Οι αυτοκινητοβιομηχανίες στρέφονται στην ανακύκλωση πλαστικών

Η ανακύκλωση πλαστικών έχει γίνει κεντρικό στοιχείο των στρατηγικών βιωσιμότητας πολλών αυτοκινητοβιομηχανιών, καθώς αυτές επιδιώκουν να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα και να συμμορφωθούν με τις αυξανόμενες ρυθμιστικές απαιτήσεις.

Η κίνηση αυτή είναι ζωτικής σημασίας, καθώς συμβάλλει στη μείωση των απορριμμάτων που οδηγούνται σε χωματερές και μειώνει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που σχετίζονται με τις παραδοσιακές διαδικασίες παραγωγής.

Τον Ιούνιο του 2018 η Ford είχε τραβήξει πάνω της όλα τα βλέμματα, όταν ανακοίνωσε

ότι κάθε όχημά της περιέχει 250 μπουκάλια ανακυκλωμένου πλαστικού. Αυτό αντιπροσώπευε στην επαναχρησιμοποίηση 1,2 δισεκατομμυρίων φιαλών ετησίως. Το 2023 η εταιρεία δήλωσε ότι περισσότερο από το 85% των ανταλλακτικών και υλικών των οχημάτων ανακυκλώνονται.

Η Volvo έχει θέσει στόχο να διασφαλίσει ότι τουλάχιστον το 25% των πλαστικών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή αυτοκινήτων θα είναι ανακυκλώσιμα μέχρι το 2025. Έχει ήδη ενημερώσει τους προμηθευτές της να ακολουθήσουν την ίδια κατεύθυνση, εστιάζοντας στην ανάπτυξη της επόμενης γενιάς εξαρτημάτων με βάση τα ανακυκλωμένα πλαστικά.

Τα ανακυκλωμένα πλαστικά χρησιμοποιούνται σε διάφορα σημεία του αυτοκινήτου, όπως στο σασί και στην καμπίνα, βελτιώνοντας την αεροδυναμική και την ηχομόνωση.

Η Opel εφαρμόζει τη χρήση ανακυκλωμένων υλικών από το 1990, με το μοντέλο Calibra να περιλαμβάνει τέσσερις τύπους ανακυκλωμένων υλικών στους προβολείς και στα εξαρτήματα του προφυλακτήρα.

Η Skoda χρησιμοποιεί ανακυκλωμένα πλαστικά μέσω τεχνολογίας χύτευσης με έγχυση. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το πλαστικό είναι το καλύτερο υλικό στην αυτοκινητοβιομηχανία, καθώς αντικαθιστά το μέταλλο, μειώνοντας το βάρος του αυτοκινήτου και τις εκπομπές CO2.

Ο Όμιλος Renault έχει ενσωματώσει ανακυκλωμένα υλικά από την κυκλοφορία του μοντέλου Megane II το 2014, με το 30% των εξαρτημάτων του να προέρχεται από ανακυκλωμένα υλικά. Το Renault Scenic E-tech διαθέτει μάλιστα 90% ανακυκλώσιμα υλικά και χρησιμοποιεί πλαστικό αντί για δέρμα στα καθίσματα.

Τον Μάρτιο του 2019, η Renault δημοσίευσε τη μελέτη «Πολυπροπυλένιο κλειστού βρόχου» που ανέδειξε τις δυνατότητες του πολυμερούς πλαστικού στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας. Σύμφωνα με έρευνα του Field Action Science Reports, το 2015 τα πλαστικά αντιπροσώπευαν το 17% του συνολικού βάρους των αυτοκινήτων και αναμένεται να φτάσουν σχεδόν το 20% μέχρι το 2030.

Παράλληλα, η ισπανική αυτοκινητοβιομηχανία επενδύει στην έρευνα για τη χρήση πλαστικών. Το μεγαλύτερο πρόβλημα παραμένει η διαχωριστική διαδικασία των συστατικών των πλαστικών και η απομάκρυνση οσμών και ακαθαρσιών για την παραγωγή ποιοτικών επαναχρησιμοποιήσιμων πλαστικών. Παρά τις δυνατότητες ανακύκλωσης στον τομέα, ορισμένοι κατασκευαστές είναι απρόθυμοι να τα χρησιμοποιήσουν λόγω

Keywords
Αναζητήσεις
oi-aftokinitoviomichanies-strefontai-stin-anakyklosi-plastikon.htm
Τυχαία Θέματα