Αγαμέμνων Σταυρόπουλος: Τι μας διδάσκει η φορολόγηση των tips

13:30 3/11/2024 - Πηγή: Emea.gr

Η ιστορία της φορολόγησης των tips μετά από την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου είναι πολύ διδακτική, αν την εξετάσουμε προσεκτικά δείχνει:

Πώς είναι δομημένη η φορολογική νομοθεσίαΤις παρενέργειες της ψηφιοποίησηςΠώς έχει καλλιεργηθεί συλλογικά η φορολογική συνείδηση

Λέγεται, και σωστά, ότι τα φιλοδωρήματα πάντα είχαν φορολόγηση. Είναι σωστό; Είναι. Ταυτόχρονα όμως είναι και μεγάλο ψέμα, γιατί στην πραγματικότητα ελάχιστοι, ως κανένας, δήλωναν εισοδήματα από φιλοδωρήματα. Δεν το ήξερε αυτό ο νομοθέτης και ο φορολογικός έλεγχος; Ασφαλώς

και το ήξεραν.

Γιατί λοιπόν δεν έκαναν τίποτα και άφηναν μια διάταξη ανενεργή; Γιατί ο νομοθέτης δεν αποφάσισε την φορολόγηση των φιλοδωρημάτων με σκοπό να τα φορολογήσει. Αποφάσισε την φορολόγηση των φιλοδωρημάτων, για να μην αποτελέσουν τα φιλοδωρήματα μέθοδο ξεπλύματος μαύρου χρήματος ή τεχνητής αποφυγής τεκμηρίων.

Με άλλα λόγια η φορολογική αρχή δεν είχε κανένα πρόβλημα να παίρνουν οι εργαζόμενοι φιλοδωρήματα, χωρίς να πληρώνουν φόρο.

Είχε πρόβλημα όμως να επικαλείται κάποιος εργαζόμενος τα φιλοδωρήματα για να δικαιολογήσει την απόκτηση ενός ακινήτου, ενός αυτοκινήτου ή άλλων τεκμηρίων διαβίωσης.

Ήρθε στην συνέχεια η ψηφιοποίηση με την ευρεία χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών και την χορήγηση φιλοδωρημάτων μέσω αυτών. Τα φιλοδωρήματα μέσω καρτών, αφήνουν πλέον ίχνη. Και κάθε επιχείρηση είχε να αποφασίσει αν πράγματι θα δήλωνε τα φιλοδωρήματα ως έσοδο της επιχείρησης και ταυτόχρονα ως έξοδο αποδοχών προσωπικού ή ως μια μεταβατική πληρωμή που η επιχείρηση εισπράττει από τον πελάτη και την αποδίδει απευθείας στο προσωπικό.

Ήρθε λοιπόν η απόφαση του Αρείου Πάγου και τάραξε τα νερά. Είναι ενδεικτικό ότι αρχικά στο δημόσιο διάλογο, γινόταν αναφορά στα tips μέσω κάρτας, λες και ο νόμος προβλέπει κάτι διαφορετικό αν δίνεται μέσω κάρτας ή μετρητών. Η κυβέρνηση πιέστηκε και πήρε γρήγορα μια απόφαση, για να μην επεκταθεί η σύγχυση.

Ο παλιός νόμος, όπως υπήρχε διαχρονικά, δεν καλύπτει πλέον τον σύγχρονο κόσμο. Δεν μπορούσε πια να υπάρχει μια άτυπη συμφωνία μεταξύ φορολογικής αρχής και φορολογουμένων. Αυτό μπορούσε να γίνεται με ευκολία στο παρελθόν, αλλά όχι στον σύγχρονο ψηφιακό κόσμο που καταγράφονται τα πάντα.

Γι΄αυτό επιμένω, ότι η ψηφιοποίηση για να είναι όσο αποδοτική μπορεί και οφείλει να είναι, θα πρέπει να πλαισιωθεί από νέες διατάξεις και διαδικασίες. Αν απλά ψηφιοποιούμε τις παραδοσιακές διαδικασίες, δημιουργούμε στρεβλώσεις. Στο δημόσιο διάλογο συνηθίζουμε να μιλάμε για το τυπικό μέρος (ναι πάντα φορολογούνταν τα tips) αποσιωπώντας την ουσία (κανείς ποτέ δεν ήθελε να φορολογήσει τα tips, αλλά να εμποδίσει την κατάχρησή τους).

Είναι σαν να ρωτάμε: επιτρέπεται η στάθμευση αυτοκινήτων στην λεωφόρο Αχαρνών και την λεωφόρο Πατησίων; Η απάντηση είναι όχι, δεν επιτρέπεται. Η αλήθεια όμως είναι ότι όλοι παρκάρουν, χωρίς ποτέ η τροχαία να κόβει κλήσεις. Μάλιστα έχουν στηθεί και πλατφόρμες στις στάσεις των λεωφορείων, ως παραδοχή ότι σε όλο το μήκος της λεωφόρου θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρχουν πάντα παρκαρισμένα αυτοκίνητα, οπότε δημιουργήσαμε την πλατφόρμα ως εμπόδιο για να μην παρκάρουν και δίπλα στην στάση.

Ας πούμε ότι η τροχαία έφτιαχνε ένα πρόγραμμα My Data για την εφαρμογή του ΚΟΚ. Ξαφνικά τα ρομπότ θα έκοβαν κλήσεις σε όσους πάρκαραν στην Αχαρνών και την Πατησίων. Το να έλεγε η τροχαία «μα πάντα απαγορευόταν το παρκάρισμα» θα ήταν ταυτόχρονα μια μεγάλη αλήθεια, αλλά και ένα μεγάλο ψέμα.

Και αν μεν υπήρχαν κάποιοι που τηρούσαν τον ΚΟΚ και δεν πάρκαραν στην Αχαρνών και την Πατησίων, σε πείσμα όλων, το πολύ να έχαναν ώρες από την ζωή τους στο αυτοκίνητο. Αν όμως μια επιχείρηση τηρούσε τυπολατρικά φορολογικές διατάξεις που όλοι γνώριζαν ότι ήταν κενό γράμμα, θα κινδύνευε να μείνει εκτός αγοράς.

Γι΄αυτό διαχρονικά, οι περισσότερες επιχειρήσεις που επιβίωσαν με επιτυχία, ήταν αυτές που δεν έδιναν μεγάλη σημασία στο γράμμα του νόμου, χωρίς ταυτόχρονα να παραβιάζουν το πνεύμα του. Τώρα με την ψηφιοποίηση, χρειαζόμαστε νόμους και διαδικασίες σαφείς, λειτουργικούς και εύκολα εφαρμόσιμους.

Αν διατηρήσουμε τους παλιούς νόμους και τις παραδοσιακές διαδικασίες που άλλα λένε και άλλα εννοούν, η ψηφιοποίηση από καλή νεράιδα, θα καταντήσει κακιά μητριά.

Keywords
Αναζητήσεις
agamemnon-stavropoulos-ti-mas-didaskei-i-forologisi-ton-tips.htm
Τυχαία Θέματα