπάρχει διαφορά μεταξύ των μερών. Η ρητή και σαφής εμπορική συμφωνία προσφέρει καλύτερους όρους σε ενδεχόμενο διαπραγμάτευσης αποκατάστασης μιας ζημίας ενώ η επιλογή της δικαστικής διεκπεραίωσης είναι μια πολυετής πορεία που προτιμότερο είναι να αποτελεί το ultimum refugium». Ιδιαίτερα παραστατικός για τον ρόλο του Εμπορικού Αντιπροσώπου ήταν στην ομιλία του ο Άλκης Ηλιάδης, Γενικός Γραμματέας ΣΕΑΔΑ και Πρόεδρος ΟΣΑΕΑ.

Σημείωσε ότι ο Εμπορικός Αντιπρόσωπος είναι «ένα δύσκολο, εξαιρετικά ευαίσθητο επάγγελμα, του οποίου η αναγκαιότητα και ο καταλυτικός του ρόλος δεν χαίρει της εκτιμήσεως που του αξίζει». Περιέγραψε σχηματικά ότι «είναι ακριβώς σαν ένα αυγό ανάμεσα σε δύο πέτρες, τον αγοραστή και τον πωλητή, που συγκρούονται δυναμικά αλλά το αυγό δεν πρέπει να σπάσει, γιατί η δοσοληψία δεν θα πραγματοποιηθεί επ’ ωφελεία και των δύο μερών». Ο κ. Ηλιάδης κατέληξε λέγοντας ότι «Χρειάζεται ταλέντο, γνώσεις, μόρφωση, υπομονή, και προ πάντων πείρα και διπλωματία.

Φαντασθείτε την παγκόσμια οικονομία, χωρίς τον ευφυή ενδιάμεσο, τον Εμπορικό Αντιπρόσωπο – Πωλητή, που πληροφορεί υπεύθυνα, προστατεύει και εξασφαλίζει πωλητή και αγοραστή. Μια αγορά σε χάος ανταγωνιστικότητας και παραπληροφόρησης και με περιορισμένες πωλήσεις». Σύντομους χαιρετισμούς υποστήριξης του κλάδου των Εμπορικών Αντιπροσώπων απηύθυναν στο Συνέδριο ο Γιώργος Καρανίκας (Πρόεδρος Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας – ΕΣΕΕ) και ο Σταύρος Καφούνης (Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου ΑθηνώνΕΣΑ, και Μέλος Διοίκησης Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών – ΕΒΕΑ), ενώ ξεχωριστή και ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή της εκδήλωσης αποτέλεσε η απονομή της τιμητικής διάκρισης του Επίτιμου Προέδρου του ΣΕΑΔΑ στον Γιάννη Παπαγεωργάκη, για το πολύτιμο έργο του και τη 15ετή προσφορά του ως Προέδρου του Συνδέσμου. Πρόκειται για τον άνθρωπο που στάθηκε –όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Πρόεδρος του ΣΕΑΔΑ κ. Παναγούλιας– «άγρυπνος φρουρός», αφού δοκιμάστηκε στις πιο δύσκολες εποχές διαφυλάσσοντας τη λειτουργία και παρουσία του Συνδέσμου.

Keywords
Αναζητήσεις
o-rolos-tou-eborikou-antiprosopou-stin-pagkosmia-oikonomia-einai-o-effyis-endiamesos.htm
Τυχαία Θέματα