Ποιοι και πότε θα δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους – Τι αλλάζει στον τρόπο υπολογισμού τους

12:55 12/7/2024 - Πηγή: Emea.gr

Αυξημένες κατά 2,5% έως 3% θα δουν από το 2025 τις συντάξεις τους περίπου 1,8 εκατομμύρια συνταξιούχοι. Μάλιστα, όσοι δεν έχουν προσωπική διαφορά θα δουν το ποσό της αύξησης να τους καταβάλλεται μαζί με τη σύνταξή τους. Αντίθετα, όσοι έχουν προσωπική διαφορά, η αύξηση αυτή θα την μειώσει κατά το αντίστοιχο ποσό.

Παράλληλα, όσοι έχουν προσωπική διαφορά, οι οποίοι είναι περίπου 650.000, θα είναι δικαιούχοι του επιδόματος προσωπικής διαφοράς. Αυτό το επίδομα δόθηκε πέρσι και πρόπερσι ακριβώς για τον ίδιο λόγο.

Για

να είναι κάποιος δικαιούχος θα πρέπει η προσωπική διαφορά να είναι πάνω από 10 ευρώ και το άθροισμα των κύριων συντάξεων να μην υπερβαίνει τα 1.600 ευρώ.

Κάποιοι από αυτούς θα είναι και διπλά κερδισμένοι, δηλαδή όσοι έχουν μικρή προσωπική διαφορά όπου θα δουν ένα μέρος της αύξησης σε χρήματα, αλλά ταυτόχρονα θα είναι και δικαιούχοι του έκτακτου επιδόματος.

Να σημειωθεί ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο το επίδομα φέτος να είναι αυξημένο, δηλαδή είτε να δούμε μεγαλύτερο ποσό είτε να δούμε μια διεύρυνση των κριτηρίων. Σε κάθε περίπτωση θα καταβληθεί το Δεκέμβριο μαζί με τη σύνταξη του Ιανουαρίου.

Τι αλλάζει στον τρόπο υπολογισμού τους

Από το 2025 έχουμε νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων και αυτό γιατί αλλάζει ο δείκτης βάσει του οποίου γίνεται η αναπροσαρμογή.

Όσοι συνταξιοδοτηθούν από το 2025 και μετά, για το διάστημα από 2002 έως 2024, οι συντάξιμες αποδοχές θα αυξάνονται κατά το ποσοστό του πληθωρισμού, ενώ για το διάστημα από το 2025 και μετά θα αυξάνονται κατά το ποσοστό μεταβολής του Δείκτη Τιμών Μισθών.

Ο νέος τρόπος υπολογισμού αναμένεται να δώσει υψηλότερες συντάξεις, καθώς η αύξηση στους μισθούς κινείται, υπό κανονικές προϋποθέσεις, πάνω από τον πληθωρισμό.

Keywords
Αναζητήσεις
poioi-kai-pote-tha-doun-afxiseis-stis-syntaxeis-tous--ti-allazei-ston-tropo-ypologismou-tous.htm
Τυχαία Θέματα