Περήφανη για τα Ιατρικά Κέντρα

12:06 26/8/2024 - Πηγή: Emea.gr

Το ΕΣΥ συνεχίζει να νοσεί και τα δημοσιεύματα με καταγγελίες πολιτών δίνουν και παίρνουν. Όμως, πρέπει να γράφονται και τα θετικά, γι’ αυτό και θα παραθέσω την προσωπική μου εμπειρία στο Κέντρο Υγείας Νέας Μαδύτου. Και για να προλάβω τους κακοπροαίρετους, αντιλαμβάνομαι ότι όλα τα Ιατρικά Κέντρα δεν είναι το ίδιο και σίγουρα υπάρχουν διαφορές σε κάθε περιοχή. 

Πρωτίστως, να αναφέρω ότι ο λόγος που πήγα δεν ήταν ιδιαίτερα σοβαρός, είχα έντονο πόνο στο λαιμό και κάνω εύκολα πυώδη αμυγδαλίτιδα, οπότε ουσιαστικά γνώριζα ότι αυτή θα είναι και η γνωμάτευση και ήθελα να μου

συνταγογραφήσει ο θεράπων ιατρός μια αντιβίωση.

Όταν έφτασα στο Κέντρο Υγείας ήταν μέσα ένα περιστατικό… μπορούσα εύκολα να ακούσω τον διάλογο στα αγγλικά, οπότε κατάλαβα ότι πρόκειται για τουρίστες. Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν οι ευχαριστίες της κοπέλας προς τον γιατρό, ειδικά όταν της είπε ότι «δεν χρωστάει τίποτα και ότι η ιατρική περίθαλψη είναι δωρεάν στην χώρα μας».

Μόλις βγήκαν οι δύο γυναίκες, (η μητέρα με αμπαλαρισμένο πόδι – προφανώς ήταν η ασθενής- και η κόρη της, που αντιλήφθηκα ότι έκανε την συνεννόηση με τον γιατρό), μπήκα μέσα και χαριτολογώντας είπα ότι είναι δωρεάν γιατί πληρώνω εγώ τις εισφορές μου… Ναι ναι, είπε ο γιατρός γελώντας. 

Αρχικά σκάναρα τον χώρο. Όλα σε τάξη, πεντακάθαρα, η νοσοκόμα τακτοποιούσε το κρεβάτι όπου έγιναν ράμματα στην προηγούμενη κυρία και κάπου εκεί αντελήφθην ότι αυτή είναι στο Κέντρο Υγείας περισσότερο καιρό, από τον νεαρό γιατρό. Έτσι, η επαγγελματική μου ιδιότητα υπερίσχυσε του ιατρικού μου θέματος και ξεκίνησα να κάνω ερωτήσεις, πριν προλάβει ο γιατρός να με εξετάσει. 

Πόσοι τουρίστες επισκέπτονται κάθε καλοκαίρι το ιατρικό κέντρο, τι δυνατότητες έχει να ανταπεξέλθει και σε τι περιστατικά, τι γίνεται εάν κάτι είναι πολύ σοβαρό και ούτω καθεξής. 

Έμαθα λοιπόν, ότι την καλοκαιρινή σεζόν, όπου η περιοχή είναι αρκετά δημοφιλής στους τουρίστες από τα Βαλκάνια (βλέπε Βουλγαρία κλπ),  εφτά στους δέκα επισκέπτες είναι τουρίστες. Και όπως επισήμανε η φίλτατη νοσοκόμα η επίσκεψη κάποιου κοστίζει υλικά. Για παράδειγμα, στην κυρία που παρήχθησαν πρώτες βοήθειες πριν εισέλθω εγώ, έγιναν ράμματα και χρησιμοποιήθηκαν πολλά υλικά. «Εάν έχει κάποιος ευρωπαϊκή κάρτα υγείας το καταλαβαίνω να μην πληρώσει, αλλά το να έρχεται κάποιος τουρίστας και να μην πληρώνει κανένα αντίτιμο, ενώ χρησιμοποιούνται υλικά που έχουν και ένα κόστος δεν το καταλαβαίνω», μου είπε η νοσοκόμα και η αλήθεια είναι ότι έτεινα να συμφωνήσω μαζί της, καθώς θα μπορούσε να υπάρχει ένα ελάχιστο αντίτιμο για τουρίστες από ξένες χώρες.

Στη περίπτωση που ένα περιστατικό είναι πολύ σοβαρό και χρειάζεται χειρουργείο άμεσα, το στέλνουν κατευθείαν στην Θεσσαλονίκη, ενώ καθημερινά τα περιστατικά που βλέπουν στα επείγοντα φτάνουν περίπου τα πενήντα, μου ανέφεραν. 

Έπειτα κάθισα επιτέλους να με εξετάσει ο γιατρός, όπου μου έδωσε αντιβίωση για πυώδη αμυγδαλίτιδα. Μόλις ήμουν έτοιμη να φύγω ήρθε ένα περιστατικό με εξάρθρωση ώμου…  

Εν κατακλείδι, θεωρώ ότι τα Ιατρικά Κέντρα της χώρας μας είναι χρήσιμα, καθώς είναι ο μέσος σταθμός, ώστε να μην χρειάζεται να μεταβείς σε ένα νοσοκομείο για κάτι σχετικά απλό και ελπίζω να παραμείνει το ηθικό των γιατρών και νοσηλευτών ακμαίο και να φροντίζουν πάντα το ίδιο καλά όλους τους ασθενείς. 

Keywords
Αναζητήσεις
perifani-gia-ta-iatrika-kentra.htm
Τυχαία Θέματα