Πως βλέπει τις αγορές μία μεγάλη ευρωπαϊκή τράπεζα και μία ελληνική χρηματιστηριακή

07:42 17/9/2024 - Πηγή: Emea.gr

Λέγαμε χθες ότι ο δείκτης S&P 500 είναι κοντά στα ιστορικά υψηλά του, ενώ ο δείκτης Nasdaq κινείται όπως το ΧΑ που δεν έχει επανέλθει στις 1.500 μονάδες. Και πράγματι χθες ο S&P 500 σημείωσε νέα άνοδο, ενώ η Apple αυτή τη φορά παρέσυρε χαμηλότερα τις τεχνολογικές μετοχές γιατί οι εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης που περίμενε το κοινό από τη νέα

νέο κινητό της δεν είναι ακόμα έτοιμες. Κι έτσι πήρε μαζί της χαμηλότερα και μερικές ακόμα μετοχές τεχνολογίας, αλλά όχι τις Intel και Cisco που ξεχώρισαν ανοδικά.

Αλλά το ρεκόρ το έκανε τελικά ο Dow Jones που έκλεισε σε νέο ιστορικό υψηλό τη Δευτέρα, χάρη στις Intel και Cisco που είναι στον δείκτη.

Στο μεταξύ επανήλθαν για τα καλά οι προβλέψεις για μείωση επιτοκίων 0,50% από τη Fed. Αύριο θα ανακοινώσει την πρώτη μείωση των επιτοκίων και τα στοιχήματα δίνουν 60%-65% πιθανότητες για μείωση 0,50% στον απόηχο των στοιχείων για τον πληθωρισμό που έχει μειωθεί σημαντικά και την ανεργία που φαίνεται πολύ συγκρατημένη, αλλά δεν είναι. Τα αναθεωρημένα στοιχεία που περιλαμβάνουν τις μικρότερες εταιρίες έρχονται με πολύ μεγάλη καθυστέρηση μηνών και αλλάζουν εντελώς την εικόνα της απασχόλησης που σε πρώτη ανάγνωση δείχνει ανθηρή. 

Από την άλλη υπάρχει και η σκέψη ότι μια μεγάλη μείωση των επιτοκίων θα δείξει ότι η Fed φοβάται  για την οικονομία. Αλλά αν έχει λόγους να φοβάται ότι της ξέφυγε η κατάσταση, ας κάνει κάτι γρήγορα.

Τι λέει η UniCredit και η Κύκλος Χρηματιστηριακή

Αυτά που λένε είναι πολύ σχετικά λοιπόν. Κινούνται περίπου στο ίδιο μοτίβο και είναι συγκρατημένες, με την ελληνική χρηματιστηριακή να είναι ένα ή δύο σκαλιά σκαλοπάτια πιο επιφυλακτική, κυρίως στον τόνο που έχει η ανάλυση.

Πιο ισορροπημένη και ανάλαφρη η Unicredit λες και ακούς τραγουδιστή ιταλιάνικη προφορά, ρίχνει μία στο καρφί και μία στο πέταλο. Η ανάπτυξη των ΗΠΑ χάνει στροφές λέει, αλλά μια ήπια προσγείωση παραμένει πιο πιθανή από μία ύφεση. Οι επιβραδύνσεις δεν προμηνύουν απαραιτήτως ύφεση, ούτε οι διορθώσεις στο χρηματιστήριο είναι απαραίτητα προάγγελος των bear markets.

Ωστόσο, ο συνδυασμός της αυξανόμενης μακροοικονομικής και πολιτικής αβεβαιότητας πιέζει όλο και περισσότερο τους ταύρους των αγορών βραχυπρόθεσμα.

Η UniCredit, είναι οπαδός των μικρών σταδιακών μειώσεων των επιτοκίων που θα στηρίξουν τις αγορές. Όσον αφορά την Ευρωζώνη, το οικονομικό περιβάλλον παραμένει υποτονικό και τα πρόσφατα μακροοικονομικά στοιχεία δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες. Ωστόσο, ο οίκος πιστεύει ότι οι προοπτικές για τις μετοχές της Ευρωζώνης το τέταρτο τρίμηνο παραμένουν εποικοδομητικές. Ένας υποστηρικτικός παράγοντας είναι ότι η τάση για μειώσεις των επιτοκίων διευρύνεται διεθνώς. Επιπλέον, το τέταρτο τρίμηνο προσφέρει παραδοσιακά μια πολύ θετική εποχικότητα για τα χρηματιστήρια.

Στη Wall Street βλέπει ότι η σκυτάλη περνάει στις πιο αμυντικές μετοχές του S&P 500 που κερδίζουν δυναμική, έναντι των τεχνολογικών εταιριών και ειδικά των Magnificent Seven, τις οποίες ξεπέρασαν στις τελευταίες συνεδριάσεις (και το είδαμε και χθες). Κατά τη διάρκεια ενός ασταθούς Αυγούστου, οι άλλες 493 εταιρείες έφτασαν σε υψηλό όλων των εποχών, ακόμη και όταν ο δείκτης S&P 500 δεν κατάφερε να καλύψει το χαμένο έδαφος από την κορύφωσή του στα μέσα Ιουλίου.

Η UniCredit εκτιμά ότι η τεχνητή νοημοσύνη παραμένει μια τάση δομικής ανάπτυξης στην οποία θα πρέπει να έχουν έκθεση οι επενδυτές. Τώρα όμως ευνοούνται εταιρίες πιο ευαίσθητες στις μειώσεις επιτοκίων.

Για τις αναδυόμενες αγορές παρατηρεί ότι ανεβαίνουν αλλά εξαιτίας του βάρους που έχει η Κίνα στο δείκτη MSCI World η άνοδος αυτή δεν αποτυπώνεται. Η Κίνα παρουσιάζει αδυναμία, αλλά ίσως έφθασε στον πυθμένα λέει η ιταλική τράπεζα.

Η Κύκλος πάλι εστιάζει στο ΧΑ αλλά με αφορμή τις διεθνείς εξελίξεις. Αυτό καθώς  παρατηρεί ότι οι αποτιμήσεις στο ΧΑ είναι καλές και πολύ φθηνότερες από το εξωτερικό, ωστόσο βλέπει τα σύννεφα να πυκνώνουν στη διεθνή οικονομία και στο γεωπολιτικό σκηνικό. Επίσης εντοπίζει και τις υπερβολές στις αποτιμήσεις της Wall Street.

Έτσι παρόλο που βλέπει το placement της Εθνικής Τράπεζας και τις αυξήσεις κεφαλαίου της Cenergy και Attica Bank όπως και την εισαγωγή της Τράπεζας Κύπρου στο ΧΑ, κρίνει πως μια πιο επιφυλακτική στάση απέναντι στην αγορά είναι πιθανόν ενδεδειγμένη.

Με αυτά τα δεδομένα, λέει, ίσως κριθεί ευκταία η διακράτηση υψηλής ρευστότητας στα χαρτοφυλάκια, καθώς και ενδεχόμενη, μέχρις ενός ποσοστού, μείωση ισχυρά κερδοφόρων θέσεων.

Αλλά το θέμα είναι ότι ενώ έχουν και κάποιες διαφορές μεταξύ τους η ιταλική τράπεζα και το ελληνικό σπίτι, ωστόσο έχουν και οι δύο δίκιο το οποίο όμως δεν βρίσκουν ακόμα, όπως είθισται να συμβαίνει με τις άτιμες τις αγορές. Κι εκεί επάνω είναι που χάνονται χρήματα.

Keywords
Αναζητήσεις
pos-vlepei-tis-agores-mia-megali-evropaiki-trapeza-kai-mia-elliniki-chrimatistiriaki.htm
Τυχαία Θέματα