Πως η Ελλάδα καταφέρνει να αποπληρώνει πρόωρα τα δάνεια των μνημονίων

Σε πρόωρη αποπληρωμή δανείων της χώρας μας  εξαιτίας των θετικών δημοσιονομικών στοιχείων αναφέρεται δημοσίευμα της γερμανικής Handelsblatt  

Μόλις τον περασμένο μήνα, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Ελλάδας Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε το σχέδιο προϋπολογισμού του για το 2025 στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της Βουλής. Τώρα πρέπει να αναθεωρήσει ξανά το προσχέδιο

– γιατί έχει πάρα πολλά χρήματα.

Πολλοί από τους ομολόγους του στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πιθανό να ζηλέψουν τους αριθμούς. Μεταξύ Ιανουαρίου και τέλους Οκτωβρίου, η Ελλάδα δημιούργησε δημοσιονομικό πλεόνασμα 6,1 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στον προϋπολογισμό ορίστηκε έλλειμμα 2,2 δισ.

Ο αρχικός ισολογισμός του προϋπολογισμού, που δεν περιλαμβάνει την εξυπηρέτηση του χρέους, έκλεισε με πλεόνασμα 13,5 δις. Ο υπουργός Οικονομικών ανέμενε πρωτογενές πλεόνασμα 6,1 δισ. Στο αποτέλεσμα αυτό συνέβαλε και η οικονομική διαχείριση του προϋπολογισμού: ο Χατζηδάκης ξόδεψε 4,8 δισ. ευρώ λιγότερα το πρώτο δεκάμηνο από ό,τι είχε προϋπολογιστεί.

Για το σύνολο του έτους, το υπουργείο Οικονομικών της Αθήνας αναμένει φορολογικά έσοδα 68 δισ. ευρώ αντί των 66,2 δισ. ευρώ που είχαν αρχικά υπολογιστεί. Του χρόνου θα πρέπει να είναι 70 δις.

Ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην πιο πρόσφατη φθινοπωρινή έκθεσή της προέβλεψε δημοσιονομικό έλλειμμα 0,1% του ΑΕΠ για το επόμενο έτος, κυβερνητικοί κύκλοι της Αθήνας αναμένουν τώρα έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό ή ακόμη και ένα μικρό πλεόνασμα.

Η Ελλάδα σημειώνει μεγαλύτερη ανάπτυξη από την προβλεπόμενη

Υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι για τους οποίους τα φορολογικά έσοδα έχουν αυξηθεί τόσο απότομα. Το πρώτο είναι η ισχυρή οικονομία. Η Επιτροπή των Βρυξελλών προβλέπει οικονομική ανάπτυξη 2,1% για την Ελλάδα φέτος. Η ίδια η κυβέρνηση αναμένει 2,2%. Αυτό τοποθετεί την Ελλάδα πολύ πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ του 0,9%. Για τα επόμενα δύο χρόνια, η Επιτροπή αναμένει ρυθμούς ανάπτυξης 2,3 και δύο τοις εκατό στην Ελλάδα.

Ο δεύτερος λόγος για την αύξηση των εσόδων είναι η απροσδόκητα μεγάλη επιτυχία στον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής. Πάνω από όλα, η ψηφιοποίηση της χρηματοοικονομικής διαχείρισης και η τάση για συναλλαγές χωρίς μετρητά σε λιανική και παρόχους υπηρεσιών, που προωθούνται από την κυβέρνηση, αποδίδουν.

Αυτές οι επιτυχίες φαίνονται συγκεκριμένα στον εισπραχθέντα ΦΠΑ: Από το 2017 έως το 2021, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η χώρα σχεδόν μείωσε στο μισό το κενό ΦΠΑ από έξι σε 3,2 δισ. ευρώ. Το κενό ΦΠΑ είναι η διαφορά μεταξύ του θεωρητικά δυνατού και του πράγματι εισπραχθέντος εσόδου.

5.8 δισεκατομμύρια ευρώ θα εισρεύσουν στο δημόσιο ταμείο μέσω ιδιωτικοποιήσεων μόνο το 2024.

Οι φορολογικές αρχές εξακολουθούν να χάνουν περίπου το 15% του οφειλόμενου ΦΠΑ. Αλλά η κυβέρνηση θέλει να μειώσει το ποσοστό στο 9% έως το 2026. Σύμφωνα με την Επιτροπή της ΕΕ, το μέσο χάσμα ΦΠΑ στην ΕΕ το 2021 ήταν 5,3%.

Πρόσθετα έσοδα από ένα έως 1,2 δισ. ευρώ είχε υποσχεθεί φέτος ο υπουργός Οικονομικών Χατζηδάκης από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Στην πραγματικότητα θα είναι περίπου δύο δισεκατομμύρια. Το επόμενο έτος τα πρόσθετα έσοδα αναμένεται να αυξηθούν στα 2,3 δις. Αυτό δίνει στον υπουργό Οικονομικών περισσότερα περιθώρια για φοροελαφρύνσεις και αυξήσεις συντάξεων.

Η Ελλάδα σημειώνει μεγαλύτερη ανάπτυξη από την προβλεπόμενη

Οι ιδιωτικοποιήσεις συμβάλλουν επίσης στην καλή ταμειακή θέση. Με έσοδα που αναμένεται να φτάσουν τα 5,8 δισ. ευρώ, το 2024 θα είναι η πιο κερδοφόρα χρονιά από την έναρξη του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων το 2011. Μόνο ο υπουργός Οικονομικών συγκέντρωσε 3,27 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο για την 25ετή παραχώρηση για τη λειτουργία της Αττικής Οδού της Αθήνας .

Τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις θα χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του χρέους. Αυτό καθορίζεται από τις δανειακές συμβάσεις με διεθνείς δανειστές, οι οποίοι επανειλημμένα έσωσαν την Ελλάδα από τον κίνδυνο εθνικής χρεοκοπίας κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της δεκαετίας του 2010. Η Ελλάδα σημειώνει ταχύτερη από την αναμενόμενη πρόοδο στην αποπληρωμή του τεράστιου χρέους της.

Στις 15 Δεκεμβρίου, ο υπουργός Οικονομικών θέλει να αποπληρώσει πρόωρα διμερή δάνεια από τους εταίρους του ευρώ ύψους 7,9 δισ. ευρώ. Πρόκειται για δάνεια από το πακέτο πρώτων βοηθειών που συγκεντρώθηκαν το 2010, τα οποία πρέπει να πληρωθούν το 2026 έως το 2028.

Το επόμενο έτος, η χώρα αναμένεται να αποπληρώσει πρόωρα άλλα πέντε δισ. ευρώ στις χώρες του ευρώ, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο συνέδριο «Νέα Εποχή της Ελληνικής Τραπεζικής» στην Αθήνα που διοργάνωσε το Bloomberg.

Σύμφωνα με υπολογισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο δείκτης χρέους της χώρας θα μειωθεί στο 146,8% του ΑΕΠ το επόμενο έτος.

Keywords
Αναζητήσεις
pos-i-ellada-katafernei-na-apoplironei-proora-ta-daneia-ton-mnimonion.htm
Τυχαία Θέματα