Οργή στην Ισπανία: Πέταξαν λάσπες στον βασιλιά Φίλιππο οι πλημμυροπαθείς

17:36 3/11/2024 - Πηγή: Emea.gr

Ένταση επικράτησε στην περιοχή Παιπόρτα στη Βαλένθια την ώρα που πραγματοποιούσαν στην περιοχή επίσκεψη ο βασιλιάς Φίλιππος με τη βασίλισσα Λετίθια και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ.

Πολίτες που επλήγησαν από τις φονικές βροχοπτώσεις κινήθηκαν απειλητικά προς το μέρος τους πετώντας πέτρες και άλλα αντικείμενα.

Η αστυνομία αναγκάστηκε να φυγαδεύσει τον πρωθυπουργό και τον τοπικό κυβερνήτη για να τους προστατέψει από το οργισμένο πλήθος.

Ο βασιλιάς και η βασίλισσα, παρ’ όλο που δέχθηκαν και αυτοί αποδοκιμασίες, έμειναν στην περιοχή περιφρουρούμενοι από ισχυρή αστυνομική δύναμη.

Το βασικό σύνθημα ήταν «δολοφόνοι» ενώ «άλλοι φώναζαν φύγετε τα χάσαμε όλα».

⚡ Los vecinos de la localidad valenciana de Paiporta han recibido a los reyes de España con los gritos de “asesinos” y “fuera”. pic.twitter.com/LSyc60dIG3

— Sepa Más (@Sepa_mass) November 3, 2024

Στους 214 οι νεκροί – Χιλιάδες οι αγνοούμενοι – 7.000 σπίτια χωρίς ηλεκτρικό

Οι νεκροί πλέον ανέρχονται σε 214. Οι αγνοούμενοι όμως παραμένουν πολλοί καθώς όπως λένε οι αρχές ακόμα παραμένουν πολλοί εγκλωβισμένοι.

Το ηλεκτρικό ρεύμα αποκαταστάθηκε στις περισσότερες περιοχές, παραμένουν όμως ακόμα 7.000 σπίτια χωρίς ηλεκτρικό. Τα συνεργεία επιχειρούν την αποκατάσταση του ηλεκτρικού έτσι ώστε να μπορούν να γίνονται οι εργασίες άντλησης του στάσιμου νερού ευκολότερα.

Οι περιοχές που ακόμα και σήμερα παραμένουν αποκλεισμένες στην «ζώνη 0» είναι: Aldaia, Alacuás, Picaña, Sedaví, Paiporta, Benetússer, Alfafar, Masanasa, Catarroja, Albal y Beniparrell.

Σήμερα Κυριακή μόνο 2.000 εθελοντές μπορούν να προσφέρουν βοήθεια καθώς υπάρχει κίνδυνος μολύνσεων από τα στάσιμα νερά. Έχουν περάσει ήδη πέντε ημέρες από τις πλημμύρες και ο κίνδυνος μολύνσεων είναι αυξημένος γι αυτό και οι εθελοντές και τα σωστικά συνεργεία εργάζονται μόνο με προστατευτικές μάσκες.

Υπάρχουν στρατιές εθελοντών όχι μόνο από την περιοχή αλλά και από ολόκληρη την Ισπανία. Οι αποκλεισμένοι κάτοικοι ζητούν μπότες νερού, κάλτσες, φάρμακα, τρόφιμα σε κονσέρβες και κυρίως καθαριστικά για να απολυμάνουν τα σπίτια τους. Παντού σχηματίζονται ανθρώπινες αλυσίδες για την παροχή τροφίμων και τον καθαρισμό σπιτιών και καταστημάτων.

Στην πληγείσα περιοχή υπήρχαν οι εγκαταστάσεις 54.000 επιχειρήσεων όπως αναφέρει το εμπορικό Επιμελητήριο της Βαλένθιας και επλήγησαν σχεδόν όλες. Σε αυτές εργάζονταν 350.000 άνθρωποι. Μια πρώτη εκτίμηση μιλά για πάνω από 4 δισεκατομμύρια ευρώ ζημίες στις επιχειρήσεις αυτές.

Μέχρι αυτή την ώρα περίπου 7.000 άνδρες των ενόπλων δυνάμεων βρίσκονται στην περιοχή και η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι στέλνει όλη την βοήθεια που απαιτείται αρκεί η Αυτονομία να το ζητήσει.

Με βάση το σχεδόν ομόσπονδο πολιτειακό σύστημα της Ισπανίας ο πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης Κάρλος Μαθόν είναι ο υπεύθυνος για τον συντονισμό όλων των ενεργειών στην περιοχή. Ο ίδιος επέλεξε να μην ενεργοποιήσει το πρωτόκολλο 3 ( αλλά να παραμείνει στο 2).

Αν είχε ενεργοποιήσει το πρωτόκολλο 3 θα σήμαινε ότι όλος ο συντονισμός θα ήταν αποκλειστική ευθύνη της κεντρικής κυβέρνησης του Πέδρο Σάντσεθ.

Οπότε όλοι βρίσκονται κάτω από τις εντολές του Μαθόν και η τοπική κυβέρνηση ενημερώνει την κεντρική για τις ανάγκες που έχει. Το Σάββατο το βράδυ ο Μαθόν ζήτησε από τους επικεφαλής 7 υπουργείων να τεθούν κάτω από τις εντολές του.

Το γεγονός αυτό προκαλεί μεγάλες διαμαρτυρίες από τους πληγέντες κατοίκους οι οποίοι αντιδρούν στο «πολιτικό παιχνίδι». Υπενθυμίζεται ότι η τοπική κυβέρνηση της Βαλένθιας ειδοποίησε στις 8.15 το βράδυ της Τρίτης με sms τους κατοίκους ενώ ήδη είχαν ξεκινήσει οι πλημμύρες παρότι ο ίδιος ο Μαθόν είχε νωρίτερα αναρτήσει βίντεο στο οποίο ανέφερε ότι το φαινόμενο θα υποχωρούσε. Το βίντεο αυτό έχει σβηστεί από τα κοινωνικά δίκτυα.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί το νερό ανέπτυξε πολύ μεγάλη ταχύτητα καθώς κατέβαινε από τα τριγύρω βουνά μέχρι να φτάσει στη θάλασσα. Το μήκος έφθασε τα 70 χιλιόμετρα γι’ αυτό και επλήγησαν τόσα πολλά χωριά.

Είναι μια περιοχή που ιστορικά ακόμα και από τον Μεσαίωνα πλημμυρίζει γι’ αυτό άλλωστε και το έδαφος είναι πολύ εύφορο. Όμως όπως επισημαίνουν οι περισσότεροι που έχασαν την ζωή τους ήταν γιατί προσπάθησαν να σώσουν τα αυτοκίνητα τους από τα γκαράζ και παγιδεύτηκαν. Είτε σε εμπορικά κέντρα , σούπερ μάρκετ και εργοστάσια. Είτε να περάσουν από τούνελ που ήταν τα πρώτα που πλημμύρισαν.

Όπως ενημερώνουν οι ασφαλιστικές εταιρείες ως αυτή την ώρα έχουν υποβληθεί 35.800 αιτήσεις για αποζημιώσεις από 65 δήμους.

Keywords
Τυχαία Θέματα