Ο Σκυλακάκης προανήγγειλε ακριβότερες τιμές ρεύματος για το καλοκαίρι

15:38 17/6/2024 - Πηγή: Emea.gr

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θοδωρής Σκυλακάκης, δήλωσε ότι οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος θα αυξηθούν μέσα στο καλοκαίρι, επισημαίνοντας πως η κατάσταση αυτή αναμένεται να εξελιχθεί σε κάτι που θα «συνοδεύει» μόνιμα τις καλοκαιρινές περιόδους.

Σύμφωνα με τον Θ. Σκυλακάκη, με το νέο σύστημα ένταξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), οι τιμές είναι πιο ευαίσθητες στη ζήτηση. «Αυτό σημαίνει ότι οι

τιμές το καλοκαίρι θα είναι υψηλότερες, ενώ την άνοιξη και το φθινόπωρο θα είναι πολύ χαμηλότερες, και μεσαίες το χειμώνα ανάλογα με τον καιρό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά». Πρόσθεσε ότι αν οι αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος είναι μόνιμες, τότε το υπουργείο θα παρέμβει, ενώ σε περίπτωση παροδικών αυξήσεων, θα λειτουργήσει ο ανταγωνισμός της αγοράς.

Παράλληλα τόνισε πως το υπουργείο δεν μπορεί να παρέμβει στις αυξήσεις που κάνουν οι εταιρείες, καθώς αυτό είναι θέμα της επιτροπής ανταγωνισμού. Ανέφερε επίσης ότι χωρίς την ένταξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, θα υπήρχαν μόνιμες αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος.

Σχετικά με τις ρευματοκλοπές, ο Θ. Σκυλακάκης δήλωσε ότι έχουν αυξηθεί οι έλεγχοι και ότι μέχρι το τέλος Ιουλίου θα εφαρμοστεί μηνιαία καταμέτρηση, κάνοντας έτσι πιο δύσκολη την κλοπή ρεύματος.

Υπενθυμίζεται ότι το «πράσινο» τιμολόγιο της ΔΕΗ για τον Ιούνιο διαμορφώνεται στα 11,898 λεπτά ανά κιλοβατώρα, από 10,656 το Μάιο, για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες το μήνα λόγω αύξησης της χρηματιστηριακής τιμής της ενέργειας τον προηγούμενο μήνα. 

Συγκεκριμένα, σε σημαντική αύξηση της έκπτωσης στο 38% προχώρησε για το μήνα Ιούνιο στο πράσινο τιμολόγιο η ΔΕΗ απορροφώντας το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης της χονδρεμπορικής τιμής. Έτσι, στο πράσινο τιμολόγιο Γ1/Ν1 για τον Ιούνιο η τιμή φτάνει τα 11,898 λεπτά από 10,6 λεπτά το Μάιο.

Η αντίστοιχη χρέωση για κατανάλωση άνω των 500 κιλοβατωρών ανέρχεται σε 12,6 λεπτά, ενώ η νυκτερινή χρέωση είναι 9,97 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Πάντως οι τιμές του Ιουνίου εμφανίζονται σημαντικά αυξημένες εξαιτίας της ανόδου της τιμής της χονδρεμπορικής αγοράς. Σχετικά με τις τιμές των υπολοίπων παρόχων που προχώρησαν σε σημαντικές αυξήσεις έχουν ως εξής:

Keywords
Αναζητήσεις
o-skylakakis-proaningeile-akrivoteres-times-revmatos-gia-to-kalokairi.htm
Τυχαία Θέματα