Πετρέλαιο: Οι αναλυτές βλέπουν πτώση τιμών λόγω Ιράν – Ισραήλ

Όταν οι συναλλαγές θα συνεχιστούν τη Δευτέρα, 28/10, οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να υποχωρήσουν, καθώς το αντίποινα του Ισραήλ στο Ιράν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου παρέκαμψαν τις πετρελαϊκές και πυρηνικές υποδομές της Τεχεράνης και δεν διέκοψαν τον ενεργειακό εφοδιασμό, ανέφεραν αναλυτές.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό τύπου Brent και το αμερικανικό West Texas Intermediate

κέρδισαν 4% την περασμένη εβδομάδα σε ασταθείς συναλλαγές, καθώς οι αγορές τιμολόγησαν την αβεβαιότητα γύρω από την έκταση της απάντησης του Ισραήλ στην ιρανική πυραυλική επίθεση την 1η Οκτωβρίου και τις αμερικανικές εκλογές τον επόμενο μήνα.

Δεκάδες ισραηλινά αεροσκάφη ολοκλήρωσαν τρία κύματα επιθέσεων πριν από την αυγή του Σαββάτου εναντίον πυραυλικών εργοστασίων και άλλων εγκαταστάσεων κοντά στην Τεχεράνη και στο δυτικό Ιράν, στην τελευταία ανταλλαγή στην κλιμακούμενη σύγκρουση μεταξύ των αντιπάλων της Μέσης Ανατολής.

«Η αγορά μπορεί παίρνει ένα μεγάλο αναστεναγμό ανακούφισης – ο γνωστός άγνωστος που ήταν η ενδεχόμενη απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν έχει επιλυθεί», δήλωσε στο LinkedIn ο Χάρι Τσιλινγκουιριάν, επικεφαλής του ομίλου ερευνών της Onyx.

«Το Ισραήλ επιτέθηκε μετά την αποχώρηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και η αμερικανική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να ελπίζει σε καλύτερο αποτέλεσμα με τις αμερικανικές εκλογές να απέχουν λιγότερο από δύο εβδομάδες».

Το Ιράν υποβάθμισε το Σάββατο τη νυχτερινή αεροπορική επίθεση του Ισραήλ εναντίον ιρανικών στρατιωτικών στόχων, λέγοντας ότι προκάλεσε μόνο περιορισμένες ζημιές.

«Το Ισραήλ δεν επιτίθεται σε πετρελαϊκές υποδομές και οι αναφορές ότι το Ιράν δεν θα απαντήσει στην επίθεση αφαιρούν ένα στοιχείο αβεβαιότητας», δήλωσε ο Tony Sycamore, αναλυτής της αγοράς IG στο Σίδνεϊ.

«Είναι πολύ πιθανό να δούμε μια αντίδραση τύπου “αγοράζω στη φήμη, πουλάω στο γεγονός” όταν ανοίξουν ξανά αύριο οι προθεσμιακές αγορές αργού πετρελαίου», είπε, προσθέτοντας ότι το WTI μπορεί να επιστρέψει στο επίπεδο των 70 δολαρίων το βαρέλι.

Ο Tchilinguirian αναμένει ότι το πριμ γεωπολιτικού κινδύνου που είχε ενσωματωθεί στις τιμές του πετρελαίου θα ξεφουσκώσει γρήγορα με το Brent να κατευθύνεται ξανά προς τα 74-75 δολάρια το βαρέλι.

Ο αναλυτής εμπορευμάτων της UBS, Giovanni Staunovo, αναμένει επίσης ότι οι τιμές του πετρελαίου θα υποχωρήσουν τη Δευτέρα, καθώς η απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν φάνηκε να είναι συγκρατημένη.

«Αλλά θα περίμενα ότι μια τέτοια πτωτική αντίδραση θα είναι μόνο προσωρινή, καθώς πιστεύω ότι η αγορά δεν τιμολόγησε ένα μεγάλο ασφάλιστρο κινδύνου», πρόσθεσε.

Keywords
Αναζητήσεις
petrelaio-oi-analytes-vlepoun-ptosi-timon-logo-iran--israil.htm
Τυχαία Θέματα