Οι βασικές αλλαγές που θα φέρει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νέο φορολογικό νομοσχέδιο με τις 12 φοροελαφρύνσεις του 2025.

Ανάμεσα στις πιο βασικές μεταρρυθμίσεις είναι η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η τριετής απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος για όσους ανοίξουν κλειστά ακίνητα και η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ.

Ακόμα, προβλέπεται:

μείωση κατά 1% των ασφαλιστικών εισφορώνπρόβλεψη για σταθερό χρονοδιάγραμμα υποβολής φορολογικών δηλώσεωνέκπτωση 2-4% για την εφάπαξ πληρωμή φόρουαφορολόγητο για τα φιλοδωρήματα που
δεν υπερβαίνουν τα 300 ευρώ το μήνα

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, αναφερόμενος στον γενικότερο σχεδιασμό της κυβέρνησης που στοχεύει στον περαιτέρω περιορισμό της φοροδιαφυγής με την ταυτόχρονη αύξηση των δημοσίων εσόδων δήλωσε σε ηλεκτρονικό μέσο: «Αποτελεί δέσμευση της Κυβέρνησης ότι, πέρα από την στήριξη της κοινωνικής πολιτικής, ένα τμήμα της αύξησης των εσόδων που θα προέλθουν από τη μείωση της φοροδιαφυγής θα κατευθυνθεί σε περαιτέρω μείωση φόρων».

Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, το Στρατηγικό Σχέδιο 2025-2029 θέτει τις βάσεις για έναν πιο σύγχρονο και δικαιότερο φορολογικό μηχανισμό. Η επιτυχία του θα είναι το κλειδί για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων της κυβέρνησης και την παροχή των φοροελαφρύνσεων που επιδιώκονται.

Τέλος επιτηδεύματος

Ο συγκεκριμένος φόρος, ο οποίος μέχρι τώρα επιβάρυνε οριζόντια επιχειρήσεις, επαγγελματίες και αμειβόμενους με μπλοκάκι ανεξάρτητα από το ύψος των κερδών και τη φοροδοτική τους ικανότητα, δεν θα περιλαμβάνεται στα εκκαθαριστικά σημειώματα του 2025. 

Το μέτρο αυτό θα κοστίσει 120 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2025, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Όσον αφορά το φορολογικό έτος 2023, το τέλος επιτηδεύματος θα μειωθεί στο 50% στα εκκαθαριστικά, από 650 σε 325 ευρώ, για όλους ανεξαιρέτως τους αυτοαπασχολούμενους. Παράλληλα, για κάθε υποκατάστημα των φυσικών προσώπων, το τέλος επιτηδεύματος μειώνεται στα 300 ευρώ από 600 ευρώ που ισχύει σήμερα.

Ωστόσο, το τέλος επιτηδεύματος θα συνεχίσουν να πληρώνουν το 2025 οι πάσης φύσεως επιχειρήσεις (ΙΚΕ, ΟΕ, ΑΕ, ΕΠΕ, ΕΕ κ.λπ.) καθώς και οι εργαζόμενοι που αμείβονται με «μπλοκάκι», οι οποίοι σύμφωνα με το κυβερνητικό σχεδιασμό θα απαλλαγούν πλήρως από αυτό το 2027.

Keywords
Αναζητήσεις
oi-vasikes-allages-pou-tha-ferei-to-neo-forologiko-nomoschedio.htm
Τυχαία Θέματα