Οι Τράπεζες στην εποχή του ESG – Προκλήσεις στον 21ο αιώνα

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής μας, καθιστώντας αναγκαίο τον ορισμό μακροπρόθεσμων στόχων και τη συστηματική, πολυμερή, σε διεθνές επίπεδο, συνεργασία για την αντιμετώπισή της.

Η διεθνής κοινότητα,  αναγνωρίζοντας την επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης της πρόκλησης αυτής, προχώρησε στη λήψη μέτρων μέσω, κυρίως, των δύο (2) παγκόσμιων συμφωνιών (τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και την ατζέντα των ΗΕ για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης / UN SDGs Agenda 2030).

Η ΕΕ, από την πλευρά της, θέτοντας ως στόχο να καταστεί η 1η κλιματικά ουδέτερη Ήπειρος έως

το 2050, ηγείται της παγκόσμιας προσπάθειας έχοντας αναλάβει μια σειρά φιλόδοξων δεσμεύσεων καθώς η αειφορία ανέκαθεν αποτελούσε κεντρικό στοιχείο του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος και οι Συνθήκες της ΕΕ υπογραμμίζουν τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές της διαστάσεις.

Για την επίτευξη του στόχου της, η ΕΕ έθεσε ως βασικό άξονα υλοποίησης το χρηματοπιστωτικό σύστημα, με σκοπό την κινητοποίηση ιδιωτικών ροών κεφαλαίων προς αειφόρες επενδύσεις. Χάρτης πορείας είναι τα νέα κριτήρια ESG (Environment, Social, Governance), που συνδυάζουν την ανάπτυξη και την οικονομική απόδοση με την κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Υπό το πρίσμα αυτό τα πιστωτικά ιδρύματα καλούνται να ενσωματώσουν τη διάσταση της αειφορίας (ESG factors & risks) σε όλο το φάσμα της λειτουργίας τους, δηλαδή να λαμβάνουν υπόψη τους Περιβαλλοντικούς και Κοινωνικούς κινδύνους, στην επιχειρησιακή στρατηγική τους, στη διακυβέρνηση και στην εν γένει διαδικασία διαχείρισης κινδύνων.

Πώς οι τράπεζες ενσωματώνουν τα κριτήρια ESG στην επιχειρησιακή τους στρατηγική

Η ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG (Environmental, Social, Governance) στις στρατηγικές των τραπεζών έχει γίνει επιτακτική ανάγκη, καθώς οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί αναγνωρίζουν τη σημασία της βιωσιμότητας και της κοινωνικής ευθύνης.

Στρατηγικές και Στόχοι

Οι συστημικές τράπεζες στην Ελλάδα, όπως η Alpha Bank, η Eurobank, η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς, έχουν θέσει στόχους για βιώσιμες χρηματοδοτήσεις. Για παράδειγμα, η Eurobank στοχεύει σε 2 δισ. ευρώ δανείων για πράσινες επιχειρήσεις μέχρι το 2025.

Keywords
Αναζητήσεις
oi-trapezes-stin-epochi-tou-esg--prokliseis-ston-21o-aiona.htm
Τυχαία Θέματα